Copy

Sofja Gülbadamova
De ware vreugde is een ernstige zaak

In de Zondagmatinee in de Paulus van 14 februari, aanvang 16.00 uur, is het rijk aan de Russische meesterpianist Sofja Gülbadamova. Zij speelt werken van Brahms en Dohnányi. Hier nu een portret van haar, opgetekend uit diverse gesprekken met deze krant.

Gülbadamova woont in Lübeck waar zij, 15 jaar oud, ging studeren aan de Muziekuniversiteit van deze oude Noord-Duitse stad. Tien jaar eerder zette zij in Moskou op de befaamde Gnessin academie de eerste schreden naar de vervulling haar roeping. “Muziek was van kindsbeen af een deel van mijn leven. Een besluit daartoe hoefde ik niet nemen. Nee, niet omdat ik dit “leuk” vond.” Opeens streng en gedecideerd: “Die houding ‘het moet wel leuk blijven’ lijkt in Europa wel de boventoon te voeren!” De vermaning van de Romeinse filosoof Lucius Seneca lijkt haar op het lijf geschreven, of sterker nog, uit het hart gegrepen: de ware vreugde is een ernstige zaak.

“Natuurlijk vind je het eerst fijn muziek te maken, maar al gauw besef je dat je om echt goed te worden keihard moet werken. Toen ik in Lübeck ging studeren, wist ik dat ik mijn leven geheel aan muziek zou wijden en dat ik daar mijn opleiding naar moest inrichten.” Gülbadamova ging vervolgens in Parijs studeren, aan het Conservatoire en aan de in 1919 door pianist Alfred Cortot opgerichte École Normale de Musique. In 2008 won ze twee internationaal toonaangevende concoursen, dat van Aix-en-Provence en het naar componist en pianist Poulenc vernoemde in Parijs. Haar palmares is overigens veel rijker.

“Niemand ontkomt aan de invloed van zijn idolen. Als ik over de radio opnamen van Sviatoslav Richter hoor, zonder dit eerst te weten, herken ik hem meteen. In mijn vroege jeugd hoorde ik een opname van het vioolconcert van Tsjaikovski door Vladimir Spivakov en meteen wilde ik violist worden. Daarom voel ik me sterk met dit instrument verbonden. Dan zijn er de opnamen van pianist Emile Gilels, violist Leonid Kogan en dirigent Jevgenji Svetlanov. En de hypnotiserende concerten van pianist Konstantin Lifshitz!

“Een van de problemen waar musici nu mee te kampen hebben, is dat we maar op veilig moeten spelen. Dat beangstigt me. Wij dienen toch bij te dragen aan de vorming ons publiek? Daarom verzet ik mij tegen de trend telkens dezelfde populaire stukken te spelen.” (LK)
 

Dit artikel staat in de Oegstgeester Courant van 3 februari. De website van de Zondagmatinees in de Paulus vermeldt het programma van Sofja Gülbadamova’s recital, www.musaix.org,

Zie voor het programma www.musaix.org

 

Kaarten zijn te koop bij

  • Rijnlandse Boekhandel, Lange Voort 35-37 Oegstgeest
  • Boekhandel De Kler, Kempenaerstraat 39-B Oegstgeest
  • Reserveren: tickets@musaix.org

 

Toegangsprijs

  • € 25 voor volwassenen
  • € 10 voor studenten
  • Vrij entree tot 18 jaar maar dan wel in gezelschap van een volwassenen met een kaartje – twee of meer voor de prijs van één kaartje
  • Kortingspassen zijn niet van toepassing
Copyright © 2016 Muziekkamer Oegstgeest, All rights reserved.


Wilt u wijzigen hoe u deze emails ontvangt?
U kunt uw voorkeuren updaten of u uitschrijven van deze lijst

Email Marketing Powered by Mailchimp