Copy
NVDE Nieuwsbrief
1 december 2022
Duurzame energie en energiebesparing zijn harder nodig dan ooit, vanwege klimaat, onafhankelijkheid van het buitenland en hoge prijzen. Nederland kan in één jaar 5 miljard kuub aardgas en 7 miljoen vaten olie besparen. De NVDE werkt hard aan versnelling van de transitie.
 
De NVDE maakt zich sterk voor een energievoorziening die volledig is gebaseerd op hernieuwbare energie door het bundelen van krachten uit de gehele sector. De activiteiten bij meer dan 6000 aangesloten bedrijven vertegenwoordigen nu al een omzet van ruim €41 miljard en meer dan 250.000 werknemers in Nederland.

Siward Zomer, Energie Samen: “Energiearmoede moeten we gewoon oplossen met zijn allen.”

Nederlanders kunnen meer doen om elkaar te helpen, aldus Siward Zomer, coöperatief directeur van Energie Samen. Volgens Zomer komt niemand uit de achterstandswijken in Nederland af op energiecoöperaties, omdat mensen daar eerst andere problemen hebben. “Ze zetten de kachel niet meer aan, omdat ze in de schuldsanering zitten. We zijn zo rijk in Nederland en het is wat mij betreft onwil als we dit niet oplossen. Het ligt echt niet aan het geld, de capaciteit of de materialen. We moeten het gewoon regelen met zijn allen.” Als bestuurder van de Groene Hub, een lokale coöperatie Amsterdam Zuidoost, ziet Zomer hoe de energietransitie op lokaal niveau anders kan. “We hebben het omgegooid en gingen eerst maatschappelijke dingen doen. Nu hebben we een sociaal platform en een buurtcoöperatie opgezet.” Zomer ervaart dat zo connectie ontstaat tussen energie en mensen, en dat mensen naar het sociaal platform komen met vragen over hun energierekening. “Dat werkt veel beter dan simpelweg vragen: wie wil er investeren in een windmolen?”
Lees meer

NVDE: stikstof mag vergunningen energietransitie niet blokkeren

De NVDE is positief over de stikstofaanpak die het kabinet heeft gepresenteerd en denkt graag mee over het beleid. “Het is goed dat er stevig beleid komt om de kern van het probleem op te lossen. Nu is het cruciaal dat de vergunningverlening voor de energietransitie door kan”, zegt voorzitter Olof van der Gaag.
Lees meer

NVDE kan uit de voeten met inframarginale heffing

De NVDE kan (vooralsnog) uit de voeten met de invulling door het Rijk van de Europese Verordening op afroming van winsten uit duurzame energie. “Wat echt helpt om de energieprijzen te drukken, is versneld afscheid nemen van duur fossiel gas en vliegensvlug overschakelen op hernieuwbare energie,” zeg voorzitter Olof van der Gaag.
Lees meer

14 miljard aangevraagd in SDE++ 2022

Er is €14 miljard aangevraagd voor duurzame energieprojecten voor de SDE++ronde voor 2022. Daarmee wordt het budget van €13 miljard net overschreden. De energietransitie gaat dus volop door ondanks de huidige marktomstandigheden. Er is kennelijk behoefte aan versnelling, blijkt uit de overvraging.
Lees meer

NVDE zoekt stagiair communicatie

Ben jij of ken jij een student communicatie, politicologie, bestuurskunde of klimaatstudies? En zoek je een bruisende stageplek? De NVDE zoekt per februari een stagiair op het grensvlak van communicatie en Public Affairs.
Lees meer

Energieweerbericht trekt veel belangstelling

De afgelopen maand presenteerde Helga van Leur wekelijks het energieweerbericht van de NVDE, Gasunie en TenneT. Het trekt bekijks! Meld u hier aan om wekelijks het energieweerbericht in de mail te krijgen.  
Naar www.energieweerbericht.nu

Energieweerbericht 29 november - 4 december

Doe mee met marktconsultatie TenneT over flexibel energiegebruik

Heeft uw bedrijf interesse om tegen een vergoeding flexibel om te gaan met vraag en aanbod van energie? Dat kan helpen om het elektriciteitsnet te ontlasten. TenneT start een doorlopend marktonderzoek.

