** Wij komen op voor de belangen van de vertrokken en terugkerende Nederlander  **
NIEUWSBRIEF JUNI 2012

Nationaliteit versus paspoort 

Afbeelding met tekst

Automatisch gegenereerde beschrijving 

De begrippen nationaliteit en paspoort worden nog wel eens door elkaar gehaald. Als je een Nederlands paspoort hebt, heb je toch ook de Nederlandse nationaliteit? Dat is eigenlijk niet altijd correct geredeneerd.

Lees hier wat we bedoelen  

Door een terroristen aanval was het te onveilig om in Nairobi het paspoort te laten vernieuwen 

In onze reeks ervaringsverhalen over het Verlies van het Nederlanderschap, deze keer, het verhaal van Leo die de Nederlandse nationaliteit heeft verloren door het niet tijdig vernieuwen van het paspoort. Hierdoor heeft ook zijn dochter niet meer de Nederlandse nationaliteit. Zij studeert vandaag de dag in Tilburg, helaas niet als Nederlandse studente. Lees hier hun verhaal

DigiD volledig online aanvragen vanuit het buitenland 

Bijna te mooi om waar te zijn. Toch is er een pilot afgerond om de DigiD activeringscode via videoverbinding te verkrijgen. De proef is uitgevoerd met Nederlanders vanuit verschillende landen. Het zou betekenen dat men niet meer fysiek naar een balie hoeft te reizen om de code af te halen. 

Binnenkort vindt de evaluatie plaats. Deze brengt in kaart wat het organisatorisch vraagt van zowel Logius (DigiD) als Nederland Wereldwijd (Loket Buitenland) om de oplossing beschikbaar te maken voor alle Nederlanders die vanuit het buitenland een DigiD willen aanvragen.  

Lees hier verder  

Raad & Daad 

Wij stellen graag in onze nieuwsbrief andere organisaties voor die zich inzetten voor Nederlanders in het buitenland. Dit keer Raad&Daad uit Frankrijk. De gedachte achter Raad&Daad is heel simpel, namelijk, “ervaringsdeskundigen en professionals die belangeloos hulp geven aan Nederlanders en Vlamingen die in Frankrijk wonen of daar een binding mee hebben”. Het kan ook plezierig zijn om in geval van nood in de eigen taal met een meer ervaren persoon te kunnen overleggen en die je zo nodig ook een enkele keer wil begeleiden naar één of andere instantie. 

Een mooi initiatief! Zijn er in andere landen ook soortgelijke organisaties? Dan willen we daar graag kennis mee maken. 

Lees hier verder 

Speciaal voor ouders en kinderen  

Nederlands onderwijs in het buitenland (NOB) vraagt jullie aandacht 

Veel Nederlanders die met hun gezin voor een kortere of langere periode de stap naar het buitenland zetten, willen de banden met het thuisfront warm houden. Nederlands onderwijs speelt daarin een belangrijke rol.  

Als koepelorganisatie van het Nederlands Onderwijs in het Buitenland (in opdracht van OCW) is het een taak van NOB om ouders hierover te informeren of met advies terzijde te staan.  Stichting GOED zet zich in voor goede informatievoorziening en ondersteunt daarom NOB van harte in haar overkoepelende rol. Stichting NOB heeft gemerkt dat lang niet iedereen op de hoogte is van haar activiteiten. Stichting GOED heeft hierop Nederlandwereldwijd.nl en NOB succesvol in contact gebracht. Maar ook de Nederlander in het buitenland en NOB moeten elkaar weten te vinden! Op veel locaties in de wereld lukt dat goed, maar zeker niet overal. Ze hebben gemerkt dat niet alle ouders in het buitenland NOB kennen, en omgekeerd dat NOB lang niet alle ouders in het buitenland bereikt.

NOB wil hier graag verandering in brengen. Help je mee? Slechts enkele minuten helpen NOB verder hun inzet te versterken.

