Copy
NVDE Nieuwsbrief
9 september 2021
'Morgen begint vandaag'. Deze kabinetsformatie is cruciaal voor de energietransitie. De NVDE doet voorstellen voor beleid. En op de Open Energiedag op 11 september kunnen burgers door het hele land komen kijken bij duurzame energieprojecten. Lees meer.

De NVDE maakt zich sterk voor een energievoorziening die volledig is gebaseerd op hernieuwbare energie door het bundelen van krachten uit de gehele sector. De activiteiten bij meer dan 6000 aangesloten bedrijven vertegenwoordigen nu al een omzet van ruim €41 miljard en meer dan 250.000 werknemers in Nederland.

Reint Jan Renes, gedragswetenschapper: ‘klimaatbewust leven wordt steeds meer een waarde’

Er zijn signalen dat er een social tipping point voor klimaatbeleid nadert, volgens Reint Jan Renes, lector psychologie. Duurzaam leven is voor velen een waarde geworden. ‘Als burgers, bedrijven, overheid en Europa tegelijk gaan bewegen, kunnen ze elkaar als dominostenen raken. Dan kan het in één keer heel snel gaan.’ De gedragswetenschapper benadrukt dat de overheid de urgentie moet laten zien. Hij ergerde zich groen en geel toen premier Rutte zei dat er ‘niet teveel klimaat’ in het regeerakkoord moet komen. Deze kabinetsformatie is het erop of eronder voor het halen van de klimaatdoelen, betoogt Renes. Ook bedrijven hebben een sleutelrol. Mensen kiezen niet bewust voor een klimaatverpestend product, maar omdat het de standaard is. Bedrijven kunnen helpen om dit soort standaarden om te draaien. Renes, oprichter van de Corona Gedragsunit van het RIVM, vindt de pandemie heel leerzaam. Bij corona vinden we het oké dat de overheid ingrijpt en dat iedereen meehelpt. ‘Het creëren van commitment van iedereen in de samenleving voor klimaatbeleid, moet veel meer een centraal element worden.’ Renes vindt de Open Energiedag van de NVDE op 11 september een goed idee: ‘Het helpt als iedereen met eigen ogen kan zien hoe duurzame energie werkt.’
Lees meer

Open Energiedag komende zaterdag op 48 locaties


Op zaterdag 11 september is de eerste Open Energiedag. Iedereen is welkom om op 48 locaties verspreid over het land een kijkje te komen nemen bij duurzame energieprojecten. Ontdek de wereld achter het stopcontact en de thermostaat. Waar komen elektriciteit en warmte eigenlijk vandaan? Kom jij kijken naar een zonne- of windpark bij jou in de buurt? Ontmoet de mensen achter een biomassacentrale; voel de warmte van bodemenergie. En meer.
De NVDE riep met deze radiospot op NPO radio 1 op om naar de Open Energiedag te komen. Ook Ed Nijpels deed dat in een filmpje. Tientallen landelijke, regionale en lokale media noemden de Open Energiedag. Het wordt leuk! De Open Energiedag is een initiatief van de NVDE, NWEA, HollandSolar, EnergieSamen, Branchevereniging Bodemenergie, Vereniging Warmtepompen.

Kom jij ook op zaterdag 11 september kijken naar één van 46 duurzame energieprojecten in het land? Ed Nijpels, voorzitter voortgangsoverleg klimaatakkoord, is enthousiast, zie dit filmpje. De NVDE en anderen organiseren de . Welkom!