Kilometerheffing moet bijdragen aan klimaatambitie

De NVDE vindt dat klimaatwinst en stikstofreductie leidend moeten zijn bij de keuze voor de tariefstructuur van de kilometerheffing, in reactie op de verkenning van het Rijk. Bovendien moet worden onderzocht of differentiatie naar energie-efficiency kan worden toegevoegd aan de tariefstructuur. 
Lees meer

Nieuw NVDE lid – Heijmans

Heijmans Energie is nieuw lid bij de NVDE en heeft als missie het creëren van een gezonde leefomgeving met de energietransitie als integraal onderdeel. Heijmans levert betaalbare en CO2 vrije energie aan de gebouwde omgeving. Olof van der Gaag, voorzitter NVDE: “Mooi dat Heijmans lid is geworden bij ons. Er liggen grote uitdagingen in onder andere de gebouwde omgeving en we kunnen alle expertise daar goed gebruiken. Met Heijmans erbij versterken we onze samenwerking met de bouwsector.”

Jan Peter Balkenende leidt rondetafelgesprek met overheden en bedrijven

De NVDE, EY en Design Innovation Group (DIG) organiseerden een constructief gesprek over het versnellen van de energietransitie en het uitvoeren van het klimaatbeleid.

Maandelijks bericht telt af tot 2030

Over 97 maanden is het eind 2030. Dan moeten we 55 procent CO2 gereduceerd hebben. De NVDE wil door af te tellen richting 2030 de noodzaak van versnelling benadrukken.

RefugeeWork: vluchtelingen aan het werk in energietransitie

VluchtelingenWerk en StartFoundation zijn gestart met het platform Refugeework. Dit platform koppelt werkgevers en vluchtelingen aan elkaar. Op 8 december organiseert de NVDE een webinar om meer jongeren te interesseren voor techniek.  
Lees meer

Boek ‘Met de Wind Mee’

‘Misschien moet de NVDE wel een SER-partij worden,’ zegt Frans van der Loo in zijn nieuwe boek Met de wind mee. Deze en andere boeiende ideeën biedt Van der Loo in zijn terugblik op de energietransitie van de afgelopen 50 jaar.
Lees meer

Word lid van de NVDE!


De NVDE vertegenwoordigt meer dan 6000 bedrijven die de energietransitie willen versnellen en heeft goede contacten met politici, ministeries en andere stakeholders. Wordt uw bedrijf ook lid? Dit levert het op:
  • invloed op het energie- en mobiliteitsbeleid
  • een netwerk van koploperbedrijven
  • altijd op de hoogte via meetings, nieuwsbrieven en de politieke monitor
U kunt voor een bescheiden bedrag lid worden, afhankelijk van de omvang van uw bedrijf of organisatie. Interesse? Neem aub contact op via kantoor@nvde.nl of 030-23 04 503.

NVDE in de media


Energiesector wil uitzondering van stikstofregels bij groene projecten
FD, 21 november - Vrijdag 25 november besluit de Ministerraad over maatregelen op de korte termijn om uit de stikstofimpasse te komen. Volgens de bedrijvencoalitie moet het belang van de energietransitie hier nadrukkelijk bij worden betrokken. De NVDE ziet de volgende kansen om duurzame energie juist een bijdrage te laten leveren aan het oplossen van het stikstofprobleem en het herstellen van de natuur.
Ook in Solar Magazine, Klimaatweb, Solar365, Port of Rotterdam, FD (hoofdredactioneel commentaar), De Ondernemer, Nieuws.nl, MSN, Nieuwsblad Transport, Architectenweb, Nederlands Dagblad, Groentennieuws, Infrasite
 
