Copy
Is de maandbrief niet goed leesbaar, bekijk hem dan »online.
Facebook
Twitter
RingTV

Maandbrief - november 2016

Geachte ouders en verzorgers,
  
Ongemerkt zijn we al in de donkere dagen voor Sinterklaas en de Kerst beland. Het weer is wisselvalliger en ik hoorde op het journaal dat in Europa de winter al zijn intrede heeft gemaakt. Toch lijkt het alsof het schooljaar nog maar pas begonnen is. Drie maanden zijn we bezig en voor uw gevoel is er toch weer een hoop gebeurd.

Als uw zoon of dochter in onze brugklas zit, dan heeft u elke avond verhalen gehoord over wat uw kind op de Ring heeft meegemaakt: die meneer is wel erg streng en bij die mevrouw … cool die lessen. Ook de eerste toetsweek (spannend natuurlijk) is al weer achter de rug. Zit uw zoon of dochter in hogere klassen dan kent u het ritme van de schooljaar en zullen de verhalen misschien wat minder enthousiast zijn. Ook hier komen de eerste cijfers al weer binnen. Binnen niet al te lange tijd lonkt voor iedereen het eerste rapport.

We kunnen terugkijken op een goed begin van het schooljaar: geen vacatures, de reizen (zeker spannend in deze tijd) zijn allemaal goed verlopen en de eerste vakantie is alweer een paar weken geleden. In deze Maandbrief vindt u van elke reis een uitgebreid verslag.

Nu de Maandbrief van november; vol zaken die in de school zich hebben afgespeeld. Lezenswaardig en vol informatie. Ik wens u veel leesplezier bij deze Maandbrief.
Tot slot wil ik u wijzen op de algemene ouderavond die georganiseerd wordt door de Oudervereniging op dinsdag 8 november 2016. Deze avond heeft als onderwerp (is heel interessant) puberbrein en huiswerk.


Met vriendelijke groeten,
 
Hans Timmermans
rector De Ring van Putten


Vakantieschema

28 november
Lesvrije dag (zie artikel hieronder)
Kerstvakantie
ma 26 december 2016 t/m vr 6 januari 2017
Voorjaarsvakantie
ma 27 februari 2017 t/m vr 3 maart 2017
Tweede Paasdag
ma 17 april 2017
Meivakantie
ma 24 april 2017 t/m vr 5 mei 2017
(inclusief Koningsdag do 27 april)
Hemelvaart
do 25 mei 2017 t/m vr 26 mei 2017
Pinksteren
ma 5 juni 2017
Zomervakantie
ma 10 juli 2017 t/m vr 18 augustus 2017


Let op! 28 november lesvrije dag

Op maandag 28 november nemen alle docenten van De Ring van Putten deel aan een studiedag die in het teken staat van het schoolplan. Hierin verwoordt de school haar doelstellingen voor de komende vier jaren en hoe zij deze beoogt te bereiken. Er zijn die dag géén lessen. Dit is niet opgenomen in het overzicht met belangrijke data dat u eerder hebt ontvangen, daarom wijzen wij u er hierbij op. 


Afscheid rector Ron Bosman

Ron Bosman, tot voor kort de rector van osg De Ring van Putten, nam op donderdagmiddag 27 oktober afscheid van zijn school. Hij heeft inmiddels de
aow-gerechtigde leeftijd behaald en hij gaat met pensioen.

De middag startte met een lezing van professor dr. Margriet Sitskoorn. Zij is hoogleraar klinische neuropsychologie en gespecialiseerd in de invloed van omgeving en gedrag op het menselijk brein. Zij gaf een interessante verhandeling over hoe je in de klas en daarbuiten doelen kan stellen en deze kan bereiken.

De verschillende sprekers roemden Bosmans grote inzet voor de school. Onder zijn leiding is De Ring van Putten verder uitgegroeid tot een school waar leerlingen en medewerkers graag naartoe gaan en waar goede resultaten bereikt worden. In zijn dankwoord relativeerde Ron Bosman al deze eer: ‘Mooie prestaties behaal je samen.’


