Copy
NVDE Nieuwsbrief
6 oktober 2022
Duurzame energie en energiebesparing zijn harder nodig dan ooit, vanwege klimaat, onafhankelijkheid van het buitenland en hoge prijzen. Nederland kan in één jaar 5 miljard kuub aardgas en 7 miljoen vaten olie besparen. De NVDE werkt hard aan versnelling van de transitie.
 
De NVDE maakt zich sterk voor een energievoorziening die volledig is gebaseerd op hernieuwbare energie door het bundelen van krachten uit de gehele sector. De activiteiten bij meer dan 6000 aangesloten bedrijven vertegenwoordigen nu al een omzet van ruim €41 miljard en meer dan 250.000 werknemers in Nederland.

Edward Stigter (gedeputeerde NH): “Provincies hebben een essentiële rol in de energietransitie”

Provincies zijn onmisbaar om de energietransitie te realiseren samen met gemeenten, bedrijven en burgers. De verkiezingen voor Provinciale Staten op 15 maart zijn dan ook cruciaal vindt Edward Stigter, gedeputeerde voor GroenLinks in Noord-Holland en IPO-bestuurder klimaat en energie. Want Nederland ligt niet op koers om de klimaatdoelen te halen. “Ik ben niet somber. De industrie, de burgers, medeoverheden, mobiliteit, landbouw: alles is in beweging. Maar het moet wel sneller.” Stigter wil naast wortels ook stokken inzetten. “Het is altijd populairder om met wortels te zwaaien. Dan doe je niemand pijn, maar beloon je wel het goede gedrag. Naast stimuleren en faciliteren is normering een waardevol instrument.” Trots is Stigter op de omslag in de havens. Hij noemt het Noordzeekanaalgebied nu nog de grootste fossiele opslagtank van Europa, maar het roer gaat om. “We krijgen in het gebied de grootste elektrolyser van Nederland.”
Lees meer

NVDE: Nieuw prijsplafond elektriciteit scheelt een slok op een borrel


De NVDE is blij met het besluit van het kabinet om het prijsplafond voor elektriciteit gunstiger te maken ten opzichte van de eerdere plannen. Het is belangrijk dat de prijsplafonds goed uitpakken voor mensen die verduurzamen, bijvoorbeeld met een warmtepomp, elektrische auto of infraroodpanelen.
Lees meer

‘Zon- en windprojecten drukken de stroomrekening van ons allemaal,’

zegt Olof van der Gaag (NVDE) bij AVRO TROS Radar op 3 oktober. Link naar de uitzending
 

Schone energiesector heeft begrip voor europese plannen,  maar wel enkele vragen


Op 30 september 2022 is door de Europese Energieraad besloten om de energiebesparingsverplichting aan te scherpen en belasting te heffen op de marktinkomsten die behaald worden door elektriciteitsproducenten met lage variabele kosten. Het gaat onder andere om productie uit zon, wind en kerncentrales. De NVDE, NWEA, Holland Solar en Energie Samen hebben begrip voor de afspraak tussen de EU-lidstaten om overwinsten die gemaakt worden met de huidige, hoge elektriciteitsprijzen (tijdelijk) af te romen om kwetsbare consumenten (huishoudens en bedrijven) te ondersteunen.
Meer lezen

Moties tijdens de Algemene Politieke Beschouwingen


Het belangrijkste politieke debat van het jaar stond vooral in het teken van het prijsplafond voor energie. Ook duurzame energie en energiebesparing kwamen aan de orde. Verschillende moties zijn aangenomen. De motie van PvdA, GroenLinks en Partij voor de Dieren verzoekt de regering om huurders van woningen met slechte isolatie een afdwingbaar recht te geven op stevige huurverlaging. Om het arbeidstekort tegen te gaan, heeft de Kamer ingestemd met de motie van Laurens Dassen van Volt, die de regering verzoekt om een plan om het STAP-budget gericht in te zetten voor maatschappelijk cruciale sectoren, zoals techniek en ICT.
Altijd meteen het laatste politieke nieuws horen over duurzame energie? Word lid van de NVDE, dan krijgt u de wekelijkse politieke monitor. (leden kunnen zich aanmelden door te mailen naar communicatie@nvde.nl)

