Copy
NVDE Nieuwsbrief
8 juli 2021
'Morgen begint vandaag'. Deze kabinetsformatie is cruciaal voor de energietransitie. De NVDE doet voorstellen voor beleid. En op de Open Energiedag op 11 september kunnen burgers door het hele land komen kijken bij duurzame energieprojecten. Lees meer.

De NVDE maakt zich sterk voor een energievoorziening die volledig is gebaseerd op hernieuwbare energie door het bundelen van krachten uit de gehele sector. De activiteiten bij meer dan 6000 aangesloten bedrijven vertegenwoordigen nu al een omzet van ruim €41 miljard en meer dan 250.000 werknemers in Nederland.

As Tempelman, CEO Eneco wil al in 2035 klimaatneutraal zijn: “het kan en moet”

Als CEO van energieleverancier Eneco wil As Tempelman de wereld beter achterlaten voor zijn kinderen, hun leeftijdsgenoten en toekomstige generaties. Het recent gepubliceerde One Planet plan van Eneco moet daaraan bijdragen: Eneco heeft haar bestaande ambitie om klimaatneutraal te worden met 15 jaar vervroegd naar 2035. “Omdat het kan én omdat het hard nodig is,” zegt Tempelman. Onderdeel van de ambitie is om vanaf 2030 aan zakelijke klanten alleen nog maar groene stroom te leveren. Particulieren klanten krijgen al sinds 2011 100% groene stroom. “We hebben geen tijd te verliezen,” zegt Tempelman over de kabinetsformatie. “De klimaatplannen in het regeerakkoord moeten concreet zijn en het effect op de uitstootvermindering moet onafhankelijk worden doorgerekend, zodat iedereen weet waar we aan toe zijn.”
Lees meer

Campagne ‘daar krijg je energie van’ en OPEN ENERGIEDAG

De Nederlandse Vereniging Duurzame Energie (NVDE) start vandaag de campagne “Daar krijg je energie van”, samen met vijf (branche-)organisaties: NWEA, Holland Solar, EnergieSamen, Vereniging Warmtepompen, Branchevereniging Bodemenergie. Het doel is het versterken van kennis en (lokaal) enthousiasme voor de energietransitie. Met onderbouwde informatie en goede voorbeelden, laten we zien waar de duurzame energiesector aan werkt. Het hoogtepunt in deze campagne is de Open Energie Dag op 11 september 2021. Tijdens de jaarlijkse Open Energie Dag openen duurzame energieprojecten de deuren om een breed publiek kennis te laten maken met hun project. De eerste locaties zijn hiervoor aangemeld. Bedrijven die hun zonne- of windpark, duurzaam warmteproject of ander duurzaam energieproject aan burgers willen laten zien, kunnen zich nog aanmelden.
www.daarkrijgjeenergievan.nl

Onderzoek onder makelaars: Duurzaam huis verkoopt beter

Woningen die goed scoren op het gebied van duurzaamheid zijn beter te verkopen dan woningen waar op dit vlak nog het nodige aan schort. Dit blijkt uit een enquête onder honderden leden van makelaarsvereniging NVM, uitgevoerd door Motivaction op verzoek van de NVDE. Uit de enquête blijkt dat duurzaamheid een grotere rol op de woningmarkt speelt dan vijf jaar geleden. De makelaars geven daarnaast unaniem aan dat duurzaamheid ook de komende jaren in belang gaat winnen.
Lees meer

NVDE doet voorstellen voor een klimaatrijke begroting 2022

In het najaar van 2021 behandelt het parlement de Rijksbegroting 2022. Gezien het verslag van informateur Hamer van 22 juni lijkt dit een ‘demissionaire’ begroting te worden. De klimaatcrisis is echter niet demissionair, en de Klimaatwet verplicht de regering extra maatregelen te nemen indien noodzakelijk. De NVDE bepleit om nu een stevig pakket te maken dat de benodigde sprong vooruit mogelijk maakt.
Lees meer over de hoofdpunten uit dit pakket

Drie visies op contingentenaanpak om huizen te verduurzamen

De zogenaamde ‘contingentenaanpak’ kan helpen om grote aantallen bestaande woningen te verduurzamen. Dat is nodig ook, want partijen beloofden in het Klimaatakkoord om maar liefst 3,4 Mton CO2 te reduceren en anderhalf miljoen bestaande woningen voor 2030 te verduurzamen. Dat gaat grotendeels via de wijkaanpak, waarbij een hele wijk wordt aangesloten op een alternatief voor aardgas. Maar hoe pakken we al die huizen aan die voorlopig niet onder een wijkaanpak vallen, en die niet zelf de weg naar subsidies en aanbod weten te vinden? Het nieuwste buzzword is de contingentenaanpak: vraagbundeling van gelijksoortige woningen die niet in één wijk staan. De NVDE vroeg TNO, Winst uit je woning en RC panels hoe dit kan werken.
Lees meer

