Copy
Het artikel in deze nieuwsbrief staat grotendeels in de Oegstgeester Courant van deze week (8). Daaronder is de link te vinden naar de recensie van Sofja Gülbadamova’s magistrale solorecital in de Zondagmatinee van 14 februari jongstleden.

Leander Schlegels liefdesliederen integraal

Sopraan Marene Elgershuizen (foto) en pianist Frans van Ruth vertolken in de Zondagmatinee van 13 maart Leander Schlegels Deutsche Liebeslieder
Terug naar Oegstgeest, zo zou de Zondagmatinee van 13 maart in de Paulus ook kunnen worden genoemd. Op het programma staan immers de geheel ten onrecht zeer zelden uitgevoerde Deutsche Liebeslieder van de in Oegstgeest geboren componist Leander Schlegel (1844-1913). Deze 15-delige liederencyclus wordt vertolkt door sopraan Marene Elgershuizen en pianist Frans van Ruth. Voor het eerst in dit dorp.

Liederenrecitals liggen doorgaans niet in de markt, met uitzondering van Schuberts Winterreise. Daarom was de Zondagmatinee in de Paulus van 17 januari uitverkocht. “Ongekende wereldklasse” noemde recensent Wenneke Savenije deze uitvoering door bariton André Morsch en pianist Mariana Izman. Hoe dit zij, muziek van Nederlandse componisten heet ook niet in trek te zijn. Onbekend maakt onbemind. Hier komt allengs verandering in, dankzij Willem Noske (1918-1995), vurig concertviolist en onvermoeibare vorser naar muziek van componisten geboren in Nederland of hier ooit werkzaam.

Frans van Ruth, docent aan het Amsterdams Conservatorium, over zijn eerste bezoek aan Noske in 1981: “Het komt maar zelden voor dat je bij iemand over de van alle stapels papieren en partituren nauwelijks zichtbare vloer komt, die dan meteen zo’n combinatie van bevlogenheid voor de zaak en persoonlijke charme ten toon spreidt. Tot de liederen waarmee Willem ons uiteindelijk naar huis liet gaan, behoorden er drie van Leander Schlegel (van wie we natuurlijk nog nooit gehoord hadden) en de vonk die toen oversloeg, is wat mij betreft nooit meer uitgedoofd.”

“Willem had verschillende negentiende en vroeg twintigste-eeuwse iconen. De belangrijkste waren Gerrit van Eijken (1832-1879), Leander Schlegel en Dirk Schäfer (1873-1931).” De vriendschap tussen Noske en Van Ruth leidde tot onder meer de uitvoering van Schlegels Deutsche Liebeslieder opus 20 door sopraan Bep Pierik, tenor Nico van der Meel en Van Ruth aan de piano. Dit gebeurde op 16 november 1986 in de Haagse Kunstkring.

Over de Zondagmatinee van 13 maart in de Paulus zegt Van Ruth: “Voor zover ik weet wordt dit de tweede integrale uitvoering van dit monumentale werk sinds het geruchtmakende concert op 18 januari 1910 in Haarlem dat tot in Wenen gerecenseerd werd.” Deze première van Schlegels Deutsche Liebeslieder geschiedde door sopraan Anna van Asbeck-Kluit (de baronesse aan wie Schlegel zijn Liebeslieder opdroeg) en pianist Willem Andriessen. Raadpleeg voor meer informatie www.musaix.org.
 
Deze Zondagmatinee is mogelijk dankzij Cultuur Fonds Oegstgeest en Stichting Radius Welzijn. In deze 2015/16-serie werkt Musaix samen met BplusC.
Meer lezen
Klik hier om de recensie van de Zondagmatinee van 14 februari jongstleden te lezen.

Zie voor het programma www.musaix.org


Kaarten zijn te koop bij
  • VVV Leiden, Stationsweg 26 Leiden
  • Rijnlandse Boekhandel, Lange Voort 35-37 Oegstgeest
  • Reserveren: tickets@musaix.org

Toegangsprijs
  • € 25 voor volwassenen,
  • € 10 voor studenten
  • Vrij entree tot 18 jaar maar dan wel in gezelschap van een volwassenen met een kaartje – twee of meer voor de prijs van één kaartje
  • Kortingspassen zijn niet van toepassing
Copyright © 2016 Muziekkamer Oegstgeest, All rights reserved.


Wilt u wijzigen hoe u deze emails ontvangt?
U kunt uw voorkeuren updaten of u uitschrijven van deze lijst


Email Marketing Powered by Mailchimp