NVDE reactie op Prinsjesdag: roze bril af, bouwhelm op


Nederland heeft grote stappen gezet voor een duurzamer energiesysteem. Tegelijkertijd is veel meer actie nodig om de klimaatdoelen te halen: we koersen nu op 39 tot 50 procent CO2-reductie in 2030, in plaats van de streefdoelstelling van 60 procent. ‘De roze bril moet af en de bouwhelm moet op’, aldus NVDE-voorzitter Olof van der Gaag. De NVDE deed tien aanvullende voorstellen die goed zijn voor tien procent extra reductie.We maakten ook een infographic van de Miljoenennota, met dit keer een abrikoos voor klimaatuitgaven.
Lees meer

Opinie-onderzoek: burgers positiever over energietransitie door oorlog Oekraïne


Dertig procent van de Nederlanders is sinds de oorlog in Oekraïne positiever geworden over de energietransitie. Opvallend is dat ruim een derde van de mensen ook meer windmolens en zonneparken in de eigen gemeente wil. Dat blijkt uit opinieonderzoek door Motivaction, in opdracht van de (NVDE). “Het verlangen is groot om met duurzame energie minder afhankelijk te worden van fossiele energie uit Rusland,” zegt Olof van der Gaag, voorzitter NVDE.
Lees meer

Ruim 5000 bezoekers bij de Open Energiedag op zaterdag 17 september 2022


Meer dan vijfduizend bezoekers namen tijdens de tweede Open Energiedag een kijkje bij 62 duurzame energieprojecten. “Super goed dat zoveel mensen zijn komen kijken naar de wereld achter hun stopcontact en thermostaat”, zegt Olof van der Gaag, voorzitter Nederlandse Vereniging Duurzame Energie (NVDE). “Betrokkenheid van burgers is van levensbelang, want we zijn met elkaar op weg in deze transitie naar een duurzame energievoorziening.” De Open Energiedag van 17 september was een groot succes en de NVDE maakt er een jaarlijks evenement van “Noteer de 16 september 2023 maar vast in de agenda.” De 62 locaties die de deuren openden zijn hier te vinden.
Lees meer

Het net zit niet vol… zet projecten door met flexibele oplossingen


In juni kondigde Netbeheerder TenneT voor het eerst een stop aan voor het aansluiten van bedrijven wegens ruimtegebrek op het net. De kwestie ligt echter genuanceerder: het stroomnet is vooral op papier vol. Er is nog veel transportcapaciteit beschikbaar als we daar flexibel mee omgaan.
Lees meer

Changemaker van de Week – Olof van der Gaag

"Er is maar een oplossing: zo snel mogelijk overstappen op duurzame energie en energiebesparing", zegt Olof van der Gaag in onderstaande podcast. Als voorzitter van brancheorganisatie NVDE vertegenwoordigt hij bedrijven die werk maken van duurzame energievoorziening én wil hij de energietransitie versnellen. Hij merkt dat er nu momentum is voor verandering.

Ons energiesysteem zit in een diepe crisis. “Bovenop de klimaatcrisis is een onafhankelijkheidscrisis gekomen”, zegt Changemaker Olof van der Gaag. “En we merken ook nog eens dat de energierekening peperduur wordt.” Als voorzitter van brancheorganisatie NVDE (Nederlandse Vereniging Duurzame Energie) weet Van der Gaag de beste oplossing wel.
Lees meer

Luister Today's Changemakers Podcast met Olof van der Gaag

Dag van het Klimaatakkoord 3 november

Op 3 november bruist de Jaarbeurs van de energieplannen. Rob Jetten, Ed Nijpels en vele anderen, waaronder NVDE-ers, bespreken de stand van de energietransitie en de sprong vooruit. Wie wil er nu  niet naar sessies met titels als ‘waterstof, van liefdesbaby naar werkpaard’? Meld je aan:
Lees meer

Doe mee met de Transform.Hackathon


Van 31 oktober tot 2 november is er een heuse Hackaton voor de energietransitie, georganiseerd door NP RES, Unify.energy en het ministerie van EZK. De Transform.Hackathon brengt meer dan 200 pioniersbeleidsmakers en hackers 48 uur bij elkaar om te bouwen aan doorbraken naar het energiesysteem van morgen. De NVDE daagt hen uit op het thema ‘waarde’.
Lees meer

EZK Energy Award

Onderscheidt uw bedrijf zich in 2021 en/of 2022 op het gebied van energiebesparing? Dan maakt uw bedrijf kans op de EZK Energy Award Bedrijven 2022, met € 25.000. Inschrijven kan tot 31 oktober 2022.
Lees meer

Cursus ‘realiseren van zonne- en windparken’

Uitbreiding van het aantal zonne- en windparken is harder nodig dan ooit. Maar hoe pak je dat aan? En hoe maak je lokaal impact? Klimaatweb organiseert dit najaar cursussen hierover.
Lees meer

Herstart campagne ‘Zet ook de knop om!’


