Copy
NVDE Nieuwsbrief
31 maart 2022
‘Morgen begint vandaag’. Er zijn snel beslissingen nodig om de klimaatdoelen van 2030 te halen. De NVDE deed deze voorstellen voor beleid. Met de Klimaatwijzer kun je zelf je eigen beleidsmaatregelen doorrekenen.

De NVDE maakt zich sterk voor een energievoorziening die volledig is gebaseerd op hernieuwbare energie door het bundelen van krachten uit de gehele sector. De activiteiten bij meer dan 6000 aangesloten bedrijven vertegenwoordigen nu al een omzet van ruim €41 miljard en meer dan 250.000 werknemers in Nederland.

Campagnes om snel meer energie te besparen

Energiebesparen is harder nodig dan ooit. Het draagt bij aan de broodnodige onafhankelijkheid van Nederland van buitenlands gas en olie. En energiebesparing biedt ook een structurele oplossing voor al die mensen en bedrijven die hun energierekening de pan uit zien rijzen. Er staan veel campagnes en acties op stapel, waaronder deze:

 • In één jaar kan Nederland 5 miljard kuub gas besparen. Dat becijferde de NVDE in deze notitie.
 • De NVDE organiseerde met een brede coalitie organisaties en experts dit pleidooi voor een samenwerkingsprogramma snelle energiebesparing.
 • Het ministerie van EZK start op 2 april een publiekscampagne gericht op overheden, bedrijven en burgers.
 • Het ministerie van BZK startte een bespaarcoalitie van 15 organisaties, waaronder de NVDE, die campagnes en acties voorbereiden voor besparing in de gebouwde omgeving.
 • NVDE, Energie Samen en Natuur&Milieu bereiden een ‘energiecoach’-campagne voor, waarbij getrainde vrijwilligers langs de deuren gaan om bewoners te helpen met kleine besparende maatregelen én met energieadvies. We verkennen mogelijkheden om dit in samenwerking met energieleveranciers te doen en stemmen deze campagne af binnen de BZK-bespaarcoalitie.
 • Op 28 maart lanceerde koningin Maxima de ‘grip op je geld’-campagne. Eneco, Vattenfall, Essent en Greenchoice kondigden daarbij hun actieplan aan voor een speciale energiehulproute, gericht op financiële hulp en energiebesparing. Hiermee willen zij mensen helpen om energie te besparen met de inzet van tips en middelen of een energiecoach aan huis. Energieleveranciers krijgen in toenemende mate vragen over de energierekening.
 • Gasunie, TenneT en NVDE werken aan het opzetten van laagdrempelige monitoring van het landelijk gas- en elektriciteitsgebruik. We willen een ‘flatten the curve’-gevoel helpen creëren en het resultaat van alle bespaarinspanningen zichtbaar maken.
 • Op zondag 27 maart was de Dag Tegen Gas een groot succes.

Aniek Moonen (Jonge Klimaatbeweging): “We moeten nu extra snelheid maken”


Om het Russisch gasverbruik in Nederland te verminderen, moeten we niet blijven hangen in de fossiele wereld maar de plannen die we al hadden juist versnellen, vindt Aniek Moonen, voorzitter van de Jonge Klimaatbeweging. “We gaan woningen isoleren en van het gas afhalen en industrieel energiegebruik efficiënter maken. Maar dan sneller!” Moonen merkt dat “politici en ministeries steeds vaker met de Jonge Klimaatbeweging willen samenwerken.” Maar jongeren worden nog te laat in politieke processen betrokken: “Wij mogen dan nog een plasje doen over rapporten die al af zijn.” Het is belangrijk om jongeren vanaf het begin mee te nemen in beslissingen. Zij zien namelijk duidelijk “wat de gevolgen voor hen zijn als we niks doen”. Gelukkig is de ambitie bij de politiek nog nooit zo hoog geweest, maar “the proof of the pudding is in the eating,” zegt Moonen. “We moeten nu snelheid maken en daarvoor zijn extra stappen nodig.”
Lees meer

NVDE blij met 13 miljard voor SDE++

Het kabinet besloot vandaag om dit jaar 13 miljard euro uit te trekken voor de  SDE++. De NVDE vindt dit fantastisch nieuws. Met dit budget is de kans zeer groot dat in 2022 duurzame warmteprojecten (zoals geothermie, zonthermie en aquathermie), hernieuwbare gassen en elektrificatie wel aan bod komen. “Met 13 miljard voor de SDE++ krijgt de energietransitie de fors duw die nu keihard nodig is,” zegt Olof van der Gaag. “Nu er voldoende budget is, kunnen marktpartijen aan de slag om duurzame energieprojecten in te dienen. We roepen hen op om dat volop te doen.”
Lees meer

Hier vindt u de brief van het kabinet over het SDE-budget.
De NVDE bracht op 8 februari onderzoek van Aurora naar buiten over de benodigde hoogte van de SDE++.