Ecorys: extra beleid nodig om Klimaatakkoord voor Gebouwde Omgeving te halen

Het Klimaatakkoord voor de Gebouwde Omgeving is opnieuw doorgerekend door Ecorys. De studie brengt in kaart wat er nog moet gebeuren om in 2030 voldoende woningen en gebouwen te hebben verduurzaamd en de afgesproken hoeveelheid CO2 te reduceren. Het rapport laat zien dat extra middelen en aanvullende bevoegdheden een vereiste zijn om de transitie voor bewoners betaalbaar te maken.
 

RES'en: nu de blik op uitvoering

Er is regionaal veel ambitie om van de energietransitie een succes te maken. Dat toont de optelsom van de 30 regionale energiestrategieën (RES 1.0) die op 1 juli gepresenteerd zijn. Wel vraagt de uitvoering nog meer aandacht; onder andere kosten, tempo en technische haalbaarheid zouden prominenter moeten worden meegenomen in de realisatie van de plannen. Hiervoor zijn zowel de regio’s als het Rijk aan zet. Dat concludeert de NVDE in een position paper in reactie op de RES'en.
Lees meer

‘Zó werkt energie in Nederland’: standaardwerk over energiesector

Vorige week werd het standaardwerk ‘Zó werkt energie in Nederland’ gelanceerd. Een initiatief van 21 partijen uit de energiesector, waaronder de NVDE, onder leiding van de Argumentenfabriek. Het boek geeft inzicht in ons energiesysteem met heldere visualisaties en schema’s. Het complexe energiesysteem in Nederland wordt teruggebracht tot de kern. Zo objectief en feitelijk mogelijk.
Lees meer

Recharge Earth in Ahoy op 8 en 9 september 2021

Recharge Earth is hét congres voor professionals die een rol spelen in de energietransitie. Tijdens het congres hosten prominente energiedeskundigen verschillende sessies, waarin alle vlakken op het gebied van de energietransitie besproken worden. Onder de meer dan 50 interessante sprekers en facilitators zijn onder andere As Tempelman (Eneco), Ulco Vermeulen (Gasunie), Gerdien de Vries (Klimaatpsycholoog TU Delft) en Olof van der Gaag (NVDE). Kijk hier naar de Recharge Earth film. Registeren kan via deze link. De NVDE heeft een aantal vrijkaarten voor Recharge Earth. Mail bij interesse naar communicatie@nvde.nl. Leden krijgen voorrang.
Lees meer

NVDE-sessies op Springtij    

Tijdens duurzaamheidsevenement Springtij organiseert de NVDE drie sessies over de energietransitie. Springtij vindt plaats van 22 tot 24 september op Terschelling. Registreren kan nog. In een highlevel sessie spreken As Tempelman, Eneco en vertegenwoordigers vanuit de industrie en de overheid over regie in de transitie. Tijdens de sessie over ruimte voor zon en wind, kunnen deelnemers zelf de dilemma’s overwinnen rond inpassing in het landschap. De sessie over ICT en energie laat ontdekken hoe onmisbaar ‘big data’ zijn.

Volgende winnaar EZK Energy Award gezocht   

Bedrijven die in 2020 of 2021 hun energiehuishouding zo duurzaam mogelijk hebben ingericht, maken kans op de EZK Energy Award Bedrijven 2021. Geldt dat voor uw bedrijf? Schrijf u dan nu in. De winnaar krijgt 25.000 euro. Tijdens het EZK evenement ‘Partners in energie-uitdagingen’ op 27 januari 2022 wordt de winnaar bekend gemaakt.

Nieuw NVDE-lid: Groendus

Groendus is hét nieuwe energienetwerk van en voor zakelijk Nederland. Haar missie: 100 procent schone energie voor elke organisatie. Groendus heeft alle facetten in huis om de energiehuishouding van organisaties te verduurzamen, van advies en energiebeheer tot het zelf opwekken of slim inkopen van groene stroom. Groendus is dit jaar ontstaan vanuit vijf gespecialiseerde bedrijven met elk 10 tot 20 jaar ervaring. Groendus sluit zich aan bij de NVDE, omdat ze dezelfde visie heeft op de energievoorziening. Olof van der Gaag, directeur NVDE: “Groendus is een mooie versterking als nieuw lid. Met hun verschillende activiteiten zijn ze een belangrijke en vernieuwende speler in de duurzame energiewereld.”