Ga naar naar de vragenlijst via deze link: https://stnob.typeform.com/to/JKHd43bB 

Vaccinatie update 

Dank voor alle feedback die wij hebben ontvangen. Vorige week hebben we op uitnodiging een gesprek gehad met VWS en RIVM , samen met collega organisaties, over de Covid vaccinaties voor mensen die nu tijdelijk in Nederland verblijven. Op dit moment kunnen mensen die voor langere tijd in Nederland verblijven een vaccinatie afspraak maken. Een afspraak kan alleen vanuit Nederland gemaakt worden, check de voorwaarden op de website van de Rijksoverheid.  

Op dit moment is er geen mogelijkheid Nederlanders te ondersteunen die in landen of gebieden wonen waar Covid vaccinaties ‘nog’ niet beschikbaar zijn.  

Ook is er nog geen duidelijkheid voor de mensen die een nog niet, door de EMA, goedgekeurd vaccin hebben gekregen, wat betreft reizen naar Nederland.  

Zodra we nieuwe informatie hierover ontvangen, zullen we dat mededelen. 

Doe je mee? 

 

Stageplek op het gebied van communicatie en marketing 

Wil je ervaring opdoen op het gebied van (digitale) marketing en helpen om onze online community te laten groeien? Ben je creatief, houd je van schrijven en ben je altijd op de hoogte van de nieuwste trends op sociaal media (Facebook, Instagram, LinkedIn, Twitter en YouTube)? Kun je nieuwe campagnes bedenken, content creëren voor op sociaal media en de website (tekst, visuals en video) en meewerken aan de algehele (online) marketingstrategie en de uitwerking daarvan? Dan is St. GOED op zoek naar jou!  

Heb je interesse neem dan contact met ons op via contact@stichtinggoed.nl  

Vrijwilligers (ambassadeurs)

Wij zijn ook op zoek naar mensen die in Frankrijk, Portugal, Canada en de VS wonen en de Stichting GOED positief onder de aandacht willen brengen. 

Dus ben je actief op Facebook en/of andere Social Media kanalen en ben je voor een paar uurtjes per week beschikbaar? Dan horen wij graag van je!  

Woon je in een ander land dan hierboven vermeld dan ben je natuurlijk ook welkom. 

Vrijwilliger Nationaliteit 

Heb je kennis of wil je leren over de Nederlandse nationaliteitswetgeving? Kom onze in-house specialist Kris assisteren bij het verspreiden van informatie en help mee extra aandacht te geven aan de problematiek. 

Centraal meldpunt

Meldingen via het Centraal Meldpunt van Stichting GOED versterken onze stem naar de overheid. Bedankt voor jullie reacties en zelfs suggesties van mogelijke oplossingen voor problemen waar jullie tegen aanlopen bij de interactie met Nederlandse overheid en/of essentiële (semioverheid) diensten. Wij gebruiken deze als input voor ons contact met bijvoorbeeld overheidsinstanties en bij het bepalen van onderwerpen van prioriteit.

Enkele belangrijke punten zijn de zorg, DigiD en de registratie RNI en BRP.
Jullie reacties zijn en blijven welkom!

 

Dank voor de donaties


Jullie hulp stelt ons in staat om nog meer te doen, maar het is vooral erg motiverend te weten dat wij gesteund worden in onze activiteiten.
 

 

     

Ondersteun ons werk
Een kleine bijdrage zorgt ervoor dat wij kunnen doorgaan met wat we doen; Zelfs deze nieuwsbrief kost ons aardig wat centjes. Als GOED donateur profiteer je ook nog eens van leuke kortingen


Hier meer info over hoe je als GOED donateur kan bijdragen. 
     
Facebook
Twitter
Website
Email
YouTube
Copyright © 2021, All rights reserved.

Wilt u veranderen hoe u deze emails ontvangt?
update voorkeuren of unsubscribe van de mailinglijst.