Copy

Muziekkamer Oegstgeest

Nieuwsbrief maart 2017

Deze nieuwsbrief is van Muziekkamer Oegstgeest en betreft een aankondiging van de eerstvolgende Zondagmatinee in de Paulus, het solorecital van pianiste Sara Crombach op 12 maart, aanvang 16.00 uur.

U ontvangt deze brief, aangezien u deze concertserie bezocht dan wel met Muziekkamer Oegstgeest in verbinding staat. Onderaan is de button waarmee u zich gemakkelijk kunt afmelden of klik hier.

Poëzie, sprookjes, weidse landschappen en smartelijke melodieën

Sara Crombach

Sara Crombach vertolkt in Oegstgeest de 24 Preludes opus 28 van Chopin en na de pauze de even virtuoze als verbeeldingskrachtige 24 Preludes opus 41 (1998) van de Russische/Amerikaanse componiste, concertpianiste, beeldend kunstenaar en dichter Lera Auerbach (1973) – een van de wereldwijd meest uitgevoerde toondichters van de nieuwe generatie. “A Pianistic Powerhouse” noemt de Washington Post haar en Alex Ross in de New York Times: “Music of extraordinary power and intensity”.

In de Oegstgeester Courant van 8 maart staat een vraaggesprek met Sara Crombach. Dit wordt opgenomen in het programmaboekje bij haar recital van 12 maart. Hieronder alvast wel een aantekening van haar hand over Auerbachs 24 Preludes.

Vervolgens een exposé over Chopin. De Zondagmatinee in de Paulus van 12 maart is immers opgedragen aan het twee jaar geleden in Oegstgeest opgerichte Chopin Genootschap. Dit is deels geënt op een bespreking van Adam Zamoiski’s Chopin-biografie in The Economist van vorige week.

Lera Auerbach

3 november vorig jaar was in Amsterdam, in het Muziekgebouw aan ’t IJ, de wereldpremière van Auerbachs 72 Angels – een fantastische aaneenschakeling van even zoveel preludes – door het Nederlands Kamerkoor en het Rachèr Saxophone Quartet onder leiding van Peter Dijkstra. Vorige week, op 1 maart – de 107de geboortedag van Chopin –, was de wereldpremière van haar Vierde vioolconcert door de New York Philharmonic onder leiding van Alan Gilbert en violist Leonidas Kavakos – voor wie dit werk gecomponeerd is. In de New York Times van 28 februari staat een vraaggesprek met haar en Kavakos.

Review:

The New York Philharmonic Plays a Piece Inspired by Night

Lera Auerbach

Sara Crombach over Auerbachs 24 Preludes: “Met respect voor eeuwenoude tradities, verwijzend naar Chopin, maar vooral naar Bachs Wohltemperiertes Clavier, schept Auerbach een geheel eigen wereld vol weemoed, herinneringen, vervreemding, poëzie, sprookjes, weidse landschappen en smartelijke melodieën.”

Ziehier een link naar een vraaggesprek met Lera Auberbach van vier jaar geleden en een van tien jaar terug.

Frédéric Chopin

Chopins kwetsbare gezondheid was van invloed op zijn karakter en levensloop. Niet ondenkbaar is, dat hij, hoewel niet ongewoon in die dagen, zich klein van stuk wist, 1.49.

Frédéric Chopin

“Als het op gevoelens aankomt, staan de mijne haaks op die van anderen”, klaagde Chopin bij zijn goede vriend en bewonderaar Liszt. Hij had te kampen met intimiteit, vertelt Chopin-biograaf Adam Zamoiski. De gepassioneerde brieven die hij aan zijn jeugdvrienden schreef, doen latente homoseksualiteit vermoeden. Hoe dit zij, emotioneel instabiel, verlegen en haast op het ziekelijke af teruggetrokken, steeds uiterst beleefd en bescheiden, kon hij bruisende humor aan de dag leggen als ook narrig en bazig zijn. Mensen met grote, welhaast immense creatieve vermogens laten wel vaker merken, dat zij geen zin hebben hun tijd te verdoen. Bij Chopin was dit kennelijk het geval.

Chopins leven vertoont een aaneenschakeling van infecties, tuberculose, hevige aanvallen van angst, kiespijn en influenza. En het zou weleens kunnen zijn dat aan cystic fibrosis leed. Deze fragiele toestand leidde ertoe toe, dat hij tijd had om te componeren. Hij vermeed zoveel als maar mogelijk op te treden, dit bezorgde hem immers grote stress.

Nooit een middelmatig werk
Chopin is de voorhoede van de Romantische muziek, zijn eigen muzikale smaak was tamelijk conservatief. Hij gaf de voorkeur aan Bach en Mozart, streefde naar pure l‘art pour l’art, weigerde zijn muziek te doordringen van een patriottische missie en was er wars van op een voetstuk te worden geplaatst. Hij moest niets hebben van musici die ronkend nationalisme ten toon spreidden. In 1831 – 21 jaar oud – eenmaal in Parijs neergestreken, keerde hij nooit naar zijn geboorteland Polen terug. Zijn vriendin gedurende de jaren 1842-1847, de schrijfster George Sand, bespotte zijn ouderwetse aard maar niet zijn muziek.