Half oktober herstart de campagne ‘Zet ook de knop om’, van de ministeries van EZK en BZK. Nu het stookseizoen begonnen is, is de boodschap om de thermostaat lager te zetten en korter te douchen extra nodig. Voor huishoudens én bedrijven zijn er diverse tips om energie te besparen op de korte en langere termijn.
Lees meer

NVDE webinar – Morgen begint vandaag: Flexibele energie in de stad


Op 29 september 2022 organiseerde de NVDE een webinar in het kader van de reeks ‘Morgen begint vandaag’ met als thema ‘Flexibele energie in de stad’, op naar een slim lokaal energiesysteem dat mobiliteit en gebouwde omgeving combineert. Het webinar was goed bezocht en werd afgesloten met een paneldiscussie onder leiding van Olof van der Gaag.
Lees meer

Nationale Klimaatweek: 31 oktober - 6 november 2022

De Nationale Klimaatweek is van 31 oktober t/m 6 november, georganiseerd door EZK. Duurzame, klimaatbewuste initiatieven krijgen het podium. Meld je organisatie aan als Klimaatsupporter:  
Lees meer

Vakbeurs Energie | Industrial Heat & Power beurs 11-13 oktober

De NVDE is volop actief tijdens de Vakbeurs Energie en de gelijktijdige Industrial Heat & Power beurs:

Verduurzaming bedrijventerreinen: de energie-hub van de toekomst
Onze collega Tessa Hermens is moderator bij het kennisprogramma Verduurzaming bedrijventerreinen: de energie-hub van de toekomst. Deze sessie vindt plaats op donderdag 13 oktober om 11:30 - 12:30 (locatie: Podium Energie). Ben je benieuwd naar meer informatie over dit kennisprogramma? Vind hier het inhoudelijke programma en de sprekers.

Innovative Energy Solutions Award
Daarnaast zit Claire Tielens op dinsdag 11 oktober om 16:00 - 16:30 in de jury van de Innovative Energy Solutions Award (locatie: Podium Energie). Vakbeurs Energie is op zoek gegaan naar het meest innovatieve concept of product dat energie bespaart en Nederland helpt verduurzamen.
Lees meer

Nacht van de Nacht 29 oktober


Voor de 18e keer organiseren de Natuur en Milieufederaties Nacht van de Nacht. Door in het hele land zoveel mogelijk de verlichting van gebouwen uit te doen wordt in de langste nacht aandacht gevraagd voor duisternis. Talloze kantoren, bedrijfsgebouwen, monumenten doen al mee. Hoe meer duisternis, hoe meer de nacht leeft! Doe jij ook mee?
De Nacht van de Nacht vindt dit jaar plaats op 29 oktober, de nacht waarop de wintertijd ingaat en het een extra uur donker is.
Website

Word lid van de NVDE!


De NVDE vertegenwoordigt meer dan 6000 bedrijven die de energietransitie willen versnellen en heeft goede contacten met politici, ministeries en andere stakeholders. Wordt uw bedrijf ook lid? Dit levert het op:
  • invloed op het energie- en mobiliteitsbeleid
  • een netwerk van koploperbedrijven
  • altijd op de hoogte via meetings, nieuwsbrieven en de politieke monitor
U kunt voor een bescheiden bedrag lid worden, afhankelijk van de omvang van uw bedrijf of organisatie. Interesse? Neem aub contact op via kantoor@nvde.nl of 030-23 04 503.