Vacature programmaleider verduurzaming industrie

De NVDE zoekt een ervaren en initiatiefrijke programmaleider verduurzaming industrie voor 0,8 tot 1 fte. De glastuinbouw en hernieuwbare gassen (waterstof en groen gas) zijn onderdeel van het takenpakket.
Lees meer

Vacature: Stagiair Online Communicatie

De NVDE is op zoek naar een stagiair Online Communicatie die vanaf september 2021 voor twee tot vijf dagen per week ons team komt versterken. We zoeken een enthousiaste 3e of 4e-jaars HBO of WO student, met kennis op het gebied van online communicatie en sociale media.
Lees meer

Tweede Kamer over SDE++ en IPCC

Op 8 september vond het Commissiedebat Klimaat en Energie in de Tweede Kamer plaats. De NVDE gaf vooraf een aantal standpunten mee aan de Kamerleden, over het verhogen van de SDE++ voor duurzame warmte, de infrastructuur voor waterstof en elektrificatie, knelpunten op het energienet en de noodzakelijke rol van biomassa bij verduurzaming. In het debat werd Dilan Yeşilgöz-Zegerius, staatssecretaris EZK, bevraagd over zaken als energiezekerheid, een reactie op het IPCC-rapport en over mogelijke schotten in de SDE++ zodat duurzame warmte aan bod kan komen. De staatssecretaris gaat dit laatste voor dit najaar onderzoeken. Ook kunnen we dit najaar een uitgebreide reactie op het IPCC-rapport verwachten. Vragen over de invulling van budgetten moeten nog tot Prinsjesdag wachten.

Twee miljoen woningen kunnen nu al betaalbaar worden verduurzaamd


Twee miljoen woningen zijn nu al betaalbaar te verduurzamen. De investeringen verdienen zich binnen 15 jaar terug (de levensduur van de apparaten) en zorgen dus niet voor extra kosten voor bewoners. Bij één miljoen huizen is de investering zelfs binnen tien jaar terug verdiend en dus winstgevend. Als de energiebelasting wordt aangepast of de isolatiesubsidie wordt verhoogd, verdient de verduurzaming zich bij zo’n 3,5 miljoen huizen terug binnen de levensduur. Dit blijkt uit onderzoek van DWA, in opdracht van de Nederlandse Vereniging Duurzame Energie (NVDE). Ook bij de huidige hoge gasprijzen zijn meer huizen betaalbaar te verduurzamen en hebben bewoners daar baat bij om hun energielasten te kunnen betalen.
Lees meer

Invest NL: Financieringsruimte voor verduurzaming huizen te laag

De opbrengst van verduurzaming van een woning is bijna altijd hoger dan de kosten, blijkt uit onderzoek van Invest NL. Deze uitkomst bevestigt het eerdere onderzoek dat DWA deed, in opdracht van de NVDE. De opbrengst is ook hoger dan de  financieringsruimte die er op basis van de huidige waarderingsmethoden is. Dat laatste zet een rem op de verduurzaming. Invest-NL roept taxateurs, makelaars en banken op om de waarderingskaders zo aan te passen dat ze ruimte maken voor de energietransitie.

Framing van zonne- en windprojecten

Welke aspecten van zonne- en windprojecten kun je het beste benadrukken in communicatie? Coen Versteeg, stagiair bij NVDE, onderzoekt deze ‘framing’ voor zijn afstudeerproject. Kunt u deze enquête erover invullen aub (3 minuten). Veel dank!
Naar de enquête

Kennissessie voor Tweede Kamerleden door NVDE en Netbeheer Nederland

Op 25 augustus organiseerden de NVDE en Netbeheer Nederland een kennissessie voor Tweede Kamerleden en fractiemedewerkers in Den Haag over verduurzaming van het energiesysteem. De sessie ging over de benodigde maatregelen om de klimaatdoelen te halen, het belang van het verkorten van doorlooptijden van energieprojecten, oplossingen in het energienet richting 2030 en 2050 en het belang van meedenken en meedoen door omwonenden in de RES en bij energieprojecten.
Lees meer

Een Klimaatrijke en Beleidsarme Begroting

Op Prinsjesdag tijdens een kabinetsformatie word je in de regel niet erg enthousiast over de voorgenomen plannen voor het komende jaar. Dat wordt dit jaar voor een deel echt anders als je de berichten mag geloven. (…) Er is aanmerkelijk meer geld beschikbaar om de noodzakelijke energietransitie vorm te geven. Lees de hele column van Teun Bokhoven op Solar365

