Copy
Nieuwsbrief Hybride Docent #4
View this email in your browser
Het schooljaar is inmiddels alweer drie maanden gevorderd en de onderwijsmachine is op stoom. Wij zijn het nieuwe jaar vol inspiratie gestart. Dit schooljaar willen we Hybride Docent verder brengen door middel van onderzoek, activiteiten als job twinning en de zoektocht naar potentiële routes richting hybride docentschap.

In deze nieuwsbrief delen wij in het kort onze huidige activiteiten en plannen voor de komende maanden en besteden we aandacht aan berichten die ons opvielen in de media.

De hybride docent als arbeidsmarktinstrument?

Begin 2016 deelden wij de uitkomsten van onze arbeidsmarktanalyse middels een fraaie infographic. Deze arbeidsmarktanalyse heeft veel duidelijkheid gebracht over de mate waarin er hybride gewerkt wordt in het onderwijs en over de drijfveren van hybride docenten. Deze analyse heeft ook geresulteerd in een reeks (vervolg)vragen.

We zijn er trots op dat we samen met o.a. de baaningenieurs, TNO en Erasmus Universiteit verder onderzoek kunnen uitvoeren naar hybride werken in het onderwijs.

Nieuwe gegevens gaan duidelijkheid verschaffen over hybride werken in het onderwijs en bijvoorbeeld over verschillen tussen onderwijsniveaus en vakgebieden en over zaken als bevlogenheid en motivaties bij hybride docenten.

In januari presenteren we de resultaten. Wordt vervolgd!

Job Twinning: één van de routes richting meer hybride docentschap

Hybride Docent organiseert dit jaar in meerdere regio's 'Job Twinning' (wat is Job Twinning?)

  • In Amsterdam is gestart met een nieuw job twinning-traject. Er zijn nog enkele plekken beschikbaar.
  • In Den Haag (en omstreken) is job twinning vanaf 1 december van start gegaan. De inschrijving staat open. Klik hier voor meer informatie.
  • Ook in Gelderland staat een traject in de startblokken in samenwerking met Installatiewerk Noord, Oost & Flevoland, Oost Nederland Energiek en Knooppunt Techniek (Tech4Food).
Aandacht voor de arbeidsmarkt in het VO

Onderwijsatlas VO

Onlangs publiceerde VOION de Onderwijsatlas VO met interessante data. Het lerarentekort is nog steeds stevig bij bepaalde vakken (zie de afbeelding hiernaast).

Zeker zo opvallend is de tevredenheid van docenten over de loopbaanmogelijkheden (zie afbeelding rechtsonder). Minder dan 30% geeft aan hier tevreden over te zijn. 

Veel meer informatie is te vinden in het rapport.

Een loopbaan lang bewegen tussen onderwijs en bedrijfsleven

Nienke Meijer, voorzitter College van Bestuur Fontys Hogescholen, is een van de opstellers van het plan ‘Circulaire Carrières op een grenzeloze arbeidsmarkt’. Het plan moet het lerarentekort in het technisch beroepsonderwijs helpen oplossen. In Zuid-Nederland gaan drie pilots het idee in de praktijk uitwerken. ‘Er zijn nieuwe, creatieve oplossingen nodig.’ Lees hier verder...

Ook in de media...

  • Hybride Docenten in de verpleging?
  • Minister Kamp heeft aandacht voor parallelle (onderwijs)carrières in deze toespraak.
  • In de regio Gelderland/Overijssel werken bedrijven en onderwijs succesvol samen in het SLUISproject.
  • 'Multi-jobbing in het nieuws' (zie ook tweet hiernaast).
Dit schooljaar gaat Hybride Docent actief op zoek naar manieren om de kansen en keerzijdes van hybride docentschap op de juiste manier voor het voetlicht te brengen, loopbaanroutes te verkennen en kennis te verbreden en verdiepen.

Wilt u meer weten over Hybride Docent, job twinning en/of het genoemde onderzoek? Of wilt u als organisatie, docent of niet-docent meedenken over loopbaanpaden richting hybride docentschap of meedoen aan een van de job twinning-trajecten? Kijk op onze website of stuur een e-mail naar info@hybridedocent.com
Copyright © Hybride Docent 2016
Alle rechten voorbehouden.


 


This email was sent to <<E-mail>>
why did I get this?    unsubscribe from this list    update subscription preferences
Hybride Docent · Ridderspoorweg 107 · Amsterdam, 1032 LL · Netherlands

Email Marketing Powered by Mailchimp