Copy
Nieuwsbrief #39 | De Rode Antraciet vzw | September 2021
Bekijk deze e-mail in je browser

WK Wielrennen 2021
Ook in de gevangenis!

Eind september 2021 vond in Vlaanderen het WK wielrennen plaats. Naar aanleiding van dit bijzondere sportevenement organiseerden we samen met Sport Vlaanderen fietsactiviteiten in de gevangenissen van Leuven en Antwerpen. Het wielerfeest ging van start in Leuven Centraal op 17 en 18 september en werd afgesloten in de gevangenis van Antwerpen op 25 en 26 september. In beide gevangenissen zorgde Sport Vlaanderen voor een aantal spinningfietsen met tablet, in Antwerpen kon het parcours ook op groot scherm gevolgd worden. De wielerevents werden zowel in Leuven als in Antwerpen met groot enthousiasme ontvangen, je leest er meer over op onze website.

 

Heropstart groepsaanbod in de gevangenis

Cultuur en sport samen beleven!


Afgelopen zomer konden we al even opnieuw proeven hoe het voelt om activiteiten te organiseren binnen de gevangenismuren. In verschillende gevangenissen namen gedetineerden opnieuw deel aan een groepsaanbod sport en cultuur, vaak in openlucht op de wandeling. En of het nu om een concert, een sportactiviteit of een graffiti-workshop ging, het deed enorm deugd! Voor de gedetineerden was het erg belangrijk om opnieuw te sporten met medegedetineerden en samen deel te nemen aan culturele activiteiten. Hoe we stap voor stap weer overschakelen naar een 'normaal' aanbod binnen de muren lees je op onze website.

Oproep

Sportlesgevers gezocht!


Nu in de gevangenissen na een lange onderbreking weer volop gesport wordt, zoeken we gemotiveerde sportlesgevers om de gedetineerden professioneel te begeleiden. We zoeken lesgevers voor Dendermonde, Leuven Hulp, Ruiselede, Gent, Antwerpen en Leuven Centraal. Meer info vind je via deze link. Benieuwd hoe andere sportlesgevers hun job in de gevangenis ervaren? Lees de verhalen van Amelie, Tessa, Marloes, Lynn en Kélig!
 

MailArt

Kunstennacht Hasselt | 16/9

Op donderdag 16 september vond in Hasselt Kunstennacht 2021 plaats, een kunstenparcours doorheen de stad. In een van de tentoonstellingsruimtes van Avansa Limburg pakten we uit met de resultaten van MailArt, een kunstproject tussen gedetineerden en burgers via briefwisseling. Het project ontstond tijdens de eerste lockdown, met als doel gedetineerden te inspireren en te verbinden met de wereld buiten de muren.
 

The Breakaway vs Team Justice

Gedetineerden rijden virtuele koers tegen justitie


In maart lanceerden we i.s.m. Decathlon, Cellmade, de gevangenis van Oudenaarde en de FOD Justitie ‘The Breakaway’: het eerste Belgische e-cyclingteam van gedetineerden. Op dinsdag 14 september was het tijd voor de grote uitdaging waar ze al die maanden voor trainden: The Breakaway vs. Team Justice. Een race waarbij ze van binnen de gevangenismuren koersten op het virtuele fietsplatform Zwift tegen Team Justitie, met onder andere minister van Justitie Vincent Van Quickenborne. Team Justice werd knap winnaar, maar ook de prestaties en maandenlange voorbereiding van de gedetineerden verdienen alle lof! Herbekijk de koers -inclusief commentaar van Renaat Schotte- via Facebook, of bekijk het overzicht van persartikels over deze historische race.

ICOM CECA Conferentie
Co-creatie binnen en buiten de museummuren


Van 25 tot 30 oktober 2021 organiseert museum M de jaarlijkse ICOM CECA-conferentie. Het thema van de conferentie is participatie binnen en buiten de museummuren. Cultuurfunctionaris Pierre Muylle staat op het (digitale) programma met de presentatie 'Within each other's walls: about cooperation between museums and prisons in Flanders and Brussels'. Meer info
Team De Rode Antraciet
Voor Farm- en andere fun!

'All work and no play makes Jack a dull boy.' Van saaiheid gelukkig geen sprake tijdens onze teamtweedaagse van 23 en 24 september.  Na een jaar digitaal samenwerken én nog een dagje brainstormen over inhoudelijke thema's zoals participatie en de ontwikkeling van onze organisatie waren we toe aan wat onvervalste fysieke teambuilding.
Copyright © 2021, De Rode Antraciet vzw

Contactgegevens:
De Rode Antraciet vzw
Geldenaaksebaan 277
3001 Heverlee
016/20.85.10

Wil je onze nieuwsbrieven niet langer ontvangen? Jammer! Uitschrijven kan hier.

Email Marketing Powered by Mailchimp