NVDE in de media


NVDE in de media - september
Olof van der Gaag (NVDE): "Fossiele energie is van zijn voetstuk gevallen"
Change Inc, 5 oktober 2022
Ons energiesysteem zit in een diepe crisis. “Bovenop de klimaatcrisis is een onafhankelijkheidscrisis gekomen”, zegt Changemaker Olof van der Gaag. “En we merken ook nog eens dat de energierekening peperduur wordt.” Als voorzitter van brancheorganisatie NVDE weet Van der Gaag de beste oplossing wel
 
Consumentenclubs blij met prijsplafond energie, maar 'lost niet alles op'
NOS, 4 oktober 2022
Nu energie goedkoper wordt, blijft het wel belangrijk om te besparen, vindt Puk van Meegeren. "Het prijsplafond biedt hulp, maar de prijzen blijven hoog." Ook volgens Olof van der Gaag, voorzitter van de Nederlandse Vereniging Duurzame Energie, moet verduurzaming niet uit het oog verloren worden. "Er wordt veel geld uitgetrokken voor koopkrachtproblemen, maar we moeten structureel sneller verduurzamen, anders blijft het dweilen met de kraan open."
 
Ik heb groene stroom uit Nederland, waarom gaat mijn energierekening omhoog?
AVROTROS Radar, 3 oktober 2022
De elektriciteitsprijzen zijn flink omhoog gegaan. Niet alleen mensen met ‘grijze’ stroom betalen flink meer, maar ook degenen die Nederlandse, groene stroom krijgen. Hoe kan dit? Wind en zon zijn toch niet ineens duurder geworden? Olof van der Gaag van de NVDE geeft uitleg.
 
Europese ministers stemmen voor prijsplafond wind- en zonne-energie, begrip en vragen bij brancheorganisaties
Solar Magazine, 3 oktober 2022
De Europese energieministers hebben ingestemd met het prijsplafond voor elektriciteitsproducenten van wind- en zonne-energie. De NVDE laat weten er begrip voor te hebben dat de EU-lidstaten hebben afgesproken te gaan zoeken naar manieren om overwinsten die gemaakt worden met de huidige, hoge elektriciteitsprijzen (tijdelijk) af te romen.
 
Prijsplafond voor ondernemers. Een vloek of zegen?
Change Inc, 28 september 2022
Voor Van der Gaag gaat het nog steeds veel te weinig over energiebesparing. “Dat we in Nederland hele harde doelstellingen hebben voor het vullen van onze gasreserves vind ik verstandig, maar dat we niet tegelijkertijd even harde doelen voor energiebesparing hebben, vind ik een doorn in het oog.” Hij denkt dat we als Nederland in een jaar tijd wel 15 procent energie kunnen besparen.
 
Burgers positiever over energietransitie door oorlog Oekraïne
Motivaction, 28 september 2022
Dertig procent van de Nederlanders is sinds de oorlog in Oekraïne positiever geworden over de energietransitie. Opvallend is dat ruim een derde van de mensen ook meer windmolens en zonneparken in de eigen gemeente wil. Dat blijkt uit opinieonderzoek door Motivaction, in opdracht van de NVDE. “Het verlangen is groot om met duurzame energie minder afhankelijk te worden van fossiele energie uit Rusland."

NOS Radio 1 Journaal - 'Energie-weerbericht'
NPO Radio 1, 27 september (vanaf minuut 38:25).
Astrid Kersseboom: "Olof van der Gaag van de NVDE, goedemorgen. Is het een idee om in Nederland een energieweerbericht op tv uit te zenden?" Olof: "Ja, ik vind het een hartstikke goed idee, wat mij betreft gaan we het in Nederland ook doen. We zitten in een energiecrisis, hebben een tekort aan energie, dus we moeten echt alles doen wat we kunnen om energie te besparen."
 
Geen Buienradar maar een 'energieverwachting': ook iets voor Nederland?
NOS, 27 september 2022
"Wat mij betreft gaan we dit in Nederland ook doen," zegt Olof van der Gaag, directeur van de Nederlandse Vereniging van Duurzame Energie (NVDE). "We zitten in een energiecrisis, dus we moeten alles doen om te besparen. Ook is het heel handig om te kunnen zien wanneer er een piek is in de elektriciteitsvraag, want die piek wordt op de meest vervuilende en kostbare manier opgewekt."
Ook in Nederlands Dagblad
 
