Copy
Nieuwsbrief #31 | De Rode Antraciet vzw | December 2019
Bekijk deze e-mail in je browser

Participatie in Europese gevangenissen
Terugblik symposium

Op dinsdag 19 november organiseerde De Rode Antraciet vzw i.s.m. verschillende Europese partners het symposium 'Participatie in Europese gevangenissen'. Via deze link vind je alle presentaties, verslagen, onderzoeksrapporten en beleidsaanbevelingen. Voorlopig enkel tijd voor de poëtische samenvatting door slamdichter Carmien Michels? Bekijk haar performance hier. 

Vacature

Project Supervisor voor nieuw Europees partnerproject


Eind september kregen we groen licht voor 'Sports in Prison - A Plan for the Future'. De partners binnen dit project willen nagaan hoe en in welke mate sport een middel kan zijn om sociale winst te boeken, niet alleen binnen een detentiecontext maar ook -en vooral- na terugkeer in de maatschappij. Het onderzoek loopt over drie jaar (2020-2022) en kreeg een bedrag toegekend van 355.000 euro door Erasmus + voor de vijf betrokken partners. Om dit project in goede banen te leiden, zoeken we op dit moment een gemotiveerde Project Supervisor. Je kandidatuur indienen kan tot zondag 5 januari. Interesse? 
Bekijk hier de volledige vacature. 

Sporten in de gevangenis

Nieuwe en vernieuwende initiatieven van het afgelopen jaar


In 2019 vonden in de verschillende gevangenissen weer heel wat sportactiviteiten plaats. Sommige daarvan waren een verderzetting van reguliere activiteiten zoals fitness, voetbal of tafeltennis. Hier en daar introduceerden we ook een nieuw aanbod of experimenteerden we met vernieuwende manieren van bewegen. Een greep uit het aanbod
 

World Choir Games
Deelname gevangeniskoren 

In 2020 heeft Vlaanderen de eer om de World Choir Games te organiseren, het grootste koorevenement ter wereld. Onder het motto 'Sing together, share happiness' nemen meer dan 500 amateurkoren uit de hele wereld deel. Ook het gevangeniskoor van Leuven Centraal doet mee aan dit gigantische koorfeest. Op onze website lees je meer over de repetities, de Koorvlam, de openingsceremonie en de wedstrijdconcerten. 
 

De Warmste Week

Ook in de gevangenis!

In verschillende Vlaamse gevangenissen is het intussen een jaarlijkse traditie: een goed doel steunen door de handen uit de mouwen te steken voor de Warmste Week. Hieronder enkele 'warme acties' met ondersteuning van gedetineerden en i.s.m. verschillende partners. Klik telkens door voor meer info: 

Met vrije pen

Schrijfmarathon in de gevangenis

Ook dit jaar organiseren we samen met Amnesty International schrijfavonden in 12 gevangenissen over heel Vlaanderen en Brussel. Mensen van buiten de gevangenis krijgen dan telkens de kans om aan de schrijftafel van gedetineerden aan te schuiven. Samen schrijven ze brieven om andere gevangenen vrij te krijgen of om betere omstandigheden te vragen voor hun opsluiting. "Het is niet omdat je in de gevangenis zit, dat je niets voor een ander kan doen," zegt een van de gedetineerden die meedeed aan de schrijfacties in de gevangenis van Hoogstraten. Het VRT NWS ging filmen tijdens een van de acties, bekijk het filmpje hierWil je ook nog meedoen aan een van de schrijfacties? Meer info vind je hier.   

Een kamer voor jezelf...
en andere poëzieprojecten 

Het afgelopen najaar bracht een rijke poëzieoogst vanuit verschillende gevangenissen:
  • In de gevangenis van Oudenaarde namen 10 gedetineerden deel aan een poëzieworkshop. Lees meer
  • In de gevangenis van Sint-Gillis werd voor de 3de keer een poëzieweek georganiseerd, met een toonmoment als afsluiter en een mooi vormgegeven dichtbundel als resultaat. Lees meer
  • In de gevangenis van Dendermonde stromen de dichtbundels toe dankzij een oproep van Peter Verhelst. Lees meer

Uittip voor de kerstvakantie 

Op stap in het Leuven van de late middeleeuwen 

Diefstal, overspel, burenruzies,… het zijn voorvallen waar de Leuvense schepenbank eeuwenlang over oordeelde. De verhalen van toen zijn perfect bewaard gebleven in het Leuvens Stadsarchief. In 2009 ging het Stadsarchief van start met het project Itinera Nova. Doel van dat project is om alle uitspraken en vonnissen te digitaliseren en online beschikbaar te maken. Sinds 2018 participeren ook vrijwillige gedetineerden uit de gevangenis van Leuven-Centraal in het project. Ontdek de verhalen online of tijdens een wandeling in de stad langs plaatsen waar de feiten zich hebben afgespeeldKlik hier voor meer info

Theateratelier in de gevangenis van Gent

Over naar familie?

In het najaar van 2019 ging een theateratelier van start in de gevangenis Gent. Theatermakers Johan Knuts en Leo van Cleynenbreugel gingen 2 tot 3 keer per week aan de slag met een groep geëngageerde gedetineerden. Het atelier werd een plaats waar gedetineerden zichzelf konden zijn. Ze leerden via verschillende oefeningen werken aan hun zelfvertrouwen, opnieuw tot rust te komen, kregen de kans om spelplezier te beleven en veel eigen inbreng te doen. Midden december brachten de deelnemers een toonmoment voor medegedetineerden en enkele externe bezoekers rond het thema ‘familie’. Lees hier een kort tekstfragment uit het toonmoment. 

Fijn eindejaar!

Afscheid nemen van het oude en uitkijken naar het nieuwe, doen we met een flard poëzie uit de gevangenis van Oudenaarde, geschreven door de deelnemers van een poëzieworkshop.

We wensen je het komende jaar veel tijd voor wat echt telt en hopen je ook in 2020 als trouwe lezer van GEVAT te mogen begroeten!
Copyright © 2019, De Rode Antraciet vzw

Contactgegevens:
De Rode Antraciet vzw
Geldenaaksebaan 277
3001 Heverlee
016/20.85.10

Wil je onze nieuwsbrieven niet langer ontvangen? Jammer! Uitschrijven kan hier.

Email Marketing Powered by Mailchimp