NVDE: Volgend jaar twee miljard extra voor duurzame warmte

De NVDE bepleit een forse uitbreiding van het budget voor de SDE++ in 2022. Uit een analyse van CE Delft in juli blijkt dat de recent gepresenteerde Europese Green Deal zal leiden tot lagere SDE-uitgaven. De NVDE schat in dat er hierdoor zeker twee miljard extra ruimte is in 2022. Dit zou zo snel mogelijk moeten worden ingezet als extra budget voor duurzame warmte. Het kabinet gaat niet in op deze oproep, schreef staatssecretaris Yesilgöz-Zegerius gisteren in antwoorden op vragen van ChristenUnie-Kamerlid Pieter Grinwis.

NVDE: Fit for 55 is wind in de rug voor klimaatdoelen

De NVDE verwelkomt het ambitieuze Europese klimaatpakket, dat broodnodig is om de economie uiterlijk in 2050 klimaatneutraal te laten zijn. Het pakket straalt urgentie uit, en laat zien dat we  van doelen naar daden moeten. We hebben daarbij geen keuze, zei Commissievoorzitter Von der Leyen.
Het is zaak om zo snel mogelijk duidelijkheid te krijgen over de uitwerking van de aangekondigde regelgeving en implementatie in nationale wet- en regelgeving met het oog op de 2030-doelen.
Lees meer

Masterclass over Green Deal EU

ABN AMRO organiseerde op 23 juli een masterclass over de Europese klimaatplannen. Arnold Mulder, sector expert energie, duidde alle directives. De masterclass ging viral: meer dan 4000 deelnemers aan de Nederlandse en internationale versie. Kijk hier terug.

Windturbines in levend landschap

Windturbines en landschappelijke kwaliteit lijken soms slecht verenigbaar. Vanuit een positieve insteek heeft een groep landschapsarchitecten zich daarom gebogen over de vraag: hoe te komen tot goede landschappen met windturbines? Het eindresultaat is een mooi rapport met een set bruikbare én realistische ontwerpprincipes.

Drie NVDE-sessies op Springtij    

Tijdens Springtij, het duurzaamheidsfestival op Terschelling, organiseert de NVDE drie sessies. Doe mee!
Zandkastelen en zonnepanelen, wo. 22 sept, 16.45u – 18.15u, NVDE - Vattenfall - DesignInnovationgroup
Kunnen we ons Nederlandse landschap zo inrichten dat we er energie opwekken en tegelijk iets prachtigs maken? We gaan iteratief aan het werk in het zand en met materialen van het eiland.
De regie op scope 1, 2 en 3, do. 23 sept, 14.15u – 15.45, NVDE
Hoe krijgen we meer regie in de energietransitie? Met bedrijven, overheid en netbeheerders bespreken we wat er nodig is om klimaatdoelstellingen te halen. As Tempelman, CEO Eneco, licht zijn One Planet Plan toe, waarmee het bedrijf in 2035 klimaatneutraal wordt.
What’s in IT for you, vr. 24 sept, 09.15u – 10.45u, NVDE - KPN - Stedin
Slimme IT-oplossingen zijn onmisbaar voor lokale energiesystemen. Doe mee aan deze expositie met audiotour en verken welke rol privacy en gedragsverandering hierbij hebben. Durf jij het debat aan?

Yeşilgöz: geen stop op wind- en zonneparken op landbouwgrond

Ook na het behalen van de doelen uit het Klimaatakkoord komt er geen moratorium voor zonneparken en windmolens op landbouwgrond. Dat stelt staatssecretaris Yeşilgöz-Zegerius na Kamervragen van JA21.
Lees meer in Solar Magazine

Samenwerking gemeenten, projectontwikkelaars en energiecoöperaties

NVDE, VNG, de Participatiecoalitie en NP RES hebben samen het essay ‘Naar (betere) samenwerking tussen gemeenten, projectontwikkelaars en energiecoöperaties’ uitgebracht. Dit essay is een eerste stap in een dialoog die zeker een vervolg verdient. Lees het hier.
 