'Kabinet moet juist stroom betaalbaar maken'
RTL Nieuws, 23 september 2022
Huishoudens met een warmtepomp en een elektrische auto komen er bekaaid van af in de kabinetsplannen, zeggen energiedeskundigen in een speciale uitzending van RTL Z. "We maken aardgas een stuk betaalbaarder, maar elektriciteit blijft duur." Dat zeggen voorzitter Olof van der Gaag van de NVDE en woordvoerder Joyce Donat van de Consumentenbond.
Kijk hier terug: jouw vragen over de energierekening beantwoord RTL Nieuws
 
Sector ziet afromen overwinsten niet als reëel
Energeia, 23 september 2022
De sector hernieuwbare energie heeft gemengde gevoelens over mogelijkheden om 'overwinsten' af te romen. “De meeste wind- en zonneparken hebben PPA’s tegen prijzen die golden bij de bouw van hun park, dus die producenten maken geen overwinst”, zegt Olof van der Gaag, voorzitter van de Nederlandse Vereniging Duurzame Energie (NVDE). “Het voordeel ligt vaak juist bij de klanten, die ofwel profiteren van een lage, stabiele prijs of zelfs kunnen doorverkopen tegen de hoge prijzen van nu.”
Ook in Het Financieele Dagblad
 
Kijk hier terug: jouw vragen over de energierekening beantwoord
RTL Nieuws, 23 september 2022
Wat zijn slimme bespaartips, en wat vooral niet? Heeft overstappen van energieleverancier nog zin? Deze en andere vragen worden beantwoord door energiedeskundige Olof van der Gaag (NVDE) en Joyce Donat van de Consumentenbond.
 
Open Energiedag 17 september 2022
Op zaterdag 17 september is het weer Open Energiedag 2022. Op tientallen locaties in Nederland kunnen burgers dan een kijkje komen nemen in de wereld achter het stopcontact en de thermostaat, door duurzame energieprojecten te bezoeken.
Ook in: nu.nl, BNdestem, Energie-Nederland, Agro-Chemie, Solar Magazine, Windenergie-nieuws, Cycling4Climate, Aquathermie, Regionale-energiestrategie, Agriholland, Regioonline, Klimaatweb, Change-Inc, Streekgids, Energieplus, Reformatorisch Dagblad
 
Regionale aandacht voor de Open Energiedag:
Open Energiedag: kijkje nemen bij windparken in gemeente Dronten Flevopost, Dedrontenaar
Kijkje bij windturbines tijdens Open Energiedag Omroep Venlo
Hoogspanningsstation Rilland doet mee aan Open Energiedag Internetbode, Zeelandnet
Bezoek Zonnepark Harderwijk tijdens de Open Energiedag op 17 september 2022, Hardewijkse zaken
Open Energiedag op 17 september: kom kijken bij De Watergeuzen RTVKatwijk,
Open Energiedag: Bezoek Aardwarmte Vogelaer in Poeldijk Wos
Zes locaties in Haarlemmermeer te bezoeken op Open Energiedag Hcnieuws, Noordhollandsdagblad
Rondleidingen biodiversiteit op zonnepark Vierverlaten op landelijke Open Energiedag Gic
Ontdek alles over aardwarmte tijdens de Open Energiedag op 17 september bij Trias Westland Groentennieuws, TriasWestland
Monumentenwandeling op Open Energiedag destadAmersfoort  
Open Energiedag ook bij Shell Energy and Chemicals Park in Rotterdam Dehavenloods,
Bezoek de Watergeuzen tijdens de Energiedag op 17 september Unity  
Nieuw windmolenpark langs A16 bij Breda te bezichtigen tijdens Open Energiedag Bndestem  
Open dag zonnepark Herike-Elsen Maarkelsnieuws  
Zonnepark Halo te bezichtigen tijdens Open Energiedag op 17 September Drentsenieuws
Fiets mee langs het slim groen warmtenet Edestad  
Open Energiedag op 17 september: kom kijken bij de Koepel in Haarlem Hcnieuws
Open Energiedag: windmolens De Watergeuzen te bezichtigen Sleutelstad
Kijkje bij windturbines tijdens Open Energiedag OmroepVenlo
Open Energiedag bij Zonneweide De Blauwe Poort Laarbeekenergie
Statkraft en Encavis openen deuren zonnepark Budel Nyrstar op Open Energie Dag WijBrabant  
Bezoek aardwarmtelocaties tijdens Landelijke Open Energiedag Bouwenuitvoering
Open energiedag Reduzum Reduzum
Open dag bij Beek en Donks zonnepark AD  
Landelijke Open Energie Dag Burgervlotbrug Rodi
Open Energiedag op 17 september: kom kijken bij Navetto Vlaardingen
Open dag windpark Streepland Oozo
Weert sluit aan bij landelijke Open Energiedag met ingebruikname van twee laadpalen voor elektrische auto’s De limburger
Open Energiedag in de regio over duurzamer leven en hoge gasprijzen BNdestem, nu.nl
Weekend! Dit kun je doen in Vlaardingen van 16 – 18 sept Indebuurt
Open Energiedag in Haarlemmermeer Noordhollands Dagblad
 
