Copy

Inschrijving internationaal congres 'Religieus Erfgoed en Toerisme' 6&7 oktober a.s. nu geopend!

Vanaf nu is de inschrijving voor het internationale congres over religieus erfgoed en toerisme, “How to increase religious heritage tourism in a changing society”, geopend. Het congres vindt plaats op 6 en 7 oktober a.s. in Utrecht. Wij nodigen u van harte uit aan dit bijzondere evenement deel te nemen. Het is een unieke kans om in een internationale context religieus erfgoed en toerisme als economische kracht en kans voor uw organisatie, stad of provincie te verkennen.

Hoe versterk je de sociale en economische effecten van religieus erfgoedtoerisme, onder meer in het licht van ‘city marketing’? Hoe ontwikkel en profileer je religieus erfgoed als toeristische bestemming? Dergelijke vragen komen aan de orde in een reeks van internationale ‘best practises’ en interactieve sessies met experts.

Het programma gaat van start met ‘keynote speeches’ van Monseigneur Timothy Verdon, directeur van het Bisschoppelijk Instituut voor Kerkelijke Kunst en Architectuur van het kathedrale museum van de Dom van Florence, en van Mr Loyd Grossman, bij velen jarenlang bekend als voormalig presentator van BBC’s Masterchef maar nu in zijn rol als voorzitter van de Churches Converations Trust en de Heritage Alliance. Het middagprogramma biedt de keuze uit twee parallelsessies, met de accenten op profilering en marketing en op management en conservering. De eerste dag wordt besloten met een diner in het prachtige Paushuize. Op de tweede dag ligt het accent op innovatie en creativiteit in een reeks voorbeelden en workshops.

Het congres wordt in het kader van de Agenda Toekomst Religieus Erfgoed georganiseerd door de United Nations World Tourism Organization, de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed, Museum Catharijneconvent, het Vlaamse Centrum voor Religieuze Kunst en Cultuur (CRCK) en Future for Religious Heritage (FRH).

Voor meer informatie: ga naar de conferentiewebsite.

Overhandiging standaardwerk 100 iconische kerkinterieurs van Nederland aan de minister van OCW / persuitnodiging

Op 20 juni a.s. werd in de Thomaskerk te Amsterdam het boek Kerkinterieurs in Nederland gepresenteerd. Dit unieke standaardwerk, waarin voor het eerst 100 uitzonderlijke Nederlandse kerkinterieurs worden belicht, is een initiatief van Museum Catharijneconvent en kwam tot stand doorintensieve samenwerking met de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed, en diverse kerkelijke partners en erfgoedinstellingen. Het eerste exemplaar wordt aangeboden aan Jet Bussemaker, minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap en aan de vertegenwoordigers van de Nederlandse kerken.
 
Kerken zijn de landmarks van ons landschap. Al meer dan duizend jaar zijn zij onlosmakelijk verbonden met het Nederlandse dorps- of stadsgezicht. De aandacht gaat  vaak uit naar de buitenkant. Terwijl er juist vanbinnen zoveel te genieten valt. Van de middeleeuwse parel in Groningen tot de katholieke kathedraal in het zuiden, van neogotische pracht en praal tot strakke, betonnen wederopbouw. De rijkdom en diversiteit die ons land kent is indrukwekkend. Museum Catharijneconvent, het nationaal kenniscentrum voor religieus erfgoed, geeft die binnenkant nu de aandacht die het verdient, door maar liefst honderd beeldbepalende interieurs uitgebreid in het zonnetje te zetten.
 
Kerkinterieurs in Nederland is een ontdekkingstocht langs katholieke en protestante kerken en joodse synagogen, waarin architecten en kunstenaars door de eeuwen heen hun ideeën op indrukwekkende en vaak verrassende wijze hebben vormgegeven. Alle 100 kerkinterieurs zijn op artistieke wijze in beeld gebracht door fotograaf Arjan Bronkhorst. Het boek wordt uitgegeven door WBOOKS.

Eerste Klinkend Erfgoed Festival in Nijmegen: helpt u mee?

Op 9, 10 en 11 september vindt in de Stevenskerk in Nijmegen de eerste editie van het jaarlijks terugkerend festival Klinkend Erfgoed plaats.
 
