Copy

Dit is een nieuwsbrief van Muziekkamer Oegstgeest.
Indien u deze niet wenst te ontvangen,
kunt u zich hier afmelden.

22 december 2017

De Zondagmatinees in de Paulus maken het leven mooier

Inhoud:

Bach, Beethoven en Debussy: solorecital van pianiste Sabine Weyer, 14 januari | Een terugblik op november en december 2017 – Ode aan componiste Rita Heijmans & De Weg van Ekaterina Levental | De crowdfunding Geef de Paulus Vleugel! is geslaagd | Winterreise, 11 februari | Een vooruitblik op het Debussy-jaar 2018

De Zondagmatinee van 14 januari

Vergt spontaniteit niet juist jarenlange ervaring? “Alleen gerijpte vrijheid is effectief”, luidt een oud Chinees gezegde. Dit nu is kenmerkend voor Sabine Weyers vertolkingen, ‘live’ en in haar cd-opnamen. Kom en leg het oor te luister!

Sabine Weyers jongste cd, 2 december gepresenteerd in de Philharmonie van Luxemburg, is getiteld Bach to the future. Het programma omvat grotendeels Bach-bewerkingen waaronder Ich ruf zu dir, Herr Jesu Christ en Wachet auf, ruft uns die Stimme in de versie van componist en pianovirtuoos Busoni.

Onder meer deze transcripties en Bachs Tweede Franse suite speelt Sabine Weyer in de Zondagmatinee in de Paulus van 14 januari, aanvang 16.00 uur. Verder Beethovens Pianosonate nr. 17 – “The Tempest” – en Images Livre II van Debussy.

In de Oegstgeester Courant van 10 januari staat een vraaggesprek met haar, ook te vinden in de bijlage van de eerstvolgende nieuwsbrief die dan de ronde doet.

In een video bij Bach to the future vertelt Sabine Weyer wat haar beweegt.

Terugblik

De Weg

Muziekkamer Oegstgeest en Theater Het Trefpunt in Warmond werken sinds dit seizoen samen. Het vertelconcert De Weg van mezzosopraan en harpiste Ekaterina Levental en theatermaker Chris Koolmees was hiervan zondagmiddag 17 december de eerste vrucht.

De Weg is in twee jaar al ruim honderd keer te beleven geweest, in Nederland en Vlaanderen. Steeds kregen Katja en Chris de handen op elkaar.

Toch bleek het geen gemakkelijke opgave dit in alle opzichten ongewone klassieke concert onder de aandacht te brengen. Immers, hierin zingt, speelt en vertelt zij van haar vlucht met moeder, vader, broertjes en grootmoeder uit Tasjkent, de hoofdstad van Oezbekistan, begin jaren negentig. Eerst naar Israël, vervolgens diep ontgoocheld in Moskou, kwamen zij uiteindelijk in Nederland terecht. Katja was een tiener destijds, door de ogen van een tiener kijkt zij terug.

Opgetogen reacties na afloop – Het Trefpunt bleek uiteindelijk toch goed bezocht –, hier enkele per mail die avond en de volgende dag ontvangen:

“De voorstelling kwam ‘binnen’. Prachtig en ontroerend” en “Wat een indrukwekkend muzikaal en ontroerend vertelconcert van deze prachtige mezzosopraan. Heel bijzonder en moedig om op deze wijze je verhaal te kunnen vertellen”.

Bij het Nederlandstalige online magazine Place de l’opéra is een vraaggesprek met Ekaterina over onder meer het ontstaan van De Weg te vinden, vervat in een podcast.

De Grens

In het verschiet ligt nu het vervolg, De Grens – de jaren die Katja en haar familie in onder meer AZC’s doorbrachten. Deze voorstelling van Levental en Koolmees ging in september in première, in het Amsterdamse Ostade Theater. In de Theaterkrant van 22 september staat een treffende bespreking.

De Grens is in het seizoen 2018/19 natuurlijk ook in Theater Het Trefpunt mee te maken.

Onlangs verscheen deze cd, The Silver Age: liederen van Rachmaninov, Tsjaikovski en Moessorgski door Ekaterina Levental en Maurice Lammerts van Bueren, piano. Basia Jaworski, een gerenommeerde muziekcriticus, noteerde: “ik ken de liederen heel erg goed en toch is het alsof ik ze nu voor het eerst hoor. Dat noem ik werkelijk grote kunst.” Ziehier Basia’s aanstekelijke recensie.