Na 17 september:
Gratis tips om energie te besparen op informatiemarkt: ’Sluit ’s avonds de gordijnen, dan blijft de warmte langer hangen’ Noordhollands Dagblad
Zoeterwoudse ’watergeuzen’ geven geheimen prijs tijdens Open Energiedag Leidsch Dagblad
Hoe krijg je die energierekening omlaag? Dat begint bij isoleren, zegt dit bedrijf uit Hoogezand
Dagblad van het Noorden
Zonnepark bij zinkfabriek Budel-Dorplein open voor publiek: ‘Het gaat niet alleen om snelle winst’ Eindhovens Dagblad
Impressie Bio Energie Centrale in Cuijk op de Open Energiedag 2022 Biomassafeiten
Boven de Haarlemmer KweekTuin wordt volop zonnestroom gekweekt solar365.nl

Agenda

Evenementen van leden van de NVDE en andere organisaties met als onderwerp de transitie naar duurzame energie. Heeft u zelf een evenement voor in deze nieuwsbrief of onze website? Mail naar communicatie@nvde.nl. Bekijk het actuele overzicht op www.nvde.nl/evenementen.

De Energeia Energy Tour - Het Energiesysteem
10 oktober 2022
Op deze afsluitende dag kijken we hoe het Nederlandse energiesysteem voorbij de grenzen van de energiedrager klaargemaakt kan worden voor de toekomst.
Website
 
Zon Zonder Schaduw: over circulaire ontwikkelingen en vernieuwende denkrichtingen rondom werkelijk duurzame zonne-energie
10 oktober 2022
Tijdens de Solar Biënnale vindt het bijzondere evenement ‘Zon zonder Schaduw’ plaats. Een symposium op 10 oktober markeert de start van een tentoonstelling in Blue City. Dit evenement staat geheel in het teken van ontwikkelingen rondom zonne-energie met een focus op circulariteit en vernieuwende denkrichtingen.
Website
 
Week van de Noordzee - Energie Beheer Nederland
10 t/m 13 oktober bij Campus @Sea in de haven van Scheveningen.
Tijdens het evenement gaat het over het meervoudig ruimtegebruik in de Noordzee: de toekomst van gaswinning, roadmaps, energie hubs, opslag van energie en concrete projecten die de energietransitie belichamen. Er is ruimte voor discussie en het is ook mogelijk om deel te nemen aan een ecologische excursie.
Website
 
Masterclass Financiering Najaar 2022 - Energie Beheer Nederland
11 oktober 2022, ’s Hertogenbosch
De Topsector Energie organiseert weer een Masterclass Financiering. Het evenement is bedoeld voor start-ups of scale-ups in de energiesector. De masterclass wordt gegeven als onderdeel van het programma van de Vakbeurs Energie.
Website
 
Cursus Warmtenetten in 2 dagen - TVVL
11 oktober 2022, 9- 16:30, Woerden
Deze cursus gaat in op gaat in op de actualiteit, wetgeving & beleid, techniek, aanleg en onderhoud en financiering rondom het thema ‘Aardgas verdwijnt uit de Nederlandse woningen en gebouwen.’ De opleiding is bestemd voor medewerkers van ingenieursbureaus, energiebedrijven, gemeenten, provincies en andere overheidsinstanties, warmtenetwerken, projectontwikkelaars en woningbouwcoöperaties.
Website
 
Verduurzaming Industrie: van ambitie tot realisatie – Zuid-Nederland
Programma Verduurzaming Industrie
12 oktober 2022
Programma Verduurzaming Industrie (PVI) organiseert voor Nederlandse industriebedrijven die bezig zijn of plannen hebben voor de verduurzaming van hun bedrijfsvoering en producten deze livebijeenkomst. De gastsprekers presenteren hun ervaringen en uitdagingen.
Website
 