Teun Bokhoven nieuwe voorzitter Uitvoeringsoverleg Gebouwde Omgeving

Teun Bokhoven volgt Maarten van Poelgeest op als voorzitter van het Uitvoeringsoverleg Gebouwde Omgeving van het Klimaatakkoord. De overdracht vond vanmiddag plaats tijdens de regiegroep, in aanwezigheid van minister Hugo de Jonge. Bokhoven vertegenwoordigt de NVDE in overleggen over de gebouwde omgeving en was tot 1 januari 2022 voorzitter van de NVDE. In verband met deze nieuwe rol legt Bokhoven al zijn werkzaamheden voor de NVDE per 1 april neer. De NVDE is hem enorm dankbaar voor zijn onmisbare bijdrage aan de NVDE, wenst hem veel succes in zijn nieuwe rol en zal nog afscheid van hem nemen.

Wetsvoorstel Vrachtwagenheffing is aangenomen

De NVDE pleit voor een snelle opschaling van nulemissie vrachtverkeer, dit is namelijk onmisbaar voor het halen van onze klimaatdoelen. Om ervoor te zorgen dat nulemissie vrachtverkeer sneller opgeschaald kan worden gaf NVDE voor het wetgevingsoverleg de volgende aandachtspunten mee aan de Kamerleden:

 • Leg de maximale extra korting voor nulemissie vrachtwagens vast in de wet o.b.v. de herziene Eurovignetrichtlijn.
 • Maak vaart met de aanschafsubsidie voor volledig emissieloze vrachtauto’s.
 • Richt de terugsluis op nulemissie trucks en laad- en tankinfra.
 • Investeer en plan vooruit met laad- en tanklocaties.
Lees meer

#DagTegenGas

27 maart was de eerste nationale Dag Tegen Gas. Verschillende acties zijn gedaan om (Russisch) aardgasgebruik te minderen. Zo kon je in Amsterdam gratis radiatorfolie knippen en in Nieuwolda en Wagenborgen gratis een afspraak inplannen voor een TochtTeam.
Website: www.dagtegengas.nu

Kabinet verdubbelt productie windenergie op zee

Het kabinet heeft aangekondigd 10,7 GW extra aan windparken te realiseren rond 2030. Het gaat om drie windparken ten noorden en noordwesten van Nederland. Lees meer.
 

Omgevingswetdag – 5 april

Welke invloed heeft de Omgevingswet op onze ambitieuze energiedoelen? Pels Rijcken en de NVDE organiseren 5 april de fysieke Omgevingswetdag. Hier wordt u goed voorbereid op de wijzigingen die eraan komen op het gebied van wind-, zonne- en warmte-energie. Schrijf u nu in op onze website.

Inspiratietour zorgsystemen voor energiebesparing bij bedrijven


Op 12 april is de laatste inspiratietour van deze reeks van VEMW, RVO en NVDE. Henk Beukers (Cargill), Menno Visser (BAM Infra Nederland) en Flip Kleijn-van Willigen (FrieslandCampina) praten u bij welke systemen zij gebruiken om de bedrijfsvoering energie-efficiënter in te richten. Meld u aan via onze website.

Lokale energie monitor

In vijf jaar is het aantal leden van energiecoöperaties meer dan verdubbeld en in 84% van alle gemeenten is zo’n burgercollectief actief. Gezamenlijk wekken de projecten van energiecoöperaties inmiddels genoeg energie op voor 380.000 huishoudens. Dat blijkt uit het jaarlijkse voortgangsrapportage ‘Lokale Energie Monitor’ van klimaatstichting HIER. De monitor draait om burgercollectieven: samenwerkingsverbanden van burgers en lokale bedrijven die werken aan de energietransitie in hun woonomgeving.
Lees meer

Twee beurzen: Solar Solutions en Duurzaam Verwarmd

12 t/m 14 april vindt de grootste vakbeurs voor zonne-energie in Noordwest Europa plaats in Haarlemmermeer. Gelijktijdig is daar ook de grootste vakbeurs voor duurzame klimaattechnieken in de Benelux. Met de code NVDE bestelt u gratis uw ticket op deze website.

TNO Whitepaper ‘De energietransitie moet sneller’

In het whitepaper ‘De energietransitie moet sneller’ geeft TNO voor een aantal dominante sectoren de belangrijke opties aan waarmee de huidige ontwikkeling kan worden versneld. Ook is per sector vastgesteld op welke kennisvragen nog een antwoord nodig is. Een ding is duidelijk: de energietransitie vergt meer dan technologische oplossingen. Minstens zo belangrijk zijn kosten, gedrag en de beschikbaarheid van vakmensen.

