Copy
Nieuwsbrief Gerardus Majella Parochie October 2021 
 
View this email in your browser
Mozarts Requiem voor Alle Zielen, 31 oktober – 15.30 uur
Wat is fijnere en troostendere muziek dan Mozarts Requiem? Utrechts vocaal ensemble Trajecti Voces zingt het op zondagmiddag 31 oktober in onze eigen Gerardus Majellakerk. Op het programma staat ook zijn Ave Verum. Het concert is een gedenkmoment voor onze overledenen. Broeder Ignatius Maria leest spirituele teksten die te maken hebben met verlies van dierbaren. Het is inmiddels de zevende keer dat dit project plaatsvindt, steeds met veel belangstelling van het publiek.  Zangers uit eigen gelederen nemen de solopartijen voor hun rekening. Wouter van Belle begeleidt het op het orgel. Het geheel staat onder leiding van dirigent Dirkjan Horringa. Het concert begint om 15:30 uur en duurt iets meer dan een uur. Entreeprijs: € 15. Reserveren is niet nodig. Nadere info bij Dirkjan Horringa  dirkjan@pellegrina.net

Online kick-off evenement met Fr. James Mallon 
In aanloop naar de conferentie ‘De Missionaire parochie – Als God renoveert’ nodigen wij u van harte uit voor het online kick-off evenement op donderdag 28 en vrijdag 29 oktober 2021. De Canadese priester James Mallon, hoofdspreker op de eerder uitgestelde conferentie op 24 en 25 maart 2022, zal tijdens de kick-off een inleiding geven. Voor de conferentie zelf hebben zich zo’n 1000 mensen opgegeven. Op donderdagavond 28 oktober 2021 van 20.00 tot 21.30 uur wordt de online ontmoeting verzorgd in een studio in Veenendaal. In het programma zal fr. James Mallon live vanuit Canada spreken met aansluitend een Q&A (vraag en antwoord). Drie gasten zullen ter plekke vanuit hun eigen context reageren op de inleiding van Mallon en vertellen over de eigen ervaringen op weg naar een missionaire parochie. De gasten zijn: mgr. Jan Liesen, bisschop van Breda; Heleen van de Reep, pastoraal werkster in de Clara en Franciscus Federatie in het Groene Hart en Carolien Hoogenboom, projectmedewerkster voor de ‘Missionaire Parochie’ voor young professionals en vrijwilligster in een parochie in Haarlem. Het geheel is ingebed in muziek, gebed en interactie via social media. Aanbevolen wordt om deze online kick-off bijeenkomst samen met anderen uit de parochie te kijken en hierover dan door te spreken met elkaar, bijvoorbeeld in een zaal van de parochie. Hierbij kunt u de stream bijvoorbeeld met een beamer projecteren en na de livestream samen delen over wat u gezien en gehoord heeft.

Extra Zoom bijeenkomst
Op vrijdagavond 29 oktober 2021 is er de mogelijkheid om van 20.00-21.00 uur via een Zoom bijeenkomst door te spreken over de inleiding van Mallon. Een ieder kan een deelgroep kiezen, waarin uitgewisseld kan worden met mensen uit heel Nederland en Vlaanderen afhankelijk van waar men staat in het proces naar een (meer) missionaire parochie. De opties zijn: 1. Ik twijfel of dit gaat werken in mijn parochie; 2. Ik sta alleen in dit proces, wat nu?; 3. In onze parochie willen we een start maken en 4. In onze parochie zijn we al een tijdje onderweg.
Klik hier om je aan te melden! 

