Copy
Is de maandbrief niet goed leesbaar, bekijk hem dan »online.
Facebook
Twitter
RingTV

Maandbrief - december 2016

Geachte ouders en verzorgers,
  
Voor u ligt al weer de laatste Maandbrief van het kalenderjaar 2016. De eerste maanden van dit schooljaar zijn voorbij gevlogen. Binnenkort krijgt u het eerste rapport van uw zoon of dochter. Daarbij krijgt u ook de uitnodiging voor de spreekavond, waarop u met docenten kunt praten over de vorderingen van uw zoon of dochter. In deze Maandbrief leest u dat deze avond er iets anders komt uit te zien dan in het verleden. We hopen door deze andere opzet de leerlingen meer bij hun leerproces te betrekken. We zijn dan ook erg benieuwd naar de reacties.

In deze Maandbrief ziet u dat de school niet stil zit. Naast het gewone onderwijs hebben er veel activiteiten plaatsgevonden. U kunt dan denken aan uitwisselingen, speciale projecten en feesten. Uw speciale aandacht vraag ik voor onze “steward”-project. Leerlingen die met goed herkenbare jacks aan voorkomen dat hun medeleerlingen er in de pauzes een rommeltje van maken. Het is heel fijn om te zien dat de school met deze stewards een stuk netter eruit ziet.

Als ik dit schrijf duurt het nog drie weken voordat de kerstvakantie begint. Ook nu komt er weer een tijd aan vol spannende en interessante zaken. Zo is er in de week van 5 december op school een groot internationaal project waarbij 70 leerlingen uit diverse landen zich verdiepen in het thema nearly zero energy buildings. Leuk, maar ook erg spannend: leerlingen uit landen als Denemarken, Roemenië, Bulgarije en Turkije hier op school. In de volgende Maandbrief zult u hier ongetwijfeld meer over lezen.
Voor nu wens ik u een fijne Kerst en een heel goed begin van 2017.


Met vriendelijke groeten,
 
Hans Timmermans
rector De Ring van Putten

Agenda & vakantieschema

vr 2 dec
ma 5 dec

di 6 dec
vr 9 dec

wo 21 dec
do 22 dec
vr 23 dec 9 jan (ma)


12 jan (do)
13 jan (vr)
Uitreiking 1e rapport en uitnodiging spreekavond
Huiswerkvrije dag brugklas, tweede en derde klassen
Start groot internationaal project tot en met 9 dec
Inleveren strookjes spreekavond
Paarse Vrijdag
Schoolfeest Jingle Ball
Spreekavond n.a.v. 1e rapport
4 mavo kerstontbijt
Aangepast rooster vanwege kerstontbijt personeel
(1e uur vervalt en daarna 40-minuten-rooster)


Huiswerkvrije dag brugklas, tweede en derde klassen
Aangepast rooster: nieuwjaarsbijeenkomst personeel
(40-minutenrooster; 8e uur vervalt)
tot en met vrijdag 13 januari: project 4 mavo
maandbrief januari
Kerstvakantie
Voorjaarsvakantie
Tweede Paasdag

Meivakantie

Hemelvaart
Pinksteren
Zomervakantie
ma 26 december 2016 t/m vr 6 januari 2017
ma 27 februari 2017 t/m vr 3 maart 2017
ma 17 april 2017
ma 24 april 2017 t/m vr 5 mei 2017
(inclusief Koningsdag do 27 april)
do 25 mei 2017 t/m vr 26 mei 2017
ma 5 juni 2017
ma 10 juli 2017 t/m vr 18 augustus 2017


Spreekavond wordt tienminutengesprek

Bij het rapport dat vandaag of maandag wordt uitgereikt, is een brief bijgevoegd over de andere vorm van de spreekavond.
De brief is hier ook te lezen.


Schoolfeest Jingle Ball met special act SFB

Op vrijdag 9 december vindt het jaarlijkse Jingle Ball schoolfeest plaats.
Deze editie is bijzonder want de populaire
groep SFB (met o.a. Frenna) komt optreden!
De kaartverkoop is inmiddels begonnen.


Nieuws uit de mediatheek

Onlangs heeft de homepage van de mediatheek online een nieuw uiterlijk gekregen.
Bovenin zijn onze aanwinsten te zien. Door te klikken op een boek verschijnt er meer informatie.
 
Via Mijn Auraspace kunnen leerlingen, wanneer zij een account hebben aangemaakt, online hun boeken verlengen of een boek reserveren wanneer dit is uitgeleend.
De zoekfunctie is uitgebreid: behalve zoeken in onze eigen mediatheekcollectie is het nu ook mogelijk om te kijken of een boek in de Openbare Bibliotheek van Spijkenisse aanwezig is.
 
Klik hier voor de mediatheek online.

Bent u geïnteresseerd in werken in de mediatheek?
In ons mediatheekteam is nog ruimte voor vrijwilligers m/v, die het leuk vinden om in de dynamische omgeving van De Ring met leerlingen te werken.
 
Wilt u zich aanmelden of wilt u meer informatie? Neem dan contact op per mail waarin u ook aangeeft welk dagdeel u beschikbaar bent.

