Extra Tijd #4 - 28 maart 2020
Bladmanager Christiane Gronenberg heeft zich al prima ingericht in de nieuwe thuiswerksituatie. 'Als een 21e eeuwse Biedermeier.'
ZL ExtraTijd#4 met:
 
Drie vragen aan theaterdirecteur Eef Proesmans, een nieuwe Bit van Mat van der Heijden, een blog uit de grensstreek van Emile Hollman, een dag uit het leven van thuiswerker Griet Menschaert, de zintuigprikkelende objecten van kunst van Tassaine de Senna en de toevoeging van het corona-lemma in de dikke Van Dale. 

 
ZL ExtraTijd verschijnt twee keer per week, op woensdag en zaterdag. Inschrijven >>
Productie en samenstelling: Christiane Gronenberg en Wido Smeets
Met bijdragen van: Christiane Gronenberg, Mat van der Heijden, Emile Hollman, Pascalle Mansvelders, Griet Menschaert, Wido Smeets. ZL ExtraTijd is een Zuiderlucht-productie. Stuur uw bijdragen naar
redactie@zuiderlucht.eu

 

DRIE VRAGEN AAN...


Eef Proesmans, directrice cultuurcentrum Maasmechelen

Zo kort na de heropening van het vernieuwde CC Maasmechelen moest je de deuren sluiten vanwege het corona-virus. Hoe voelt dat? 
‘De heropening gaf een enorme boost. We kregen positieve reacties van publiek en artiesten, zelfs direct omwonenden kwamen een kijkje nemen. De sluiting nu voelt onwezenlijk - maar is jammer genoeg een feit voor de hele sector. Hoe en wanneer komen we met het nieuwe cultuurprogramma naar buiten? In overleg met andere cultuurhuizen in Limburg bekijken we hoe we hier collectief en solidair mee kunnen omgaan.’
 
Hoe ervaar je de effecten van het vrijwel stilleggen van het openbaar leven?
‘Ik heb heel veel begrip voor de maatregelen en volg ze strikt op. In deze vreemde periode hebben mensen nood aan duidelijke signalen. Het team van CC Maasmechelen werkt achter gesloten deuren door, met inachtname van de richtlijnen. Het personeel is gemotiveerd. We trekken allemaal aan hetzelfde zeel, gaan ervoor om in de gegevens omstandigheden positief met de vele veranderingen om te gaan. 
 
In de telefonische contacten besteden we aandacht aan het maken van een praatje; sommigen hadden het CC als weinige vorm van sociale interactie. Abonnees hunkeren naar het moment om terug te komen naar onze schouwburg. Persoonlijk kijk ik ook uit naar live theater, dans en concert. Wat is er mooier dan de collectieve beleving ervan?’
 
Wat zijn de gevolgen voor CC Maasmechelen? Kijk je al naar de toekomst? 
‘De programmering voor volgend seizoen is volledig afgerond. We stellen alles in het werk om de geannuleerde activiteiten zo goed als mogelijk in te passen in dat programma. Het is een moeilijke evenwichtsoefening. Mijn hart bloedt voor de artiesten die persoonlijk getroffen worden en financieel afhangen van hun voorstelling en die we geen plekje meer kunnen geven. Anderzijds leidt een propvolle agenda tot overaanbod.
 
Een vraag die ons allen bezighoudt is: wanneer gaan we ons weer comfortabel voelen om met honderden in het theater door te brengen? Toch blijf ik hoopvol. Na een periode van isolement gaan we nood hebben aan cultuur. Eén van de mooie dingen aan kunst en cultuur is dat ze mensen op een zinvolle manier samen brengt en verbindt.’