Naar aanleiding van Werelddovendag
Zondag 19 september was het werelddovendag. De Wereld Gezondheidsorganisatie (WHO) schat dat 5% van alle mensen op aarde doof of slechthorend zijn. Dat zijn in totaal zo'n 350 miljoen mensen. In Nederland is ongeveer 1 op 1.000 mensen vanaf de geboorte of vroeg in het leven doof. In Nederland heeft ongeveer 40 procent van hen een katholieke achtergrond, zegt diaken Marcel Broesterhuizen die verantwoordelijk is voor het dovenpastoraat in ons land. Dat zijn 6 à 7.000 mensen. Het katholieke dovenpastoraat in Nederland heeft persoonlijke contacten met 600 tot 700 mensen. Het pastoraat organiseert speciale kerkdiensten voor hen, waar zowat 200 mensen naartoe komen. Dove mensen voelen zich daarin een buitenstaander. Er wordt eens vriendelijk naar hen gelachen, maar echte communicatie is er niet. Wat kan de Kerk doen om meer gastvrij te zijn voor slechthorenden? Broesterhuizen: De dovengemeenschap heeft haar eigen taal en cultuur, die heel belangrijk is en centraal staat in hun leven. Het zou mooi zijn als de Kerk meer zou aansluiten bij die cultuur en doven bij elkaar zou brengen in een gericht aanbod waar ze er helemaal bijhoren. Daarnaast weten doven natuurlijk ook dat ze met horenden samenleven. Ook in een omgeving met horenden willen ze er graag bijhoren. Daarvoor zijn goede tolken nodig en de kunst om die diversiteit positief te beleven.
Bekijk hier een video waarin een kind het hele verhaal van de Bijbel uitlegt in gebarentaal.
15 jaar en zaligverklaard: het levensverhaal van Carlo Acutis
‘Iedereen wordt geboren als een uniek mens, maar velen sterven als een fotokopie’, zei Carlo Acutis. Dat geldt echter niet voor hem. Zijn verhaal.
Op YouTube kan je enkele interviews bekijken met Antonia Salzano, de moeder van Carlo Acutis. De overtuiging waarmee ze over haar christelijk geloof spreekt, staat in groot contrast met de vrouw die vroeger maar bij drie gelegenheden een kerk vanbinnen zag: bij haar eerste communie, plechtige communie en huwelijk. Daar zou Carlo verandering in brengen: de passief-gelovige vrouw is een vurige gelovige geworden, die bevlogen getuigt over het Evangelie en het leven en werk van haar zoon: Hij bekeerde me. Dat beschouw ik  als een wonder. Ik was ver van de kerk. Ik groeide op in een geseculariseerd gezin, zoals miljoenen mensen vandaag. Maar door mijn zoon, die mij voortdurend indringende vragen stelde over het geloof, werd ik gedwongen na te denken. Dat was de reden waarom ik dichter bij de kerk kwam.’ Ze is niet de enige, getuigt ze: ‘Carlo ademde het Evangelie uit en als vanzelf trok hij daardoor mensen aan. Verschillende mensen heeft hij zo teruggebracht tot het geloof, ook jonge mensen. Carlo Acutis stierf in 2006 op 15-jarige leeftijd. Precies een jaar geleden, op 10 oktober 2020, werd hij zaligverklaard. Lees verder...
Paus zal kerkvader Ireneüs als kerkleraar en ‘leraar van de eenheid’ uitroepen
Paus Franciscus heeft aangekondigd de vroege kerkvader Irenaeüs binnenkort uit te zullen roepen tot kerkleraar. De in het huidige Turkije geboren bisschop van Lyon zal de specifieke titel ‘leraar van de eenheid’ krijgen.
Ireneüs van Lyon (ca. 140-202) zal zo de 37e Doctor universae ecclesiae (’Leraar van de Universele Kerk’) worden. Paus Franciscus deed zijn aankondiging donderdag tijdens een audiëntie met een groep rooms-katholieke en orthodoxe theologen.  Deze theologen zijn verenigd in een oecumenische dialooggroep die de naam Sint-Ireneüs draagt. Deze theoloog en bisschop geldt als een ‘Griekse kerkvader’ want afkomstig uit het Oosten - hij werd geboren in Smyrna, in het huidige Turkije - maar werd in 177 de bisschop van Lyon in de westerse kerk. Paus Franciscus prees Ireneüs die ‘uit het Oosten kwam maar zijn bisschopsambt in het Westen uitoefende en zo een belangrijke geestelijke en theologische brugfunctie tussen oosterse en westerse christenen vervult’. Bovendien draagt de Griekse naam Ireneüs ‘het woord voor vrede in zich’, zei de paus. ‘We weten dat de vrede van de Heer geen ‘onderhandelde’ vrede is die het gevolg is van overeenkomsten die belangen moeten verdedigen, maar een vrede die verzoent en de eenheid herstelt’. De eenheid die de oecumenische dialoog zoekt is volgens Franciscus ‘een eenheid die rijk is aan verschillen en die niet toegeeft aan de verleiding van een standaardiserende uniformiteit’.  