Copy
Nieuwsbrief #41 | De Rode Antraciet vzw | April 2022
Bekijk deze e-mail in je browser

Groen achter tralies
Koop een plant en geef zuurstof aan de gevangenis!

Groen hoort thuis aan beide kanten van de tralies. Daarom zetten we samen met CAW Oost-Vlaanderen een eerste stap naar de duurzame vergroening van de gevangenis van Oudenaarde. Met dit groenproject willen we het welzijn van gedetineerden en alle bezoekers van de gevangenis van Oudenaarde verruimen. En ook jij kan helpen door een stukje tuin te doneren! Lees er alles over op onze website

Nieuwe horizonten

Jaarverslag 2021 online! 

Via interviews met medewerkers, partners en gedetineerden vertelt dit jaarverslag over onze zoektocht naar mogelijkheden om zowel met gedetineerden als de samenleving buiten de muren aan de slag te blijven gaan, over onze volgehouden inzet op projecten die het denken en doen rond participatie versterken en over hoe de samenwerking met partners buiten de muren meer en meer het DNA geworden is van De Rode Antraciet. Al deze verhalen worden vervolledigd met kerncijfers per gevangenis en onze jaarlijkse infographic.

>>> Download het Jaarverslag 2021! 

Going for Goals

Participatief project in de gevangenis van Hasselt


In het kader van het Europese partnerproject SPPF (Sports in Prison, A Plan for the Future), ging in de gevangenis van Hasselt afgelopen najaar 'Going for Goals' van start, een participatief sport- en vrijetijdsproject dat zich richt op  gedetineerden jonger dan 30 jaar die op korte termijn zicht hebben op het verlaten van de gevangenis. Lees meer 
 

Café Winket

Dit voorjaar strijkt Café Winket voor de allereerste keer neer aan de ingangspoort van de Brugse gevangenis. Van 23 april tot 20 mei wordt het omgebouwde lunapark De Belgiek een warme plek voor debat, kunst, cultuur en ontmoeting. Zowel voor bezoekers, buurtbewoners, gevangenispersoneel als het grote publiek – met een stevige brug naar de gedetineerden zelf. Kom zeker langs voor de feestelijke opening, of pik een activiteit mee uit het rijkgevulde programma

Kunstproject gevangenis Mechelen

Van 14 tot 22 maart liep in de gevangenis van Mechelen een participatief kunstproject. Gedetineerden creëerden onder begeleiding van kunstenaar Jonas Tuch een werk op een muur van de penitentiaire instelling. Zo zorgen ze met eigen handen en vanuit hun eigen inspiratie mee voor een aangenamere omgeving om in te verblijven. Meer foto's vind je hier.
 

Fictie-atelier gevangenis Oudenaarde

Gedetineerden aan de slag met film en theater


Eind maart ging in de gevangenis van Oudenaarde een tweewekelijks fictie-atelier van start. Gedetineerden werken er rond film en theater door zich te verdiepen in acteren, regisseren of het schrijven van een film of theaterstuk. Deelnemers kiezen zelf welk luik hen het meeste interesseert en worden begeleid door Tom Dupont (docent RITCS) en 2 studenten van dezelfde school. Tom was eerder al betrokken bij het theaterproject Hotel California in de gevangenis van Gent i.s.m. Victoria De Luxe. Na dit eenmalige initiatief was hij erg enthousiast om gedetineerden op een meer duurzame manier te laten participeren aan film en theater. Ook in de gevangenis van Gent zal hij binnenkort starten met een gelijkaardig initiatief.  

DIALOOG | lente 2022


Ook dit voorjaar staan er weer heel wat DIALOOG-activiteiten op de agenda, zoals de kortfilm 'O', het Rondom Prison-traject in De Kempen, het project 'Slam over de muren heen' in 3 regio's en verschillende lezingen en workshops in het teken van dialoog en herstel. Ontdek het volledige programma en gedetailleerde info op de website van DIALOOG en schrijf je in via de organiserende partnerorganisatie. 

Koloniehappening 


In juli 2021 werd Wortel-Kolonie toegevoegd aan de lijst van Unesco-Werelderfgoed. Bovendien werd de landloperskolonie 200 jaar geleden gesticht. Daarom zet Wortel-Kolonie op 8 mei de deuren open voor een heuse koloniehappening. De Rode Antraciet draagt bij aan het gevarieerde programma met een expo van werken uit een fotografieproject in de gevangenissen van Hoogstraten en Wortel. Het volledige programma vind je hier.
Copyright © 2021, De Rode Antraciet vzw

Contactgegevens:
De Rode Antraciet vzw
Geldenaaksebaan 277
3001 Heverlee
016/20.85.10

Wil je onze nieuwsbrieven niet langer ontvangen? Jammer! Uitschrijven kan hier.

Email Marketing Powered by Mailchimp