Copy

Muziekkamer Oegstgeest

Nieuwsbrief april 2017

Dit betreft de aankondiging van het optreden van het Jacques Thibaud Ensemble in de Zondagmatinee van 9 april, aanvang 16.00 uur, in Cultuurhuis de Paulus aan de Warmonderweg 2, Oegstgeest.

U ontvangt deze nieuwsbrief, aangezien u deze concertserie bezocht dan wel met Muziekkamer Oegstgeest in verbinding staat. Onderaan is de button waarmee u zich gemakkelijk kunt afmelden of klik anders hier.

Eleonore Pameijer

Twee fluitkwartetten van Mozart en, onder meer, een serenade van Beethoven door het Jacques Thibaud Ensemble

In deze nieuwsbrief:

  1. Het programma van de Zondagmatinee van 9 april in het kort toegelicht
    • Nota bene, de wijnproeverij van De Gouden Ton ter afsluiting van dit seizoen aanvankelijk, is verplaatst naar 8 oktober, de eerste Zondagmatinee in het nieuwe seizoen 2017/18. In de pauze en na afloop op 9 april kunt u als gewoonlijk een drankje genieten – bij de prijs van uw kaartje inbegrepen.
  2. Het vraaggesprek in de Oegstgeester Courant van 29 maart met Hannah Strijbos, alviolist van het Jacques Thibauld Ensemble en vanaf augustus ook soloaltist van het Residentie Orkest.
  3. Een tip van de sluiter over het seizoen 2017/18: de aankondiging van de Zondagmatinees van 8 oktober, 12 november 2017 en 11 februari 2018.

1. De Zondagmatinee van 9 april.

Dit is inmiddels het twintigste concert in de serie Zondagmatinees, de zesde en laatste van het seizoen 2016/17. Hierin treedt het Jacques Thibaud Ensemble op, vernoemd naar de legendarische Franse violist. Het wordt gevormd door Eleonore Pameijer – fluit, en het Jacques Thibaud Trio: Burkhard Maiss – viool, Hannah Strijbos – altviool & Bogdan Jianu – cello.

Het programma omvat:

Wolfgang Amadeus Mozart (1756–1791)
Fluitkwartet in C, KV 285b (1777/78)

Lucas van Regteren Altena (1924–2000)
De Nachtelijke omzwervingen van Beorn voor altfluit en cello (1968)

Jan van Gilse (Rotterdam 1881–Oegstgeest 1944)
Trio voor fluit, viool en altviool (ca. 1927)

Ludwig van Beethoven (1770 – 1827)
Serenade in D, opus 25 voor fluit, viool en altviool (1796)

Wolfgang Amadeus Mozart (1756 – 1791)
Fluitkwartet in D, KV 285 (1777)

Aan Mozarts fluitkwartetten KV 285, 285a en 285b zit een Nederlands tintje. Eenentwintig jaar oud verbleef Mozart in 1777-78 met zijn moeder in Mannheim. Hij leerde Johann Wending kennen, de fluitist van de destijds gevierde hofkapel aldaar. Wending introduceerde hem bij Ferdinand de Jean, een amateurfluitist en arts die naar verluidt zijn fortuin in Nederlands-Indië had vergaard. De Jean bleek bereid voor drie fluitkwartetten 200 gulden neer te tellen. In zijn brief van 18 december 1777 aan zijn vader schrijft Mozart: “Ein quartetto für den indianischen holländer, für den wahren Menschenfreund is auch bald fertig”. Hij bedoelde waarschijnlijk KV 285.

Componist en dirigent Jan van Gilse vervulde in de Tweede wereldoorlog een prominente rol in het verzet. Hij overleed op zijn laatste onderduikadres en dat was in Oegstgeest, ten huize van de ouders van collega-componist Rudolf Escher – een neef van Maurits Escher, de wereldberoemde graficus. In dit dorp is een fietspad naar hem vernoemd.

