Copy
Ingen billeder? Se webversionen

MindApps.dk

- Din guide til apps i psykiatrien

Ny guide til brug af apps i Børne- og Ungdomspsykiatrien

Børn og unge er online en stor del af tiden og møder behandlere i psykiatrien med en forventning om at kunne bruge apps som en del af deres behandlingsforløb. For at imødekomme denne forventning har Telepsykiatrisk Center og BUP i foråret 2016 nedsat en klinisk arbejdsgruppe, der skal komme med anbefalinger til, hvordan man kan bruge apps i BUP.
 

Bag om guiden

BUP Odense, Aabenraa og Esbjerg  har i løbet af 3 måneder testet fem apps, der retter sig mod støtte i Affektivt Team og Neuro Team. De 5 apps i afprøvningen har været: Breathe, WorryTime, Living Buddy, Minplan og SAM - Self-help Anxiety Management. Alle fem apps har det til fælles, at de har været igennem Apptjekkeren, og at de har enkle funktionaliteter.

Deltagerne i arbejdsgruppen har hver arbejdet med to apps og har introduceret dem for de patienter, de vurderede, vil have gavn af appen. De har spurgt ind til patientens erfaring med appen og løbende noteret erfaringer. Herunder udbytte for patienter og behandlere, kliniske og praktiske perspektiver for brug samt påvirkning af arbejdsgange.
 

Hvad fortæller guiden?

Guiden er blandt andet resulteret i 10 råd omkring introduktionen af apps til patienter;

 1. Lær appen godt at kende inden introduktion.
 2. Foretag en individuel faglig vurdering af patientens behov og egnethed
 3. Vær tydelig omkring appens funktioner og hvordan de benyttes.
 4. Sæt god tid af til introduktion af appen.
 5. Hav det fornødne udstyr klar i samtalerummet.
 6. Motivation til brug af appen er afgørende.
 7. Vær opmærksom på sprogkundskaber når appen er på engelsk.  
 8. Inddrag pårørende som støttepersoner.   
 9. Vær opmærksom på lige behandlingsadgang, dæk udgifter eller udbyd tilsvarende gratis app som alternativ.
 10. Benyt apps der er validerede eller baserer sig på god praksis.

Derudover viser guiden også at apps primært er brugbare som hjælpeværktøjer under behandling i forbindelse med samtaler og imellem samtaler. Det kan f.eks. være i form af værktøjer med øvelser man benytter i samtalerummet, som understøttende værktøj til at arbejde med øvelser hjemme, som selvmonitoreringsværktøj imellem samtaler, som kriseplan man altid har ved hånden, som en nem adgang til psykoedukation mellem samtaler og efter endt behandlingsforløb. Derudover er erfaringen også, at når man skal finde en app til støtte for en behandlingsindsats er det en god idé at tale med kollegaer og patienter om deres erfaringer. Man skal samtidig være opmærksom på, at  inden man tager en app i brug skal man som behandler sikre sig, at appens kvalitet og sikkerhed er i orden. Her er Apptjekkeren et værktøj til at lave den vurdering.
Du kan finde guiden her og læse mere om, hvordan man kan bruge apps i børne- og ungdomspsykiatrien.
 

Din mening er vigtig

Vi har udarbejdet guiden i samarbejde med Børn og unge psykiatrien, men vil gerne både have din feedback på guiden, så har du nogle overvejelser i forbindelse med brugen af apps i psykiatrien der mangler i guiden, så tag endelig kontakt til os.
Vi vil gerne høre din mening om:

 • Er guiden hjælpsom til vurdere og vælge apps?

 • Er guiden hjælpsom til at komme i gang med at bruge apps?

 • Er der områder der mangler i guiden?

 • Andet?

Giv din mening til kende og hjælp os med at forbedre guiden.
 

Du kan finde guiden her
 

Du skal bruge følgende login for at komme ind på hjemmesiden:

Brugernavn: mindapps

Kodeord: appstildig

Månedens App:

 

 

ReachOut Breathe

ReachOut Breathe er en vejrtrækningsapp. Appen har to funktioner, en vejrtrækningsøvelse og en pulsmåler. Pulsmåleren fungerer ved at du holder fingeren over kameraet og blitzen. Vejrtrækningsøvelsen fungerer ved at vejrtrækningen visualiseres på skærmen. ReachOut Breathe er testet som en del af MindApps.dk afprøvninger af apps  i børne- og ungdomspsykiatrien. Patienterne er glade for appen. De har anvendt appen i paniksituationer, eller når der var behov for afslapning efter skole. Appen bliver blandt andet brugt i lommen med vibrator slået til. Det er en funktion patienter er særligt glade for, da de kan udføre øvelser uden at vække opmærksomhed. Det er især  vejrtrækningsøvelserne der benyttes, mens pulsmåleren har været mindre brugbar. Appens funktioner er nemme at gå til, og har gjort det nemt at introducere til patienterne.

Du kan læse hele anmeldelsen her

 

Venlig hilsen

MindApps.dk-teamet, Anders Bay-Smidt, Tascha Brandt Schøsler, Marie Paldam Folker og Johan Rasmussen.

Kontakt:

MindApps.dk• Heden 11 • 5000 Odense C • MindApps@rsyd.dk, Tlf. 2479 8023

 

Vil du ændre din tilmelding til vores nyhedsbrev?
Du kan opdatere dine oplysninger eller afmelde dig nyhedsbrevet