Aquathermie in de praktijk - hoe werkt het en wat kost het?

Er zijn al bijna honderd aquathermiesystemen in Nederland. Ze benutten de warmte uit water (oppervlaktewater, afvalwater of drinkwater). Toch is het inzetten van aquathermie nog geen gemeengoed. Het onderzoekscollectief WarmingUP maakte een overzicht van aquathermiesystemen in de praktijk, van de kosten en de te nemen ontwerpstappen.

Succesvolle test voor eerste Ocean Battery

In de Eemshaven sloot Ocean Grazer met succes de eerste live testfase af van het energieopslagsysteem Ocean Battery. Dit is een modulair systeem dat op de zeebodem bij windturbines kan worden geplaatst. De Ocean Battery werkt ongeveer zoals een waterkrachtcentrale. Hij zorgt ervoor dat overtollige energie wordt opgeslagen en gecontroleerd weer kan worden geleverd.

Zonne-energie op zee

Startup SolarDuck heeft een drijvend offshore solarplatform ontwikkeld dat orkanen, sterke stromingen en hoge golven kan doorstaan. Dit innovatieve driehoekige platform is bedoeld voor zonovergoten maar doorgaans windarme regio’s rond de evenaar, zoals de Caraïben en Zuidoost-Azië. Onlangs is een demonstratie-installatie te water gelaten in de Waal bij IJzendoorn.

Vacature: Stagiair Public Affairs

De NVDE is op zoek naar een stagiair Public Affairs die vanaf september 2021 voor vier dagen per week ons team komt versterken. Als stagiair Public Affairs ondersteun je in de contacten en monitoring van de Haagse en Brusselse politiek. We zoeken een enthousiaste WO-student, bij voorkeur op het gebied van politicologie of bestuurskunde, maar in elk geval geïnteresseerd in politiek en beleid.
Lees meer

Vacature: Stagiair Online Communicatie

De NVDE is op zoek naar een stagiair Online Communicatie die vanaf september 2021 voor twee tot vijf dagen per week ons team komt versterken. Als stagiair Online Communicatie kan je ervaring opdoen met een breed scala aan communicatietaken, waaronder het schrijven voor de nieuwsbrief, het bijdragen aan de social mediastrategie en het meedenken over framing, beeld en infographics. We zoeken een enthousiaste 3e of 4e-jaars HBO of WO student, met kennis op het gebied van online communicatie en sociale media.
Lees meer

NVDE in de media


'Verduurzaamde woning verkoopt sneller' (in verschillende media)
Solar Magazine, 5 juli. Isolatie en zonnepanelen zijn de duurzaamheidsmaatregelen die het meest positieve effect hebben op de verkoopprijs van een woning. Dat blijkt uit onderzoek van NVDE en NVM onder bijna 600 makelaars. Aan het onderzoek van de Nederlandse Vereniging voor Duurzame Energie (NVDE) hebben 570 leden van de Nederlandse Coöperatieve Vereniging van Makelaars en Taxateurs (NVM) meegewerkt.

BNN VARA, Radar AVRO tros, Nieuws.nl, Nederlands Dagblad, Reformatorisch Dagblad, 5 juli
Woningen die goed scoren op het gebied van duurzaamheid zijn beter te verkopen dan woningen waar op dit vlak nog het nodige aan schort. Dit blijkt uit een enquête onder honderden leden van makelaarsvereniging NVM op verzoek van de Nederlandse Vereniging Duurzame Energie (NVDE). Uit de rondgang blijkt ook dat duurzaamheid een prominentere rol speelt op de woningmarkt in vergelijking met vijf jaar geleden. In de toekomst zal dit alleen nog maar belangrijker worden, zo is de verwachting.
 
Energietransitieplannen nu omzetten in praktijk
BNR, 2 juli. Er is regionaal genoeg ambitie om de energietransitie een succes te maken. Maar om dat succes ook echt te realiseren moet er méér gefocust worden op de uitvoering, concludeert de Nederlandse Vereniging Duurzame Energie na het zien van de 30 regionale energieplannen.
 