Ondernemers over hun elektrische bedrijfswagen

 
‘Een elektrische bus kost meer maar verbruikt minder’ en ‘Als installateur van zonnepanelen is het logisch dat je elektrisch rijdt’. Dat elektrisch voor bedrijfswagens zoals bestelbussen een aantrekkelijk alternatief is, blijkt uit verhalen van drie ondernemers die RVO onlangs publiceerde. Je leest ze op RVO.nl.

Startup-lid HAASheat: hybride warmtepomp als een fietsplan


HAASheat biedt hybride warmtepompen aan, die tot 70% op gas besparen, en die werknemers voordelig kunnen aanschaffen via de werknemersvoordelen. Als een fietsplan of een pc privé project en daardoor met 50% korting. Hierdoor wordt de terugverdientijd 3-5 jaar. Werknemers kunnen de warmtepomp ook betalen met vrije dagen.

NVDE in de media


Kabinet: geen €2 mrd extra voor warmte in komende ronde SDE++
Energeia, 8 september. Het kabinet gaat niet in op de oproep van de NVDE om €2 mrd extra uit te trekken voor de komende ronde van de SDE++. Volgens staatssecretaris Yesilgöz-Zegerius is er te weinig tijd om dat te regelen, aangezien de regeling over minder dan een maand wordt opengesteld. Daarnaast deelt ze niet de analyse dat er genoeg begrotingsruimte beschikbaar is.

‘Begrotingsreserve SDE++ “geleegd” bij aantreden nieuw kabinet, geen statiegeld invoeren
Solar Magazine 8 september. De begrotingsreserve van de SDE++ wordt bij het aantreden van een nieuw kabinet geleegd. Dat stelt staatssecretaris Yeşilgöz-Zegerius van Klimaat en Energie. Ook wil zij geen statiegeldregeling invoeren.

In de media DWA onderzoek verduurzaming woningen


NVDE-rapport: al twee miljoen huizen betaalbaar verduurzamen
Iedereen doet wat, 8 september. Het rapport van klimaatpartner NVDE, waaruit blijkt dat nu al twee miljoen huishoudens betaalbaar verduurzaamd kunnen worden, werd positief ontvangen. De focus lag op wat wél kan en dat lijkt een schot in de roos. Directeur Olof van der Gaag vertelt. 

Onderzoek DWA – Twee miljoen woningen betaalbaar te verduurzamen
Bouwenuitvoering.nl, 7 september. De investeringen verdienen zich binnen vijftien jaar terug (de levensduur van de apparaten) en zorgen dus niet voor extra kosten voor bewoners. Bij één miljoen huizen is de investering zelfs binnen tien jaar terug verdiend en dus winstgevend. Als de energiebelasting wordt aangepast of de isolatiesubsidie wordt verhoogd, verdient de verduurzaming zich bij zo’n 3,5 miljoen huizen terug binnen de levensduur. Dit blijkt uit onderzoek van DWA, in opdracht van de Nederlandse Vereniging Duurzame Energie (NVDE).
 
Twee miljoen woningen kunnen nu al betaalbaar worden verduurzaamd
Vastgoed Actueel, 31 augustus. Er zijn twee miljoen woningen in Nederland die nu al betaalbaar kunnen worden verduurzaamd. De investeringen hierin verdienen zich binnen vijftien jaar terug. Bij één miljoen huizen is de investering zelfs binnen tien jaar terug verdiend en dus winstgevend …. “Dit is goed nieuws voor bewoners die plannen hebben voor verduurzaming,” zegt Olof van der Gaag, directeur van de NVDE.
 