Karin Neijzen
beheerder mediatheek 


Uitwisseling China

Op 29 oktober vertrokken 14 leerlingen van vwo en havo met hun drie begeleiders naar China. Het verslag, geschreven door Ron Bosman, lees je hier.

Tot twee keer toe in de Chinese krant.


Bio informatica: Leven in de computer

Op 30 november was er een student van de Radboud Universiteit Nijmegen te gast. Lokaal Z5 was voor de gelegenheid helemaal omgebouwd tot een bio informatica lab. Tijdens dit practicum stapten de biologieleerlingen van 5 en 6 vwo in de wereld van CSI (crime scene investigation)!

Ze vormden per koppel van twee leerlingen een onderzoeksteam dat een aantal verdachte eiwitten moest onderzoeken die waren gevonden bij een moordzaak. Ze maakten hierbij kennis met de databanken met eiwitvolgordes en eiwitstructuren die onmisbaar zijn voor het genomics onderzoek.

Daarna keken ze naar de 3D-structuur van het schuldige eiwit (dat een slangengif bleek te zijn) en naar mogelijke interacties van dat eiwit met een ligand*. Ze konden zelf op het scherm met deze 3D- structuur experimenteren (roteren, inzoomen, kleuren etc.). Tijdens het tweede gedeelte van dit practicum hebben de leerlingen geprobeerd om zelf een tegengif te ontwikkelen tegen het gevonden slangengif. Dit is gelukt! We kijken terug op een interessant en leerzaam praticum. 
(Hilgo Wempe)

* Een ligand is een molecuul of een ion dat een vrij elektronenpaar heeft, dat gebruikt kan worden om een binding te vormen met een metaal of een metaalion. De metaal-ligandbinding kan worden beschreven als de interactie tussen een Lewisbase en een Lewiszuur.


Open podium van 18 november 

In sterrenpak met stropdas en in ruitjes ensemble met vlinderstrik, leidden Koen en Kes ons vrijdagavond 18 november door het jaarlijkse Open Podium in de aula heen.

De begeleidingsband, bestaande uit docenten en oud-leerlingen, heeft weer lekker staan spelen. Dat was natuurlijk een mooie ervaring voor de deelnemende zangers en zangeressen, die, sommigen voor het eerst, maar anderen al zeer ervaren, op het podium het publiek vermaakten. Maar niet iedereen had begeleiding nodig; leerlingenbands en duo’s lieten ons ook prachtige stukken horen.

K’68 heeft de voorstelling, zoals gewoonlijk, weer ondersteund met goed geluid, een lichtshow en niet te vergeten de bedankjes voor deelname, die na ieder optreden werden uitgedeeld aan de deelnemers. Kortom, het was een geslaagde, vermakelijke muziekavond op De Ring en we hebben genoten van het aanwezige talent! (Marijke van Ballegoije)
Alle foto's van het open podium zijn hier te vinden.


Shakespeare in Performance door 1 en 2 tto

Na een middag oefenen met Marc Norris van Shakespeare in Performance hebben de leerlingen van één en twee tto een prachtige Engelstalige voorstelling over de werken van Shakespeare neergezet. Zij hebben de voorstelling op 21 november voor de ouders uitgevoerd. (Raymond Wittenberg)


Scholenmarkt in de Olympiahal

Op woensdag 16 november vond de jaarlijkse scholenmarkt in de
Olympiahal te Spijkenisse plaats. Met de scholenmarkt is het
nieuwe wervingsseizoen afgetrapt.
 
De belangstelling voor De Ring was groot.


Uitwisseling bovenbouw Hürth

Woensdag 9 november was het weer zover. De inmiddels jaarlijkse uitwisseling met leerlingen en docenten van het Albert-Schweitzer-Gymnasium ging van start. De eerste ontmoeting tussen onze leerlingen en de Duitse leerlingen verliep heel leuk, omdat ze van tevoren elkaar al hadden opgezocht via Facebook en dergelijke. In plaats van een verlegen welkom, werd er geknuffeld.

Na een gezellige lunch en een rondleiding zijn de leerlingen aan de gang gegaan met vreemde natuurverschijnselen, bekeken in het licht van evolutie. In de avond hebben we onze gasten ondergedompeld in de Nederlandse cultuur door ze mee te nemen naar de pannenkoekenboot in Rotterdam. Op donderdag hebben we een bezoek gebracht aan het natuurhistorisch museum met een lezing van Kees Moeliker. Na de lunch en een ‘rondleiding’ door Rotterdam zijn de leerlingen verder gegaan met het maken van een presentatie. In de avond hebben de leerlingen met elkaar een gezellig etentje georganiseerd en is er veel gelachen.

