Copy
Nieuwsbrief #35 | De Rode Antraciet vzw | September 2020
Bekijk deze e-mail in je browser
Terugblik op een sportief seizoen
Van fitness-App tot Zomerspelen

Ondanks corona en de bijhorende veiligheidsmaatregelen, werd er afgelopen seizoen stevig gesport in de gevangenissen. Binnen de mogelijkheden van de lokale gevangeniscontext, zochten onze sportfunctionarissen telkens naar alternatieven voor het normale aanbod. De fitnessruimtes waren bijvoorbeeld een tijdje off limits, dankzij een paar handige fitness-apps bleven gedetineerden zelfstandig aan hun conditie werken. In Gent  stelde onze sportfunctionaris een sportkoffer samen  boordevol spel- en sportbenodigdheden terwijl in de gevangenis van Oudenaarde heuse Zomerspelen plaatsvonden. In Merksplas waagden gedetineerden zich dan weer aan het minder bekende cornhole. Elke zondag van september kwamen in Oudenaarde opnieuw buitenploegen naar de gevangenis om samen met gedetineerden te volleyballen en badmintonnen. En net voor de herfst begon, vatte de voetbalploeg van de Hoogstraatse gevangenis, aka de Gelmelboys, de competitie weer aan.

Vacature | Cultuurfunctionaris Merksplas & Turnhout (Tijdelijk contract, 80%)

Ter vervanging van een collega zoeken we momenteel een cultuurfunctionaris voor de gevangenissen van Merksplas en Turnhout. Ben jij sociaal voelend, heb je interesse in de doelgroep van gedetineerden en kan je zelfstandig werken en initiatief nemen? Dan ben je misschien wel de geknipte kandidaat! De volledige functieomschrijving vind je op onze website. Reageren kan tot en met 11 oktober. 

Belgische artieste presenteert nieuwe plaat in Leuven Hulp

Op zondag 23 augustus organiseerden we i.s.m. Het Depot een  corona-editie van M-idzomer Breekt Uit  in de hulpgevangenis van Leuven. Dj Kamaradio Moskou en hiphopartieste Chibi Ichigo gaven korte optredens voor de gedetineerden. Die laatste stelde meteen ook haar nieuwe EP 'Bloei' voor. Over haar optreden verschenen artikels in Focus Knack, Nieuwsblad en de blog Enfnts Terribles.  

Sportlesgever in de kijker #4

Beweegcoach Lynn

Wie zijn eigenlijk de mensen die in de gevangenis ons sportaanbod concreet vormgeven en hun expertise inzetten om gedetineerden in beweging te zetten? In elke nieuwsbrief laten we een van onze sportlesgevers aan het woord en peilen we naar hun motivatie, hun eerste kennismaking met de gevangenis, de uitdagingen en successen. Als vierde in deze reeks lees je het verhaal van Lynn. Als beweegcoach zet ze gedetineerden in de gevangenis van Oudenaarde aan tot een actievere levensstijl. Lees hier het volledige verhaal.

Masterproef over sport in en na detentie

Marie-Lou Libbrecht, studente van de UGent, werkte de afgelopen twee academiejaren aan haar masterproef over sport in en na detentie . In haar onderzoek betrok ze (ex-)gedetineerden, medewerkers van Justitieel Welzijnswerk, sportlesgevers en organisaties met ervaring in sociaal-sportieve praktijken, waaronder De Rode Antraciet. De masterproef brengt alleszins interessante ideeën aan voor onze organisatie om op korte en lange termijn mee aan de slag te gaan. Meer info

Groen & detentie

Projectvoorstel en inspiratiegids

Door corona kon de studiedag ‘Groen & Detentie’ helaas niet doorgaan. De organiserende vzw, Terra Therapeutica, diende samen met BOS+ en ontwerpbureau Fris in het Landschap wel een projectvoorstel in dat aandacht vraagt voor de kwalitatieve vergroening van penitentiaire centra en de belangrijke sociale, ecologische en gezondheidsvoordelen die hieruit voortkomen. Met een inspiratiegids voor gevangenisbesturen bieden ze praktische handvaten om die vergroening te realiseren. Lees meer

Last call: Bevraging meerjarenbeleidsplan

Om een ruimere blik en een grotere inbreng te krijgen over wat belangrijk is voor ons meerjarenbeleidsplan 2022-2026 bevragen we ons netwerk en onze doelgroep. Sinds de lancering begin juni namen al bijna 80 stakeholders deel aan de bevraging en daar zijn we uiteraard zeer blij mee! Wil jij je stem ook nog laten horen? Dat kan tot eind september via onderstaande link:

Naar de enquête 

Luistertip

Locked up in lockdown, zo heet de nieuwe podcast van Radio Begijnenstraat. Yani, Werner en Manuel, drie generaties geïnterneerden vertellen hoe ze de coronacrisis op een volkomen andere manier beleven dan de rest van de wereld. Luister hier
Copyright © 2020, De Rode Antraciet vzw

Contactgegevens:
De Rode Antraciet vzw
Geldenaaksebaan 277
3001 Heverlee
016/20.85.10

Wil je onze nieuwsbrieven niet langer ontvangen? Jammer! Uitschrijven kan hier.

Email Marketing Powered by Mailchimp