 

 

AGENDA NIEUWS

MOOOV ONLINE
Het MOOOV filmfestival, dat in gewone tijden op zeven locaties in Vlaanderen plaatsvindt, gaat gedurende de festivalperiode (21 april t/m 4 mei) online met een geselecteerd aanbod >>
HUISKAMERCONCERT
De philharmonie zuidnederland biedt een breed aanbod van symfonische muziek voor in uw huiskamer, van cd’s tot concerten. Het orkest doe ook mee aan de kindermuziekweek die t/m 5 april plaatsvindt. Het is allemaal online mee te beleven.
AMANDINE BEYER
De artist in residence bij AMUZ in Antwerpen is vandaag Amandine Beyer. Zij spreekt u vanuit haar thuis in Spanje ook even persoonlijk toe. Daarna kunt u luisteren naar haar optreden met haar Kitgut Quartet op 12 oktober 2019 in AMUZ, waar ze strijkkwartetten van J. Haydn en F. Schubert speelde. Het concert is te beluisteren via Soundcloud en de Facebookpagina van AMUZ. 
VICTOR PAPANEK
De deuren van de Vitra-tentoonstelling Victor Papanek: The Politics of Design in C-mine Genk mogen dan dicht zijn, liefhebbers van deze pionier van social design kunnen twee virtuele rondleidingen door de expositie maken, ondersteund door de vertrouwde radiostem van Lieven Trio.
POST-ANTROPOCEEN
STRP Festival in Eindhoven gaat vanaf 2 april (digitaal) op zoek naar een toekomst ‘waarin mensen niet superieur zijn aan planten, dieren, rivieren en microben’. De live stream begint om 20.00 uur en zal een beeld geven van ‘een intense luisteravond met muziek en performances’. Van 2 t/m 5 april publiceert STRP elke dag twee essays die reflecteren op ‘nieuwe scenario’s voor het post-antropoceen, in relatie tot de huidige coronacrisis.’ >>
SHORT FILMS
Als we dan toch binnen moeten blijven, waarom niet een blik geworpen op de filmmakers van de toekomst? In samenwerking met o.a. Cinetree biedt Cinesud tientallen korte films uit binnen- en buitenland aan, inclusief een aantal Limburgse shorts. De collectie wordt maandelijks aangevuld met minimaal vier nieuwe titels.
SCHRIT_TMACHER
Het door de coronacrisis afgebroken Nederlands-Duitse dansfestival Schrit_tmacher biedt een overzicht van verschillende platforms en gezelschappen met online registraties van de eerste festivalweek – toen we nog geen idee hadden van wat ons te wachten stond. 
AMUSE
Galerie Wilms in Venlo houdt een digitale Amuse, de vijfde editie van een jaarlijks programma dat publiek en kunstenaars kennis met elkaar wil laten maken. Dit jaar worden de kunstwerken via de website van de galerie aangeboden. 


CREATIEF MET CORONA

HISTORISCH
‘U kunt nu naar de kast lopen en er één ongelezen boek uit halen. Als u het straks terug zet, denkt u: “Gelezen in de tijd van het coronavirus”.’
Volgens journalist Olaf Tempelman heeft nostalgie wel degelijk toekomst.

THUISWERKEN 
‘Een kwart van de Nederlanders gaat vooral vanwege de gezelligheid en status naar kantoor en kan net zo efficiënt op de slaapkamer werken. Dat geldt met name voor de beroepsgroepen die zich hebben geconcentreerd op de Amsterdamse Zuidas. De architectonische uitspattingen kunnen deels worden vervangen door woonappartementen. Dat vermindert het woningtekort en lost het fileprobleem op, een maatschappelijke kostenpost van 3,7 miljard euro per jaar.”
Journalist Peter de Waard in De Volkskrant over de voordelen van een crisis
 
RADICAAL 
‘Het virus is niet links, rechts, populistisch of elitair. Wel opent het de mogelijkheid onze maatschappij radicaal anders in te richten – iets wat al heel lang nodig was.’
Econoom Dirk Bezemer in de Groene Amsterdammer 
 
TEGELIJKERTIJD
‘We zullen minder door de wereld jetten, in de veronderstelling dat het belangrijk is om overal tegelijkertijd te zijn en bijvoorbeeld op hetzelfde moment de nieuwste theatertrends uit China én uit Rusland mee te pikken. In plaats van in de breedte, zullen we meer de diepte in gaan. Dat is niet alleen maar een verlies.’
Dramaturg Ulrich Khuon in de Süddeutsche Zeitung over de te verwachten verschuiving in de theaterwereld

 

HOE KOMT GRIET MENSCHAERT DE DAG DOOR?

