Copy
Etkö saa viestiä auki? Lue viesti selaimessa.
Coala Oy

1/2017

Coala Oy
Mitä on ArchiMate®?

ArchiMate® on kuvauskieli arkkitehtuurikuvien piirtämiseen. Kuvauskieli määrittelee mikä symboli tarkoittaa prosessia ja mikä taas tietojärjestelmää jne. Tämä on tervetullutta, samahan toimii vaikkapa rakennuspiirustusten puolella. Ei tarvitse miettiä mikä symboli kuvaa ulkoseinää ja mikä ikkunaa. Kokonaisarkkitehtuurin standardointia tukee myös julkisen hallinnon suositus JHS179, jonka pohjalla on ArchiMate® kuvauskieli. Monelle meistä ArchiMate® kuvauskielen opettelu on siis edessä viimeistään nyt.

Suomen ensimmäinen ArchiMate®3 sertifikaatti Coalaan

Coalan Petteri Laamanen suoritti äskettäin ArchiMate® 3 sertifikaatin - muut coalat tulevat toki perässä. Urheilujuhlan hengessä kysyimme Petteriltä sen klassisen kysymyksen. Miltäs nyt tuntuu? Näyttäisi nimittäin, että sertifikaatti on Suomen ensimmäinen.

Petterillä on taustaa eri mallinnuskielistä, kuten UML ja BPMN. Sinänsä määrämuotoinen mallintaminen on hänelle tuttua. ArchiMate® on tullut vastaan sekä julkissektorilla (onhan se JHS179:n pohjalla) että muissa asiakkuuksissa. Myös versio 3, sillä asiakkaammekin ymmärtävät, että vanhaa standardia ei kannata enää opiskella, vaikkei ero suuri olekaan.

Konsulteilla luonnollisesti on sertifikaatit kunnossa, mutta oliko opiskelusta hyötyä?
- Kyllä se opiskelu pakotti lukemaan määrittelyt tarkemmin ja perehtymään kokonaisuudessaan kielen rakenteeseen. Samalla mietin, miten kuvauskieltä kannattaa käyttää. Opiskelumateriaalin esimerkit olivat todella hyödyllisiä. Standardi itsessään yllätti positiivisesti luettavuudellaan. Opiskelu ei ollut kovinkaan työlästä, koska minulla oli pohjalla jo ArchiMate® 2 sertifikaatti.
- Sertifioitumisesta on mielestäni se hyöty, että saavuttaa perustaidot kuvausten tekemiseen. Välillä olen nähnyt varsin mielenkiintoisiakin tulkintoja, miten on mallinnettu jotain asioita. Lukijallehan mallit eivät avaudu, jos kuvauskieltä ei ole käytetty oikein.

Standardien merkitys kokonaisarkkitehtuurityössä

Kokonaisarkkitehtuurin parissa työskentelevää konsulttia luonnollisesti kiinnostavat standardit muutenkin, tulevathan ne vastaan melkein kaikissa toimeksiannoissamme. Asiakkaillemme riittää osata heille valitut standardit ja useimmiten niistäkin käyttöön valittu osajoukko. Kaikkien ei luonnollisestikaan kannata hankkia kattavaa osaamista eri kuvauskielistä.

Standardit ovat päivän sana kokonaisarkkitehtuurissakin. Yhteisen ymmärryksen lisäksi ne tuovat myös yhteentoimivuutta. Testasimme Eetun kanssa kuvausten siirtoa välineestä toiseen. Siirtotavaksi valitsimme ArchiMate Model Exchange File Format. Viiden minuutin kuluttua sama sisältö oli katseltavissa toisessa välineessä ja näytti varsin samanlaiselta. Jos et halua välineiden suhteen toimittajaloukkuun, niin tätä kannattaa oikeasti miettiä! Meidän mielestämme luonnollisesti edustamamme BiZZdesign ei silti ole hullumpi valinta, onhan sen ArchiMate® kuvauskielen tuki aivan omaa luokkaansa.

 

Lue Annan ajatukset standardeista Coalan blogista

ArchiMate®3 näkyy jo Coalan koulutuksissa

Tällä hetkellä Coalalla on tarjolla Johdanto ArchiMate® 3 kuvauskieleen, mutta tulemme tarjoamaan myös sertifiointiin johtavaa koulutusta myöhemmin tänä vuonna. Onhan BiZZdesignilla ensimmäiset Open Groupin akkreditoimat kurssit ja Coala voi myös näitä kursseja BiZZdesignin kautta pitää. Kursseillamme opetus on suomeksi, vaikka materiaalit olisivat englanniksi, paitsi jos meille tulee vieraileva kouluttaja ulkomailta. Tästäkin on suunnitelmia, kaikkihan eivät päässeet laivalle tapaamaan Marc Lankhorstia.

Tule kurssille »
Coalan kevään 2017 kurssiesite.
Coala Oy

Peru uutiskirje | Päivitä tietosi | Jatkolähetä
Osoitelähde: Coalan asiakasrekisteri

Email Marketing Powered by Mailchimp