Copy
Lees deze email in uw browser.
Wilt u geen nieuwsbrief meer van ons ontvangen? Schrijf u dan uit.

Nieuwsbrief 24 - april  2020

Maandelijks publiceert CJG Rijnmond een nieuwsbrief voor samenwerkingspartners, stakeholders en professionals. Heeft u de nieuwsbrief doorgestuurd gekregen en wilt u deze automatisch ontvangen? Meld u nu aan!

CJG biedt online actuele informatie over corona

Duizenden ouders en professionals hebben inmiddels de themapagina over het coronavirus
op onze website gevonden. Dagelijks wordt deze informatie geactualiseerd en uitgebreid. Op deze pagina is alles te lezen over de aangepaste dienstverlening, de regels bij een bezoek aan een van onze locaties en geven wij antwoord op veelgestelde vragen. Ook delen we opvoedinformatie, handige apps en websites, en publiceren we actuele artikelen.

Basisscholen en kinderopvang binnenkort weer open

Op 11 mei gaan het primair onderwijs, het speciaal onderwijs in de basisschoolleeftijd, kinderdagverblijven, gastouderopvang en de buitenschoolse opvang weer van start. Het voortgezet onderwijs bereidt zich voor om per 2 juni als '1,5-meterschool' open te gaan. Kinderen en jongeren tot en met 18 jaar mogen weer in de buitenlucht in groepsverband sporten. De versoepeling van de maatregelen brengt voor ouders, kinderen, jongeren en professionals nieuwe vragen met zich mee. Wat mag er de komende tijd weer wel en wat mag nog steeds niet? Het Nederlands Jeugdinstituut heeft een overzicht gemaakt. Op onze eigen website voor ouders geeft onze orthopedagoog Marieke van Werkhoven tips om de overgang naar de nieuwe situatie voor kinderen te versoepelen. 

Landelijk zijn er verschillende protocollen opgesteld waarmee onderwijs en opvang aan de slag kunnen. Onze professionals die zijn gekoppeld aan scholen en kinderopvang kunnen erbij ondersteunen deze te duiden. Zij kunnen daarnaast onder meer helpen de angst voor een besmetting te reduceren, uitleg geven over wanneer 1,5 meter afstand nodig is en meedenken over wat de huidige situatie sociaal-emotioneel betekent voor kinderen en hun ouders. Daarnaast hebben zij een brugfunctie naar de GGD. Momenteel overleggen wij met GGD en gemeenten wat onze professionals hiernaast kunnen bieden. Scholen en kinderopvang ontvangen hierover nader bericht.

Meldpunt kwetsbare kinderen Rotterdam

Professionals in de zorg of het onderwijs kunnen met ernstige zorgen over een kind terecht bij het meldpunt dat de gemeente Rotterdam hiervoor heeft opgezet. Het gaat om zorgen over kinderen die volgens de definitie van Veilig Thuis niet in een veilige omgeving verkeren.
Dat kan gaan om psychische of fysieke mishandeling, verwaarlozing of seksueel misbruik. Het meldpunt is bereikbaar op werkdagen van 9.00 tot 17.00 uur via 14010 en via meldpuntkwetsbarekinderenmo@rotterdam.nl. Buiten deze tijden kunnen professionals bellen met het Crisis Interventie Team van de Jeugdbescherming Rotterdam Rijnmond: 010 - 233 00 00 of bel bij direct gevaar 112. Meer informatie vindt u op de website van de gemeente Rotterdam.

Jaarverslag 2019 gegoten in online doorklikbare illustratie

Medio april verscheen het jaarverslag 2019 van CJG Rijnmond. Net als vorig jaar is het gegoten in een online illustratie. In één oogopslag tonen wij de hoofdpunten van 2019, waarna u kunt doorklikken voor een nadere toelichting. Zo ziet u dat wij 93,6% van de 267.986 kinderen (0-18 jaar) in de regio Rotterdam-Rijnmond bereikten, dat staatssecretaris Paul Blokhuis een van onze vaccinatiedagen bezocht en dat al ruim 1.200 zwangeren in de laatste 2 weken van het jaar de nieuwe vaccinatie tegen kinkhoest haalden. Geïnteresseerd in de financiële verantwoording? Ook die is gekoppeld aan de illustratie. Veel kijk- en leesplezier!