‘Geef energiezuinige woningen een belastingkorting’
Cobouw, 21 juni. Voor woningen en andere gebouwen moet er een verplichte energienormering komen. Anders worden de klimaatdoelen van Parijs nooit gehaald. Dat stellen duurzaamheidsbepleiters Olof van der Gaag en Leen van Dijke in de Week van de Energietransitie.
 
Nederlanders overschatten klimaatbeleid
Adformatie, 17 juni. Nederlanders hebben slechts beperkt inzicht in de Nederlandse aanpak van de energietransitie, zo valt op te maken uit onderzoek door Motivaction. Om mensen een realistischer beeld te geven van de energietransitie is daarom de Klimaatwijzer gelanceerd door de Nederlandse Vereniging Duurzame Energie.
 
‘Gebrek aan jongeren met technische opleiding dreigt de energietransitie te vertragen’
Joop BNNVARA, 18 juni. De in Europa afgesproken versnelling van de energietransitie – het bereiken van 55 procent vermindering van de CO2-uitstoot in 2030 – zorgt in Nederland voor 25.000 nieuwe banen. Maar er is een groot probleem: er zijn te weinig jongeren die hiervoor gekwalificeerd zijn. Dit zegt Olof van der Gaag, directeur van de Nederlandse Vereniging Duurzame Energie, in de podcast Betrouwbare Bronnen.
 
Kabinetsformatie 2021: Olof van der Gaag en de snelle overgang naar duurzame energie
Betrouwbare Bronnen, 18 juni. Als we over energie praten denken de meeste mensen vooral aan elektriciteit. En toch is dat maar twintig procent van al het energieverbruik. De complexiteit van de transitie naar 100 procent duurzame energie is enorm. In deze podcast gaat Olof van der Gaag hierop in.
 
Kernfusie ook voor Nederland een interessante optie
Change Inc, 17 juni. De energietransitie moet versnellen en daarbij kunnen we alle vormen van duurzame energie goed gebruiken. Sinds gisteren lijkt er een nieuwe loot aan de stam van de energieopwekking te groeien: kernfusie. Kernfusie kan een goede aanvulling zijn op de huidige mix aan duurzame bronnen.
 
NVDE geeft met Klimaatwijzer inzicht in CO2-effect heffingen, normen en subsidies
Solar Magazine, 12 juni. De Nederlandse Vereniging Duurzame Energie (NVDE) heeft de Klimaatwijzer gelanceerd. Hiermee kan iedere Nederlander zijn eigen pakket aan beleidsmaatregelen opstellen om de klimaatdoelen in 2030 te halen.
 
Klimaatagenda: isoleer slechtste woningen eerst

Woonbond, 9 juni. Samen met werkgevers, klimaatorganisaties, vakbond en jongerenorganisaties biedt de Woonbond vandaag 'De eerlijke klimaatagenda' aan bij de formateur en de politiek. Het zijn klimaatplannen waar mensen met een laag inkomen bij gebaat zijn.
 
Makers klimaatplan willen 'groene banen' en meer gelijkheid
Leeuwarder Courant, 9 juni. Mensen met lagere inkomens moeten meer worden betrokken bij de verduurzaming van Nederland, vindt een brede coalitie van milieuorganisaties, werkgeversorganisaties, hoogleraren, jongerenorganisaties en vakbond FNV. De plannen krijgen steun, onder meer van de NVDE.

Agenda

Evenementen van leden van de NVDE en andere organisaties met als onderwerp de transitie naar duurzame energie. Heeft u zelf een evenement voor in deze nieuwsbrief of onze website? Mail naar communicatie@nvde.nl. Bekijk het actuele overzicht op www.nvde.nl/evenementen.
 

NAL-kennissessie Smart Charging Requirements voor fabrikanten en laaddienstverleners
15 juli, online (10.00 – 11.00 uur)
De Nationale Agenda Laadinfrastructuur organiseert de NAL-kennissessie Smart Charging Requirements voor fabrikanten en laaddienstverleners. In de tweede sessie op donderdag 15 juli (10.00 – 11.00 uur) gaan we in op het gebruik door fabrikanten en laaddienstverleners. Hoe zorgen zij ervoor dat hun laadinfrastructuur Smart Charging ready is en wat hebben zij daaraan?
Website
 
Lessons Learned Smart Charging pilots
26 augustus, online
ElaadNL organiseert het webinar 'Lessons Learned Smart Charging Pilots.' In het kader van de Nationale Agenda Laadinfrastructuur (NAL) deed EVconsult onderzoek naar alle bestaande smart charging initiatieven in Nederland. Welke lessen zijn daaruit te trekken en waar is nog aanvullend onderzoek nodig om van smart charging op grote schaal een succes te maken?
Website
 
