Copy
Nieuwsbrief #25 | De Rode Antraciet vzw | Juni 2018
Bekijk deze e-mail in je browser

Minimale dienstverlening bij GEVAT

Het zou alweer een prachtige GEVAT worden, vol straffe projecten. Helaas hebben we door de stakingen heel wat activiteiten moeten annuleren: het toonmoment van een poëzie- en illustratieproject in Brussel, het Wortelkampioenschap voetbal, twee concerten van De Munt in Leuven Centraal, verschillende sportwedstrijden met buitenploegen enzovoort. Ook de workshops en projecten die de volgende dagen en zelfs weken gepland staan, zijn hoogst onzeker. Dat is jammer. Voor ons, voor onze partners, freelancers, vrijwilligers en lesgevers, maar vooral voor de gedetineerden. We betreuren heel erg dat zij de dupe zijn van dit sociaal conflict.   
Het is dus een korte GEVAT, noodgedwongen op minimale dienstverlening. Hopelijk kunnen we jullie de volgende editie beter nieuws brengen. We hopen dat een deel van de geannuleerde activiteiten op een later tijdstip alsnog kan plaatsvinden. Uitstel dus, eerder dan afstel. Ondertussen moeten jullie het met deze korte GEVAT doen.   

Creativiteit in de gevangenis

 

Er is heel veel creativiteit in de Vlaamse en Brusselse gevangenissen. Om dat aanbod vorm te geven, kunnen we niet zonder onze creabegeleiders. Op 26 mei verzamelden alle begeleiders van de creatieve ateliers in M-museum in Leuven voor een inspiratie- en kennismakingsdag. Tijdens een speciale ontdekkingstocht door het museum gaven de crea-begeleiders ook mee wat hun werk zo waardevol maakt. Wat vaak terugkwam, is het gevoel een verschil te kunnen maken. 
"Als je elke mens, wat ook zijn achtergrond is, als mens behandelt krijg je er veel voor terug."

- Citaat crea-begeleider - 

Olé Olé Olé 

Met de voetbalgekte in het land kunnen wij natuurlijk niet achterblijven. 

  • Vrijdag 22 juni namen we samen met Buurtsport Stad Turnhout en Tandem GGZ deel aan de derde editie van Euro Football, een voetbaltoernooi georganiseerd door de Dienst Justitiële Inrichtingen Nederland. Teams van (ex-)gevangenen, (ex-)profvoetballers, medewerkers van de Dienst Justitiële Inrichtingen en mensen uit de maatschappelijke sector uit Nederland, België, Duitsland en Ierland namen het tegen elkaar op. Je kan hier een reportage over deze dag bekijken. 
  • Zondag 6 mei speelden in de gevangenis van Hasselt 6 personeelsleden een voetbalwedstrijd tegen 7 gedetineerden van de drugsvrije afdeling. Alle spelers gingen er volledig voor, met dagen nadien nog spier- en andere pijn. Het personeel won met 15-10.  De directie en de andere bewoners en personeelsleden van de drugsvrije afdeling kwamen supporteren. 
  • 10 juli mogen we een delegatie van Nike verwelkomen in de gevangenis van Hasselt. Het Nike-team komt een voetbalwedstrijd spelen tegen gedetineerden. 

Binnenste Buiten

Binnenste Buiten was een project rond literaire expressie en beeldende kunst in de gevangenis van Dendermonde. Onder leiding van Herman Verberckmoes van de Stedelijke Academie voor Muziek, Woord en Dans van Dendermonde schreven gedetineerden gedichten waarin ze hun binnenste naar buiten brachten. Fotograaf Filip D'hooghe zorgde voor bijpassende foto's. De foto's en teksten werden tentoongesteld tijdens Grembergen Tuin en Kunst op 23 en 24 juni en worden later ook nog tentoongesteld in de Dendermondse gevangenis.

Sportfunctionarissen ontdekken nieuwe sporten

Op 16 april ontdekten onze sportfunctionarissen tijdens hun teamdag heel wat nieuwe en vernieuwende sporten. Ze speelden Duo Shuttle (een combinatie van badminton en tafeltennis) en Kronum (een combinatie van voetbal, basketbal, handbal en rugby) en experimenteerden met de sportveer en de innovatieve sportkegel Ledsreact. Zo blijven we op de hoogte en evolueert ons sportaanbod mee met nieuwe ontwikkelingen. 

Hoog bezoek

Vorige week kwamen EPOS en Lisette Schermer van de Europese Commissie in het kader van 'Prisoners' Active Citizenship' op bezoek voor een kennismaking en monitoring. Prisoners' Active Citizenship is een internationaal project dat de mogelijkheden onderzoekt om participatief te werken met gedetineerden. De deelnemende organisaties proberen in hun gevangenissen uit hoe ze gedetineerden actief kunnen betrekken.  Op basis van die experimenten formuleren we vervolgens tips & tricks.

In de kijker

  • We schreven een opiniestuk voor De Standaard, over het belang om gedetineerden als mens te blijven behandelen. Je kan het hier lezen. 
  • RTV Rijnmond maakte een reportage over Euro Football, een voetbaltoernooi georganiseerd door de Dienst Justitiële Inrichtingen Nederland. Je kan die hier bekijken. 
  • De Morgen bracht een artikel over voorleesgroepen, onder andere in de gevangenis. Je kan dat artikel hier terugvinden. Ook wij zetten sterk in op Samen Lezen. Onze cultuurfunctionarissen organiseren leesgroepen en ondersteunen de lokale leesbegeleiders.
  • Het Laatste Nieuws bracht een reportage over het project 'Binnenste Buiten'. Je leest die hier

Prettige vakantie!

We wensen jullie allemaal een verfrissende en deugddoende zomervakantie. Laat de zon in je hart en je hoofd.
 

Facebook
Website
Copyright © 2018 De Rode Antraciet vzw.