Orthopedagoog (en moeder) Marieke te horen op Radio 1

De coronamaatregelen raken iedereen, maar welke invloed heeft het op kinderen tussen 0 en 10 jaar? Orthopedagoog van CJG Rijnmond Marieke van Werkhoven werd uitgenodigd door het Radio 1 programma Met het Oog op Morgen om antwoord te geven op deze vraag.

In de uitzending van 16 april vertelt zij onder andere welke invloed het thuisblijven nu heeft op de band tussen ouders en hun baby, hoe ouders kunnen omgaan met deze situatie en over spanningen in het gezin. Ook geeft Marieke een kijkje in haar privésituatie, als werkende ouder met 3 kinderen onder de 10 jaar. Luister hier het fragment terug.

CJG als oudervriendelijke werkgever; ook (of juist) in corona-tijd

‘Wij vinden het belangrijk dat ons werk door kan gaan, om kinderen en ouders te ondersteunen. Onze professionals zetten zich hier vol voor in. Wij zijn trots op hoe zij met deze situatie omgaan. Dit vergt namelijk een hoop aanpassingsvermogen en flexibiliteit. 
Daarom willen wij onze professionals zo goed mogelijk ondersteunen.  Want hoe doe je dat: in balans zijn, leren veranderen, duurzaam inzetbaar zijn én je sterk blijven maken voor alle kinderen?’ Aan het woord is Anna-Vera van Tubergen-van Deurzen, hoofd HRM bij CJG Rijnmond. Zij vertelt in een artikel op onze website voor professionals hoe wij dit aanpakken.

Ook bij ons werken?
Wij hebben nog steeds vacatures openstaan. Sollicitatiegesprekken worden nu online gedaan. Ons werk ligt niet stil: er is nog steeds genoeg te doen!

Jeugdgezondheidszorg slaat handen ineen voor steun aan onderwijs

Brancheorganisaties GGD GHOR, ActiZ Jeugd, beroepsverenigingen AJN en V&VN en innovatie- en kenniscentrum NCJ laten deze week in een gezamenlijk persbericht weten dat het onderwijs op hen kan rekenen. Juist nu, bij het heropenen van de scholen en kinderdagverblijven, kan de JGZ helpen om zorgen en vragen van ouders, kinderen en leerkrachten (digitaal) te bespreken. Hiermee hoopt de JGZ de werkdruk op leraren te verlagen en er gezamenlijk voor te zorgen dat kinderen en ouders alle aandacht hebben die straks nodig is, en met name aandacht voor de kwetsbaren. Lees verder

Dat de Rotterdamse wethouder Judith Bokhove fan is van CJG Rijnmond, dat wisten we al. Regelmatig brengt ze een bezoek aan één van onze locaties of maakt zij zich mondeling sterk voor het werk dat wij doen voor ouders en kinderen. Tijdens de coronatijd roept zij in een videoboodschap op om CJG Rijnmond te contacten bij vragen en zorgen over stress binnen het gezin.
Bekijk het filmpje
Landelijk merken we dat ouders, verzorgers en jongeren niet alleen tijdens kantoortijden vragen hebben over opvoeden, opgroeien en gezondheid. Daarom doet CJG Rijnmond mee aan een pilot: 24/7 bereikbaarheid jeugdgezondheidszorg. De komende 6 maanden kunnen klanten ook ’s avonds, ’s nachts of in het weekend contact met ons opnemen.
Lees het artikel
Twitter
Twitter
Facebook
Facebook
LinkedIn
LinkedIn
YouTube
YouTube
Email
Email
Website
Website
Copyright © 2020 Centrum voor Jeugd en Gezin Rijnmond.
Wilt u geen e-mail meer van ons ontvangen?
Schrijf u dan uit.
Wilt u ook de nieuwsbrief ontvangen? Klik dan
hier