Uitnodiging thema-avond ‘Puberbrein en huiswerk’ op dinsdag 8 november

Hier is nogmaals de uitnodiging te vinden die per mail
verzonden is op donderdag 27 oktober.
U kunt zich nog aanmelden!


Uitwisseling China

Op zaterdag 29 oktober is een groep van veertien leerlingen en drie begeleiders vertrokken naar China.
Bart de Ruiter houdt weer een vermakelijk blog bij over de Chinese avonturen.


Schoolstewards

Vanaf maandag 7 november starten wij met het programma Schoolsteward.
Lees er hier alles over.


Groot internationaal project op De Ring

Van maandag 5 t/m vrijdag 9 december hebben we 70 leerlingen en 12 docenten te gast op De Ring van Putten. Onze gasten komen uit Denemarken, Finland, Frankrijk, Turkije, Bulgarije, Roemenië en Italië.  De groep verblijft in het Stayokay hostel in Rotterdam. Helaas konden we niet genoeg gastgezinnen vinden om de leerlingen in Spijkenisse te kunnen onderbrengen.

Samen met onze leerlingen uit 4 havo (met natuurkunde in het vakkenpakket) en 5 vwo (zonder economie in het vakkenpakket) werken de leerlingen van maandag t/m vrijdag van 08:30 uur t/m 16:10 uur (of t/m 17:00 uur op de excursiedag) aan activiteiten rondom het thema energie en nearly zero energy buildings. Op de planning staan o.a. een aantal interessante lezingen met verwerkingsopdrachten,  de Fushion Road Show, natuurkunde practica en een excursiedag naar Futureland op de Maasvlakte2 en naar de Amercentrale van Essent in Geertruidenberg.  Het belooft een leerzame week te worden.

De overige leerlingen in de bovenbouw van het havo en vwo hebben andere projecten van dinsdag 6 december t/m vrijdag 9 december. Zo is er een project over beeldmanipulatie, een project rondom  het wereldhandelsspel en voor anderen is er ruimte om aan de profielwerkstukken te werken. De leerlingen krijgen hier binnenkort meer informatie over.

(werkgroep internationalisering)


International energy saving night for a sustainable world in klas 3 op 14 december

Samen met onze partnerscholen in Spanje, Portugal, Noorwegen en Italië willen we graag stil staan bij het energieverbruik in onze huizen. Er gaat heel veel energie naar licht. We weten allemaal dat energie schaarser wordt. In klas 3 zullen de leerlingen tijdens reguliere lessen hier bij stil staan en een aantal opdrachten maken. Onderdeel van deze opdracht is een kaarsjesavond thuis. Het idee is dat de lampen voor een aantal uurtjes uit blijven en zo energie bespaard wordt. Daarvoor in de plaats worden er gezellige kaarsjes aangestoken. Dit kan alleen een succes worden met uw hulp als ouder/verzorger. Wat kan je nog wel doen met kaarsjes aan en wat niet meer? Wat gaat u deze avond thuis doen zonder lampen aan? Met deze activiteit kunt u het onderwerp thuis ook bespreekbaar maken. Daarom willen we u vragen om alvast woensdagavond 14 december in uw agenda te noteren voor deze activiteit. Alle bovenstaande partnerscholen hebben op hetzelfde moment dezelfde activiteit . In de volgende maandbrief willen we u meer informatie geven over deze activiteit. 
(werkgroep internationalisering)


Kinderboekenschrijfster Maren Stoffels voor tiende keer op De Ring

De aula van de school leek even op een van de vele podia in attractiepark Duinrell gedurende een Tinadag. Meisjes, maar ook enkele jongens, dromden na afloop van het optreden van de kinderboekenschrijfster om haar heen. Ze wilden vragen stellen, een boek kopen of een handtekening scoren.
Lees hier meer.REIZEN EN PROJECTEN VIERDEKLASSERS


Verslag en filmpje Berlijnreis

Lees hier het verslag van de Berlijnreis.