Dutch 'sun and wind' forecast to help cut peak energy use
EUobserver, 21 november - What is lacking are concerted efforts to get people and businesses to reduce consumption collectively. "It's every man for himself," Olof van der Gaag, founder of the Dutch Sustainable Energy Association (NVDE), a lobbyist for clean power, told EUobserver.
Ook in: Heaven32 (Spaanstalig), Sittard-Geleennieuws, Nieuws.nl, APG
 
Stikstofuitspraak funest voor duurzaamheid?
NPO Radio 1 (Dit is de Dag, EO), 3 november - De rechter zette een streep door de uitzonderingspositie die bouwbedrijven zouden krijgen. In Dit is de dag een gesprek met Olof van der Gaag, directeur van de Nederlandse Vereniging van Duurzame Energie, en met Marjan Minnesma, directeur van Stichting Urgenda.
Ook in: FD, De Standaard

Agenda

Evenementen van leden van de NVDE en andere organisaties met als onderwerp de transitie naar duurzame energie. Heeft u zelf een evenement voor in deze nieuwsbrief of onze website? Mail naar communicatie@nvde.nl. Bekijk het actuele overzicht op www.nvde.nl/evenementen.

Morgen begint vandaag: Krapte op de arbeidsmarkt: meer ruimte voor jongeren?
NVDE
8 december 2022, online
Leer van de ervaring van startende professionals Het probleem is bekend: terwijl de omslag naar schone energie om steeds meer arbeidskrachten vraagt, kiezen steeds minder jongeren voor een energie-gerelateerde opleiding. Jongeren hebben niet altijd een helder beeld welke type banen er zijn in de energiesector of hoe divers (zij)instroom mogelijkheden zijn. Deze webinar gaat daar op in.
Website
 
The Turbine Plays
13 december 2022
Een artistiek gedreven onderzoeksproject waarbij kunstenaars, onderzoekers uit de energiesector en burgers samenwerken binnen de energieproeftuin EnTranCe. De deelnemers onderzoeken hoe de creatieve sector een verbindende en vernieuwende rol kan spelen in de aanpak en kenniscreatie rondom energievraagstukken. Het project is geïnitieerd door Frouke Wiarda, in samenwerking met Judith van der Elst.
Website
 
Nationaal Waterstof Congres
Euroforum
15 december 2022
Euroforum organiseert het Nationaal Waterstof Congres, waarbij verbinden, versnellen en versterken centraal staat. Tijdens het congres wordt ingezoomd op bestaande voorbeeldprojecten en gebrainstormd over effectieve vervolgstappen. Met het doel: Samen in de hoogste versnelling naar een duurzame energievoorziening.
Website
 
Algemene ledenvergadering NVDE
15 december 2022, Den Bosch
Graag maken we op donderdag 15 december tussen 13:00 en 18:00 uur met alle leden de balans op van het afgelopen halfjaar en kijken we samen verder naar de toekomst. Hierbij wordt de begroting, de contributietabel en het beleidsplan van 2023 vastgesteld. Leden zijn te welkom bij Essent in hun hoofdkantoor in Den Bosch. Leden kunnen zich aanmelden via de link of door een e-mail te sturen naar kantoor@nvde.nl
Website
 
Toneelvoorstelling WIND
Toneelgroep Jan Vos
17 december 2022
De Toneelgroep Jan Vos presenteert de reizende locatie-voorstelling Wind, een wervelende komedie over de energietransitie. Op 17 december is er een openbare lezing van het stuk in de Deventer Schouwburg.
Website
NVDE op twitter
Website
LinkedIn
Copyright © 2022 Nederlandse Vereniging Duurzame Energie, All rights reserved.

NVDE
Nederlandse Vereniging Duurzame Energie
Arthur van Schendelstraat 550
Utrecht, 3511MH
Netherlands

Voeg ons toe aan je adresboek


U ontvangt deze mail omdat u eerder contact hebt gehad met de NVDE.
U kunt hier gegevens bijwerken of uitschrijven

Email Marketing Powered by Mailchimp