Ode aan componiste Rita Hijmans

Het laatste weekend van november omvatte twee buitengewone concerten in de Paulus, beide opgedragen aan componiste Rita Hijmans – alvast voor haar zeventigste verjaardag, 26 januari.

Noé Inui en Vassilis Varvaresos

Anastasia Kobekina en Hanna Shybayeva

Vrijdagavond 24 november de Japans-Griekse violist Noé Inui en de Griekse pianist Vassilis Varvaresos, zondagmiddag 26 november de Russische violiste Anastasia Kobekina en de Nederlandse pianiste Hanna Shybayeva, oorspronkelijk uit Minsk. Bij elkaar een tweehonderd concertgasten waren getuige van twee magnifieke concerten. Met dank aan Cultuurfonds Oegstgeest die dit mogelijk maakte.

Een bespreking van deze twee concerten vindt u hier.

Beide pianisten waren zeer over de concertvleugel in de Paulus te spreken. Het wekt dan ook geen verwondering, dat Hanna Shybayeva zich na afloop liet overhalen een solorecital te komen geven: 14 april 2014.

De crowdfunding Geef de Paulus Vleugel! is geslaagd

Ingezet op 2 november sloot 2 december jongstleden om middernacht de crowdfunding campagne Geef de Paulus Vleugels!. Het streefcijfer, 6.000 euro, is gehaald. Echt een wonder.Met dank aan alle 54 donateurs, in het bijzonder aan enkele die zich wel zeer genereus toonden. De week erna stond de teller zelfs op 6.570.

Met aftrek van kosten – onder meer de afdracht aan Voordekunst (7% van het streefcijfer en daarover 21% BTW) en het campagnefilmpje – is al met al 5.000 euro beschikbaar om de aanschaf van de concertvleugel ten dele te bekostigen. Een flinke sprong voorwaarts.
 

Tegenprestaties voor de donaties

Donateurs die 50 euro over meer naar Voordekunst overmaakten, ontvangen als tegenprestatie een cd. Zij kunnen kiezen uit de twee van Sabine Weyer:
Debussy, Images Livre I (1901/05): Reflets dans l’eau – Hommage à Rameau – Mouvement | Rameau, Suite in A minor (1706): Prélude – Allemande – Deuxième Allemande – Courante – Sarabande – Gige – Vénetienne – Gavotte – Ménuet | Debussy, Images Livre II (1907): Cloches à travers les feuilles – Et la lune descend sur le temple qui fut – Poissons d'or (Golden fishes)
Bach, Concerto for Piano and Strings No. 4 WWV 1055 – Concerto for Piano and Strings No. 5 WWV 1056 | Mendelssohn, Concerto for Violin, Piano and Strings MWV O4 – Sabine Weyer, piano, Olga Pak, violine, Camerata Berlin
Over beide cd’s dit bericht aan Sabine Weyer:
“If you achieve this in concert – live – that’s excellent, it’s amazing during a recording, however. As the acclaimed critic Adrian Quanjer concluded in his review – on your recording with Camarata Berlin – “they are so infectiously spontaneous, so real, so natural”, this no surprise. I mean, these are the very features of Sabine Weyer’s previous CD: Debussy’s Images II & I generously embracing Rameau’s wonderful 1706 A minor Suite. Only skilled freedom works well. Chapeau!” (LK)

Winterreise, 11 februari

Ieder seizoen bij Muziekkamer Oegstgeest Schuberts Winterreise. Deze liederencyclus is immers een van belangrijkste werken uit de klassieke muziek – waar nagenoeg niemand genoeg van kan krijgen –, in de Paulus vertolkt door telkens een andere zanger van naam en faam. 11 februari bariton Jasper Schweppe en Riko Fukuda, fortepiano. Kaarten bestellen kan nu al, is zelfs geboden, door een bericht te sturen naar tickets@musaix.org o.v.v. WR110218.

2018 Debussy-jaar


Stel je voor! Zou het mogelijk zijn een Romein uit het begin van de jaartelling in het jaar 1800 te droppen, had hij zich verwonderd over de kleding. Het vervoer was niet anders dan in zijn dagen. Zou hij evenwel in het jaar 1900 terechtkomen, had hij niets meer herkend, was alles hem vreemd.

