Copy

Sofja Gülbadamova is een en al virtuoze passie

De Zondagmatinee in de Paulus van 14 februari – aanvang 16.00 uur – biedt vrij spel aan de Russische pianist Sofja Gülbadamova. ‘Variaties en rapsodieën in Hongaarse stijl’ heet haar programma. Daarin werken van Brahms en Dohnányi. De volgende week staat in de Oegstgeester Courant een vraaggesprek met haar.

Gülbadamova legt een voorliefde aan de dag voor onbekende werken van onder anderen Fauré, Debussy, Poulenc en Tsjaikovsky en voor minder bekende componisten onder wie Ernst (Ernö) von Dohnányi (1877-1960). Dohnányi? Zou er weer een bioscoopfilm zoals Schindler’s List worden gemaakt, dan over deze componist, pianovirtuoos en dirigent uit een oud Duits-Hongaars geslacht.

In de diverse prominente functies die hij gedurende de jaren dertig en in de Tweede wereldoorlog in Boedapest bekleedde, voorkwam Dohnányi de arrestatie en deportatie van honderden Joodse musici. Onder hen de befaamde concertviolist Carl Flesch en diens echtgenote. Zij konden naar Zwitserland vluchten.

Terzijde: Flesch zette de vioolsonate van de in Oegstgeest geboren Leander Schlegel op zijn repertoire zodra hij die onder ogen kreeg. Deze sonate staat op het programma van de Zondagmatinee in de Paulus van 10 april.

Dohnányi emigreerde in 1946 naar de Verenigde Staten, officieel verschoond van alle aantijgingen. Toch kleefde aan hem het vermoeden een Nazi-collaborateur te zijn geweest. Pas vijftig jaar na zijn dood zou hij een held worden genoemd, een held die zich daadwerkelijk tegen de Holocaust verzette.

In zijn virtuoze pianospel een Liszt-discipel, was Dohnányi in zijn oeuvre een Brahmsiaan (evenals de Nederlander Leander Schlegel). Hoor bijvoorbeeld de elegante overgangen tus-sen diep dramatische passages en intense lyriek. Daarin ontwikkelde de Hongaar (evenals Schlegel) een geheel eigen stem. En was Brahms niet verzot op Hongaarse muziek? Diens Hongaarse dansen zijn evergreens.

Aimez-vous Brahms? luidt de titel van een roman van Françoise Sagan. Ja, ook Sofja Gülbadamova, met de virtuoze passie die haar eigen is. Zij licht de stukken die zij speelt zelf toe, in vloeiend Duits of Frans dan wel in het Engels, en natuurlijk in het Rus-sisch. In maart 2014 was zij te gast in het televisieprogramma Vrije Geluiden. Zie uitzending gemist. (LK)

Kaarten zijn te koop bij de Rijnlandse Boekhandel / Boekhandel De Kler: € 25 voor volwassenen, € 10 voor studenten, en vrij entree tot 18 in gezelschap van een volwassene met een kaartje. Reserveren kan via tickets@musaix.org

Dit artikel staat in de Oegstgeester Courant van 3 februari. De website van de Zondagmatinees in de Paulus vermeldt het programma van Sofja Gülbadamova’s recital, www.musaix.org,

Copyright © 2016 Muziekkamer Oegstgeest, All rights reserved.


Want to change how you receive these emails?
You can update your preferences or unsubscribe from this list

Email Marketing Powered by Mailchimp