Ik voel me minder ontheemd dan de eerste dagen van deze crisis - met dank aan mijn internaatverleden. Sindsdien heb ik een vanzelfsprekende verhouding tot het begrip ‘discipline’. Voor een kinderloze zzp-er in de culturele sector is dat sowieso handig. Maar het blijkt ook van dienst in tijden van corona. 

Mijn innerlijke militair verzon au naturel allerlei nieuwe structuren: elke dag een vriend of familielid bellen, een stuk wandelen, een tekst met tekening op mijn blog plaatsen, koken en met mijn partner eindigen op de bank. Mijn verdere werkzaamheden raken harmonisch om die structuur gekneed. 

Vandaag heb ik nog niet getekend en straks is het daglicht op. Maar daar staat iets tegenover: het is de eerste dag dat ik het gevoel heb fulltime aan het werk te zijn geweest. Ik skypete danser Alvin uit mijn tuin. Ik bezocht digitaal het atelier van Anouk. Ik overlegde met Janine over aanvragen. We zijn elkaar niet kwijt. Tot gisteren was ik als een afhankelijke zombie non-stop aan het informatieslurpen. Vandaag ben ik weer een beetje mezelf. 

Griet Menschaert is kunstenares en medewerker van Zuiderlucht. 


 

BLOG:  DE GRENS

Mijn vriend en zoon aan de telefoon. Hij staat bij een roadblock aan de grens, ik woon aan de Belgische kant ervan. 
  
De politie laat hem niet door. In tijden van Corona blijft het co-ouderschap overeind, maar, zegt de agent: ‘Jij bent ouder dan achttien, geen kind meer en dus blijf je in je eigen land.’ Een uurtje later wandelt hij ongehinderd de grens over.
 
Terug van weg geweest: de grens. Ik woon in een lieflijk dorp, in het weelderige dal van de Jeker. Hier leven vooral Belgen en Nederlanders. Ze komen elkaar tegen op straat, bij café de Equador (sic), in de frituur, in de natuur of bij de digitale dorpspomp op Facebook. Waar een discussie over het sluiten van de grenzen in een paar dagen ontaardt.
 
‘Rot op naar je eigen land’, staat er opeens. Bijval. Afschuw. Afschuw. Bijval. Ik word er stil en bedroefd van. Maar ik heb een medicijn, een prachtig dagboek van een dorpsgenoot, bijgehouden van 1740 tot 1778. Jaren waarin wolven, ziektes, oorlogen en natuurrampen de dorpelingen demoraliseren en bijna vermorzelen.
 
Zie hoe mooi het dorp er vandaag bij ligt. Tot aan de grens. Die zichtbaar maakt wat ten diepste lelijk is.
 
EMILE HOLLMAN 
 
Emile Hollman is medewerker van Zuiderlucht.


 

VAN DALE

15e druk, supplement 2020, trefwoord CORONA

corona-app
Applicatie op smartphone waarmee je als gebruiker een zelfdiagnose kan uitvoeren. De anonimisering is nog een probleempje – behalve voor je grote broer. 
 
coronadoos                 
Attribuut voor daklozen in Derde-Wereldlanden (Zuid-Afrika, VC, et cetera) om tijdens een lockdown binnenshuis te kunnen blijven.
 
coronadrone               
speeltje van de politie om samenscholingen van meer dan twee personen uit elkaar te jaren. Je grote broer is alvast gaan kijken.
 
coronagezant             
Feike Sijbesma, oud-DSM-topman, krijgt drie weken na het begin van de crisis de opdracht op jacht te gaan naar testapparatuur.
 
