Copy
De vuistdikke Susan Sontag-biografie voor jou + Korting op je PAN-tickets + Pretty Brilliant en Loie Hollowell
 
 
 
Wordt de kunstbrief niet goed weergegeven? 
 
 
 

‘Attention is vitality. It connects you with others. It makes you eager 

—Susan Sontag (1933-2004)

 
 
 
Loie Hollowell in haar atelier in Queens, New York (foto: Melissa Goodwin)
 
 
 
Sinds het spraakmakende ’99 geniale vrouwen in de kunst’-nummer dat we vorig jaar zomer maakten, werkt See All This aan meer zichtbaarheid voor vrouwen in de kunstwereld. Onder de noemer Pretty Brilliant willen we hier een blijvende beweging van maken: een avontuurlijke reis door deels onontgonnen gebied. Zo hebben we de afgelopen anderhalf jaar ongelofelijk veel voor ons nog onbekende kunstenaars ontdekt, die we graag met iedereen willen delen. 
 
Een van die kunstenaars is Loie Hollowell (1983). Hollowell verovert op dit moment de kunstwereld met haar abstracte, lichamelijke landschappen, die metaforisch en tegelijkertijd expliciet zijn: in de mandorla-, lingam- en ogiefvormen zie je vagina’s, tepels, fallussen en billen. Ze gaan allemaal over haar eigen lichaam en ervaringen, zo vertelt ze aan onze redacteur Sarah Knigge die de kunstenaar vorige week opzocht in haar atelier in Queens, New York. “Elk schilderij in de serie die nu te zien is [in de tentoonstelling Plumb Line] heeft mijn hoofd, borsten, zwangere buik en billen” (zie het werk hierboven). Aan die serie werkte ze tijdens haar zwangerschap en na de geboorte van haar eerste kind. 
 
 
 
Loie Hollowell (links) en Sarah Knigge (rechts) in Hollowells studio in Queens, New York, oktober 2019
 
 
Hoe instagramable haar schilderijen er ook uitzien (via dat medium werd ze opgepikt door andere kunstenaars); haar werk is veel indringender als je er oog in oog mee staat. Want op de platte foto’s zie je niet de sensuele, driedimensionale vormen met hun slagschaduw, de sponzige oppervlakten waaruit licht lijkt te schijnen, en de wervelende, harige penseelstreken die laag na laag zijn aangebracht.

Iets om naar uit te kijken dus, want binnenkort is haar werk voor het eerst te zien in Nederland. Vanaf 22 november, tijdens Amsterdam Art Weekend, tot en met 4 januari toont Grimm Gallery in Amsterdam een nieuwe serie kleinere werken van Loie Hollowell.
 
 
 
Loie Hollowell, Meeting Place (links) en The Kiss (rechts), 2019, Grimm Gallery Amsterdam

 
 
 
PRETTY BRILLIANT OP DE PAN
 
2019 is het jaar van het 100-jarig vrouwenkiesrecht. We sluiten dit jaar feestelijk af met een Pretty Brilliant-dag op de kunst- en antiekbeurs PAN in Amsterdam op 26 november, vanaf 13.00 uur. In samenwerking met ELLE Decoration, Harper's Bazaar Nederland en TEDxAmsterdamWomen is er een speciaal programma samengesteld, met onder andere een paneldiscussie en rondleiding over de beurs door hoofdredacteur Nicole Ex. We zien ernaar uit je daar te ontmoeten! 
 
Klik op de rode knop voor meer informatie over het programma en tickets.
 
 
 
Speciaal voor lezers van de kunstbrief is er een kortingscode voor de PAN! Bestel twee tickets voor €30 in plaats van €40 met de code Sat19.
 
 
 
 
BIOGRAFIE VAN DE GEADOREERDE, GEVREESDE EN ICONISCHE DENKER CADEAU!
 
 
Over briljante vrouwen geproken: onlangs verscheen bij de Arbeiderspers de vuistdikke biografie van Benjamin Moser over de iconische intellectueel Susan Sontag (1933-2004). 
 
“Sontag was nog maar tweeëndertig toen ze in een gezelschap van zes mensen werd gezien in een chic restaurant in Manhattan. Daar hield ‘Miss Librarian’ zich staande tussen Leonard Bernstein, Richard Avedon, William Styron, Sybil Burton en Jacqueline Kennedy. Een mix van het Witte Huis en Fifth Avenue, Hollywood en Vogue, The New York Philharmonic en de Pulitzer Prize: een blitsere kring bestond er in de VS en zelfs in de hele wereld niet. Dit waren de kringen waarin Sontag zich de rest van haar leven zou begeven.” 
 
 

Moser, die sinds 2002 in Nederland woont, kreeg toegang tot Sontags privé-archieven en laat in de biografie zien wat er achter haar publieke masker schuilging. Met foto’s van Andy Warhol, Robbert Mapplethorpe en Diane Arbus.
 
Word nu Vriend (abonnee) van See All This en krijg deze biografie (t.w.v. €49,95) cadeau! Klik op de rode knop.
 
    ★ 
 

 
 
See All This Events

 
 
Zaterdag 26 oktober
Ontmoet Koen Vanmechelen en bezoek het nieuwe betoverende LABIOMISTA. Laatste tickets! Als Vriend van See All This ontvang je 25% procent korting. 
 
 
 
 
Dinsdag 26 november
Een PRETTY BRILLIANT-dag op de PAN Amsterdam, in het teken van geniale vrouwen in de kunst.
 
 
 

Word je blij van 
wat je ziet? 

Nodig andere kunstliefhebbers uit voor deze kunstbrief! Klik op de rode knop.

 
 
 


Deze nieuwsbrief is met liefde voor kunst verstuurd. 
Wil je niet langer post van See All This ontvangen? Je kunt je hier afmelden.