Energiestrategie zesde cluster

Het Zesde Cluster bestaat uit bedrijven actief in de decentrale industrie in Nederland, verdeeld over negen sectoren. Het kwam deze week met een Cluster Energiestrategie (CES). Hoewel het totaalbeeld nog ontbreekt, geeft de CES een aardig beeld welke kant het op gaat in de industrie verspreid over Nederland. Er is vooral behoefte aan veel extra elektriciteitsopwek en -infra.
Lees meer

Climate classic fietsen 20 juni

Op maandag 20 juni 2022 fietsen meer dan 1000 duurzame fietsers de Climate Classic: een tocht van bijna 400 km langs de kustlijn die in Nederland ontstaat als de zeespiegel te ver doorstijgt. Een kustlijn die wat Cycling 4 Climate betreft nooit werkelijkheid mag worden. NVDE doet mee en je kan tot 15 april aanmelden met een early bird tarief.
website

 

Educatief themapark over energie

Stichting Industria io bestaat uit vier ondernemers in Houten die met de overheid een educatief themapark over energie willen realiseren. U kunt als energieproducent meedoen door aan een breed publiek te laten zien hoe u bijdraagt aan onze maatschappij, zodat mensen meer kennis verkrijgen over de noodzakelijke energietransitie. Bel 06 22084934 of mail naar ayslijkhuis@gmail.com voor meer informatie

Educatief Programma Floriade

Het Educatief Programma Floriade is op zoek naar organisaties die een actueel duurzaamheidsvraagstuk willen inbrengen, binnen de thema’s groen, voeding, energie en gezondheid. Vraagstukken worden gekoppeld aan leerlingen van het VO, MBO en HBO, die ideeën aandragen. Lees meer.

Stagevacatures

De NVDE heeft vanaf september 2022 een vacature voor een stagiair public affairs en een stagiair communicatie. Kom jij leren en werken in het kloppend hart van de Nederlandse energietransitie?
Vacature stagiair Public Affairs
Vacature stagiair Communicatie

Word lid van de NVDE!

De NVDE vertegenwoordigt meer dan 6000 bedrijven die de energietransitie willen versnellen en heeft goede contacten met politici, ministeries en andere stakeholders. Wordt uw bedrijf ook lid? Dit levert het op:

 • invloed op het energie- en mobiliteitsbeleid
 • een netwerk van koploperbedrijven
 • altijd op de hoogte via meetings, nieuwsbrieven en de politieke monitor

U kunt voor een bescheiden bedrag lid worden, afhankelijk van de omvang van uw bedrijf of organisatie. Interesse? Neem aub contact op via kantoor@nvde.nl of 030-23 04 503.

ALV 7 juni

Op dinsdag 7 juni 2022, 14 - 17 uur, staat de volgende halfjaarlijkse Algemene Leden Vergadering van de NVDE gepland. Als uw organisatie lid is van de NVDE, kunt u deze datum vast reserveren. We zijn nog op zoek naar een inspirerende locatie. Als u zo’n 50-70 personen een kijkje gunt in uw bedrijf, dan kunt u dat laten weten aan kantoor@nvde.nl.

NVDE in de media

Voor het eerst meer dan 10% elektriciteit via zonne- en windenergie
BNR, 30 maart 2022. Nederland heeft nog een lange weg te gaan om op 100 procent duurzame energie te komen. Maar dit is wel een mijlpaal en een feestje waard. Nederland doet het veel beter dan de meeste andere landen', zegt Olof van der Gaag van de Nederlandse Vereniging van Duurzame Energie. Luister hier het fragment terug.
 
Onbegrip in parlement over plafond hernieuwbare elektriciteit
Energeia, 24 maart 2022. Het plafond zou er alleen zijn voor de “voorspelbaarheid” van toekomstige ontwikkelingen. Bovendien had “de sector er zelf om gevraagd”. Dat laatste ontkent Olof van der Gaag, voorzitter van de Nederlandse Vereniging Duurzame Energie (NVDE), deze donderdag desgevraagd. De sector heeft zeker niet om een plafond gevraagd, zeker nu de hoeveelheid beschikbare subsidie (€13 mrd) hoger is uitgevallen dan de €12 mrd die de sector zelf vorige maand had voorgesteld.
 
Boorplatforms schroeven winning op: miljarden kuub gas extra uit eigen bodem
De Telegraaf, 22 maart 2022. „Russisch gas kent veel meer schadelijk methaan dan ons gas, het stoot 30% meer broeikas uit. Ook omdat het gas dichterbij Nederland ligt, is het qua transport economischer om eigen gas te gebruiken. Als sluitstuk, naast alle schonere energie. Maar je hebt het wel nodig”, zegt directeur Olof van der Gaag van ondernemersvereniging NVDE.
 
