Copy
Nieuwsbrief zomer 2017

Inhoud

6 augustus j.l.: twintig nieuwe Stolpersteine in de Schilderswijk


Op 6 augustus jl. heeft Gunter Demnig een nieuwe serie Stolpersteine in onze wijk gelegd. Ondanks de vakantieperiode was de belangstelling overweldigend, met meer dan 75 nabestaanden, afkomstig uit Nederland, Zwitserland, Israël en de Verenigde Staten. De start was in café Het Palet, de legging werd afgesloten met een plechtigheid in de synagoge. 
Daar werd kaddisj uitgesproken, het Joodse gebed voor de doden. Ook bracht Barry Mehler, een bekende vertolker van Joodse muziek, twee liederen ten gehore van Juda Lajb Lichtenstein. Lichtenstein woonde op Jozef Israëlsstraat 12a. Hij was oppervoorzanger van de Joodse Gemeente en daarnaast componist van liederen. Die middag is ook voor hem een steentje geplaatst.

Foto-impressie zondag 6 augustus 2017Ontvangst van nabestaanden in café Het Palet


Gunter Demnig aan het werk bij Jozef Israëlsstraat 12a


Tamar Rozendaal, achterkleindochter van Lajb Lichtenstein spreekt bij de steenlegging voor Jozef Israëlsstraat 12a


Drie Stolpersteine voor de familie Goudsmit, H.W. Mesdagstraat 71a


Jan van Maanen vertelt over verzetsman Jan Coenraad Meijer; voor hem is een Stolperstein gelegd voor H.W. Mesdagstraat 22


Sally Melles-Magnus (89) gedenkt haar broer Bert Magnus, voor hun toenmalige woonhuis aan de Kraneweg 75


Arielle Sitrick zingt Sing, sing, sing, een jazz-song uit 1936, voor het woonhuis van haar oudoom Bert Magnus

Tenslotte: de bijeenkomst in de synagoge (op youtube)

19 oktober a.s.: onthulling van de volgende reeks Stolpersteine


De volgende legging is een zogenoemde Selbstverlegung. Gunter Demnig is niet aanwezig om de stenen te leggen. In plaats daarvan organiseren we de legging zelf, in nauwe samenwerking met de gemeente. Daarmee zijn aan het einde van dit kalenderjaar meer dan 60 Stolpersteine geplaatst, van de in totaal ca. 225 steentjes die nodig zijn om alle slachtoffers in de wijk te gedenken.

Het onderzoek vordert


De stichting werkt gestaag door. Inmiddels bevat het slachtofferoverzicht op onze website al meer dan honderd levensverhalen van vermoorde wijkgenoten. Het onderzoek naar de volgende straten is in volle gang; het gaat om de Taco Mesdagstraat, het Taco Mesdagplein, de Jan Lutmastraat en de Otto Eerelmanstraat. 

Draag uw steentje bij!


Inclusief alle bijkomende uitgaven – zoals het onderhoud van de website en overige organisatiekosten – komt een steentje op ca. 200 euro. Dankzij uw giften is op dit moment ca. de helft van het benodigde bedrag bijeengebracht. Er is nog een weg te gaan. We doen dan ook een beroep op uw steun!

Draag uw steentje bij! Ieder bedrag is welkom!
Ons banknummer: NL 36 INGB 0006 50 11 85
t.n.v. Stichting Stolpersteine te Groningen.

 
"EEN MENS IS PAS VERGETEN, WANNEER OOK ZIJN NAAM IS VERGETEN"
Bezoek onze website: www.stolpersteineschilderswijkgroningen.nl
U vindt daar achtergrondinformatie, biografieën van in de Tweede Wereldoorlog vermoorde wijkgenoten, en eerdere edities van deze nieuwsbrief.
Facebook
Website
Email
© 2017 Stichting Stolpersteine Schilderswijk

UW GEGEVENS WIJZIGEN  of  AFMELDEN NIEUWSBRIEF
AANMELDEN NIEUWSBRIEF

Email Marketing Powered by Mailchimp