Dit merkt cultuurhistoricus H.W. von der Dunk op in zijn onvolprezen De verdwijnende hemel – Over de cultuur van Europa in de twintigste eeuw (Amsterdam, 2000 – twee delen).

Voltrekt zich deze immense omwenteling niet af in de Zondagmatinee van 14 januari? In dit recital vertolkt Sabine Weyer Beethovens pianosonate nr, 17, bijgenaamd The Tempest (1801/02), én Debussy’s Images II (1907). Kom en leg het oor te luister!
 

De stille omwentelaar

Zondag 25 maart is de honderdste sterfdag van Claude Debussy (1862–1918). Hier staat Muziekkamer Oegstgeest natuurlijk bij stil, in vier Zondagmatinees en twee hoorcolleges in maart en april. 
Claude Debussy (22 augustus 1962 – 25 maart 1918) geportretteerd door Ivan Thiele, 1913
Rudolf Escher (1912–1980), een van de meest prominente Nederlandse componisten en een muziektheoreticus (wiens ouders in Oegstgeest woonden), noemt Debussy “de stille omwentelaar”. Immers, de Fransman – of beter gezegd: deze Parijzenaar van teen tot kruin – bewerkstelligde “de transitie van de late romantiek naar de moderne muziek” zonder dit van de toren te blazen of in een traktaat te vervatten, maar enkel neergelegd in wonderschone composities die lijken stilt te staan zolang ze duren.

Leo Samama

De bekende schrijver, docent en componist Leo Samama (1951) belicht dit uitvoerig in zijn hoorcolleges in het kader van de Studium Generale van de Rijksuniversiteit Leiden (2009), vastgelegd door Home Academy en eerst op cd verkrijgbaar, nu alleen nog te downloaden.

Twee kosteloze hoorcolleges over Debussy in Nederland


Debussy’s oeuvre is van grote invloed geweest op natuurlijk ook het Nederlandse muziekleven, in het bijzonder op componisten hier te lande.

Aangezien de concertprogramma’s van Muziekkamer Oegstgeest wel vaker werken van Nederlandse componisten omvatten, is Samama uitgenodigd twee hoorcolleges te geven. Ze handelen over Debussy in Nederland. Op de vrijdagavonden 9 en 16 maart in het Dorpscentrum Oegstgeest, aanvang 20.00 uur.

Ze zijn kosteloos en in feite een vervolg op die welke bij in 2009 in het Lipsiusgebouw gaf en ze zijn uiteraard weer gelardeerd met talrijke luistervoorbeelden. Eens te meer reden om tijdig een plaats te bemachtigen door een bericht te sturen naar tickets@musaix.org.
Kom en leg het oor te luister, je weet niet wat je hoort. De eerstvolgende nieuwsbrief verschijnt op 10 januari.

Wens ik u fijne kerstdagen en tot ziens in het nieuwe jaar,

Lucien Knoedler,
Initiatiefnemer & programmeur
van de Zondagmatinees in de Paulus
www.muziekkamer-oegstgeest.org
info@musaix.org

Stichting Internationale Muziekkamer Oegstgeest e.o.
KvK 65759761
Postbus 11013, 2301 EA Leiden
Telefoon: + 31 6 39 55 55 35
Bankrelatie: NL69 INGB 0007 2616 53
info@musaix.org

Met dank aan

De Zondagmatinees in de Paulus worden mede mogelijk gemaakt door Cultuurfonds Oegstgeest
In de Oegstgeester Courant staan dikwijls artikelen over de Zondagmatinees in de Paulus

Kaarten voor de concerten van Muziekkamer Oegstgeest in Cultuurhuis de Paulus zijn verkrijgbaar bij de Rijnlandse Boekhandel

Kaarten zijn te koop bij

 

Toegangsprijs
  • € 25 voor volwassenen,

  • € 10 voor studenten

  • Vrij entree tot 18 jaar maar dan wel in gezelschap van een volwassene met een kaartje – twee of meer voor de prijs van één kaartje

  • Kortingspassen zijn niet van toepassing

Copyright © 2017 Muziekkamer Oegstgeest, All rights reserved.


Wilt u wijzigen hoe u deze emails ontvangt?
U kunt uw voorkeuren updaten of u uitschrijven van deze lijst


Email Marketing Powered by Mailchimp