Copy

Nieuwsbrief 34 - maart 2021

Maandelijks publiceert CJG Rijnmond een nieuwsbrief voor samenwerkingspartners, stakeholders en professionals. Heeft u de nieuwsbrief doorgestuurd gekregen en wilt u deze ook graag ontvangen? Meld u nu aan!

Nieuw platform cursusaanbod regio Rotterdam-Rijnmond

Het aanbod van gratis preventieve cursussen, themabijeenkomsten en webinars voor (aanstaande) ouders, verzorgers, kinderen en jongeren in de regio Rotterdam-Rijnmond is groot. In samenwerking met netwerkpartners en gemeenten maakten wij daarom een overzichtelijk platform voor cursusaanbod.
Op het platform vindt u, naast cursussen die wij zelf organiseren, aanbod van samenwerkingspartners. Bijvoorbeeld van Twinkeltje Opvoedondersteuning, Kwadraad, Indigo Preventie en Avant Sanare. Neem gerust een kijkje!

Gelijke kansen in de jeugdgezondheidszorg

De afgelopen 3 jaar was CJG Rijnmond als praktijkpartner betrokken bij het project Gelijke kansen voor een diverse jeugd van de Nationale Wetenschapsagenda. Dinsdag 16 maart was het slotcongres, waarin de onderzoeksprogramma's werden gepresenteerd. 
De Nationale Wetenschapsagenda onderzocht of opeenstapeling van risicogedrag bij jeugdigen effect heeft op de mentale gezondheid en wat de JGZ kan doen in het kader van preventie. Het onderzoek bestaat uit 5 deelprojecten. Wij waren betrokken bij het project Gelijke kansen in de jeugdgezondheidszorg. Bekijk de video waarin de onderzoekers, projectleiders en praktijkpartners vertellen over het doel en de eerste resultaten. 

Recordaantal deelnemers online Puberchallenge

Begin maart ging onze Puberchallenge opnieuw van start. Dit keer met een recordaantal deelnemers; een groep van 674 ouders van (toekomstige) pubers doet mee met de online training. Het laatste record lag op 540 deelnemers in het voorjaar van 2020. Dankzij een succesvolle socialemediacampagne weten steeds meer ouders ons te vinden. Ook de besloten Facebook community, waar ouders met elkaar en met CJG-professionals in gesprek kunnen, is gegroeid: met 10% naar 980 leden.

JGZ-dienstverlening lijdt onder coronacrisis

In opdracht van de Vereniging Nederlandse Gemeenten (VNG) verscheen een rapport over de gevolgen van de coronacrisis voor de reguliere jeugdgezondheidszorg. Hieruit blijkt dat het coronavirus voor uitval of uitstel van het aanbod leidt en dat er tot nu toe weinig aandacht is voor de maatschappelijke gevolgen hiervan.

Deze gevolgen zijn nog verborgen. Wel zijn er nieuwe, creatieve manieren gevonden om ontstane problemen in de praktijk op te lossen. U leest het in dit rapport: Uitval reguliere zorg door COVID 19 bij de jeugdgezondheidszorg (pdf).

Animatie over het belang van lokale coalitie Kansrijke Start

©Idee aan Zee
Elk kind verdient een goede start. Helaas is dit niet voor iedereen weggelegd: 1 op de 6 baby’s in Nederland heeft geen goede start. Het is belangrijk om aanstaande ouders in een kwetsbare situatie zo vroeg mogelijk te bereiken en te begeleiden. Wij nemen daarom actief deel aan de Rijnmondse lokale coalitie Kansrijke Start. Zo'n lokale coalitie kan namelijk een stevige basis bieden. De animatiefilm Belang van lokale coalitie Kansrijke Start laat zien wat zo'n coalitie is en hoe deze kan bijdragen aan een kansrijke start voor meer kinderen.
Cursus Discriminatie
& Inclusiviteit
 voor teams
Avant Sanare organiseert de online cursus Discriminatie & Inclusiviteit, voor professionals in de gemeente Rotterdam. Deelnemers leren hoe emoties, gedachten en gedrag bij discriminatie werken. Daarmee kunnen ze hun voordeel doen in het werk. De cursus bestaat uit 3 online bijeenkomsten van 1,5 uur. De startdatum is in overleg. Schrijft u uw team in?
Online jaarverslag 
CJG Rijnmond

Op donderdag 8 april lanceren wij ons online jaarverslag 2020; we zetten er op dit moment de puntjes voor op de i. Voor de 3e keer op rij blikken wij aan de hand van een visual met cijfers en verhalen terug op het afgelopen jaar. Corona speelt daarin een prominente rol. Hoe we dat vormgeven, dat is nog even geheim... Houd uw mailbox in de gaten!
Twitter
Twitter
Facebook
Facebook
LinkedIn
LinkedIn
YouTube
YouTube
Email
Email
Website
Website
Copyright © 2021 Centrum voor Jeugd en Gezin Rijnmond.
Wil je geen e-mail meer van ons ontvangen? Schrijf je dan hier uit.
Stuur deze email door of pas je gegevens aan.