Copy

Nieuwsbrief Natuurpunt Leuven - 14 april 2017

Uitnodiging
Symposium ‘Getevallei Perspectief 2042’. Riviersysteem met robuuste natuur en aaneengesloten natuurcomplexen: een eldorado voor biodiversiteit en een stevige klimaatbuffer
 • Marc Wijnants, burgemeester Linter: welkomstwoord
 • Wim Fourie en Kevin Lambeets, beheerteam Getevallei: Natuurbeheer in de Getevallei anno 2017. Doelstellingen, resultaten en concrete werking.
 • Hugo Abts, voorzitter Natuurpunt Oost-Brabant: Getevallei Perspectief 2042. Werken aan een ambitieus programma van grootse riviernatuur: symbiose tussen klimaatbuffering en versterking van biodiversiteit.
 • Tie Roefs, gedeputeerde Vlaams-Brabant: Het provinciaal biodiversiteitsbeleid en de plaats van de Gete hierin.
 • Voorstelling 2 nieuwe koestersoorten: grauwe klauwier en roerdomp. Ludieke voorstelling door leerlingen van de Freinet-school Zoutleeuw en inhuldiging door de 4 burgemeesters van de Getegemeenten.
Aansluitend receptie

Afspraak: 10u00, Einde Getestraat te Neerlinter

Aanmelden symposium: npob@natuurpunt.be

Achtergrondartikel Natuur & Landschap: klik hier
Uitnodiging Walk for Nature

Op zondag 23 april 2017 organiseert Natuurpunt Oost-Brabant, Regionale Vereniging Natuur en Landschap i.s.m. Natuurpunt Linter en Natuurpunt Gete-Velpe de Walk for Nature 2017. Thema: Getevallei Perspectief 2042, van de gewestgrens in Hoegaarden tot de provinciegrens. We strijken daarvoor neer in Linter. Zowel op de locatie als elders in de Getevallei vinden meerdere activiteiten plaats.

Voormiddag
 • 7u00 en 8u00: Geleide Vroege vogelwandelingen
 • 9u00 tot 13u00: doorlopend koffie, thee en koffiekoeken voor € 5
 • 10u00 - 12u00: Symposium ‘Getevallei Perspectief 2042’. Riviersysteem met robuuste natuur en aaneengesloten natuurcomplexen: een eldorado voor biodiversiteit en een stevige klimaatbuffer
 • Aansluitend receptie
Namiddag
Vanaf 13u00 tot 18u00 doorlopend:
 • Start gezinswandelingen op aangeduide wandelcircuits met landschapsposten.
  Starten kan tot 16u30.
  Landschapsposten met aandacht voor natuurkansen en natuurontwikkeling in de Getevallei.
  Er is een kort (5 km) en een langer circuit (circa 10 km).
 • Zoekcircuit voor kinderen op het korte circuit.
 • Vanaf 13u00 doorlopend op het terrein:
  • Tentoonstelling met kunstwerken van vrijwilligers
  • Infostand van Natuurpunt
  • Standjes van Velt, Het Vinne, Regionaal Landschap Zuid-Hageland, Den Dolaard, de Getehiker, Overleef. Velt en Overleef zorgen ook voor een spelelement voor kinderen en het Vinne zorgt voor de activiteit ‘waterdiertjes scheppen’.
  • Jef Aerts leest voor uit zijn laatste prentenboek: De kersenhemel.
  • Grime
  • Mogelijkheid tot gezellig iets te drinken of te eten.
  • Muzikale opluistering door The Fast Flying Vestibules (We play a little sad, we play a lotta glad and a few of ‘cheatin’ songs)
Afspraak
Einde Getestraat te Neerlinter

Deelname
Leden Natuurpunt: € 2 per persoon of € 4 per gezin.
Niet-leden: € 5 per persoon of € 10 per gezin.
Gratis voor wie ter plaatse lid wordt.

