Copy
Nieuwsbrief #29 | De Rode Antraciet vzw | Oktober 2019
Bekijk deze e-mail in je browser

Participatie in Europese gevangenissen

Schrijf je in voor het symposium op 19 november

Op dinsdag 19 november organiseren we een internationaal symposium over participatie in Europese gevangenissen. De studiedag is het slotstuk van het tweejarig onderzoeksproject Prisoners’ Active Citizenship (PAC)’. Via praktijken in Europese gevangenissen ontwikkelden de partners van dit project een gezamenlijke visie en nieuwe tools om aan de slag te gaan met participatie en actief burgerschap van gedetineerden. Met een gevarieerd programma van lezingen, workshops en een panelgesprek geeft het symposium een complete inkijk in het traject, de actuele resultaten en mogelijke pistes voor de toekomst. Ontdek alle sprekers en topics hier of schrijf je meteen in via deze link

Sports in Prison - A Plan for the Future

Nieuw Europees partnerproject

Het slotstuk van PAC mag dan wel in zicht zijn, aan de horizon lonkt al een nieuw Europees project. Eind september kregen we groen licht voor 'Sports in Prison - A Plan for the Future'. De partners binnen dit project willen nagaan hoe en in welke mate sport een middel kan zijn om sociale winst te boeken, niet alleen binnen een detentiecontext maar ook -en vooral- na terugkeer in de maatschappij. Het onderzoek loopt over drie jaar (2020-2022) en kreeg een bedrag toegekend van 355.000 euro door Erasmus + voor de vijf betrokken partners. Dat zijn de Vrije Universiteit Brussel, Unione Italiana Sport Per TuttiDienst Justitiële Inrichtingen (NL), United Professionals for Sustainable Development (BUL) en Udruga za kreativni socijalni rad (Kroatië). Houd zeker onze website, nieuwsbrief en sociale media in het oog voor updates over dit project. 

Hoe 100 gitaren hun weg vonden naar 14 gevangenissen
Volg hun reis via onze StoryMap

Voorjaar 2019: in onze mailbox vinden we een berichtje van MUSIC FUND 'of we niet wat gitaren kunnen gebruiken voor onze muziekateliers?' Daar moeten we uiteraard niet lang over nadenken. Waar we niet op gerekend hadden: een ongelooflijk genereuze gift van maar liefst 100 akoestische gitaren! Eind augustus trokken we met de vrachtwagen op pad naar hartje Ardennen om de gitaren op te halen. Via deze StoryMap volg je ons avontuur op de voet en zie je hoe 100 gitaren hun weg vonden (of nog aan het vinden zijn) naar 14 gevangenissen. 

In vogelvlucht...

De zomer van 2019


Ondanks de vakantieperiode en de zwoele temperaturen, zaten we bepaald niet stil afgelopen zomer. Hieronder een overzichtje van de meest in het oog springende activiteiten, klik telkens door op het item voor meer info:
Onderzoek in de kijker

De afgelopen maanden werd een aantal boeiende onderzoeksrapporten met een link naar detentie gepubliceerd. Een kort overzichtje:
 • Onderzoek naar sport en psychische gezondheid in detentie in FATIK.
  Meer info

   
 • Onderzoek Brug Binnen Buiten.
  Meer info

   
 • Bachelorproef 'Kunst achter tralies' 
  Meer info

   
 • Onderzoek naar de drop-out van gedetineerden bij culturele activiteiten
  Meer info


  © Brug Binnen Buiten - CAW

Rondom Prison

Programma 2019 | De Kempen en West-Vlaanderen

Samen met andere partners stellen we tijdens het vormingstraject ‘Rondom Prison’ de vraag hoe we als samenleving omgaan met misdaad, straf en herstel.  Zowel in De Kempen als in West-Vlaanderen is er dit najaar een nieuw en boeiend programma met ruimte voor debat, film, lezingen, getuigenissen en ontmoetingen. Op onze website vind je alle activiteiten op een rijtje en meer info over hoe je kan inschrijven. 

Prison Talks

Tien jaar hulp- en dienstverlening in de Brusselse gevangenissen

Op 7 november 2019 is de Vlaamse Gemeenschap 10 jaar actief in de gevangenissen van Brussel. Een decennium van begeleiding, activiteiten en inzet voor gedetineerden. Tijdens ‘Prison Talks’ gaan partners en genodigden in gesprek, tonen gedetineerden wat ze bereiken en wordt er vooruitgeblikt naar de toekomst. Meer info over het programma en hoe je kan inschrijven vind je via deze link

Leuven Restorative City

Van conflicten kansen maken

Hoe gaat de maatschappij om met conflict en spanning? Gevoelens van onveiligheid, vrees voor ‘de andere’ en onverdraagzaamheid doen in de regel meer kwaad dan goed. Het project Leuven Restorative City mikt daarom resoluut op directe dialoog om het wederzijdse vertrouwen te versterken. Samenleven is een kunst die zo veel meer heeft aan een verbindende en herstelgerichte houding. In de loop van de maand november staan er een aantal activiteiten op het programma die kunnen inspireren tot dergelijke houding. Je vindt een overzicht via deze link, inschrijven kan telkens via de website van Vormingplus Oost-Brabant

Nieuwe Vlaamse regering

 

Met de ondertekening van het nieuwe regeerakkoord werd vorige week ook duidelijk welke ministers de komende vijf jaar de dienst uitmaken in de Vlaamse regering. Voor De Rode Antraciet betekent dit concreet dat onze werking onder de bevoegdheden komt van minister-president Jan Jambon, minister van Sport Ben Weyts en minister van Justitie Zuhal Demir. We wensen hen in het bijzonder, maar uiteraard ook de gehele Vlaamse regering veel succes en kijken uit naar een constructieve samenwerking!
 
Copyright © 2019, De Rode Antraciet vzw

Contactgegevens:
De Rode Antraciet vzw
Geldenaaksebaan 277
3001 Heverlee
016/20.85.10

Wil je onze nieuwsbrieven niet langer ontvangen? Jammer! Uitschrijven kan hier.

Email Marketing Powered by Mailchimp