Copy
Kom din baby med på kortet?
Se denne e-mail i din browser
Kære <<Navn>>
 
For nylig var jeg på en løbetur med nogle veninder, som alle sammen er mødre.
Der blev selvfølgelig pludret, og snakken faldt på fødsler.
 
Vi kom til at tale om det med at tage fra hospitalet med sin baby og afslutte ”besøget” med at sætte en nål i en tavle som symbol på, at endnu en verdensborger var kommet til.

Nogle steder kan tavlen have form som et træ, hvor man så sætter et blad på træet.
 

Jeg husker det tydeligt….

 
I marts 2005 kom vores søn (og første barn) til verden på Frederiksberg hospital ved akut kejsersnit tre uger før termin.
 
For at gøre en lang historie kort var vandet gået, efter at vi havde været så uheldige at snurre rundt med vores bil i snevejr i Sverige. Der var intet sket med os, men jeg var blevet så forskrækket, at vandet gik så snart vi igen var på dansk jord.
 
Min krop var bare ikke klar til at komme i ”fødeland”, så alle sejl blev sat og ALT forsøgt for at få min krop med på idéen. Uden held.
 
Efter 48 timer ud og ind af sygehuset, igangsættelse og til sidst 7 timer med ve-storm uden nogen effekt, var kejsersnit den rette løsning.
 

Anton kom til verden og et lille trekløver var skabt.
 
Efter 5 dage på barselsgangen var det tid til at komme hjem og starte vores liv som en familie.
 
Jeg kan faktisk ikke huske, om hun var jordemoder eller sygeplejerske, men en venlig kvinde huskede os på, at vi skulle sætte en nål i tavlen som symbol på, at vores Anton var født.
 

En hyggelig tradition


Da jeg i 2008 fødte vores datter på Roskilde sygehus, var oplevelsen endnu federe.

Efter fødslen kom vores jordemoder ind med en lille bakke til min mand og jeg, som vi kunne nyde, mens hun sad ved fodenden og syede de små rifter, min datter havde lavet på vej ud…
 
Vi fik en bolle med flag i og et glas rød saftevand, samt et TILLYKKE med Kaisa!

Da vi tog hjem dagen efter, afsluttede vi endnu et ”besøg” med at sætte en nål i tavlen.

Mange har ikke fået sat en nål

 
Nå, men på løbeturen hæftede jeg mig ved, at det kun var gruppens anden kejserinde (udover mig), som IKKE havde sat en nål…
 
Jeg skyndte mig fluks at spørge i vores gruppe af kejserinder, der er med på online forløbet (der er hundredvis af dem):


Fik du sat en nål?
Hvis ikke, er det noget du har tænkt over?

 
Her kan du læse et udpluk af svarene:
 
”2 børn 2 kejsersnit ingen nål eller hygge - der kunne faktisk have været meget fedt og fin symbolik i at sætte en nål, som symboliserer at resultatet jo er det samme - et barn – uanset udgangshul.”

 
“Min kæreste gjorde det. Det var på Færøerne”
 
“Ingen nål, tror ikke de gør det i Aalborg. Men ved de har en tavle med nåle i Hjørring. Eftersom jeg vidste, at de gør det i Hjørring, men fik planlagt kejsersnit i Aalborg, har jeg efterfølgende synes det var lidt ærgerligt ikke at kunne sætte en nål”.
 
“Min første søn (født vaginalt) fik en nål på tavlen. Anden søn (akut kejsersnit) gjorde ikke. Det var samme hospital og det var med i puljen af det, der gik mig på efter fødslen.”
 
“Kan huske, at til rundvisning på fødegangen, der gjorde de meget ud af at fortælle om tavlen. Vi fik ikke sat en nål...”
 
“Farmand satte nålen, lige inden vi tog hjem fra sygehuset 3 døgn efter akut kejsersnit.”
 
“Har ikke sat nogen nål for hverken 1. 2. eller 3. kejsersnitte. Alle tre på Roskilde, og er ærgerlig over det.”
 
“På Holbæk hang tavlen frit fremme, men det var jordemoderen, der satte dem på.”
Men det svar der kom allerflest af var dette:
 

"Ingen nål!"


Det er da tankevækkende, at der er et andet mindset, når fødslen sker ved kejsersnit, og at der ikke er den samme fejring/markering af fødslen.
 
Tavlen symboliserer jo, at et barn er kommet til verden, ikke HVORDAN det er kommet til verden.
 
På de mange forskellige svar kan man se, at der helt sikkert IKKE tale om bevidst forskelsbehandling, men nok mere tilfældigheder, random acts of kindness, mangel på procedure/regler, og forskellighed fra sygehus til sygehus.
 

Det betyder faktisk noget!


I vores rundspørge tegnede der sig et tydeligt billede.
 
Det betyder noget for kejserinder, at deres fødsel bliver fejret og markeret, på lige fod med de vaginale fødsler, HVIS altså fødestedet burger den gestus.
 
Og det er da ikke svært.
 
Jeg er med på, at man ikke kan servere boller og saftevand på operationsbordet, men man kan vel godt sætte et lille flag ind på stuen, når mor og barn er blevet forenet.

Det er sikkert bare noget praktik – hvem skal gøre det? Hvornår skal de gøre det?

Længere er den nok ikke.

Du kan også selv spørge
 

Vi har i hvert fald lyst til at gøre vores til, at også dette bliver en federe oplevelse for kejserinder fremover.
 
Vi laver en lille opdatering i vores ”Kejserinde To Be” materiale, for man har lov til selv at spørge om man kan sætte sit barn ”på tavlen”.
 
For selvom det lyder som en LILLE detalje, så betyder den rigtig MEGET for rigtig mange.
 
Arbejder du på et fødested, er dette hermed en opfordring til at sørge for, at alle får lov at sætte en nål, et blad – eller hvad I gør hos jer – når deres barn er født.
 
Følger du med hos Kejserinderne, fordi du snart skal være kejserinde, eller kender en som snart skal, så sig til hende at hun kan spørge om hun må sætte sin nål (hvis altså sygehuset har en sådan tavle).
 
Billedet er fra Roskilde sygehus, og tavlen er netop blevet ”visket ren”, klar til at blive fyldt med nye verdensborgere i 2017, forhåbentlig også de som bliver født ved kejsersnit.
 
Og lad os så afslutte med at råbe et højt HURRA for alle de dejlige børn, som ikke er kommet på tavlerne rundt omkring i landet – for de er jo født!


Kærligst
Anne og Heidi <3

 
Følg med på Facebook
Læs mere på vores hjemmeside
Find os på Instagram
Copyright © 2017 Kejserinderne.dk, Alle rettigheder forbeholdt.


Vil du ændre din tilmelding til nyhedsbrevet?
Du kan afmelde dig listen her

Email Marketing Powered by Mailchimp