Producenten van duurzame energie kunnen zonder subsidie
22 maart 2022. "Wind en zon hebben op dit moment geen euro subsidie nodig", zegt Olof van der Gaag, voorzitter van de Nederlandse Vereniging Duurzame Energie (NVDE). "Op dit moment is het duurzame energie die de energierekening binnen de perken houdt. Fossiel is nu onbetrouwbaar en duur, terwijl duurzaam betaalbaar en betrouwbaar is.” Ook gas kent al maanden piekprijzen. "De directe vervangers van aardgas zoals biogas en geothermie zijn bij de huidige prijzen concurrerend", zegt NVDE-voorzitter Van der Gaag.

NOS - Producenten duurzame energie kunnen zonder subsidie door hoge energieprijzen
Nach Welt - Erneuerbare Energieerzeuger können aufgrund hoher Energiepreise ohne Subventionen überleben [Duitse vertaling: Producenten van hernieuwbare energie kunnen overleven zonder subsidies door hoge energieprijzen]
31MAG - I produttori di rinnovabilI possono sopravvivere senza sussidi grazie ai prezzi elevati dell’energia [Italiaanse vertaling: Producenten van hernieuwbare energie kunnen overleven zonder subsidies dankzij hoge energieprijzen]
24news - Производителите на енергия от възобновяеми източници могат да оцелеят без субсидии поради високите цени на енергията [Bulgaarse vertaling: Producenten van hernieuwbare energie kunnen overleven zonder subsidies dankzij hoge energieprijzen]
Nachedeu - Производители возобновляемой энергии могут выжить без субсидий из-за высоких цен на энергию [Russische vertaling: Producenten van hernieuwbare energie kunnen overleven zonder subsidies dankzij hoge energieprijzen]
Nouvelles du monde - Les producteurs d’énergie renouvelable peuvent survivre sans subventions en raison des prix élevés de l’énergie [Franse vertaling: Producenten van hernieuwbare energie kunnen overleven zonder subsidies dankzij hoge energieprijzen]
NotiUlti - Los productores de energía renovable pueden sobrevivir sin subsidios debido a los altos precios de la energía [Spaanse vertaling: Producenten van hernieuwbare energie kunnen overleven zonder subsidies dankzij hoge energieprijzen]
Horti Daily - Crisis update: Cry for help from Dutch greenhouse horticulture finally heard
Floral Daily - Producers of sustainable energy can do without subsidies
Archyworldys - Renewable energy producers can survive without subsidies due to high energy prices
World Today News - Renewable energy producers can survive without subsidies due to high energy prices
Houstonian Online - Renewable energy producers can survive without subsidies due to high energy prices
The Nation View - Renewable energy producers can survive without subsidies due to high energy prices
Deciliiter - Renewable Energy producers can survive without subsidies due to high energy prices
 
Dag Tegen Gas
21 maart 2022
Zondag 27 maart is de eerste landelijk Dag Tegen Gas. Dit is een initiatief van verschillende experts uit de energiewereld en wordt mede ondersteund door een brede combinatie van partijen waaronder Urgenda, de NVDE, De Nieuwe Gevers, de Natuur en Milieufederaties en Technische Universiteit Eindhoven.
Energeia Campagne Dag Tegen Gas vindt veel medestanders
Gelders Energieakkoord 27 maart: eerste landelijke #DAGTEGENGAS
RTV Focus Zwolle Dag tegen gas 27 maart
Eemskrant Gratis TochtTeam op de DAG tegen GAS
Oosterhout Nieuwe EnergieZondag 27 maart dag tegen gas
Wester Wolde Actueel Gratis TochtTeam op de DAG tegen GAS
 
Wie thermostaat terugdraait als ie gaat slapen, is te laat: zo zorg je voor lagere rekening
20 maart 2022
“Het is nog nooit zo duidelijk geweest dat we onze energievoorziening radicaal moeten verduurzamen: er is een klimaatcrisis, we zijn afhankelijk van gewelddadige dictators en de energierekening rijst de pan uit. Dit is hét moment om samen in actie te komen”, stelt Olof van der Gaag, voorzitter van de NVDE. “De verwarming een graadje lager zetten, wassen in het daltarief, korter douchen… het helpt echt”.

Nach Welt - Wenn Sie beim Schlafengehen den Thermostat zurückdrehen, ist es zu spät: So senken Sie Ihre Rechnung [Duitse vertaling: Als je de thermostaat lager zet voor het slapen gaan, is het te laat: zo verlaag je je rekening]
The News Glory If you turn back the thermostat when you go to sleep, it’s too late: this is how you lower your bill
World Today News - If you turn back the thermostat when you go to sleep, it’s too late: this is how you lower your bill
De Gelderlander - Wie thermostaat terugdraait als ie gaat slapen, is te laat: zo zorg je voor lagere rekening
BN DeStemWie thermostaat terugdraait als ie gaat slapen, is te laat: zo zorg je voor lagere rekening
PZC - Wie thermostaat terugdraait als ie gaat slapen, is te laat: zo zorg je voor lagere rekening
 
Heeft de energietransitie de gemeenteraadsverkiezingen gewonnen?
Solar Magazine, 19 maart 2022. Olof van der Gaag (NVDE) antwoordt: ‘Hij heeft die in iedere geval niet verloren van klimaatontkenners. De trein is aan het rijden, versnelling is nu nodig.’
 
