Copy
Nieuwsbrief #38 | De Rode Antraciet vzw | Juni 2021
Bekijk deze e-mail in je browser

Op weg naar een nieuwe start!
Herlancering groepsaanbod sport en cultuur

Na meer dan een jaar zoeken naar alternatieve manieren om sport en cultuur in de gevangenis te brengen, zijn onze functionarissen helemaal klaar voor de heropstart van ons groepsaanbod. Begin juni kwam het verlossende bericht van DG EPI: dankzij de verbeterde gezondheidstoestand en de stijgende vaccinatiegraad bij personeel en gedetineerden, waren versoepelingen van de coronamaatregelen eindelijk mogelijk. De gevangenisdirecties vertalen de nieuwe richtlijnen nu naar de lokale context en mogelijkheden. Intussen wordt er in bijna alle gevangenissen weer gefitnest en werkt men prioritair aan de heropening van de bibliotheken. In Leuven Centraal deelde onze functionaris alvast gitaren uit zodat gedetineerden zich kunnen voorbereiden op de start van de gitaarlessen. Ondanks de vakantieperiode staan er in verschillende gevangenissen creatieve zomerworkshops gepland. We kijken uit naar het moment dat ook onze partners en vrijwilligers weer de gevangenis binnen mogen om ons aanbod mee vorm te geven!

 

Podcast 'De Ontsnapping'

In het spoor van het eerste e-cyclingteam voor gedetineerden


Sport is vrijheid. Sport is ontsnappen. Maar kan dat ook als je altijd binnen vier muren zit? Het project The Breakaway in de gevangenis van Oudenaarde daagt deze realiteit alleszins uit. In de bijhorende podcast vertellen de gedetineerde renners hoe ze hun deelname aan het project ervaren: wat zijn hun beweegredenen om mee te doen? Wat willen zij bereiken, of bewijzen? Wat is de impact van dit sociaal-sportief project?  >> Ontdek het in de eerste twee afleveringen!

 
SAVE THE DATE!
 
Tel mee af naar The Breakaway vs The Law waarbij de 6 gedetineerde renners het opnemen in een virtuele koers tegen rechters, politiemensen, cipiers en justitiemedewerkers. De koers wordt op 14 september live uitgezonden op Facebook.

DIALOOG - Kempen

'Wall of Dialoog' in Merksplas


Waarom maken we kinderen niet van jongs af aan bewust van wat detentie is? Samen met de basisschool Qworzo Merksplas, de gevangenis van Merksplas en ons regionaal netwerk rond Dialoog-Herstel staken we de koppen bij elkaar om gedetineerden en kinderen dichter bij elkaar te brengen aan de muur van de gevangenis. Lees meer over de 'Wall of Dialoog' op onze website.

'Gezond in je vel'

Gevangenis Ruiselede

In de gevangenis van Ruiselede vond de kick-off plaats van het nieuwe project 'Gezond in je vel'. Een heel jaar wordt gewerkt rond zowel mentale als fysieke gezondheid om samen uit de nasleep van corona te komen. Het eerste thema in de kijker was 'uv-straling'. Gedetineerden kregen uitleg over de mogelijke risico's én een dispenser voor zonnecrème op de wandeling.  Lees meer

Lokale actieplannen gevangenissen
Concrete acties i.s.m. structurele partners

Half mei 2021 werden de lokale actieplannen per gevangenis ingediend bij de Gemengde Commissie. Deze plannen kaderen binnen het overkoepelende strategisch plan voor hulp en dienstverlening aan gedetineerden (2020-2025), kortweg STRAP, en omschrijven de doelstellingen en acties per gevangenis tot eind 2023. Elk beleidsteam in de respectievelijke gevangenissen maakte een eigen plan van aanpak om aan dit kader te voldoen. Ook op de structurele partners, waaronder De Rode Antraciet, werd een beroep gedaan om het plan mee vorm te geven. Intussen werden de plannen goedgekeurd en staan we samen met alle partners in voor de uitvoering van de verschillende geformuleerde acties. Welke dat zijn, ontdek je via deze link.

 

Ik ga met vakantie en ik neem mee...

Vijf gevangenisliteratuurtips voor de zomermaanden!


In verwarrende tijden is er geen beter kompas dan een goed boek! Onder dit motto tipt cultuurfunctionaris Thomas sinds de herfst van 2020 regelmatig sterke gevangenisliteratuur. Onze volgers op Facebook hebben deze tips vast al opgemerkt -en misschien zelfs al gelezen? Met de zomer in aantocht zetten we ze graag nog eens op een rijtje, zodat je tijdens je vakantie zeker niet verlegen zit om (ont)spannende lectuur!

Tip #1 - Brothers and Keepers - John Edgar Wideman
Tip #2 - In gevangenschap - Paul Verlaine
Tip #3
- Celinspecties - Ester Naomi Perquin
Tip #4 - Op de boomgrens - Thomas Bernhard
Tip #5 - Ik voel me in de hele wereld thuis - Rosa Luxemburg
Maak kennis met onze nieuwe collega's!

Dit voorjaar verwelkomden we bij De Rode Antraciet maar liefst vijf nieuwe collega's! Aan elk van hen stelden we vijf vragen. Maak kennis met Lonne (sportfunctionaris), Sara (cultuur- en sportfunctionaris), Sofie (participatiemedewerker), Lotte (participatiemedewerker) en Louise (cultuurfunctionaris).
>>> Naar de interviews
Copyright © 2021, De Rode Antraciet vzw

Contactgegevens:
De Rode Antraciet vzw
Geldenaaksebaan 277
3001 Heverlee
016/20.85.10

Wil je onze nieuwsbrieven niet langer ontvangen? Jammer! Uitschrijven kan hier.

Email Marketing Powered by Mailchimp