Eén miljoen woningeigenaren kunnen geld verdienen aan verduurzaming
NU.nl, 27 augustus. Eén miljoen huishoudens, vooral in vrijstaande woningen en twee-onder-eenkapwoningen, kunnen de aankoop van bijvoorbeeld een warmtepomp of andere duurzame apparaten al binnen tien jaar terugverdienen, blijkt uit een studie van het advieskantoor DWA in opdracht van de Nederlandse Vereniging Duurzame Energie (NVDE). Dat betekent dat de eigenaren daar winst op maken, want de apparaten gaan gemiddeld vijftien jaar mee.
 
BNR over DWA Rapport
BNR, 27 augustus. Eigenaren van grotere huizen kunnen na de aanschaf van isolatie en een warmtepomp snel terugverdienen. Andere bewoners kunnen op termijn quitte spelen. Dit blijkt uit onderzoek van de DWA in opdracht van de NVDE.
 
Voor een miljoen huiseigenaren loont verduurzamen van de woning al snel
Trouw, 27 augustus. Eigenaren van grotere huizen kunnen de aanschaf van isolatie en een warmtepomp snel terugverdienen. Andere bewoners kunnen op termijn quitte spelen. Dit blijkt uit onderzoek van de DWA in opdracht van de NVDE ... “Dat stemt optimistisch”, reageert directeur Olof van der Gaag van de Nederlandse Vereniging voor Duurzame Energie (NVDE).

In de media Open Energiedag 11 september

Eerste Open Energiedag 11-september: KweekZon doet mee
Haarlemupdates, 7 september. Dit jaar wordt voor het eerst de Open Energiedag georganiseerd: op 11 september kunnen geïnteresseerden op bezoek bij een windturbine, zonnepark, warmte-installatie of andere duurzame energieprojecten door heel Nederland. Ook KweekZon in Haarlem opent die zaterdag de deuren voor het publiek.    

Duurzame techniek tijdens Open Energiedag
Veldhovenweekblad.nl, 6 september. Altijd al willen weten hoe een energiecentrale werkt? Het kan tijdens de Open Energiedag op de BIC in Eindhoven. EQUANS realiseert duurzame opwekking voor de campus, met onder andere 2 warmtepompen en meer dan 5000 zonnepanelen.
 
Eerste Open Energiedag 11 september: Kom kijken bij Trias Westland
Bloemenplantennieuws, 6 september. Dit jaar wordt voor het eerst de Open Energiedag georganiseerd. Op 11 september kunnen geïnteresseerden op bezoek bij duurzame energieprojecten door heel Nederland. Ook Trias Westland in Naaldwijk opent die zaterdag de deuren voor het publiek.

Fiets mee langs het slimme groene warmtenet!
Edestad.nl, 6 september. De Nederlandse Vereniging voor Duurzame Energie organiseert op zaterdag 11 september de Open Energiedag. Warmtebedrijf Ede doet mee en organiseert een fietstocht langs het Edese warmtenet. Fietst u mee?

Open Energiedag: Kijken bij Zonnepark Armhoede
Lochemsnieuws.nl, 2 september. LOCHEM – Op zaterdag 11 september wordt de eerste Open Energiedag gehouden. Dan is het op veel plaatsen in het land om een bezoek te brengen aan een zonnepark, windturbine, warmte-installatie of andere duurzame energieprojecten. In Lochem ontvangt TPSolar die dag belangstellenden bij Zonnepark Armhoede.

Eerste Open Energiedag 11 september: kom kijken bij LangstraatZon
Waalwijk.nieuws.nl, 1 september. WAALWIJK – Dit jaar wordt voor het eerst de Open Energiedag georganiseerd: op 11 september kunnen geïnteresseerden op bezoek bij een windturbine, zonnepark, warmte-installatie of andere duurzame energieprojecten door heel Nederland. Ook LangstraatZon in Waalwijk opent die zaterdag de deuren voor het publiek.

