Copy
Nieuwsbrief #37 | De Rode Antraciet vzw | April 2020
Bekijk deze e-mail in je browser

The Breakaway
Eerste e-cyclingteam voor gedetineerden

Op 31 maart 2021 lanceerden we i.s.m. Decathlon, Cellmade, de gevangenis van Oudenaarde en de FOD Justitie ‘The Breakaway’: het eerste Belgische e-cyclingteam van zes gedetineerden die samen trainen via het virtueel fietsplatform Zwift. Het initiatief past binnen de visie van alle partners om sport toegankelijk te maken voor iedereen. Daarnaast toont het project dat sport de ideale manier is om, zelfs virtueel, gedetineerden te helpen bij hun rehabilitatie. Via decathlonbreakaway.be maak je kennis met de renners, volg je hun prestaties en hoor je experten aan het woord over het project. Ga je voor de ultieme uitdaging? Train dan samen met het Breakaway-team op Zwift!

Jaarverslag 2020 online

Samen terugblikken op een moeilijk jaar


‘2020 heeft veel deuren gesloten, maar heeft er zeker ook een paar voor ons geopend.’
Een quote uit ons nieuwe jaarverslag die meteen ook de rode draad vormt. Want hoe blijf je impact creëren in ongeziene omstandigheden en hoe hou je vol als niets nog op de 'normale' manier kan? Wij vroegen het aan medewerkers, partners, vrijwilligers, gedetineerden en stonden versteld van hun veerkracht, creativiteit en doorzettingsvermogen. De verhalen worden vervolledigd met kerncijfers per gevangenis en onze jaarlijkse infographic. Benieuwd naar het resultaat?

>>> Download het jaarverslag

DIALOOG

Driejarig project rond conflict en herstel


'Eigen schuld, dikke bult. En wie zijn gat verbrandt moet op de blaren zitten.' Onze taal staat bol van dit gedachtegoed. Maar of en hoe de bult en blaren behandeld kunnen worden, daar praten we te weinig over. Het project DIALOOG gaat drie jaar lang op zoek naar antwoorden. De eerste activiteit 'Oog in oog' vindt plaats op 28 april. Praat jij ook mee?

Sportkar in de gevangenis van Antwerpen

Materiaal op cel houdt gedetineerden in beweging

Sporten in groep nog niet mogelijk? Daar vond onze sportfunctionaris in de gevangenis van Antwerpen een leuk alternatief voor: de sportkar! Met een kar vol sportmateriaal gaat hij alle cellen af. Gedetineerden kunnen kiezen uit o.a. fitnessboeken en -dvd's,  trainingsschema's van Darebee, een start-to-run-schema, de dvd Fit@cell, een stappenteller en een boekje om de resultaten in te noteren. Bovendien heeft hij zo met elke gedetineerde een gesprekje: hoe beleven ze deze moeilijke periode en wat zijn hun noden op vlak van sport, bewegen, sociale contacten en/of groepsactiviteiten? Een luisterend oor en een antwoord bieden op individueel niveau kunnen in de huidige omstandigheden zeker het verschil maken! Hoe we dat ook proberen in andere gevangenissen lees je hier.

Vrijwillig in een andere wereld

Bacheloronderzoek VUB


Wie doet aan vrijwilligerswerk en waarom? Hoe ervaren vrijwilligers het werken met gedetineerden? Wat zijn de moeilijkheden en hoe gaan ze om met conflicten? Deze en andere vragen maken deel uit van een onderzoek dat studenten van de VUB in het kader van hun bachelor criminologische wetenschappen in het najaar van 2020 uitvoerden. Voor het onderzoek werden vrijwilligers van De Rode Antraciet bevraagd. Meer info
Sportlesgever in de kijker
#5 Kélig Pinson

Wie zijn de mensen die ons sportaanbod concreet vormgeven en al hun expertise en creativiteit inzetten om gedetineerden in beweging te zetten? Elke maand laten we een van onze sportlesgevers aan het woord en peilen we naar hun motivatie, hun eerste kennismaking met de gevangenis, de uitdagingen en successen. Als vijfde in deze reeks lees je het verhaal van Kélig. Als professioneel gevechtssporter dwong ze meteen respect af bij de gedetineerden. Zelf zegt ze haar
weg te hebben gevonden door hen op haar manier te helpen. Naar het interview
 

Wisselboekenproject Sint-Gillis
Een jaar lang inspiratie

Tijdens het wisselboekenproject ‘Put it on paper’ in de gevangenis van Sint-Gillis, inspireerden gedetineerden elkaar met poëzie en tekeningen in schetsboeken die ze aan elkaar doorgaven. Een creatief collectief met slamster Lisette Ma Neza, illustratrice Shamisa Debroey en beeldend kunstenaar Absa Sissoko ging aan de slag met de inhoud van de schetsboeken. Het resultaat? Een unieke kalender die je hier kan downloaden.

Gezonde competitie in de Noorderkempen
Wandelen met stappentellers

Als het ieder jaar op 7 april Wereldgezondheidsdag is, wat doet men dan in de gevangenissen van de Noorderkempen? De conditie van gedetineerden een hele maand een boost geven! Tijdens de wandelmomenten in Wortel, Turnhout, Merksplas en Hoogstraten krijgen deelnemers een stappenteller. Zo kunnen ze hun vorderingen bijhouden, met elkaar vergelijken en krijgen de wandelingen meteen een -gezond- competitief kantje.
Copyright © 2021, De Rode Antraciet vzw

Contactgegevens:
De Rode Antraciet vzw
Geldenaaksebaan 277
3001 Heverlee
016/20.85.10

Wil je onze nieuwsbrieven niet langer ontvangen? Jammer! Uitschrijven kan hier.

Email Marketing Powered by Mailchimp