Partners
De gemeenten Linter, Geetbets, Kortenaken en Zoutleeuw, het
Regionaal Landschap Zuid Hageland, de provincie Vlaams-Brabant, Den Dolaard, De Getehiker, Het Vinne, Velt en Overleef

www.walkfornature.be
www.natuurpuntoostbrabant.be
www.natuurpuntgetevelpe.be

Programma Walk for Nature in pdf: klik hier
Zondag 16 april 2017: Op zoek naar de koesterburen in Egenhovenbos en de Dijle aan de Zandvang

Afspraak: 10u00, Innovatie- en Incubatiecentrum, Kapeldreef, Egenhoven
Info: Yves Vanden Bosch, 0478 50 90 06, yves.vanden.bosch@skynet.be
Zondag 30 april 2017: Opening Sluispark

Het Sluispark is een nieuwe groene long aan de Vaartkom met een centrale rol voor het water door de opengelegde Dijle, lange zittrappen tot aan het water en een waterspeeltuin.  30 april is de opening met heel want stands, wandelingen en andere activiteiten.
Afspraak: 14u-18u, buurtpark in de Sluisstraat te Leuven.

Natuurpunt Leuven zal er staan met een infostand.
We doen ook 2 rondleidingen met uitleg over de Dijle, de Voer en de Hond. De eerste start om 15u, de tweede om 16u30. Start van de wandelingen: aan de brug.

Info: Yves Vanden Bosch, 0478 50 90 06, yves.vanden.bosch@skynet.be
Achtergrondinfo Stad Leuven: klik hier
Maandag 1 mei 2017: Wijgmaalse Koesterburen + oproep

Op 1 mei organiseren we een koesterburenwandeling in Wijgmaalbroek waarop iedereen welkom is (voor de wandelaars vertrekken we aan de kerk van Wijgmaal om 14u30).

Oproep: Opdat rusthuisbewoners, die aan een rolstoel of rollator gebonden zijn, ook zouden kunnen genieten van deze dag is er ook voor hen een wandeling voorzien. We zoeken dan ook onder de leden van Natuurpunt Leuven mensen die ze kunnen begeleiden. Zijn er kandidaten?

Afspraak: 14u30, Kerk Wijgmaal
Info: Hubert Van Eyken, 016 89 63 21

(c)Foto kamsalamander: Jelger Herder
Cursus: Natuurgids (Leuven) vanaf september 2017
 
Wil je graag groepen begeleiden in een de natuur in je buurt? Zoek je naar een combinatie van inhoudelijke kennis, natuurbeleving en engagement? Goed Nieuws! Natuurpunt Leuven vzw, de Vrienden van Heverleebos en Meerdaalwoud vzw, en het Provinciedomein Kessel-Lo organiseren samen met Natuurpunt CVN een cursus Natuurgids.
 
De cursus biedt je heel wat inhoudelijke achtergrond dankzij een brede waaier aan thematische lessen; van dieren en planten tot landschappen, ecologie en natuurbeheer. Tijdens de methodieklessen leer je hoe je een boeiende wandeling uitstippelt en hoe je groepen vol enthousiasme in de natuur gidst. Daarnaast ga je regelmatig op excursie met ervaren gidsen. Je bezoekt de Doode Bemde, Wijgmaalbroek, Meerdaalwoud, Koeheide, Bertembos en tal van andere  natuurgebieden. Op die manier breng je je opgedane kennis direct in de praktijk.
 
Opzet
 
De cursus bestaat uit 30 activiteiten, waarvan de helft natuurexcursies. De activiteiten worden gespreid over één jaar zodat je de natuur in elk jaargetij leert kennen. Na deze cursus heb je een brede basis over natuur en milieu, en heb je basisvaardigheden rond het begeleiden van groepen opgedaan. Na het maken en presenteren van de opdrachten krijg je het OSCAR-getuigschrift.
 
Met dit getuigschrift kan je later een gidsenbadge van Natuurpunt CVN ontvangen, na het aantonen van praktijkervaring en gespecialiseerde didactische of inhoudelijke bijscholing. Meer informatie hierover ontvang je tijdens de cursus.
 
Inschrijven
 
Inschrijven avondcursus:
klik hier
Inschrijven dagcursus: klik hier
U ontvangt deze nieuwsbrief omdat u lid bent van Natuurpunt Leuven of omdat u ooit hebt aangegeven op de hoogte te willen zijn van natuurpunt-activiteiten in het Leuvense. Indien u deze nieuwsbrief echter niet wenst te ontvangen, kan u zich gemakkelijk uitschrijven: zie gegevens hieronder.


This email was sent to <<Email Address>>
why did I get this?    unsubscribe from this list    update subscription preferences
Natuurpunt Leuven · Leuvensestraat · 6 · Kessel-lo 3010 · Belgium

Email Marketing Powered by Mailchimp