Copy
Nieuwsbrief #29 | De Rode Antraciet vzw | Juni 2019
Bekijk deze e-mail in je browser

Dansen achter tralies

Vrouwelijke gedetineerden schitteren in videoclip

Even rewind naar het voorjaar van 2018: de Finse Vanaja-gevangenis stuurt een filmpje de wereld in waarin vrouwelijke gedetineerden een zelfbedachte choreografie uitvoeren. 'Wie doet ons dit na?' vragen ze op het einde. Wij namen de uitdaging aan en riepen de hulp in van choreograaf Seppe Baeyens (Ultima Vez). Hij vertaalde de uitdaging naar een danstraject met gedetineerden in drie Vlaamse en één Brusselse gevangenis. Het resultaat? Een videoclip waarin 24 gedetineerden al dansend hun vrouwelijkheid (her)ontdekken. Bekijk de clip hieronder of lees meer over de 'European Prison Dance Challenge' op onze website. Ook de media pikten de video op: lees artikels en interviews van De Standaard, vrtNWS, BRUZZ en Focus Knack of herbekijk het VRT-journaal van afgelopen maandag.

Samen over de meet

Team Demarrage rijdt de 1000 km voor Kom op tegen Kanker

Hemelvaartweekend 2019 mag wat ons betreft de geschiedenis in als baanbrekend. Team Demarrage, met 8 gedetineerden en 8 burgers, reed op vier dagen tijd 1000 km voor Kom op tegen Kanker. Via allerlei acties haalden de gedetineerden zelf het nodige startgeld van 10.000 euro op. Zo was er ‘Diner Prisonnier’, een volledig uitverkocht viergangendiner, de filmvoorstelling ‘B.B. King live at Sing Sing Prison’, de verkoop van vetplantjes, polsbandjes en posters en verschillende acties met serviceclubs. Lees hier ons persbericht over de prestatie van Team Demarrage.

(c) Emma Dooms
Team Demarrage in de media
 
  • bekijk de reportage van het VRT-journaal (van 5’25” – 7’05”)
     
  • luister naar het interview van onze directeur Els Tijskens op Radio 1
     
© Emma Dooms

Participatie in Europese gevangenissen

Save the date!

Benieuwd naar nieuwe tools om aan de slag te gaan met participatie en actief burgerschap van gedetineerden? Blokkeer dan alvast 19 november in je agenda! Die dag organiseren we in het Brussels Hoofdstedelijk Parlement een internationaal symposium over participatie in Europese gevangenissen. Het symposium is het slotstuk van het tweejarig onderzoeksproject ‘Prisoners’ Active Citizenship (PAC)’. Op een inspirerende keynotespreker mag je nu al rekenen: Dr. Cormac Behan, lector aan de Universiteit van Sheffield en specialist inzake actief burgerschap van gedetineerden. Het volledige programma en een inschrijvingslink vind je eind september op onze website.  

Expo 'Borderline Books' 

Nog tot 14 juli in S.M.A.K. Gent

De afgelopen jaren bezochten kleine groepjes leerlingen van het Secundair Kunstinstituut (SKI) de gevangenis van Gent. De gedetineerden werden uitgenodigd om samen met hen te tekenen. De drager voor deze ‘dialoog in tekeningen’ waren 25 lege schetsboeken. Tot 14 juli kan je de boeken bekijken in het paviljoen van S.M.A.K. Beweegt. In samenwerking met uitgeverij Hannibal werd een selectie van de tekeningen gebundeld in het boek ‘Prison Drawings’. Meer over de expo en het boek lees je hier.  

Lassus, de boetepsalmen
Een intiem portret van drie gedetineerde vrouwen

Met de boetepsalmen van Lassus achter de hand, gingen documentairemaker Griet Teck en interviewster Maud Seuntjens in gesprek met drie vrouwen uit de Gevangenis van Brugge. De vrouwen zelf mochten niet in beeld gebracht worden, maar met muziek als middel en de teksten van het Oude Testament als inspiratiebron, schetst Teck een intiem portret van drie vrouwen en hun persoonlijke beleving van schuld en verlossing. Op 25 mei jl. kreeg de film zijn première in Concertgebouw Brugge. Een tweede vertoning staat geprogrammeerd op zondag 30 juni, tijdens het AlbaNova Festival in Landcommanderij Alden Biesen. Ga dat zien! Aansluitend kan je er luisteren naar de zangeressen van Psallentes die het bijzondere werk van Lassus bezingen.

Expo 'Kracht van Kwetsbaarheid'
Terugblik

Dit voorjaar kon je in Hasselt gaan kijken naar de expo ‘Kracht van Kwetsbaarheid’. De expo toonde het resultaat van een sociaal-artistiek project met mensen binnen en buiten de gevangenis. Ongeveer 60 mensen, waaronder een 40-tal gedetineerden uit de gevangenis van Hasselt, gingen op zoek naar de kracht van kwetsbaarheid in de kunst. Hun inspiratie? Die vonden ze bij de grote werken uit de kunstgeschiedenis. Een half jaar lang gingen ze aan de slag om zelf nieuwe creaties te maken. Lees hier meer over het project.

© Nele Vanderstraeten

Sla eens een balletje over de muur!

Oproep buitenploegen
 

Onze sportfunctionarissen zetten zich elke dag in om gedetineerden in beweging te krijgen. Omdat het onze missie is om zuurstof van buiten de gevangenis naar binnen te brengen, zijn we op zoek naar teams die in de gevangenis tegen gedetineerden een wedstrijdje voetbal, volleybal, basketbal etc. willen spelen. Heel concreet zoeken we nog tegenspelers voor de gevangenissen van Ruiselede, Leuven Centraal, Leuven Hulp, Hasselt, Gent, Oudenaarde en Hoogstraten. Wel zin in een zomerse match? Stuur een berichtje naar info@derodeantraciet.be

So long Tine, welkom Petra en Pierre!
 

Eind april namen we afscheid van Tine Nelissen. Als eerste communicatiemedewerker van De Rode Antraciet zette zij de organisatie stevig mee op de kaart. We danken haar van harte voor haar inzet en wensen haar alle succes toe met haar freelance-ambities! Begin mei nam Petra Geens de fakkel van Tine over. Ook nieuw aan boord is Pierre Muylle, sinds april cultuurfunctionaris in de gevangenis van Brugge.
 
Geniet van je zomer...


heel graag tot de volgende GEVAT in september!


 
© Joris Bruyninckx
Copyright © 2019, De Rode Antraciet vzw

Contactgegevens:
De Rode Antraciet vzw
Geldenaaksebaan 277
3001 Heverlee
016/20.85.10

Wil je onze nieuwsbrieven niet langer ontvangen? Jammer! Uitschrijven kan hier.

Email Marketing Powered by Mailchimp