Copy
Nieuwsbrief #26 | De Rode Antraciet vzw | September 2018
Bekijk deze e-mail in je browser

Zien we mekaar op 2 oktober?
 

We hebben een boek geschreven: Mekaar zien. Het belang van cultuur in de gevangenis. Met dit boek willen we inspireren. Inspireren door ons verhaal, maar nog veel meer door de projecten en getuigenissen die erin staan. 
We nodigen je graag uit voor de lancering van dit boek op dinsdag 2 oktober 2018 om 14.00 uur in de KVS in Brussel. 

Programma

13.30 uur: Onthaal met koffie  
14.00 uur: Boekvoorstelling  

Verschillende gastsprekers vertellen elk vanuit hun expertise kort én krachtig over het belang van cultuur in de gevangenis: An-Sofie Vanhouche (VUB), Stijn Kerremans (cipier gevangenis Hasselt), Sven Gatz (Vlaams minister van Cultuur, Media, Jeugd en Brussel), Fred Klee (ex-gedetineerde & muzikant), Elien Vanderheere (externe deelnemer project Utopia), Erhan Demirci (stand-upcomedian), Hidde van Schie (S.M.A.K. Gent), ...

16.15 uur: Receptie 
17.15 uur: Einde 

Meer informatie kan je vinden op onze website. Gelieve vooraf in te schrijven, ook dat kan online

Afscheid van Veer

Eind augustus namen we afscheid van Veer Dusauchoit. Als Inhoudelijk Directeur heeft Veer De Rode Antraciet de voorbije zeven jaar mee vormgegeven. We willen haar dan ook bedanken voor haar bevlogenheid en inzet, en wensen haar veel succes met dit nieuwe hoofdstuk in haar leven. 

Els Tijskens nam de fakkel van Veer over, in de volgende GEVAT stellen we Els graag aan jullie voor.

Mag ik deze dans van u?

Voor de vakantie kregen we dit prachtige filmpje binnen, gemaakt in de Finse Vanaja-gevangenis. Dertien gedetineerde vrouwen maakten en oefenden een dans, die daarna werd gefilmd in de omgeving van de vrouwenafdeling van de gevangenis. Met deze dansvideo willen ze het belang van culturele en sportieve activiteiten benadrukken.
 

 

De dames nodigen andere vrouwelijke gedetineerden in heel Europa uit om zelf ook een dansvideo te maken. We gaan die uitdaging met veel plezier aan. Wordt dus vervolgd! 

Snelnieuws

  • Sinds 1 september zijn de Gelmelboys terug vertegenwoordigd in de lokale voetbalcompetitie van K.V.D.V.  De Gelmelboys is een ploeg gedetineerden uit Hoogstraten. Ze verloren hun eerste wedstrijd met 2-4, maar wonnen de tweede met 4-1. Wij supporteren alvast voor de volgende 24 wedstrijden. 
  • Inspiratie gezocht! Wij zoeken mooie projecten - uit binnen- en buitenland - die zich afspelen in een gesloten setting. Ken jij een organisatie die een inspirerend project opzet in bijvoorbeeld een gevangenis, psychiatrisch centrum, instelling, ... dan horen we het graag. Stuur ons gerust een mailtje

Prisoners' Active Citizenship

Het project 'Prisoners’ Active Citizenship' is ongeveer 10 maand bezig en het eerste resultaat ervan is beschikbaar via onze website. Het rapport: Prisoners' Active Citizenship - An insight in European prisons geeft een stand van zaken m.b.t. participatie in Europese gevangenissen. Ondertussen zijn ook onze eigen participatieprojecten gestart:

  • Beveren test een participatieproject rond peer-assist uit. Gedetineerden vangen nieuwkomers op en maken ze wegwijs in de gevangenis.
  • Hoogstraten test een participatieproject uit in de vrouwenafdeling waarbij alle gedetineerden samen met penitentiair bewakingsassistenten het leven in de afdeling vormgeven.

De slimme sportkegel

De komende maanden gaan onze sportfunctionarissen in de gevangenissen van Ieper, Merksplas, Ruiselede, Turnhout en Wortel een slimme sportkegel uittesten, de Ledsreact Direction. Deze sportkegel zorgt niet alleen voor een nieuwe en leuke manier van trainen, maar draagt ook bij tot een betere reactiesnelheid en coördinatie. Geïnteresseerd? Bekijk zeker dit interview over het gebruik van de Ledsreact Direction bij basketbaltrainingen.

Welkom kleine Rika

Onze collega Thomas is eind augustus papa geworden van een dochtertje, Rika. We wensen mama en papa veel geluk met hun kleine wonder. 

Facebook
Website
Copyright © 2018 De Rode Antraciet vzw.