Het initiatief om Ireneüs tot kerkleraar uit te roepen gaat terug op de voormalige aartsbisschop van Lyon, kardinaal Barbarin. Deze deed daartoe in 2017 een verzoek aan de paus. Ireneüs was de tweede bisschop van Lyon en streed door zijn geschriften onder meer tegen het gnosticisme. Zijn belangrijkste geschrift draagt als titel ‘Tegen de ketters’. De in 2004 in Duitsland opgerichte oecumenische werkgroep Sint-Ireneüs wil naar eigen zeggen ‘de grote verschillen in mentaliteit, denkwijzen en theologiseren die invloed hebben op de problemen binnen de orthodox-katholieke dialoog onderzoeken’. Zij wil bovendien ‘bekijken hoe beide tradities elkaar kunnen verrijken zonder hun eigen identiteit te verliezen’. De titel kerkleraar is vanaf de dertiende eeuw ontstaan vanuit het begrip kerkvader, dat de grote christelijke denkers uit de oudheid aangeeft. Kerkleraren zijn denkers uit alle tijden die de christelijke leer op zodanige wijze hebben verwoord en uitgedragen dat zij door de Rooms-Katholieke Kerk van belang worden geacht voor de gehele, universele kerk van alle tijden en plaatsen. In 2015 riep paus Franciscus de tiende-eeuwse Armeense theoloog Gregorius van Narek tot 36e kerkleraar uit. Dit was bijzonder, omdat deze heilige nooit lid was van de Rooms-Katholieke Kerk, maar van de Armeens-Apostolische Kerk. Van de 36 kerkleraren zijn er vier vrouw. Een verzoek van de Poolse bisschoppen om Johannes Paulus II als kerkleraar op te nemen wees Franciscus vorig jaar af.
Papiercafé Majella is gestart
Op maandag 4 oktober is in het Thomas à Kempis Leerhuis schuin achter de kerk het Papiercafé Majella gestart. In dit Papiercafé helpen vrijwilligers iedereen die papieren/formulieren/berichten heeft ontvangen die ingewikkeld zijn. Het gaat niet alleen om papieren van de overheid maar ook van bedrijven en andere organisaties. Als mensen er niet uitkomen (en dat is heel begrijpelijk want op eenvoudige manier communiceren is voor de overheid en bedrijven heel moeilijk), kunnen ze hun zaken aan het Papiercafé voorleggen. De hulp is gratis.
Het Papiercafé is open op maandag-, dinsdag- en woensdagmorgen van 10.00 uur tot 11.30 uur. Iedereen kan dan zonder aanmelding binnenlopen. Parochianen natuurlijk ook. Bellen kan tijdens de openingsuren ook: 06-83665674. Het Papiercafé helpt ook met vragen die via de mail binnenkomen: info@papiercafe.nl
Het Papiercafé is een initiatief van de Stichting Utrecht op Orde. Meer informatie op de website. Alles wat U zegt blijft vertrouwelijk.
Braziliaanse stervoetballer Neymar mag niet te veel over zijn geloof praten
De Braziliaanse voetballer Neymar ontvangt jaarlijks ruim zes miljoen euro van zijn club Paris-Saint-Germain als hij het niet te vaak over zijn geloof heeft. 
Dat schrijft de Spaanse krant El Mundo, dat het contract van de stervoetballer heeft ingezien. Neymar moet zich onthouden van ‘religieuze en politieke propaganda die het imago en de eenheid van de club kan schaden’, zo citeert de krant uit de zogeheten ethische clausule in het contract. Die zes miljoen betreft overigens een soort bonus: het ‘kale’ jaarsalaris bedraagt bijna 37 miljoen euro. De club uit de Franse hoofdstad heeft nog niet gereageerd op de berichtgeving, maar als het klopt zou het niet de eerste keer zijn dat Neymar wordt gevraagd zijn toon wat te matigen. In 2018 vroeg de Braziliaanse voetbalbond hem min of meer hetzelfde. Neymar heeft zijn geloof nooit onder stoelen of banken gestoken. In 2015 droeg hij tijdens de finale van de Champions League, het belangrijkste Europese voetbaltoernooi, een zweetband waarop ‘100% Jesus’ was te lezen. Neymar groeide op in Sao Paulo, en ging daar als kind naar een evangelische kerk die hij nog altijd financieel steunt.  Overigens is Neymar niet de enige voetballer die openlijk over zijn geloof spreekt, want ook de Nederlandse voetballer Memphis Depay doet dit geregeld. Eén van Neymars’ bekendste landgenoten, Kaka, zei zelfs dat hij na zijn voetballoopbaan voorganger in een evangelische kerk wilde worden. Zover lijkt het echter nog niet te zijn, want sinds 2017 lijkt Kaka vooral van zijn voetbalpensioen te genieten.