Agenda

Evenementen van leden van de NVDE en andere organisaties met als onderwerp de transitie naar duurzame energie. Heeft u zelf een evenement voor in deze nieuwsbrief of onze website? Mail naar communicatie@nvde.nl. Bekijk het actuele overzicht op www.nvde.nl/evenementen.
 

Open Energiedag
11 september
Kom naar de Open Energiedag op 11 september 2021! Ontdek de wereld achter het stopcontact en de thermostaat. Waar komen elektriciteit en warmte eigenlijk vandaan? En hoe zorgen we ervoor dat die energie steeds schoner wordt? Ontdek het nu tijdens de Open Energiedag. Kom jij kijken naar een zonne- of windpark bij jou in de buurt? Ontmoet de mensen achter een biomassacentrale; voel de warmte van bodemenergie.
Website

Springtij Forum 2021
22 t/m 24 september, Terschelling
Springtij Forum brengt mensen en kennis samen in een inspirerende omgeving van natuur en cultuur. Op deze manier worden hart en hoofd verbonden, zodat er nieuwe samenwerkingsverbanden en oplossingen gecreëerd kunnen worden om een duurzame toekomst te realiseren. Dit jaar luisteren we naar de stemmen die niet gehoord worden.
Website
 
Dag van de Circulariteit
23 september, CIRCL Amsterdam
Op 23 september organiseert Renda de 'dag van de circulariteit' in de CIRCL in Amsterdam. Circulariteit is een beetje een beladen begrip geworden.
Website
 
EV Experience op Circuit Zandvoort
24 - 26 september
De EV Experience vindt plaats op 24, 25 en 26 september 2021. De rook van de Formule 1 op Circuit Zandvoort is dan net opgetrokken en wij bouwen het circuit om tot de grootste EV (Electric Vehicle) Experience van Nederland! De laatste EV’s staan voor je klaar in de pitstraat en op de paddock en je kunt hier zelfs een proefrit mee maken.
Website
 
Solar Solutions 2021 - Duurzaam Verwarmd 2021
28 - 30 september
Solar Solutions International is de grootste vakbeurs voor zonne-energie in Noordwest-Europa en daarmee de perfecte plek om een blik te werpen op de toekomst van deze sector.
website
Duurzaam Verwarmd is de grootste vakbeurs voor duurzame klimaattechnieken in de Benelux. Nu de energietransitie op gang komt, is dit de plek waar alle vragen beantwoord worden over verwarming, koeling en ventilatie.
website
 
Webinar (herhaling): ‘Subsidies voor innovatief en duurzaam herstel’
30 september, online
Wegens grote belangstelling bieden we graag een herhaling aan van de webinar ‘Subsidies voor innovatief en duurzaam herstel: kansen en uitdagingen voor ondernemers’. De inhoud van deze sessie op 30 september is gelijk aan de voorjaarssessie en is voor de belangstellenden die er op dat moment niet bij konden zijn.
website
 
Rotterdamse Green Deal: Afslag naar Duurzaamheid
1 oktober
Hoe kan een Rotterdamse Green Deal bijdragen aan het verwezenlijken van de doelstellingen van de European Green Deal? De noodzakelijke transformatie vereist het daadwerkelijk nemen van de afslag richting duurzaamheid. Wat is daarvoor nodig?
 
Congres Platform Duurzaam Openbaar Vervoer en Spoot | E-Hubs voor Duurzame OV-Knooppunten
8 oktober
Railforum organiseert een congres met als thema energie-hubs voor duurzame OV-knooppunten. Door de elektrificatie van mobiliteit zijn er nieuwe samenwerkingen tussen partijen. Zo hebben vervoerders en concessieverleners ineens te maken met netbeheerder. Het nut van samenwerkingen is deze partijen inmiddels duidelijk.
website
 
Nationale Energie Week
11 - 17 oktober
De week van 11-17 oktober 2021 is de Nationale Energie Week. Draagt uw organisatie bij aan het versnellen van de energietransitie in Nederland? Doe dan mee met de Nationale Energie Week en organiseer samen met ons uw event of campagne.
Website
 
