Copy
Nieuwsbrief #24 | De Rode Antraciet vzw | April 2018
Bekijk deze e-mail in je browser

Save the date:
2 oktober 2018

Groot nieuws: we zijn hier bij De Rode Antraciet al een tijdje bezig met een boek over cultuur in de gevangenis. Op dinsdag 2 oktober stellen we ons boek graag aan jullie voor in de KVS in Brussel. Het wordt een boeiende namiddag met interessante gastsprekers, een vleugje muziek en een feestelijke receptie. Noteer 2 oktober dus alvast in je agenda.
Binnenkort kan je alle info over de boekvoorstelling terugvinden op onze website.

 

Wervingsdag 'Geboeid blijven sporten' op 26 mei

Samen met Sportwerk Vlaanderen zijn we op zoek naar kandidaten die als sportlesgever in de gevangenis aan de slag willen. Heb jij een sporttechnisch diploma, woon je in Oost- of West-Vlaanderen en heb je interesse om sportlessen voor gedetineerden te verzorgen? Kom dan zeker naar onze wervingsdag 'Geboeid blijven sporten' op zaterdag 26 mei 2018 van 13.15 tot 17.30 uur in Gent.

Tijdens deze dag krijg je allerlei nuttige informatie over sport in de gevangenis. Je maakt er kennis met het sportaanbod en krijgt meer info over het verzorgen van sportlessen voor deze specifieke doelgroep. Getuigenissen, sportinitiaties, het uitwisselen van ervaringen, ... het komt allemaal aan bod.


Interesse? Kom zeker een kijkje nemen, wie weet is het de start van een boeiende carrière. Inschrijven is noodzakelijk en kan door een e-mail te sturen naar charlotte.haegeman@sportwerk.be.

Sportploegen gezocht!

We zijn op zoek naar ploegen die willen sporten tegen gedetineerden.
Ga jij de uitdaging aan?

50 jaar toneel in Leuven Centraal


Dit jaar bestaat de toneelgroep 'Leven Centraal' 50 jaar. In 1968 vormde de voorstelling 'Waar de ster bleef stille staan' de kiem van wat later het toneelgezelschap Leven Centraal is geworden. Leven Centraal brengt bewust enkel komische stukken, kwestie van even figuurlijk te kunnen ontsnappen aan de realiteit. De mannelijke rollen worden gespeeld door gedetineerden, de vrouwelijke rollen door actrices uit de buurt die zich op vrijwillige basis engageren voor dit project. Eind maart voerde Leven Centraal de voorstelling 'De Dertien Berken' op, met als primeur een voorstelling voor de buren van Leuven Centraal. 
De meerwaarde van toneel 'Leven Centraal'? Contacten met mensen van buiten. Even vergeten dat je tussen vier muren zit, met tralies voor de ramen. De geheugentraining. Je betekent eindelijk terug iets, je doet iets zinvols. Je ondervindt dat de mensen rondom je het beste uit jezelf willen halen. En je geeft hen dan ook het volste vertrouwen, wat niet zo vanzelfsprekend is in een instelling als deze. 
- Geert, acteur - 
Ik vond het altijd aangenaam om te spelen, maar vooral het contact met "de mannen" was hier een meerwaarde. Ik luisterde naar hun verhalen zonder te oordelen of te veroordelen, en heb geleerd dat de weg tussen "binnen" en "buiten" soms heel smal is. 
- Marieke, actrice - 
Na 62 jaar in de buurt te wonen heb ik nu de kans gekregen om dit mee te maken. De toneelvoorstelling was grandioos, hopelijk worden we ooit nog eens uitgenodigd. Het was een warm onthaal en goede gesprekken met de bewoners. De wijze hoe alles vlot verlopen is, verdient een pluim voor iedereen die hieraan meegeholpen heeft. Dit onthaal ga ik nooit vergeten, waarvoor dank.
- Christiane, buurtbewoner - 

In de kijker

  • VRT maakte een radioreportage over 50 jaar gevangenistoneel in Leuven Centraal. Je kan die hier herbeluisteren.
  • Weliswaar, Welzijns- en Gezondheidsmagazine voor Vlaanderen, sprak in het kader van die 50e verjaardag met Mia, die al 22 jaar met veel enthousiasme meespeelt. Dat interview lees je hier

Afscheid van Jan en Frederik

Op onze laatste teamdag hebben we afscheid genomen van Jan en Frederik, die ondertussen van hun welverdiend pensioen genieten. We willen hen ook via deze weg nog eens bedanken voor hun jarenlange inzet en toewijding. We gaan hen erg missen en wensen hen het allerbeste.

Welkom & tot ziens

  • Het is babyboom bij De Rode Antraciet. We verwelkomen Lars, Fran, Till en Florian op deze wereld en wensen hun ouders van harte proficiat.
  • We namen vroeger dan voorzien afscheid van Lobke, die Heather heeft vervangen tijdens haar moederschapsrust. Lobke is 1 maart gestart als organisatieondersteuner in de gevangenissen van Brugge en Ruiselede. We wensen haar daar veel succes.
  • We stellen graag onze nieuwe collega's Ingrid en Lotte voor. Lotte is vorige maand gestart als cultuurfunctionaris in Merksplas en Turnhout, Ingrid heeft de fakkel van Jan overgenomen op ons secretariaat. Welkom!
     
Facebook
Website
Copyright © 2018 De Rode Antraciet vzw.