Convocatie Rondetafelgesprek Warmte, Elektriciteit en CO2-reducties
Tweede Kamer der Staten-Generaal, 18 maart 2022. Woensdag 23 maart vindt het Programma rondetafelgesprek over Warmte, elektriciteit en CO2-reducties plaats. Olof van der Gaag, voorzitter NVDE heeft deelgenomen aan Blok 2 - Bedrijven en organisaties (17.45-18.30).
 
Voorzitter club van 6000 duurzame bedrijven: ‘alle energiesoorten razendsnel nodig’
De Telegraaf, 18 maart 2022. Bedrijven krijgen vaak het verwijt vooral het milieu te verpesten met hun productie. Een groeiende club van zesduizend ondernemingen streeft met nieuwe technologie juist naar schonere energie. ,,De vrije markt is de grootste vernieuwer van energie gebleken", zegt NVDE-voorzitter Olof van der Gaag, die in zijn leven ook een ommekeer maakte.
 
NVDE blij met 13 miljard voor SDE++
18 maart 2022
Het kabinet besloot vandaag om dit jaar 13 miljard euro uit te trekken voor de  SDE++. De NVDE vindt dit fantastisch nieuws. Met dit budget is de kans zeer groot dat in 2022 duurzame warmteprojecten (zoals geothermie, zonthermie en aquathermie), hernieuwbare gassen en elektrificatie wel aan bod komen.

NRC - Een duurzaam duwtje in de rug van 13 miljard euro voor bedrijven
Trouw - Kabinet: 1,7 miljard uit Klimaatfonds naar windmolens op zee
Energeia - SDE++ krijgt dit jaar budget van €13 mrd
Down Video – Sustainable support for companies of 13 billion euros
Ruetir A sustainable boost of 13 billion euros for companies
 
(Russisch) aardgas besparen
Maart 2022
Nederland kan op korte termijn veel minder aardgas verbruiken door een combinatie van snelle energiebesparingen en versnelde duurzame opwekking. Binnen een jaar is een besparing van bijna vijf miljard kuub mogelijk. Binnen zo’n vier jaar is zelfs een besparing van 10 miljard kuub aardgas haalbaar.
Nu.nl - Experts: bespaar olie en gas, maak Nederland onafhankelijk van Rusland
BNNVARA - Van het (Russische) gas af: lagere rekening én duurzame energie?
Energeia - Deskundigen: Gasbeleid van de laatste jaren kan goeddeels op de helling
Trouw - Isolatie, zonnepanelen én kolen als alternatief voor Russisch gas
Financieel Dagblad - De ongemakkelijke waarheid: Nederland bespaart veel te weinig energie
Change Inc. - Brede steun voor nationaal noodplan energietransitie. Ed Nijpels: "We mogen geen enkele maatregel uitsluiten"

Down Video - The Netherlands can save almost five billion of young natural gas in one year
Teller Report - Energy experts: save oil and gas, make the Netherlands independent from Russia
31MAG - Appello di scienziati: subito indipendenza dal gas Russo, risparmiando sui consumi
[Italiaanse vertaling: Oproep van experts: onmiddellijk onafhankelijk van Russisch gas, besparen van verbruik].
Climate Action Network - Manifesto for a green, just and democratic European economy
The Nation View - How about without Russian gas? Better CV settings than LED bulbs
Clean Energy Wire - Q&A: How could Germany and the EU weather a fossil fuel embargo on Russia?

Gemeente Amsterdam - Amsterdam gaat versneld gas besparen
Reformatorisch Dagblad - Toen en nu: kwetsbaar op gebied van energie.
Provincie Flevoland - Snelle besparingen voor woning of bedrijf
Lokale Omroep Zeewolde - Kansen voor minder gebruik van gas
Noordoostpolder Nieuws - Kansen voor minder gebruik van gas
 