Drie dagen lang wordt er gemusiceerd op de kerkorgels en het carillon, kunnen jong en oud genieten van zowel klassieke als hedendaagse muziekuitvoeringen, brengt een draagbaar carillon de tijd tot leven, krijgen ‘stomme’ films orgelbegeleiding, verleidt het 'Doe-orgel' zowel instrument als mechaniek te ontdekken, vindt voor de allerkleinsten de voorstelling Rocky het Klokkie plaats en worden er tal van ambachtspresentaties, lezingen en debatten verzorgd. Voor het volledige programmaoverzicht zie www.klinkenderfgoed.nl.
 
Het festival is bestemd voor een breed publiek, met als doel belangstelling op te wekken voor pijporgels, luidklokken, mechanische uurwerken en carillons. Dit ‘klinkend erfgoed’ staat onder grote druk. Veel kerken worden onttrokken aan de eredienst en worden getransformeerd, of zijn in afwachting zijn van een nieuwe functie. Daardoor gaat de eeuwenoude orgelmuziek teloor, verdwijnt de tijd die de torenklok aangeeft, worden de klanken van het carillon vergeten en worden de klokken niet meer geluid.
 
Het festival wordt georganiseerd door de zojuist opgerichte Stichting Klinkend Erfgoed Nederland. De SKEN is een nieuw, breed geformeerd samenwerkingsverband van opdrachtgevers, eigenaren, opdrachtnemers (bouwers, adviseurs, inspecteurs), de overheid en andere betrokkenen bij het beheer en onderhoud van dit deel van ons cultureel erfgoed. De stichting streeft ernaar de interesse voor deze vaak eeuwenoude onderdelen te bevorderen, aandacht te schenken aan goed beheer en behoud en het blijvend laten functioneren, of klinken van dit erfgoed. Naast het jaarlijkse festival initieert de stichting ook onderzoek, kennisbijeenkomsten en publicaties. Voor meer informatie: www.klinkenderfgoed.nl.
 
Uw bijdrage
De SKEN organiseert ieder jaar in een andere plaats in Nederland dit festival, om aandacht te vragen voor het Klinkend Erfgoed. Een evenement waar alle eigenaren van Klinkend Erfgoed belang bij hebben omdat hierdoor een breed publiek kennismaakt met dit bijzondere erfgoed en het draagvlak verder wordt vergroot.
De kosten voor dit festival bedragen € 30.000,-. SKEN heeft inmiddels € 25.000,- aan subsidie- en sponsorgelden binnen. Voor de resterende € 5000,- doen wij een beroep op de leden van de VBMK om zich solidair te verklaren met dit mooie initiatief en hieraan financieel bij te dragen.
Uw ruimhartige bijdrage kunt u overmaken op: NL18 RABO 0309 6265 44, t.n.v. Stichting Klinkend Erfgoed Nederland, o.v.v .Bijdrage Festival 2016. U bent natuurlijk van harte welkom op 9,10 of 11 september in Nijmegen!

Casala levert 2.200 stoelen aan Westminster Abbey in Londen

Vrijdag 27 mei jongstleden heeft Casala 2.200 nieuwe stoelen en 21 transportwagens geleverd aan de Westminster Abbey in Londen. Een prestigeproject voor de meubelfabrikant uit Culemborg. Het eindresultaat is een custom made oplossing die qua design en gebruik goed aansluit op de wensen van de abdij.
 
De daadwerkelijke uitlevering van de stoelen volgt op een intensieve samenwerking met de abdij en onze partner Chart Area Seating. Westminster Abbey zocht een functionele stoel die ook op esthetisch vlak perfect bij de architectuur en sfeer van de abdij past. Hiervoor had Westminster Abbey uiteenlopende specifieke wensen en behoeften. Voor Casala een uitgelezen kans om een op maat gemaakte stoel te ontwikkelen die perfect aansluit bij de verwachtingen van de kerk. Vanuit esthetisch oogpunt had de abdij de ideale stoel tot in detail omschreven; uitvoering in eiken fineer, de rugleuning voorzien van het Westminster Abbey kruis en afgelakt met een vooraf vastgestelde kleur die bestand is tegen kaarsvet. Daarnaast was er vanuit praktisch oogpunt behoefte aan goede opslag- en transportmogelijkheden, stoelkoppeling, een stoelidentificatiesysteem en minimale geluidsoverlast tijdens het verplaatsen en opstellen van de stoelen. Door de ontwikkeling van een stoel die voldoet aan alle specifieke wensen, heeft Casala de order verkregen en naar volle tevredenheid uitgeleverd.
 
