Copy
Extra Tijd #29 - 10 oktober 2020

Twee keer fotografie

ZL-bladmanager Christiane Gronenberg bezoekt de biënnale van de fotografie in Luik en ontdekt een prachtige plek. 
Update ZL-crowdfunding
We zijn de 20.000 euro gepasseerd! Bedankt aan alle donateurs! Als de laatste twijfelaars nu hun kans grijpen om ook hun duit in het zakje te doen hebben we gauw ons doel van de 25.000 bereikt! 
Wilt u ook dat ZL verder gaat? Doe dan mee met de crowdfunding >> 

DE ZL-REDACTIEKEUZE

Een heuvel, wat cactusvruchten en een oude man

In Reizigers van een nieuwe tijd, dat hij schreef voor de Maand van de Geschiedenis, verbindt ABDELKADER BENALI het verhaal van de in Marokko belande piraat Jan Janszoon met zijn eigen geschiedenis. In Zuiderlucht leest u een voorpublicatie.

'Ahmed wees in de verte. ‘Wie naar Europa wil kan nu door een mensensmokkelaar worden overgezet. Het gebeurt vanaf dezelfde stranden als waar vroeger de ouderwetse zeerovers opereerden. 
Lees verder >>
Spinvis bij Quarantalks
Zuiderlucht-medewerker Leon Verdonschot ontvangt in het tweede seizoen van zijn talkshow Quarantalks iedere zondagavond om 20.30 uur een muzikant in de Muziekgieterij in Maastricht. De talkshow is als livestream via de Facebook-pagina van Zuiderlucht te volgen. Voor ZL ExtraTijd blikt Verdonschot alvast vooruit op de ontmoeting met deze bijzondere gast. Lees verder >>

DE ZL-AGENDATIPS

TILBURG
De stomme film Faust van F.W. Murnau uit 1926 is een hoogtepunt in de geschiedenis van de Duitse expressionistische film. Met Ensemble Klang krijgt de film op dinsdag 13 oktober bij De Link in Tilburg een jazzy begeleiding. Het ensemble speelt een compositie die componist Willem Breuker 2003 bij Faust schreef. Hiervoor grasduinde hij in jazz, klezmer, rock, latin, fanfare en bigband muziek.
VALKENBURG
Schilder Pierre van Soest (Venlo, 1930 – Amsterdam, 2001) werkte vaak een hele serie uit op basis van één kunsthistorisch motief dat hem greep. Zoals de reeks Met Jan van Eijck op bezoek bij de familie Arnolfini naar het bruidspaar Arnolfini van Van Eijck, waar het hier afgebeelde werk deel van uitmaakt. In Museum Valkenburg opent morgen een expositie met werk uit verschillende periodes van deze ‘Amsterdamse Limburger’.
MAASTRICHT
Passend bij het begin van het donkere seizoen herstart 360° BRNDWR. Voor de nieuwe editie van dit langlopende videokunstproject in de 25 meter hoge oude brandweertoren in Maastricht werd kunstenaar Jacco Olivier (1972, Goes) gevraagd. Hij laat de toren langzaam in een Zoöpraxiscoop veranderen, een laat negentiende-eeuwse uitvinding waarin snel ronddraaiende schijven met afbeeldingen van dieren en mensen voor het eerst beweging suggereerden. Te zien iedere avond van zonsondergang tot middernacht.

DÜREN
Het ‘Spitzenbild’ (kanten beeld) is een speciale vorm van het heiligenbeeld en werd tot de achttiende eeuw van hand gesneden, daarna machinaal geproduceerd. Papiermuseum Düren toont nog tot 1 november een collectie heiligenbeelden die het vorig jaar van een plaatselijke priester ontving. Museumdirectrice Anja Dorn gaat op 15 oktober om 19.00 uur in gesprek met Ulrike Surmann, curator bij Kolumba in Keulen, over de betekenis van deze verfijnde vorm van religieuze kunst en de verschillende technieken van papierbewerking die erbij komen kijken. Te volgen via livestream.

Feuilleton: Een ideale tentoonstelling
Wat een goed idee van Marres, om een Limburg Biënnale te beginnen! Kunst van eigen bodem presenteren onder een titel die internationaal prestige suggereert, je vraagt je af waarom niet eerder iemand eerder op het idee is gekomen. Lees meer >>
Wido Smeets in de tuin van Daniel Spoerri
Wido Smeets kreeg een bijzonder verjaardagscadeau en bezoekt de beeldentuin van Daniel Spoerri. 'Soms is het meer een theater dan een park.' 
Lees verder >>
Website
E-mail
RSS
Facebook
Twitter
Colofon
ZL ExtraTijd verschijnt elke zaterdag. 
Inschrijven >>
Productie en samenstelling: Christiane Gronenberg, Wido Smeets en Jan Teeken.
Met bijdragen van: Christiane Gronenberg, Abdelkader Benali, Leon Verdonschot en Wido Smeets.
ZL ExtraTijd is een Zuiderlucht-productie. Stuur uw bijdragen naar redactie@zuiderlucht.eu

beeldcredits:
artikel 'Een heuvel, wat cactusvruchten en een oude man': Jan Janszoon
artikel 'Een ideale tentoonstelling': foto Marres

artikel 'Spinvis bij quarantalks': foto Alexander Kellner
agenda Valkenburg: Pierre van Soest, Arnolfini III, 1974
agenda Maastricht: still uit MR. MUYBRIDGE MOST AMAZING ANIMATED LIGHTHOUSE van Jacco Olivier. foto Bert Janssen
agenda Eindhoven: Maker in actie in de metaalwerkplaats. 

© 2020 Zuiderlucht, alle rechten voorbehouden |
Wilt u deze nieuwsbrief niet meer ontvangen, schrijf u dan HIER uit 

Email Marketing Powered by Mailchimp