Copy

Nieuwsbrief 30 - november 2020

Maandelijks publiceert CJG Rijnmond een nieuwsbrief voor samenwerkingspartners, stakeholders en professionals. Heeft u de nieuwsbrief doorgestuurd gekregen en wilt u deze ook graag ontvangen? Meld u nu aan!

Coronamaatregelen zorgen voor meer angst
en somberheid bij jeugd

Nederlandse kinderen voelen zich door de coronamaatregelen minder gezond en hebben vaker last van angst en somberheid. Dat blijkt uit onderzoek dat tijdens de eerste lockdown is uitgevoerd onder ongeveer 1.000 kinderen van 8 tot 18 jaar. Op de vraag 'Hoe zijn alle coronaregels voor jou?' zegt 90 procent van de kinderen en jongeren dat het hun welbevinden negatief beïnvloedt.
In vergelijking met 2018 hebben 10 procent meer kinderen last van somberheid en liefst 15 procent meer kinderen angstklachten.  Het Nederlands Jeugdinstituut heeft samen met Zorg voor de Jeugd adviezen opgesteld voor professionals en ouders, om de jongeren zo veerkrachtig mogelijk te laten ontwikkelen, ondanks alle beperkingen in coronatijd. Lees meer over dit onderzoek.

Een sombere stemming en verlies in plezier en interesse kunnen tekenen zijn van een depressie. Waaraan herken je een depressie bij jongeren en wat kun je als ouder doen? Annelies Bruning, jeugdverpleegkundige van CJG Rijnmond,  geeft hier advies over.

Landelijke pilot 24/7 bereikbaarheid gestopt

Eerder dit jaar startten wij met de pilot 24/7 bereikbaarheid jeugdgezondheidszorg. Ouders, verzorgers en jongeren konden 6 maanden lang ook buiten kantoortijden bij ons terecht met al hun vragen over opvoeden, opgroeien en gezondheid. De pilot leverde mooie resultaten op. Zo wisten ouders ons elke maand ongeveer 250 keer buiten kantoortijden te vinden en waren de reacties op dat contact positief.
Op dit moment is het helaas (nog) niet mogelijk de 24/7 dienstverlening te continueren. Wel gebruikt het Nederlands Centrum Jeugdgezondheid (NCJ) de resultaten voor een eventueel landelijk vervolg. Wij houden u daarvan op de hoogte. Op onze website vindt u al onze contactmogelijkheden.

5.000 Sinterklaascadeaus voor kinderen in Rotterdam

Voor sommige kinderen is het niet vanzelfsprekend om cadeautjes te krijgen tijdens Sinterklaas. Daarom verspreiden wij dit jaar 200 verhuisdozen met speelgoed onder gezinnen met een krappe portemonnee. Dit doen wij samen met Toys ‘n Wrap en meer dan 30 netwerkpartners.
Veel vrijwilligers hebben in kleine groepjes speelgoed gesorteerd en ingepakt. Dit speelgoed komt van Toys ’n Wrap: zij zamelen speelgoed in op scholen en kinderopvanglocaties en worden gesponsord door speelgoedleveranciers. Het uitdelen van de dozen met cadeautjes kon door het coronavirus in mindere mate plaatsvinden op de CJG-locaties. Hiervoor hebben wij onze netwerkpartners ingeschakeld. Lees het hele nieuwsbericht op onze website.

Paul Blokhuis over vaccineren in coronatijd:
‘Iedereen uit de JGZ verdient een dikke pluim’

In een speciale editie van het ledenmagazine van AJN, vertelt staatssecretaris van VWS Paul Blokhuis hoe belangrijk hij het vindt dat de vaccinatiegraad in ons land omhooggaat. De actieve benadering van ouders, zoals ook CJG Rijnmond doet, is daarvan een succesvol voorbeeld. In het interview vertelt Blokhuis hoeveel bewondering hij heeft voor JGZ-medewerkers.

Hij zegt: 'de JGZ is doorgegaan met vaccineren en dat ouders het vertrouwen hadden dat het consultatiebureau een veilige plek was om te komen.  Alle professionals in de JGZ verdienen daarom een dikke pluim. Ook wil ik de assistentes, planners en telefonisten speciaal noemen, die mensen zijn blijven bellen. Er is een enorme inspanning geleverd. Ik hoop dat we dat ook gaan vasthouden in de periode erna, die actieve benadering maakt het verschil.'
Lees het hele gesprek met Blokhuis over vaccineren

Cannabis en moederschap: gaat dat samen?

Een glas wijn drinken in het bijzijn van kinderen wordt vaak wel geaccepteerd, maar ouders die cannabis gebruiken, die doen dat vaak stiekem. Marieke van Werkhoven is orthopedagoog bij CJG Rijnmond en komt aan het woord over dit onderwerp in een artikel van Brandpunt+. Lees het hele artikel

Diederik Gommers
geeft antwoord
Gaat u op huisbezoek of voert u gesprekken met cliënten? In een video beantwoorden Diederik Gommers en een GGD-arts de vragen van professionals over onder meer het nut én het juiste gebruik van een mondneusmasker.
Video mondneusmasker

Werken bij het CJG ...

… voor wie elk kind belangrijk vindt. Kent u iemand die eraan wil bijdragen dat alle kinderen in de regio Rotterdam-Rijnmond gezond, veilig en kansrijk kunnen opgroeien? Die zich sterk wil maken voor de belangrijke levensfase van 0 tot 18 jaar?
 
Bekijk de vacatures
Twitter
Twitter
Facebook
Facebook
LinkedIn
LinkedIn
YouTube
YouTube
Email
Email
Website
Website
Copyright © 2020 Centrum voor Jeugd en Gezin Rijnmond.
Wilt u geen e-mail meer van ons ontvangen? Schrijf u dan hier uit.
Stuur deze email door of pas uw eigen gegevens aan.