World Hydrogen Congress - NWBA
11 - 13 oktober 2022, World Trade Center Rotterdam
Het derde jaarlijkse Wereld Waterstof congres vindt plaats om een platform te bieden voor commerciële inzichten om waterstof projecten te helpen versnellen.
Website
 
Vakbeurzen: Heat & Power beurs | Energie | PREFAB | Zero Emission | Ecomobiel
11 - 13 oktober 2022
Vakbeurs Energie, vakbeurs PREFAB, vakbeurs Zero Emission | Ecomobiel, vakbeurs Industrial Heat & Power worden georganiseerd, plus zo’n 200 andere seminars en congressen.

Carbon Storage Dialogues - Energie Beheer Nederland
13 oktober 2022
In gesprek met o.a. het Ministerie van Economische Zaken en Klimaat, GasUnie en ING over de commerciële kansen en uitdagingen van CCS gaan we tijdens de tweede Carbon Storage Dialogues.
Website
 
Fysieke inspiratietour: elektrificatie van de industriële warmtevraag
13 oktober 2022 13-14:30, Brabanthallen Den Bosch
Deze tour gaat over de elektrificatie van de industriële warmtevraag. Voor of na de bijeenkomst is het mogelijk de beursvloer op te gaan en kennis te maken met de aanbieders van e-boilers, warmtepompen, e.d.
Website
 
Huis & Woon Beurs - Easyfairs
14 - 16 oktober 2022, Hardenberg
Je vindt hier tal van kwalitatieve deelnemers, inspiratie en professioneel advies over keukens, badkamers, interieur, tuininrichting, financiering, energiezuinig wonen en meer.
Website

Transform.Hackathon
30 oktober - 2 november 2022, Groenekan
Transform.Hackathon brengt meer dan 200 pioniers, ontwerpers, beleidsmakers, hackers en kunstenaars 48 uur bij elkaar om te bouwen aan nieuwe concepten, modellen en prototypes, om zo doorbraken te forceren naar het energiesysteem van morgen. Het zal een creatieve speeltuin zijn om te experimenteren en samen te creëren.
Website
 
Battery on Wheels Conference - Unleash the power of V2X - DeeldeZon & VER
31 oktober 2022
Door de accu van een elektrische auto op te laden met duurzame energie en vervolgens te ontladen voor het (lokale) grid, wordt de elektrische auto een belangrijke schakel in de energietransitie. De toepassing is veelbelovend en hoopgevend, maar ook minstens net zo complex.
Website
 
Nationale Klimaatweek - Ministerie van Economische Zaken en Klimaat
31 oktober - 6 november 2022
De nationale klimaatweek wordt georganiseerd vanuit het ministerie van Economische Zaken en Klimaat om nóg meer burgers en organisaties te inspireren zich in te zetten voor een beter klimaat.
Website
 

EZK Energy Award
31 oktober 2022
De EZK Energy Award Bedrijven zet organisaties die zich onderscheiden op het gebied van energiebesparing, duurzame energieopwekking en/of het gebruik van hernieuwbare warmte in de spotlights.
Website
 
Monteursdagen Online – Webinar Industrie - Wij-Techniek
2 november 2022
Tijdens een webinar voedselveiligheid voor installateurs zal onder andere HACCP toelichten en stilstaan bij de achtergrond van voedselveiligheid en bij een hygiënisch ontwerp.
Website
 
RES-congres ‘Werken aan onze toekomst’ - RES
2 november 2022, Nieuwegein
Het RES-congres is voor iedereen die zich betrokkenen voelt bij de Regionale Energiestrategieën: overheden, maatschappelijke  organisaties, netbeheerders, marktpartijen, wetenschappers en (burger)initiatieven.
Website
 
Dag van het Klimaatakkoord - Voortgangsoverleg Klimaatakkoord
3 november 2022, 10 – 17:00 uur Nieuwegein
Het Voortgangsoverleg Klimaatakkoord organiseert weer de Dag van het Klimaatakkoord. De dag staat in het teken van de stappen die we moeten zetten om in 2050 CO2-neutraal te zijn.
Website
 