Verslag Parijs

Lees hier het verslag van de Parijsreis.


Verslag Ardennenreis

Lees hier het verslag van de Ardennenreis en bekijk alle foto's.


Verslag en filmpje Praagreis

Voor het verslag van de Praagreis, klik je hier.


Verslag en filmpje reis naar Londen

Lees hier het verslag van de reis naar Londen.


Verslag sportproject

Verslag van het sportproject


Project 'Maak een krant'

Bekijk hier het resultaat van het project 'Maak een krant'. 


Project Hong Kong

Het project Hong Kong begon met een filmpje over de stad Hong Kong. Hieruit werd de leerlingen verteld wat te doen; het maken van een reisgids over de stad.

De groepjes gingen uiteen en sneden verschillende onderwerpen aan. De opdracht hield in dat de reisgids inhoudelijk woensdagmiddag af moest zijn en dat de leerlingen donderdag de tijd hadden om eventueel nog wat aan te passen. Donderdagmiddag was er een gezellige lunch met Chinese hapjes.

Vrijdag presenteerden de leerlingen hun reisgids en hierna konden de leerlingen gaan genieten van hun herfstvakantie.


Project Striptekenen

Figuurzagen en een ontmoeting met de 77-jarige Martin Lodewijk.
Lees hier het verslag.


Project Kalligrafie

Op de eerste dag van het kalligrafie project kregen de leerlingen de basistechnieken uitgelegd en gingen ze met een platte penseel aan de gang. Dat vonden ze over het algemeen best pittig. 
Toen de leerlingen die techniek min of meer onder de knie hadden, kregen ze les in het schrijven met de platte pen. Net als de monniken in de middeleeuwen schreven de leerlingen weer met pen (veer) en inkt. Voor iedere leerling was er een kalligrafieboek beschikbaar waarin stond hoe bepaalde letters gekalligrafeerd moesten worden. Iedereen deed z’n uiterste best om een zo mooi mogelijk
geschreven tekst op papier te krijgen.
De opdracht was om een A5 boekje van 8 pagina’s vol te schrijven met diverse soorten kalligrafie. Opvallend was de rust die in het lokaal heerste. Je kon bijna een speld horen vallen. De leerlingen hebben erg hun best gedaan en werden langzaam maar zeker vergiftigd met het kalligrafievirus. Er waren zelfs leerlingen die vroegen of ze langer mochten blijven omdat ze moeilijk konden stoppen!
Kortom het doel om leerlingen de basisbeginselen van Kalligrafie bij te brengen is gelukt! En meer dan dat.
Al met al een geslaagde en gezellige week! 
(Charles Julien)


Muziekproject

Beats by Bach
In deze projectweek hebben we het project ‘Beats by Bach’ gedaan, een al bestaand project wat wij hebben aangepast naar onze eigen wensen.
Aan de hand van de thema’s van de componist en een aantal, vooraf uitgekozen, muziekstukken, hebben de leerlingen een filmpje in elkaar gezet; ze hebben alles zelf gedaan van begin tot einde.

Begonnen met een brainstorm en dit omgezet in een script, hier zelf de materialen en rekwisieten voor bij elkaar gezocht en vervolgens gefilmd en gemonteerd. Alle leerlingen hebben keihard gewerkt en waren super enthousiast, we hadden ons geen leukere groep kunnen wensen!

Zo veel creativiteit en goede ideeën die prachtig vertaald zijn naar een mooi eindresultaat wat op bovenstaand filmpje te bewonderen is.
Hopelijk volgend jaar weer zo’n leuk project!
 
(Janine Rijsdijk en Marieke Kranenberg)
Copyright © 2016 osg De Ring van Putten, All rights reserved.


Hoe wilt u deze e-mails ontvangen?
Mijn voorkeuren aanpassen of uitschrijven voor deze nieuwsbrief

Email Marketing Powered by Mailchimp