Om de februari-revolutie van 1848 te ontvluchten, maakte Chopin een concerttournee door Engeland en Schotland. Het was een uitputtingslag die zijn creatieve vermogens deden verschrompelen. Eenmaal terug in Parijs hoestte hij bloed. Chopin stierf op 17 oktober 1949, eenzaam en ongelukkig. Zijn begrafenis op de 30ste die maand bracht evenwel duizenden op de been. Immers, wie had niet zijn muziek thuis op de lessenaar staan?

Bij zijn dood liet hij een oeuvre na van sublieme schoonheid die “deze kunstvorm revolutioneerde en de weg opende naar alle moderne muziek”, aldus componist Saint-Saëns (1835-1921). En, inderdaad, zoals Bach en Debussy componeerde Chopin nooit een middelmatig werk. Zijn naam en faam is alleen maar toegenomen, wereldwijd, en menige componist ging er prat op dat hij/zij een directe of indirecte band met hem had. Zo herhaalde Debussy bij zijn redactie van het oeuvre van Chopin in 1915, dat zijn allereerste pianolerares, Madame Mauté de Fleurville, een leerling van Chopin was – hetgeen overigens onwaarschijnlijk is gebleken.

Preludes?
André Gide (1869-1951), Nobelprijswinaar voor literatuur in 1947 en zelf een voortreffelijke pianist, schrijft in zijn Notes sur Chopin (1931): “Ik geef toe dat ik niet helemaal begrijp waarom Chopin aan deze stukken de naam Preludes heeft gegeven. Preludes van wat? Iedere prelude van Bach wordt gevolgd door zijn fuga; ze zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Maar bij geen van de preludes van Chopin kan ik me daarna een ander stuk in dezelfde toonsoort indenken”. Ze konden natuurlijk allemaal achter elkaar worden gespeeld, meende ook hij. In tegenstelling tot Bach was Chopin er juist op uit sterk contrasterende samenklanken te creëren. De vertolker en de luisteraar worden in de 24 Preludes opus 28 (1835-1839) als het ware van het ene naar het andere uiterste gedreven.

Welkom bij de Zondagmatinee van 12 maart aanstaande.

Lucien Knoedler
Programmeur van de serie Zondagmatinees in de Paulus
www.muziekkamer-oegstgeest.org

De zesde en laatste Zondagmatinee in de Paulus dit seizoen is op

9 april 2017:

onder meer twee fluitkwartetten van Mozart, een Serenade van Beethoven en een Trio van de Nederlandse, in 1944 in Oegstgeest overleden componist en dirigent Jan van Gilse. Na afloop kunt u genieten van een glas wijn bezorgd door Ian Wolbrink van De Gouden Ton aan de Kempenaerstraat 85.

Over de Zondagmatinee van 19 februari jongstleden schreef Bernd Brackman op Facebook: “Na Schuberts hartverscheurende Winterreise van Nico van der Meel en Pieter-Jan Belder vorige maand trok ik vandaag terug naar Oegstgeest, naar Cultuurhuis de Paulus, voor iets geheel anders: een overzicht van 400 jaar Nederlandse klaviermuziek door pianist en erudiete duizendpoot Jacob Bogaart. Verpakt als badinerend verhaal, gelardeerd met treffende anekdotes, zou je bijna vergeten welke flamboyante muziek hier uitgevoerd werd, van Sweelinck tot Ary Verhaar. Een indrukwekkende prestatie van de man die zichzelf geen componist wil noemen: "I'm only a pianist..". Het werd desalniettemin óók een spannend verhaal over cultuurhistorie in de noordelijke Nederlanden, een verhaal dat meer bekendheid verdient, evenals de uitgevoerde componisten, en de cultuur in het algemeen. Hulde aan Luc Knoedler voor het samenstellen van deze belangrijke en relevante serie!

In de Oegstgeester Courant staan regelmatig artikelen over de Zondagmatinees in de Paulus
Kaarten zijn te koop bij

 

Toegangsprijs
  • € 25 voor volwassenen,

  • € 10 voor studenten

  • Vrij entree tot 18 jaar maar dan wel in gezelschap van een volwassenen met een kaartje – twee of meer voor de prijs van één kaartje

  • Kortingspassen zijn niet van toepassing

Copyright © 2017 Muziekkamer Oegstgeest, All rights reserved.


Wilt u wijzigen hoe u deze emails ontvangt?
U kunt uw voorkeuren updaten of u uitschrijven van deze lijst


Email Marketing Powered by Mailchimp