Copy
Extra nieuwsbrief - 4 mei 2017

Open Joodse Huizen en Huizen van Verzet


Onze stichting doet dit jaar weer mee aan de manifestatie 'Open Joodse Huizen en Huizen van Verzet'.
Op 4 mei a.s. worden op een aantal locaties in Groningen verhalen verteld over wat zich in de oorlog in een huis heeft afgespeeld.

Ook in de Schilderswijk zijn op drie adressen verhalen te beluisteren over wijkbewoners die slachtoffer zijn geworden van het naziregime. De lezingen zijn op verschillende momenten, tussen 11.00 en 15.00 uur, met een afsluiting om 16.00 uur in de synagoge in de Folkingestraat. U bent van harte welkom!

Het programma in onze wijk ziet er als volgt uit:
H.W. Mesdagstraat 16
Woonhuis van Johanna Schott en haar zoon Paul Siegfried. De alleenstaande Saartje Weinberg woont vanaf juni 1940 bij hen in. Allen worden in de oorlog vermoord. Titia Hemminga, lid van de onderzoeksgroep Stichting Stolpersteine Schilderswijk Groningen, vertelt over hen.
Tijd
11.00 en 12.00 uur
H.W. Mesdagstraat 22
Jan van Maanen, onderzoeker bij Stolpersteine Schilderswijk, vertelt over verzetsman Jan Meijer. Meijer is een succesvol sporter. Zijn rol in het verzet wordt in verband gebracht met een Groningse knokploeg. In 1944 wordt hij door de SD gearresteerd. Hij is omgekomen in Neuengamme.
Tijd
12.00 en 13.00 uur
Jozef Israëlsstraat 24
Woonhuis van Abraham Philip Goudsmit (1853-1943) en zijn dochter Helena (1884-1943). Abraham is een succesvolle ondernemer en opent in 1890 een winkel in paraplu's en behang in de Poelestraat. In het voorjaar van 1943 worden beiden in Duitse concentratiekampen vermoord. Matteke Winkel, voorzitter van Stolpersteine Schilderswijk, vertelt over hen. 
Tijd
13.00 en 14.00 uur

Draag uw steentje bij!


Inclusief alle bijkomende uitgaven – zoals het onderhoud van de website en overige organisatiekosten – komt een Stolperstein op ca. 200 euro. Dankzij uw giften is op dit moment ca. de helft van het benodigde bedrag bijeengebracht.
Er is nog een weg te gaan. We doen dan ook een beroep op uw steun!

Draag uw steentje bij! Ieder bedrag is welkom!
Ons banknummer: NL 36 INGB 0006 50 11 85
t.n.v. Stichting Stolpersteine te Groningen.

 
Bezoek onze website: www.stolpersteineschilderswijkgroningen.nl
U vindt daar achtergrondinformatie, biografieën van in de Tweede Wereldoorlog vermoorde wijkgenoten, en eerdere edities van deze nieuwsbrief.
"EEN MENS IS PAS VERGETEN, WANNEER OOK ZIJN NAAM IS VERGETEN"
Facebook
Website
Email
© 2017 Stichting Stolpersteine Schilderswijk


UW GEGEVENS WIJZIGEN  of  AFMELDEN NIEUWSBRIEF
AANMELDEN NIEUWSBRIEF

Email Marketing Powered by Mailchimp