Pleidooi samenwerkingsprogramma snelle energiebesparing
15 maart 2022
De NVDE bepleit een Samenwerkingsprogramma Snelle Energiebesparing. Samen met gezamenlijke campagne van overheden, bedrijven, maatschappelijke organisaties en experts wordt gepleit voor een doelstelling om binnen één jaar tenminste vijf miljard kuub minder aardgas te gebruiken.
GroenLinks - Suzanne Kröger: zo snel mogelijk nationaal noodplan energiebesparing
Klimaatverbond - Pleidooi voor een samenwerkingsprogramma snelle energiebesparing
Vattenfall - Pleidooi NVDE voor een samenwerkingsprogramma snelle energiebesparing
Common Futures - Plea for a cooperation programme for rapid energy savings by and for citizens, companies and government: five billion cubic metres less natural gas within a year
Duurzaam GebouwdRoep om programma voor snelle energiebesparing
 
Energietoeslag voor minima hoeft niet te wachten op goedkeuring parlement
Energeia, 15 maart 2022. Een keur aan groen-georiënteerde organisaties, zoals Urgenda, Greenchoice en de Triodos Bank, heeft zich verenigd achter een oproep van de Nederlandse Vereniging voor Duurzame Energie (NVDE) om samen te werken zodat dit jaar nog 5 miljard kubieke meter aardgas kan worden bespaard.
 
Brochure gemeenteraadsverkiezingen en energietransitie
Gemeentelijk Platform Kabels en Leidingen, 14 maart 2022. De NVDE heeft een brochure gemaakt waarin suggesties en ‘checklists’ voor het collegeakkoord gepresenteerd.
 
Gekkenhuis op markt voor zonnepanelen en warmtepompen
The World News en Nederlandse Nieuws, 12 maart 2022.
Voorzitter Olof van der Gaag (NVDE) spreekt over “grote krapte in de uitvoering”. “Ik heb het zelf ook ondervonden toen ik tripelglas voor mijn bovenverdieping bestelde. De wachttijd is tien maanden.”

Agenda

Evenementen van leden van de NVDE en andere organisaties met als onderwerp de transitie naar duurzame energie. Heeft u zelf een evenement voor in deze nieuwsbrief of onze website? Mail naar communicatie@nvde.nl. Bekijk het actuele overzicht op www.nvde.nl/evenementen.
 

Evenementen
1 april 2022 – Voortgangsoverleg Klimaatakkoord: Webinar opslag van energie
Webinar van het Voortgangsoverleg van het Klimaatakkoord over opslag van energie: een cruciale schakel om te zorgen dat er ook energie is als de zon niet schijnt en de wind niet waait. Van 10:00 tot 11:30.
Website
 
1 april 2022 – Opening verschillende Energie- en Klimaatinnovatie regelingen per 1 april:
De subsidieregeling Demonstratie Energie- en Klimaatinnovatie (DEI+); TSE Industrie Onderzoek en Ontwikkeling (O&O)-tender; regeling Hernieuwbare Energietransitie (HER+); en de regeling Missiegedreven Onderzoek Ontwikkeling & Innovatie (MOOI) gericht op de Gebouwde Omgeving.
Website
 
4 april 2022 – Conference on Wind Energy and Wildlife Impacts
4 tot 8 april is deze conferentie in Egmond aan Zee dat het belang van wetenschappelijke kennis voor beleid en natuurbeheer met betrekking tot windparken zal benadrukken.
Website
 
4 april 2022 - Uptempo! Lunchwebinar ‘platform voor industrialisatie’
In deze webinar van Uptempo! van 13:00 tot 13:45 vertelt Real Capital Systems meer over hoe de Europese auto-industrie en voorbeeld kan zijn.
Website
 
5 april 2022 - Pels Rijcken/NVDE Omgevingswetdag 2022
Pels Rijcken en de NVDE organiseren de Omgevingswetdag 2022 van 9:30 tot 18:00 in Den Haag.
Website
 
5 april 2022 - Basiscursus Energietransitie: technische randvoorwaarden voor de RES
5, 12 en 21 april organiseert Berghauser Pont Academy 3-daagse cursus. Verschillende technieken voor het opwekken en opslaan van duurzame energie en hun kaders worden toegelicht met betrekking tot de RES 2.0. 
Website
 
5 april - Warmterecht: Van Warmtewet tot omgevingsplan
Berghauser Pont Academy organiseert deze cursus over de toepassing van de huidige Warmtewet, technieken van warmteproductie en levering, en de toekomst van het warmterecht.
Website
 
5 april 2022 - Basiscursus Duurzaam Bouwen
5 en 13 april is deze 2-daagse cursus van Berghauser Pont Academy. De cursus geeft gemeenten de mogelijkheid hun inzicht in mogelijke strategieën te vergroten.
Website
 
5 april 2022 – Webinar Zonnepanelen op uw maatschappelijk vastgoed: knelpunten en mogelijke oplossingen
Dit webinar van RVO is voor ambtenaren die eraan denken om zonnepalen op bijvoorbeeld scholen, ziekenhuizen, sportkantines, gemeentehuizen of culturele centra te plaatsen.
Website
 