Seminar: ‘Toepassing WKO-installatie op campussen, kantorenparken en bedrijventerreinen’
Branchevereniging Bodemenergie
3 november 2022, 13 - 17.30 te Technische Universiteit Delft
De seminar gaat over ‘Toepassing WKO-installatie op campussen, kantorenparken en bedrijventerreinen.’
Website

Monteursdagen Online – Webinar Klimaat en Duurzame Technieken - Wij-Techniek
9 november 2022
Deze middag is dé mogelijkheid om als monteur op een prettige manier bijgepraat te worden over actuele onderwerpen binnen Klimaat en duurzame technieken.
Website
 
Ruimte voor Ontwikkeling - Bosch & Van Rijn en Pels Rijcken
10 november 2022, Utrecht
Jaarlijkse seminar met deze keer als thema Ruimte voor Ontwikkeling. Het seminar biedt een boeiend en leerzaam programma over de zoektocht naar ruimte voor duurzame energie.
Website
 
Kennisevent Twinleidingen - Stichting Warmtenetwerk
10 november, 13:30 – 17:30, Tiel
De Programmaraad Techniek van Stichting Warmtenetwerk organiseert een kennissessie voor technisch specialisten. Doel is actief brainstormen over de toepassing van Twinleidingen en het gebruik ervan binnen de warmtebranche verder uitdiepen.
Website
 
Verduurzaming Industrie: van ambitie tot realisatie – Noordoost-Nederland
11 november 2022
Programma Verduurzaming Industrie organiseert voor Nederlandse industriebedrijven die bezig zijn of plannen hebben voor de verduurzaming van hun bedrijfsvoering en producten.
Website
 
Monteursdagen Online – Webinar Koudetechnieken - Wij-Techniek
16 november 2022 15:30 – 17
Wij-Techniek organiseert een webinar over koudetechnieken en over hoe aan de hand van regelgeving te werken met brandbare koudemiddelen.
Website
 
Futurebuild Holland Beurs
16 november 2022 van 15:30 - 17:00, RAI Amsterdam
Futurebuild Holland is het platform van en voor partijen die versnelling willen aanbrengen in het verduurzamen van de gebouwde omgeving. Futurebuild Holland is accelerator van duurzame innovatie en brengt deeloplossingen samen die elk apart onderdeel zijn van de integrale oplossing.
Website
 
Congres Toekomst van de Warmtepomp - Duurzaam Verwarmd
16 november 2022 - Den Haag
Het congres staat in het teken van de energietransitie en de rol van de warmtepomp. Ook wordt het Nationaal Warmtepomp Trendrapport 2023 gepresenteerd, met daarin de marktprognoses.
Website
 
Monteursdagen Sanitaire Technieken - Wij-Techniek
23 november 2022 van 15:30 – 17:00, online
Wij-Techniek organiseert een webinar over de kwaliteitsborging en certificering rond sanitaire technieken. Techniek Nederland heeft beproevingsrapporten opgesteld voor leidingwaterinstallatie en voor de gebouwriolering.
Website
 
Conferentie energieopslag, Ontwikkelingen en uitdagingen - Klimaatweb
Donderdag 24 november 2022
Bij dit congres krijg je een overzicht van de huidige technieken en ervaringsverhalen en bespreken we de mogelijke kansen en uitdagingen bij het opslaan van energie. Met onder andere als sprekers Marijke Vos (Raad van State), Teun bokhoven (Energy Storage), Jeroen Neefs (Energy Storage NL) en Leon Straathof (Solutions Grid Capacity Shortage). Aanmelden is vanaf nu mogelijk.
Website
 
Monteursdagen Online – Webinar Elektrotechniek - Wij-Techniek
30 november 2022 van 15:30 – 17:00
Wij-Techniek organiseert een webinar over de veiligheid van elektrische installaties en beveiliging van mensen en dieren. Aan de hand van praktische voorbeelden spreken experts over de onderwerpen aarding en vereffening, bliksem- en overspanningsbeveiliging.
Website
NVDE op twitter
Website
LinkedIn
Copyright © 2022 Nederlandse Vereniging Duurzame Energie, All rights reserved.

NVDE
Nederlandse Vereniging Duurzame Energie
Arthur van Schendelstraat 550
Utrecht, 3511MH
Netherlands

Add us to your address book


U ontvangt deze mail omdat u eerder contact hebt gehad met de NVDE.
U kunt hier gegevens bijwerken of uitschrijven

Email Marketing Powered by Mailchimp