Vakbeurs Energie - Industrial Heat & Power - PREFAB - Zero Emission | Ecomobie
12 - 14 oktober, Den Bosch
Vakbeurs Energie is het grootste zakelijke evenement in het kader van duurzame opwekking en besparing van energie in Nederland. 3 dagen innovatie, kennisdeling en business.
Industrial Heat & Power is hét platform voor de industriële energievoorziening en dé beurs voor professionals die de connecties, tools en kennis zoeken om direct mee aan de slag te gaan.
PREFAB is de vakbeurs - en het kennisplatform - voor professionals in industrieel en modulair bouwen en renoveren
Zero Emission | Ecomobiel biedt ieder jaar praktische oplossingen om economischer en duurzamer om te gaan met mobiliteitsvraagstukken.
Website
 
Nationaal Kennisplatform Laadinfrastructuur Kennisshow: Future of Charging.
14 oktober, online
Tijdens deze interactieve bijeenkomsten gaan we met elkaar even bijpraten over nieuwe en bestaande publicaties, tools en instrumenten. Tijd: 13.00-13.45 uur.
website
 
Future of Charging | WTC Rotterdam
14 oktober
Het Future of Charging Symposium 2021 biedt je de kans te leren van kennis en inzichten over elektrisch laden voor de logistiek. Van beleidsmakers tot onderzoekers en bedrijven: iedereen is uitgenodigd om kennis te delen en elkaar concrete handvatten aan te reiken. Kom jij ook?
website
 
Nederlands Warmtepomp Congres 2021
14 oktober
Een congres voor bedrijven, ontwikkelaars en elke professional die (in)direct te maken heeft met warmtepompen. Tijdens het congres staan twee vragen centraal:
A) Welke belemmeringen/uitdagingen zijn er, waar loopt het op vast? (Kosten/draagvlak/ juridische context) en B) Welke innovaties/oplossingen worden vanuit de markt aangedragen? (Projecten en technische oplossingen).
website
 
Fully Charged LIVE Europe
29 oktober
Fully Charged is het wereldwijd toonaangevende YouTube kanaal over schone energie en elektrische auto’s.
website
 
Dag van het Klimaatakkoord; Versnellen naar Parijs
1 november
Over een ding is iedere betrokkene bij het Klimaatakkoord het eens: het tempo moet omhoog om de doelen van Parijs te halen. ‘Versnellen naar Parijs’ is daarom het motto van de Dag van het Klimaatakkoord op 1 november. Het wordt een dag vol klimaatinspiratie.
website
 
Energeia Energy Tour
8 november – Het is nog altijd onduidelijk hoe de warmtemarkt eruit komt te zien, terwijl de klimaatambities onverminderd fors blijven. Op Energeia’s warmtedag proberen we de puzzel van de warmtemarktordening te leggen. Plus: welke rol gaat geothermie spelen in de gebouwde omgeving?
website

15 november – Zonder infrastructuur stokt elke ambitie. Maar voor veel projecten moet onbekend terrein worden verkend. Een dag over het net op zee, de waterstofbackbone en CO₂-transport en -opslag.
website

22 november – De energietransitie biedt economische kansen. Maar is de huidige energiemarkt wel de beste bodem voor deze economische transitiebloei? Veel investeringen kennen een onzekere businesscase. Hoe komt de financiering rond? En hoe krijgt flexibiliteit een plaats in de marktinrichting?
website
NVDE op twitter
Website
LinkedIn
Copyright © 2021 Nederlandse Vereniging Duurzame Energie, All rights reserved.

NVDE
Nederlandse Vereniging Duurzame Energie
Arthur van Schendelstraat 550
Utrecht, 3511MH
Netherlands

Add us to your address book


U ontvangt deze mail omdat u eerder contact hebt gehad met de NVDE.
U kunt hier gegevens bijwerken of uitschrijven

Email Marketing Powered by Mailchimp