6 april 2022 - FedEC congres Inkoop van energie (algemeen)
Om beter inzicht te krijgen in de inkoop van energie in de huidige markt organiseert FedEC op woensdag 6 april een middagcongres speciaal voor bedrijven in de gebouwde omgeving en industrie.
Website
 
7 april 2022 – Verdiepingssessie Zonnepanelen op uw maatschappelijk vastgoed: knelpunten en mogelijke oplossing
Vervolg van de webinar van 5 april die RVO organiseert voor ambtenaren die eraan denken om zonnepalen op bijvoorbeeld scholen, ziekenhuizen, sportkantines, gemeentehuizen of culturele centra te plaatsen.
Website
 
7 april 2022 - Themamiddag ‘Duurzaamheid Dendert Door!’
Branchevereniging Bodemenergie organiseert deze bijeenkomst in de Duurzaamheidsfabriek te Dordrecht. Tijdens de Themamiddag wordt ingegaan op de stand van zaken en te verwachte ontwikkelingen m.b.t. het klimaatakkoord en de warmtetransitie. Ook de NVDE zal spreken op het event. 
Website
 
7 april 2022 – Lantaarnpalen als laadpunt, het ei van Columbus?
In dit webinar van Elaad laten ElaadNL en Alliander hun licht schijnen over de potentie van lantaarnpalen als laadpunt voor elektrische auto’s. Van 12.00 tot 12.45 uur.
Website
 
11 april 2022 – Nationale Agenda Laadinfrastructuur (NAL)
Hoe staat het ervoor met de Nationale Agenda Laadinfrastructuur? In Woerden kun je deze dag netwerken, kennis delen, inspiratie opdoen, praktijkverhalen horen en mijlpalen vieren.
Website
 
12-14 april 2022 - Solar Solutions International én Duurzaam Verwarmd
12 t/m 14 april wordt de grootste B2B vakbeurs voor zonne-energie én duurzame klimaattechnieken van Noordwest-Europa gehouden in Haarlemmermeer. Met de code NVDE kunt u hier gratis heen.
Website
 
12 april 2022 – Inspiratietours CO2-reductie industrie: Zorgsystemen voor energiebesparing bij (ETS-)bedrijven
In deze inspiratietour van de NVDE, VEMW en RVO gaan onze gastsprekers u meer vertellen over hoe in de praktijk een zorgsysteem bijdraagt in het energie efficiënter inrichten van de bedrijfsvoering. We delen meer over de inzet van ISO 50.001 (Internationaal energie management standaard) en de CO2-prestatieladder (nationaal CO2-managementsysteem).
Website
 
12 april 2022 – Webinar Stimulering Duurzame Energieproductie en Klimaattransitie (SDE++) 2022
RVO organiseert dit webinar om toelichting te geven over de Stimulering Duurzame Energieproductie en Klimaattransitie (SDE++) voor (potentiële) aanvragers. Van 14u tot 15u.
Website
 
12 april 2022 – Workshop Organizing voor versterken draagvlak en bewegingsopbouw
Hoe krijg je meer mensen mee dan alleen de ‘coalition of the willing’? Dat hoort u in deze workshop van Energie Samen en Lowlander project van 20u tot 21.30 uur.
Website
 
13 april 2022 – Tom Poes verzin een list! Webinar Energy Outlook Conferentie
In deze Energy Outlook Conferentie van Topsector Energie wordt u verteld waar het wringt en waar de kansen liggen op de arbeidsmarkt om de energietransitie mogelijk te maken. Denk en praat mee!
Website
 
15 april 2022 – Programma Multibenefits-aanpak (5 dagdelen vanaf 7 juni)
Topsector Energie (TSE), Programma Verduurzaming Industrie (PVI) en RVO bieden dit gratis trainingsprogramma aan om binnen het eigen bedrijf te leren ontdekken hoe een duurzame maatregel  waarde kan opleveren voor de hoofd KPI’s van het bedrijf.
Website
 
21 april 2022 – Innovatie- en netwerkmiddag over waterstof
Deze innovatie- en netwerkmiddag over waterstof is georganiseerd door RVO en TKI Nieuw Gas. Van 12:00 – 17:00u worden er projecten gepresenteerd en kunt u volop netwerken.
Website
 
21 april 2022 – Masterclass Financiering Voorjaar 2022
Topsector Energie organiseert deze Masterclass voor startups en scale-ups die actief zijn in de energiesector en op zoek zijn naar financieringsinstrumenten. Van 14.00 tot 17.30 uur.
Website
 
25-29 april 2022 – Amsterdam Energy Summit Conference (hybride)
Amsterdam Energy Summit host een vijfdaagse conferentie voor energie, olie en gas investeerders, entrepreneurs en overheden. Het evenement biedt presentaties van wereldleiders, discussie panels, workshops, en masterclasses over verschillende thema’s.
Website
 