coronahumor             
‘Het virus is niet echt; het is de overheid die de mensen twee weken binnen wil houden om de batterijtjes van de vogels op te laden.’
 
coronakuchers            
Twee Brabanders die tot vier respectievelijk acht weken gevangenisstraf werden veroordeeld wegens ‘het bewust kuchen in iemand richting’. Een van hen bezwoer de rechter dat hij last had van een rokershoestje.
 
coronapaniek             
Ontregelend gevoel, schijnt het sterkst te zijn bij (voorheen) anti-vaxxers.
 
coronaraambed          
Trotse moeder en krijsende boreling mogen slechts vanuit de voortuin,  neus op het raam, worden bewonderd. De man op de achtergrond, met motorbril en maanpak, is de vader. 
 
Coronawereld (Heerlijke Nieuwe)     
Titel van nog te verschijnen boek over 2020 als het jaar waarin the race to the bottom op een handvol meters van de afgrond tot stilstand kwam. Mystici vermoeden een ingreep van God. De hoofdpersonen heten naar verluidt Ad en Eefje.
 
coronavrij                   
Toen het oude normaal nog normaal was, en niet het nieuwe.                  
 
coronomie                  
Alsof economie al niet ingewikkeld genoeg is.

BITS

De gang van mijn ouderlijk huis naar de lagere school verliep via enkele haakse wegen. Blind had ik er naartoe kunnen lopen; het aantal passen zat bijkans in mijn hoofd.  

Dat veranderde toen ik naar de middelbare school ging in het aanpalende dorp. Niet alleen meanderde de weg volop, er waren bovendien nogal wat mogelijkheden om er te geraken. Afhankelijk van het weer en/of het seizoen fietste ik alleen of met een groepje via de hoofdweg, dan weer nam ik de grindweg door het open veld, waarbij ik halverwege een Mariakapel passeerde.

Soms bepaalt het doel de weg, dan weer zijn het de ‘nevenzaken’ die de route vorm geven. Interessant wordt het als de route het doel gaat bepalen. Hoever kun je gaan?

Nu, een jaar of veertig later, loopt alles in volkomen chaos door elkaar. Dagelijks verandert het zicht op hoe we er het beste kunnen komen. Welke afslagen te nemen, welke te mijden. We lezen elkaar de les, klappen voor elkaar, moeten elkaar helpen en ondersteunen, kunnen elkaar beter even niet zien of spreken. Ik hou zo van je, maar je adem mag ik even niet.

Het doel is weg, de weg het doel.

MAT VAN DER HEIJDEN
 
Kunstenaar Mat van der Heijden plaatst elke week een nieuw werk en een blog op zijn website. 

 
Mat van der Heijden, When We Get There (2020). Olieverf, wol, board, 50 x 61 cm.


VERHAAL VAN DE DAG

Landschap op wielen


In het mooiste deel van het M HKA in Antwerpen, een museaal atypische ruimte in de vorm van een taartpunt, zag PASCALLE MANSVELDERS kort voor de lockdown nieuw werk van Tramaine de Senna (California, 1981). Ze woont en werkt in Antwerpen en is opgeleid als architect. 'De Senna heeft je belazerd waar je bij staat. Als een sirene heeft Chicken Frying etc je dichterbij gelokt, tot er geen weg terug meer is en het werk zich als een roze gifwolk over je uitstort.' Lees hier de voorpublicatie uit ZL4>>

Tramaine de Senna, Chicken Frying, Fire Breathing, Son-of-a-Gun, 2020. foto Zuiderlucht

foto Schrit_tmacher: Revisor van Kidd Pivot - Crystal Pite op BBC
foto philharmonie zuidnederland: Focus22

© 2020 Zuiderlucht, alle rechten voorbehouden |
Wilt u deze nieuwsbrief niet meer ontvangen, schrijf u dan HIER uit 

Email Marketing Powered by Mailchimp