Copy
Nieuwsbrief voorjaar 2017

Inhoud

Drie dagen om in uw agenda te noteren!


De stichting werkt gestaag door. Alle biografieën uit de Jozef Israëlsstraat zijn inmiddels toegevoegd aan het slachtofferoverzicht op onze website. Inmiddels zijn daar al meer dan honderd levensverhalen van vermoorde wijkgenoten te vinden.
Het onderzoek naar drie nieuwe straten is inmiddels gestart: de Taco Mesdagstraat, de Jan Lutmastraat en de Otto Eerelmanstraat. 
Niet alleen via internet, maar ook op andere manieren worden de verhalen van onze voormalige wijkbewoners uitgedragen. Zo is er op 2 april a.s. de première van een film over de bewoners van het pension aan de Wassenberghstraat 24. En op 4 mei doen we voor het tweede jaar mee aan de manifestatie Open Joodse Huizen en Huizen van Verzet. Een volgend hoogtepunt is er op zondag 6 augustus a.s.; die dag legt Gunter Demnig 19 nieuwe Stolpersteine in onze wijk.

Het pension op Wassenberghstraat 24: filmpremière tijdens Gluren bij de Buren (zondag 2 april 2017)


In opdracht van De verhalen van Groningen maakte Liefke Knol een korte documentaire over het pension aan de Wassenberghstraat 24. De focus ligt op de twee Duitse zusters Mugdan die hier na noodlottige omzwervingen in 1940 hun intrek nemen. In het voorjaar van 1943 worden zij – samen met zeven andere bewoners van het huis - weggevoerd naar de vernietigingskampen en daar vermoord. 
De documentaire gaat op 2 april a.s. in première, in het woonhuis Wassenbergstraat 24, tijdens het jaarlijkse wijkevenement Gluren bij de buren. Er zijn voorstellingen om 14.00 en 15.00 uur. Daarna is de film te bekijken vanaf de website van De verhalen van Groningen en via onze eigen website.

Open Joodse Huizen en Huizen van Verzet (donderdag 4 mei 2017)


Tijdens de landelijke manifestatie Open Joodse Huizen en Huizen van Verzet wordt stilgestaan bij de levensverhalen van in de oorlog omgekomen Joden en verzetsmensen, op de plek waar zij woonden en leefden. Een activiteit die uitstekend aansluit op de doelstelling van onze stichting. En die voorziet in een behoefte: vorig jaar bezochten zo'n 220 mensen de drie adressen in de Schilderswijk waar onze onderzoekers levensverhalen vertelden. Ook dit jaar nemen we graag weer deel aan deze manifestatie. Ons aandeel in het programma ziet er als volgt uit:
H.W. Mesdagstraat 16
11.00 en 12.00 uur
 
Woonhuis van Johanna Schott en haar zoon Paul Siegfried. De alleenstaande Saartje Weinberg woont vanaf juni 1940 bij hen in. Allen worden in de oorlog vermoord. Titia Hemminga, lid van de onderzoeksgroep Stichting Stolpersteine Schilderswijk Groningen, vertelt over hen.
H.W. Mesdagstraat 22
12.00 en 13.00 uur
 
Jan van Maanen, onderzoeker bij Stichting Stolpersteine Schilderswijk Groningen, vertelt over verzetsman Jan Meijer. Meijer is een succesvol sporter. Zijn rol in het verzet wordt in verband gebracht met een Groningse knokploeg. In 1944 wordt hij door de SD gearresteerd. Hij is omgekomen in Neuengamme.
Jozef Israëlsstraat 24
13.00 en 14.00 uur
 
Woonhuis van Abraham Philip Goudsmit (1853-1943) en zijn dochter Helena (1884-1943). Abraham is een succesvolle ondernemer en opent in 1890 een winkel in paraplu's en behang in de Poelestraat. In het voorjaar van 1943 worden beiden in Duitse concentratiekampen vermoord. Matteke Winkel, voorzitter van Stichting Stolpersteine Schilderswijk Groningen, vertelt over hen.

Nieuwe Stolpersteine (zondag 6 augustus 2017)


Op 6 augustus a.s. komt Gunter Demnig, de initiatiefnemer van het Stolpersteineproject, naar Groningen om in de Wassenberghstraat, Jozef Israëlsstraat, H.W. Mesdagstraat en Westerhaven een volgende reeks stenen te plaatsen. Net als bij de vorige legging zullen ook nu nabestaanden aanwezig zijn, en ook u als sponsoren, belangstellenden en wijkgenoten bent van harte uitgenodigd om bij deze plechtigheid aanwezig te zijn. Nadere informatie volgt in de zomereditie van deze nieuwsbrief. 
(foto Ewoud Broeksma)

Draag uw steentje bij!


Inclusief alle bijkomende uitgaven – zoals het onderhoud van de website en overige organisatiekosten – komt een steentje op ca. 200 euro. Dankzij uw giften is op dit moment ca. de helft van het benodigde bedrag bijeengebracht. Er is nog een weg te gaan. We doen dan ook een beroep op uw steun!

Draag uw steentje bij! Ieder bedrag is welkom!
Ons banknummer: NL 36 INGB 0006 50 11 85
t.n.v. Stichting Stolpersteine te Groningen.

 
"EEN MENS IS PAS VERGETEN, WANNEER OOK ZIJN NAAM IS VERGETEN"
Bezoek onze website: www.stolpersteineschilderswijkgroningen.nl
U vindt daar achtergrondinformatie, biografieën van in de Tweede Wereldoorlog vermoorde wijkgenoten, en eerdere edities van deze nieuwsbrief.
Facebook
Website
Email
© 2023 Stichting Stolpersteine Schilderswijk

UW GEGEVENS WIJZIGEN  of  AFMELDEN NIEUWSBRIEF
AANMELDEN NIEUWSBRIEF

Email Marketing Powered by Mailchimp