Copy
Nieuwsbrief maart 2016, nr. 2
Zondagmatinees in de Paulus
In deze nieuwsbrief het artikel dat in de Oegstgeester Courant
van 9 maart verscheen, zij het hier uitgebreider.
Onderaan is de link naar het vraaggesprek met Frans van Ruth
in het Leidsch Dagblad van vrijdag 11 maart.
Sopraan Marene Elgershuizen

Leander Schlegel schreef graag liederen om van te genieten

In de Zondagmatinee van zondag 13 maart vertolken sopraan Marene Elgershuizen en pianist Frans van Ruth de meest monumentale liedcompositie uit de Nederlandse muziekgeschiedenis: de 15-delige Deutsche Liebeslieder van de in Oegstgeest geboren en in Leiden getogen Leander Schlegel. Een unieke gebeurtenis, in de Paulus Oegstgeest. Aanvang 16.00 uur. De Oegstgeester Courant had een gesprek met Marene Elgershuizen.

Schlegel (1844–1913) heeft zitten grasduinen in bundels van diverse dichters. Duitse dichters omdat zijn werken werden uitgegeven door toonaangevende uitgevers en die zaten destijds in Duitstalig Europa. Zijn er liederen in deze cyclus waar u de voorkeur aan geeft? Elgershuizen: “Ik kom steeds weer mooie dingen tegen. Neem nummer 5, de toonzetting van het gedicht ‘Wissen möcht’ ich nur wie lange’ van Friedrich Rückert. Het is zo speels en aandoenlijk, maar niet kitsch. En het zevende lied, ook van Rückert: Mir ist, nun ich Dich habe/Als müßt’ ich sterben”. Ach!

Onderhoudend
Schlegel (1844-1913) was een tijdgenoot van Gustav Mahler (1860 – 1911) die zich ook door Rückert inspireren liet, getuige diens Kindertotenlieder (1901). En was Schlegel  niet ook in Wenen bekend en geliefd? Hoe verhouden zijn Liebeslieder (1900) zich tot de liederen van Mahler? “Het is heel anders. Ik ben heel veel bezig met het Duitse repertoire uit juist deze periode: Richard Strauss, Mahler, Berg, Korngold. De ondertoon bij Mahler is depressief en melancholiek. Hij getuigt van wat hij zelf ten diepste ondervindt. Je proeft zijn angst. En Alban Berg schreef voor de vrouwen van wie hij hield. Bij Schlegel heb ik het gevoel dat hij graag mooie liederen voor de mensen schreef, muziek om van te genieten. Het blijft het onderhoudend, is niet heel diepgravend. Prachtige muziek en voor de pianist en de zanger heel veeleisend. Maar het is de tijd van de grote bruisende steden zoals Wenen, Amsterdam en New York. De tijd van urbanisatie, en dat merk je bij Schlegel niet zo.”

Geluk
Dit is kernachtig getypeerd. Schlegel woonde immers een veertig jaar in Overveen, tot zijn dood. Ver verwijderd van de grote stad. Bij hem niet de noties die een sterk veranderende wereld met zich meebrengt, zoals bij Mahler in diens bekentenismuziek. En Mahler was dirigent in onder meer Wenen en New York. De kleinsteedse, of zelfs landelijke inborst versus de onrustige en verontruste stedeling. Ziedaar, het is te merken: Marene Elgerhuizen voltooide aan de Rijksuniversiteit Groningen de masterstudie Geschiedenis en Internationale Betrekkingen. Maar hoezo nu een zangcarrière? “Als er op school gezongen moest worden, deed ik graag mee, maar anders dan mijn zus heb ik geen muziekles gehad. Tot ik tijdens mijn studie even iets heel anders wilde. Ik wilde wel zingen, belde de muziekschool en had geluk met een hele goede zangpedagoog. Na een paar maanden adviseerde zij mij naar het Prins Claus Conservatorium te gaan, ook in Groningen. In 2013 behaalde ik aan het Conservatorium van Amsterdam het masterdiploma.”

Maatschappelijk betrokken
Marene Elgershuizen bezit een dramatische coloratuur-sopraan. Vorig jaar ontving zij een stipendium van het Richard-Wagner-Verband van Berlijn-Brandenburg en in november 2013 verwierf zij de eerste prijs bij het Euregio Vokalisten Wettbewerb in Heek-Nienborg, Duitsland. Tijdens het Peter de Grote Festival in 2010 ontving zij als eerste klassieke zanger de Labberté-Hoedemaker Prijs. Elgershuizen woont afwisselend in Berlijn en Amsterdam en leidt ook een door haar opgerichte organisatie waarmee zij zich toelegt op fundraising en project management. Hiermee staat zij uiteenlopende collegae effectief terzijde. Zij toont zich steeds maatschappelijk betrokken en zet zich in haar vrije tijd in voor LHTB- en vrouwenrechten.
In de Oegstgeester Courant staan regelmatig artikelen over de Zondagmatinees in de Paulus
Kaarten zijn te koop bij

 

Toegangsprijs
  • € 25 voor volwassenen,

  • € 10 voor studenten

  • Vrij entree tot 18 jaar maar dan wel in gezelschap van een volwassene met een kaartje – twee of meer voor de prijs van één kaartje

  • Kortingspassen zijn niet van toepassing

Copyright © 2016 Muziekkamer Oegstgeest, All rights reserved.


Wilt u wijzigen hoe u deze emails ontvangt?
U kunt uw voorkeuren updaten of u uitschrijven van deze lijst


Email Marketing Powered by Mailchimp