NKL kennisshow | Logistiek
31 augustus, online
NKL organiseert de Kennisshow Logistiek. De ontwikkelingen in ons veld gaan razendsnel. Om je regelmatig bij te praten, organiseert NKL in 2021 maandelijks een online bijeenkomst over primeurs, publicaties, pilots en proeftuinen. NKL organiseert twee soorten bijeenkomsten: NKL Kennisshows en EVen bijpraten webinars.
Website
 
Recharge Earth 2021
8 - 9 september
Het Recharge Earth evenement in Ahoy Rotterdam is twee dagen denken, doen en samenwerken omtrent de energietransitie. Kennis en ervaringen delen om zodoende tot concrete oplossingen te komen die bepalend zijn voor een nieuwe energietoekomst. 
Website
 
Open Energiedag
11 september 2021
Kom naar de Open Energiedag op 11 september 2021! Ontdek de wereld achter het stopcontact en de thermostaat. Waar komen elektriciteit en warmte eigenlijk vandaan? En hoe zorgen we ervoor dat die energie steeds schoner wordt? Ontdek het nu tijdens de Open Energiedag. Kom jij kijken naar een zonne- of windpark bij jou in de buurt? Ontmoet de mensen achter een biomassacentrale; voel de warmte van bodemenergie.
Website
 
Springtij Forum 2021
22 - 24 september
Op 22 t/m 24 september vindt het Springtij Forum evenement plaats.Wij brengen mensen en kennis samen in een inspirerende omgeving van natuur en cultuur. Op deze manier worden hart en hoofd verbonden, zodat er nieuwe samenwerkingsverbanden en oplossingen gecreëerd kunnen worden om een duurzame toekomst te realiseren. Dit jaar luisteren we naar de stemmen die niet gehoord worden.
Website
 
Dag van de Circulariteit
23 september, CIRCL Amsterdam
Renda organiseert de 'dag van de circulariteit' in de CIRCL in Amsterdam. Circulariteit is een beetje een beladen begrip geworden. Het is zo breed en zwaar. Wij vinden het belangrijk dat we ons ook vooral blijven realiseren dat het heel leuk is! En waarom? Omdat het nog een code is die gekraakt moet worden. Het gaat wat ver om het te omschrijven als een real life escape room, maar een mysterie is het wel. We weten waar we naartoe willen en moeten, maar hoe we er komen? Dat moeten we nog gezamenlijk uit zien te puzzelen.
Website
 
EV Experience op Circuit Zandvoort
24 - 26 september 2021
De rook van de Formule 1 op Circuit Zandvoort is dan net opgetrokken en we bouwen het circuit om tot de grootste EV (Electric Vehicle) Experience van Nederland! De laatste EV’s  staan voor je klaar in de pitstraat en op de paddock en je kunt hier zelfs een proefrit mee maken.
Website
 
Nationale Energie Week
11 - 17 oktober 2021
Draagt uw organisatie bij aan het versnellen van de energietransitie in Nederland? Doe dan mee met de Nationale Energie Week en organiseer samen met ons uw event of campagne van 11 t/m 17 oktober 2021.
Website
 
Vakbeurs Energie - PREFAB - Industrial Heat & Power
12 - 14 oktober 2021
54events organiseert de Vakbeurs Energie. Vakbeurs Energie is het grootste zakelijke evenement in het kader van duurzame opwekking en besparing van energie in Nederland. 3 dagen innovatie, kennisdeling en business. Website

PREFAB is de vakbeurs - en het kennisplatform - voor professionals in industrieel en modulair bouwen en renoveren. Draagt bij aan kennisdeling en business en ondersteunt zo de doorontwikkeling van prefabricatie en industrialisatie in de bouw- en installatiesector. Website

Heat & Power is hét platform voor de industriële energievoorziening en dé beurs voor professionals die de connecties, tools en kennis zoeken om direct mee aan de slag te gaan. Website
 

 
NVDE op twitter
Website
LinkedIn
Copyright © 2021 Nederlandse Vereniging Duurzame Energie, All rights reserved.

NVDE
Nederlandse Vereniging Duurzame Energie
Arthur van Schendelstraat 550
Utrecht, 3511MH
Netherlands

Add us to your address book


U ontvangt deze mail omdat u eerder contact hebt gehad met de NVDE.
U kunt hier gegevens bijwerken of uitschrijven

Email Marketing Powered by Mailchimp