26 april 2022 - FedEC Webinar Inkoop van energie (industrie)
FedEC organiseert een speciaal webinar over de inkoop van energie voor de korte en langere termijn voor de grote industriële bedrijven. Van 15.00 tot 16.30 uur.
Website
 
28 april 2022 – Landelijke Participatiecoalitie masterclass ‘Aan de slag met 50% lokaal eigendom
Deze online masterclass (15.30-17.00u) van Energie Samen gaat in op wat 50% lokaal eigendom in het Klimaatakkoord inhoud en hoe je het concreet voor elkaar krijgt.
Webiste
 
11 mei 2022 – Energy-up Congres
Van 10:00 – 17:00u is de Fokker Terminal in Den Haag het epicentrum voor alle partijen die betrokken zijn bij de energietransitie van de Gebouwde Omgeving in Nederland.
Website
 
12 mei 2022 – Congres Warmtenetwerk 2022
Tijdens het evenement is er voldoende mogelijkheid om te netwerken met medebezoekers, organisatoren en sprekers. Het evenement is van 13:00 tot 20:00 in Chassé Theater Breda.
Website
 
16 mei 2022 – Innovaties in Geothermie
TKI Urban Energy organiseert samen met haar partners een fysiek event over "Innovaties in Geothermie". Voorbeelden van onderwerpen: nieuwe putconcepten (multi-laterals, closed loop systemen, e.d.), compositen, drag-reducing agents, hoge temperatuur warmteopslag en meer. 
Website
 
16 mei 2022 - NOGEPA-event
Save-the-date: vanaf 12.30 uur in de Fokker Terminal in Den Haag. NOGEPA (Nederlandse Olie en Gas Exploratie en Productie Associatie) praat u bij wat ze de komende jaren gaan doen op het gebied van de energietransitie.
Website
 
17 t/m 19 mei 2022 – Monument, Houtbouw en Renovatie vakbeurzen
54events organiseert de HOUTBOUW, MONUMENT EN RENOVATIE vakbeurzen in de Brabanthallen. De beurs biedt een volledig aanbod van innovaties en best practices en een actueel kennisprogramma. Gratis voor professionals.
Website
 
17 mei 2022 – VSK Installatiebeurs
VSK organiseert 17 t/m 20 mei de 25e editie van de installatievakbeurs in de Jaarbeurs te Utrecht.
Website
 
17 mei 2022 – Hydrogen Cross Border Conference
De Hydrogen Cross Border Conference is een conferentie over waterstofactiviteiten aan beide zijden van de Nederlands-Duitse grens. 17 mei is de conferentie en 18 mei is er een excursie.
Website
 
23 en 24 mei 2022 – Online sessie BespaarGarant
Stichting BespaarGarant is er voor bedrijven en instellingen die voor hun gebouw minstens € 500 energiekosten per maand willen besparen. 23 mei (Amsterdam) en 24 mei (Overijssel) zijn er online sessies van 13.00 tot 14.00 uur ter activatie rondom beschikbare subsidies.
Website
 
24 mei 2022 – Ontbijtsessie – Kansen voor nieuwe technologieën
Sessie van Energie Nederland. Nieuwe technologieën zijn hard nodig in de energietransitie. Helaas lopen feiten en fictie vaak door elkaar, wat dikwijls leidt tot negatieve beeldvorming in een vroeg stadium. Hoe kunnen we dat voorkomen?
Website
 
25 mei 2022 - Basiscursus Duurzaamheid en Energie
25, 31 mei en 7 juni biedt deze 3-daagse basiscursus van Berghauser Pont Academy een stevig fundament voor gerichte actie door de brede context van de actuele duurzaamheids- en energievraagstukken te schetsen en de daarvoor benodigde basiskennis aan te reiken.
Website
 
31 mei 2022: Circulair bouwen
In deze cursus gaat Berghauser Pont Academy in op het hele proces dat komt kijken bij circulair bouwen. Deze cursus is geschikt voor een ieder die circulair bouwen actief aanstuurt en/ of zich bezighoudt met circulariteit in gebiedsontwikkeling.
Website
 
7 juni 2022 – ALV van NVDE
Leden van de NVDE zijn welkom op de Algemene Ledenvergadering (ALV), 7 juni, 14 – 17u. Programma volgt.
NVDE op twitter
Website
LinkedIn
Copyright © 2022 Nederlandse Vereniging Duurzame Energie, All rights reserved.

NVDE
Nederlandse Vereniging Duurzame Energie
Arthur van Schendelstraat 550
Utrecht, 3511MH
Netherlands

Add us to your address book


U ontvangt deze mail omdat u eerder contact hebt gehad met de NVDE.
U kunt hier gegevens bijwerken of uitschrijven

Email Marketing Powered by Mailchimp