Foto, Wil van Elk

2. Onderstaande link leidt naar het vraaggesprek met Hannah Strijbos in de Oegstgeester Courant van 29 maart

Altvioliste Hannah Strijbos over haar strijktrio in Berlijn, leven in Londen en het Residentie Orkest

3. Een vooruitblik op het seizoen 2017/18

Stichting Internationale Muziekkamer Oegstgeest onderscheidt zich in haar serie Zondagmatinees door uitmuntende musici uit alle windstreken te presenteren, in niet alledaagse programma’s. Zal het gehele seizoen 2017/18 in mei bekend worden gemaakt, hier alvast een eerste indruk.

Zondag 8 oktober, aanvang 16.00 uur – Maya Ando, piano.

Maya Ando is een onconventionele virtuoos, geboren in Shizuoka, Japan. Onder de prijzen die zij verwierf, is de 1ste prijs bij het 22ste Internationale Brahms Concours in 2015. Ze woont in de Bondsrepubliek, is een gezochte kamermusicienne, trad onder meer op in de Bayreuther Festspiele van 2014 en ’15, en treedt op in heel Europa en in Japan.

Programma
Bach, italienisches Konzert BWV 971 – Beethoven, Sonate nr. 16 opus 31 nr. 1 – Rachmaninov, Prelude opus 28 nr. 2 – Skrjabin, acht Etudes opus 42 – Gershwin, Rhapsody in Blue.


Zondag 12 november, aanvang 16.00 uur – André Dolabella, piano.


Dolabella is een Braziliaanse pianoleeuw die klaarblijkelijk ook graag in de voetsporen van de legendarische pianisten treedt. Dit blijkt wel uit zijn voorliefde voor hoogst virtuoze transcripties – even goed van eigen hand. Hij is prijswinnaar bij het Liszt Concours van Rio de Janeiro en bij het Guiomar Novaes Concours in Sao Paulo. Vóór hij aan de Muziekuniversiteit Karlsruhe het masterdiploma behaalde, studeerde Dolabella bij de Nederlandse meesterpianist Frédéric Meinders. Dolabella trad op met talrijke orkesten in onder meer het Derde pianoconcert van Rachmaninov.

Programma
Brahms, Variationen opus 18b – Schubert/Godowski, Litanei – Schumann/Dolabella, In der Nacht opus 74 – Tsjaikovski/ Rachmaninov, Wiegenlied – Mahler/Friedmann, Menuetto uit de Derde symfonie – Ravel, La Valse – Debussy/Dolabella, Prélude à l'après-midi d'un faune – Wagner/ Singer/Dolabella, Prelude uit Tristan und Isolde – Wagner/Liszt, Liebestod uit Tristan und Isolde.


Zondag 11 februari, aanvang 16.00 uur
Bariton Jasper en Riko Fukuda fortepiano


Geprezen om zijn vertolkingen van het Franse lied, ”singt er ein vorzügliches Deutsch” aldus recensent in Opera Lounge over Jasper Schweppe’s opname van Winterreise. Allengs ”wird deutlich, dass Schweppe etwas Neues versucht”. Schweppe is lid en artistiek coördinator van het Nederlands Kamerkoor.

Programma
Schuberts liederencyclus Winterreise

Bas Heijne: er is wél publiek dat snakt naar diepte en betekenis

NRC, 1 september 2016

Bij de Zondagmatinee van 9 april heet ik u vanzelfsprekend weer van harte welkom.

Met vriendelijke groet,

Lucien Knoedler
Programmeur van de serie Zondagmatinees
www.muziekkamer-oegstgeest.org

In de Oegstgeester Courant staan regelmatig artikelen over de Zondagmatinees in de Paulus
Kaarten zijn te koop bij

 

Toegangsprijs
  • € 25 voor volwassenen,

  • € 10 voor studenten

  • Vrij entree tot 18 jaar maar dan wel in gezelschap van een volwassenen met een kaartje – twee of meer voor de prijs van één kaartje

  • Kortingspassen zijn niet van toepassing

Copyright © 2017 Muziekkamer Oegstgeest, All rights reserved.


Wilt u wijzigen hoe u deze emails ontvangt?
U kunt uw voorkeuren updaten of u uitschrijven van deze lijst


Email Marketing Powered by Mailchimp