Copy
Nieuwsbrief #28 | De Rode Antraciet vzw | Maart 2019
Bekijk deze e-mail in je browser

Hoog bezoek op onze Algemene Vergadering

Rudy Van De Voorde, de nieuwe directeur-generaal van het gevangeniswezen, was onze gast op de Algemene Vergadering van 13 maart. We hadden een boeiend, open gesprek. We spraken over anders werken, participatie van gedetineerden en het werkklimaat van onze collega's. Rudy Van De Voorde deelde enkele vernieuwende en frisse inzichten, die hij wil doorvoeren. Het gesprek gaf ons goede hoop voor een constructieve samenwerking de komende jaren én voor het gevangeniswezen op zich.

Yoga in de Gentse gevangenis

In de gevangenis van Gent zijn we in januari gestart met yoga voor gedetineerde dames. Na in augustus met een groep mannen te starten, konden we de vrouwelijke gedetineerden niet in de kou laten staan. Dankzij de inspanningen van Sport Vlaanderen werden er extra middelen vrijgemaakt. Sinds een 3-tal maanden neemt een groep van 8 dames zeer enthousiast deel aan hun wekelijkse yogasessie. De feedback van de deelnemers en lesgeefster is positief. Ook in andere gevangenissen wordt het yoga-aanbod heel erg gewaardeerd.

Passa Porta Festival, ook voor gedetineerden

In aanloop van haar tweejaarlijks festival trekt literatuurhuis Passa Porta door het land met leesclubs en samenleesactiviteiten om lezers te laten kennismaken met teksten van festivalauteurs als Ali Smith, Marie NDiaye, Jenny Erpenbeck of Rachida Lamrabet. Naast heel wat boekhandels, bibliotheken en literaire cafés zijn ook wij een enthousiaste partner.

In gevangenissen met vaste leesgroepen buigen gedetineerden zich over verhalen en gedichten van schrijvers die op het festival te gast zijn. In Merksplas en Leuven-Hulp, waar Samen Lezen nog niet is ingeburgerd, werd voor de gelegenheid een nieuwe groep opgestart met een begeleider van Passa Porta. En in de gevangenissen van Ruiselede, Merksplas en Turnhout komt Lenny Peeters, winnares van een Bronzen Uil, voorlezen uit eigen werk.

Fijn dat het literatuurfestival ook gedetineerde lezers in de leesvreugde laat delen!

Dinner Prisonnier: eten voor het goede doel

Op donderdag 11 april organiseren de gedetineerden van de opleiding Hulpkok in de gevangenis van Hoogstraten een viergangendiner ten voordele van Kom op tegen Kanker. Voor slechts 40 euro per persoon kan je genieten van een heerlijk viergangendiner voor het goede doel. Inschrijven kan jammer genoeg niet meer, Dinner Prisonnier is volledig uitverkocht. 

De Rode Antraciet in cijfers

Onze infographic kreeg een update. In 2018 organiseerden we 432 verschillende activiteiten, met een totaal van 167.019 deelnames. Goed voor 38.192 uren sport en cultuur in de 18 Vlaamse en Brusselse gevangenissen. Onze investeringen in participatie blijken te lonen: in 62,5% van onze activiteiten was er een zekere vorm van participatie door gedetineerden: inspraak in het aanbod, praktische ondersteuning, het zelf organiseren van activiteiten, ...

Allez, Chantez!

Allez, Chantez! is een laagdrempelig concept om mensen samen te laten zingen. Op 19 februari en 12 maart zongen gedetineerden en vrije burgers samen in de Leuvense Hulpgevangenis tijdens 'Allez, Chantez! Zingen over de muren heen'. Annelore van Allez, Chantez! schreef daar het artikel 'Niemand is te stoer voor een luchtgitaar' over op haar blog. 

Ook op 23 april en 7 mei wordt er samen gezongen in de Leuvense Hulpgevangenis. Beide sessies zijn volzet, maar je kan je hier nog op de wachtlijst laten zetten. 

Seppe Baeyens gaat de uitdaging aan!

Vorig jaar kregen we een prachtig filmpje binnen, gemaakt in de Finse Vanaja-gevangenis. Dertien gedetineerde vrouwen maakten en oefenden een dans, die daarna werd gefilmd in de omgeving van de vrouwenafdeling van de gevangenis. Met deze dansvideo wilden de dames het belang van culturele en sportieve activiteiten benadrukken.

Vervolgens nodigden ze andere vrouwelijke gedetineerden in heel Europa uit om zelf ook een dansvideo te maken. Wij gingen die uitdaging met veel plezier aan. Op dit moment loopt het dansproject in de vrouwenafdelingen van de gevangenissen van Gent, Berkendael, Hoogstraten en Antwerpen. Onder begeleiding van Seppe Baeyens van het internationale dansgezelschap Ultima Vez werken de vrouwen aan een eigen choreografie. Wordt vervolgd!

In de kijker

  • Op 14 maart kozen we plaatjes in 'De collega's kiezen de platen' op Studio Brussel. Kirsten Lemaire belde met onze collega Rob, die onze organisatie op een mooie manier heeft voorgesteld.
Copyright © 2019 De Rode Antraciet vzw.