Vrijdag sloten we de uitwisseling op school af met de presentaties van de leerlingen en een evaluatie. In maart reizen we af voor het tegenbezoek, waar we nu al met plezier naar uitkijken. (Annemieke Goelema)


Tweede Kamerlid Van Miltenburg geeft gastles

Tweede Kamerlid voor de VVD, en oud-voorzitter van de Tweede Kamer, Anouchka van Miltenburg was vrijdag 11 november op uitnodiging van Rob van Beek, docent maatschappijleer, te gast op De Ring van Putten. Met de leerlingen van 4 mavo en 4 havo ging zij aan de hand van filmpjes in op actuele kwesties als het homohuwelijk en etnisch profileren in het algemeen en bij de politie in het bijzonder. Indrukwekkend was het om te horen dat ook sommige leerlingen de nadelen ondervonden van hun huidskleur of uiterlijk.

Mevrouw Van Miltenburg was vooral geïnteresseerd in hoe onze leerlingen over deze kwesties denken. Ze deed dat op een zeer onderhoudende manier, waardoor ze liet zien dat politiek niet iets heel ver weg is, maar eigenlijk heel dicht bij de mensen en dus ook bij jonge volwassenen staat. (Hans Timmermans)

Groot Nissewaard, 15 november 2016
De Botlek, 16 november 2016


5 tto 'doet' Berlijn

Een twintigtal leerlingen uit 5 vwo tto–begeleid door de heer Van Diggelen en Snijder- bezocht begin november het altijd ‘pittoreske’ Berlijn. Doel: het hernieuwen van, c.q. het verstevigen van de banden -in het kader van de internationalisering- met de leerlingen van het Max Planck Gymnasium aldaar. Deze reis was deels georganiseerd door de stichting Schoolclash, die zich ten doel heeft gesteld allerlei uitwisselingsprojecten tussen leerlingen van diverse nationaliteiten te organiseren en de bezoekende scholen, in dit geval dus onze school, kennis te laten maken met typisch Berlijnse en/of culturele activiteiten. Lees hier het verslag.


Halloween brugklasfeest

Het is vrijdagavond 28 oktober en de Halloween disco is in volle gang.
De leerlingen staan te trappelen om het spookhuis in te gaan. Heel stoer wordt er geroepen dat het toch niet eng is. We sturen ze naar binnen om eerst een film te bekijken…… “OMG die film is echt eng” roept een aantal leerlingen als ze de film gezien hebben. Ja, dan moeten ze het spookhuis nog in. Ik neem ze mee de gang in. De leerlingen houden elkaar stevig vast en proberen hun vrienden naar voren te duwen, want “ik ga echt niet als eerste naar binnen”. Ik geef ze instructies en nog voordat ik dit groepje door de klapdeuren stuur, zie ik dikke tranen rollen bij een leerling. Hij durft niet meer…. Ik stuur hem maar terug, want die gaat het spookhuis niet leuk vinden. De andere leerlingen zijn nu zelf ook bang geworden, maar willen toch het spookhuis in. Ik geef aan dat gillen toegestaan is en hou de klapdeuren open. De leerlingen lopen de trap op en zien een enge man staan in de hoek, de leerlingen blijven halverwege op de trap staan. Dit duurt een paar minuten.. “ik durf niet meer”, nee nu moet je doorlopen….. Ze nemen een aanloopje en rennen zo hard als ze kunnen verder naar boven. “AAAAAAAAAHHHHHHH” klinkt er boven.

Wat een leuk feest is er georganiseerd! Wie durft er volgend jaar??
(Myrthe Baljon)


Vijay Nanhoe uit 3 tto Europees kampioen kyokushin karate

Vijay Nanhoe, tweevoudig internationaal Waterpoort cup kampioen en drievoudig Nederlands kampioen is onlangs door de Nederlandse bondscoach Eric Constancia geselecteerd om in het Nederlandse karateteam te trainen en zich voor te bereiden op de Open Europese kampioenschappen die afgelopen weekend plaatsvonden in het nationale sportcentrum Papendal.
De beste karateka’s uit: Armenië, Australië, België, Bulgarije, Costa Rica, Estland, Frankrijk, Hongarije, Iran, Israël, Japan, Libanon, Nederland, Noorwegen, Polen, Portugal, Roemenië, Rusland, Spanje en Turkije vochten hier uit wie zich in zowel kumite en/of kata de beste van Europa en ver daarbuiten mag noemen.
Vijay heeft de laatste 2 maanden 7 dagen per week getraind om zich hierop voor te bereiden.

Zijn eerste partij was tegen een Japanner, de volgende tegenstander was ook een Japanner en in de finale vocht hij tegen een Nederlander. Alledrie de partijen werden door hem gewonnen. Hierdoor is hij als 12-jarige de jongste Europees kampioen geworden! Zijn grootste voorbeeld is zijn shihan Egberth Thomas. Hierbij wil hij zijn bondscoach Eric Constantia en de coaches Dominic Monasso, Ger Hoogeveen en André van Wezel bedanken.
Osu !!!


In de krant

Internationaal project, AD, 30 november 2016
Internationaal project, Groot Nissewaard, 29 november 2016
AD, 9 november 2016
De Botlek, 9 november 2016
Copyright © 2016 osg De Ring van Putten, All rights reserved.


Hoe wilt u deze e-mails ontvangen?
Mijn voorkeuren aanpassen of uitschrijven voor deze nieuwsbrief

Email Marketing Powered by Mailchimp