Casala is reeds 100 jaar gespecialiseerd in projectmeubelen die uitblinken in design én functionaliteit. Met onze meubelen bieden wij stijlvolle oplossingen voor uiteenlopende ruimtes en gelegenheden. De functie van de ruimte en het persoonlijk welzijn van de gebruikers staan hierbij centraal. Om te garanderen dat onze meubels duurzaam en tegelijkertijd flexibel kunnen worden ingezet werken wij intensief samen met toonaangevende ontwerpers. Dit leidt tot inspirerende, multi-inzetbare ontwerpen met een uitstekende functionaliteit en innovatief design.

Bekijk hier de beelden

Introductie DEMO Consultants als begunstiger van VBMK

Sinds kort zijn wij, DEMO Consultants, begunstiger van VBMK. Daarom nemen wij graag van de gelegenheid gebruik om onszelf te introduceren bij de betrokkenen van de vereniging.
 
DEMO is een adviesbureau op het gebied van vastgoedinformatiemanagement. Ons specialisme is de combinatie van beleidsadvies, technisch advies, software ontwikkeling en research. We maken innovatieve softwareproducten, zoals de Real Estate Suite voor asset- en portefeuillemanagement, vastgoedsturing en onderhoudsmanagement. Door research en productontwikkeling houden wij onze kennis actueel.
 
Wij zijn in contact gekomen met VBMK door ons EU onderzoeksproject INCEPTION. In dit project wordt innovatie in 3D-modellering van het cultureel erfgoed gerealiseerd zowel van de gebouwde als de sociale omgeving. INCEPTION’s integrale aanpak heeft tot doel een technologische doorbraak te bewerkstelligen door 3D modellering te koppelen aan de dimensie tijd. De INCEPTION "Tijdmachine" zal worden ontwikkeld voor ontwerp, visualisatie en analyse van 3D BIM modellen van het culturele erfgoed door de eeuwen heen.  
 
De door INCEPTION ontwikkelde methoden en tools zullen voor alle typen gebruikers toegankelijk zijn; van wetenschapper tot beheerder en van overheid tot burger. Zo ook voor bijvoorbeeld beheerders van monumentale kerkgebouwen. VBMK neemt aan het INCEPTION project mee als Stakeholder met het doel om de onderzoeksresultaten zo goed mogelijk aan te laten sluiten op vraag uit de markt.
 
DEMO heeft binnen INCEPTION een leidende rol op het gebied van hardware, software, 3D BIM, website en online samenwerkingsplatform. Tevens leveren wij een bijdrage aan de kennisverspreiding van het project, de praktische toepasbaarheid voor vastgoedpartijen en we coördineren de Nederlandse belanghebbenden met betrekking tot cultureel erfgoed.
 
Adviseurs van DEMO Consultants hebben aan de wieg gestaan van de conditiemeting van vastgoed in Nederland en Europa en hebben vervolgens bijgedragen aan de ontwikkeling van NEN 2767. Op dit moment is de meest verkochte software van DEMO de zogeheten RE Maintenance. Deze tool is een onmisbaar instrument op het gebied van onderhoudsmanagement en technisch beheer.
 
DEMO heeft in het verleden ook nauw samengewerkt met Rijksdienst voor Monumentenzorg op het gebied van software tooling. Op dit moment, in het kader van het INCEPTION project, willen we onze expertise in het veld van cultureel erfgoed vernieuwen en delen. De software tool die ontwikkeld wordt in INCEPTION gaan we in de vorm van trainingen en cases samen met VBMK uitwerken tot een praktisch inzetbare tool om het asset management van cultureel erfgoed te verbeteren.
 
Een positieve toekomst voor beheer en onderhoud van monumentale kerkgebouwen tegemoet met RE Suite for Cultural Heritage!
 
Meer informatie over DEMO vindt u op www.demobv.nl
Meer informatie over INCEPTION vindt u op www.inception-project.eu

Vereniging van Beheerders van Monumentale Kerkgebouwen in Nederland
Postbus 2641
3800 GD Amersfoort
T 033 760 1160 (dinsdag)
E info@vbmk.nl
W www.vbmk.nl
Copyright © 2016 VBMK, Alle rechten voorbehouden


update gegevens or uitschrijven


This email was sent to secretariaat@demobv.nl
why did I get this?    unsubscribe from this list    update subscription preferences
VBMK · Daam Fockemalaan 22 · Amersfoort, NH 3818 KG · Netherlands

Email Marketing Powered by MailChimp