Katholieke jongeren willen meer solidair en broederlijk Europa
Europese jonge katholieken streven naar een meer verenigd Europa op basis van zijn fundamentele waarden van solidariteit, broederschap en respect, staat te lezen in het rapport van de Commissie van Bisschoppenconferenties van de EU (COMECE). Het rapport bundelt de concrete beleidsvoorstellen en suggesties van een honderdtal katholieke jongeren, dat in juni 2021 op initiatief van de COMECE heeft deelgenomen aan een katholieke jongerenconventie over De toekomst van Europa. Het 13 pagina's tellende eindrapport bundelt de wensen en zorgen van jonge katholieken uit heel Europa. Het pleit voor meer solidariteit tussen de regio’s en de generaties, de versterking van broederlijkheid en solidariteit en een Europa waarin niemand achterblijft. Europa wordt ook aangemaand tot bijzondere aandacht voor de werkgelegenheid van jongeren, de toegankelijkheid van het onderwijs en mogelijkheden tot bijscholing en levenslang leren. Europese instellingen moeten meer steun geven aan jongeren uit kansarme groepen, zodat ook zij meer kans krijgen om deel te nemen aan uitwisselingsprogramma's en bijscholingscursussen. Een bijzonder aandachtspunt is de zorg voor ons gemeenschappelijke huis en de uitbouw van een duurzamere samenleving. Europa moet op dat vlak een ambitieuzer beleid nastreven en wereldwijd een voortrekker worden in het streven naar een duurzame samenleving. Een eerste kans daartoe biedt de komende VN-Conferentie over Klimaatverandering (COP-26) in Glasgow. Tot slot dringen de jongeren aan op een nauwere samenwerking tussen de Europese instellingen en de vertegenwoordigers van de erkende erediensten. Download het COMECE-rapport (Engels). 
Klimaatpelgrimstocht trekt door Utrecht
Op vrijdag 8 oktober 2021 trok de (5e) internationale oecumenische klimaatpelgrimstocht door Utrecht. Zij werden in onze stad gastvrij ontvangen door de gezamenlijke kerken. Bij het begin van de stad stonden pastoor Boogers en pastoraal werker Gérard Martens van de St. Martinusparochie met enkele vrijwilligers de stoet van zo’n 90 pelgrims op te wachten. Diaken Jouke Schat liep namens de Drie Utrechtse parochies  een dag mee. In het oecumenisch Johannescentrum in Overvecht werden de pelgrims onthaald door het team van het centrum met broodjes en soep. Daar was ook gemeenteraadslid Jan Wijmenga (CU) aanwezig die namens de gemeenteraad de pelgrims toesprak. Hij vertelde dat burgemeester Dijksma de pelgrims aan het eind van hun tocht in Glasgow zal opwachten. De pelgrimstocht is een initiatief van de protestantse en katholieke kerken en hulporganisaties in Duitsland en Nederland. De pelgrims willen met hun tocht aandacht vragen voor de klimaatproblemen in de wereld. Heel speciaal willen zij het belang van de Wereldklimaatconferentie 2021 in november in Glasgow promoten. Daar moeten afspraken op wereldniveau worden gemaakt om het klimaat snel en sterk te verbeteren. De conferentie is een vervolg op die in Parijs waar een wereldwijde klimaatovereenkomst is gesloten. De klimaatpelgrimstocht is begonnen in Polen en zal eindigen in Glasgow vlak vóór het begin van de klimaatconferentie. Aan de deelnemers van die conferentie zal een pakket aan voorstellen worden overhandigd namens de deelnemende kerken. Kijk hier voor meer informatie over de Klimaatpelgrimstocht. 

The Pope Video
Bidden we deze maand samen met de Paus:  dat elke gedoopte persoon deelneemt aan de evangelisatie en dat elke gedoopte beschikbaar is voor de missie door het getuigenis van zijn leven. En dat dit getuigenis de smaak van het Evangelie mag hebben.. Kijk hier... 
Twitter
Facebook
Website
Copyright © 2021 Gerardus Majella Parochie, All rights reserved.


Want to change how you receive these emails?
You can update your preferences or unsubscribe from this list.

Email Marketing Powered by Mailchimp