Copy
bekijk deze email in uw browser

NVDE nieuwsbrief
31 januari 2017
De NVDE maakt zich sterk voor een energievoorziening die volledig is gebaseerd op hernieuwbare energie door het bundelen van krachten uit de gehele sector. Met deelnemers vanuit al deze invalshoeken wil de NVDE  het proces van energietransitie met kracht, inspiratie en veel enthousiasme versnellen.

Aandeel duurzame energie in de lift

 
Het aandeel duurzame energie blijft groeien. Dat concludeert het Ministerie van Economische Zaken uit het aantal projecten dat in 2017 een subsidiebeschikking kreeg voor de Stimuleringsregeling Duurzame Energie 2016 (SDE+). Het is mooi om te zien hoe snel duurzaam groeit. Nu is het zaak om zorgen dat we die groei vasthouden. Ook met een nieuwe regering straks.

In de najaarsronde voor de SDE+ hebben in totaal 2.197 projecten een beschikking ontvangen. Een groot deel van het budget is naar aanvragen gegaan in de categorieën bij- en meestook van biomassa, zon en wind op land. Opvallend is het grote aantal projecten voor zonne-energie, met maar liefst 2047 zonnestroom projecten.
Lees verder

'We hebben alle krachten nodig voor de versnelling van de energietransitie'


Een nieuw jaar, een nieuw bestuurslid. Sinds deze maand is Eppo Bolhuis, voorzitter van de Nederlandse Vereniging van Biomassa Ketel Leveranciers, toegetreden tot het bestuur van de NVDE. Als oud-Tweede Kamerlid brengt hij daar de nodige politieke ervaring met zich mee. 
Lees het interview

Kamp doet zijn erfenis voor de energietransitie tekort met kolenuitstel


Afgelopen donderdag stuurde Minister Kamp de langverwachte ‘kolen’-brief aan de Kamer, waarin hij de beslissing over het traject van sluiting van de overgebleven vijf kolencentrales doorschuift naar een volgend kabinet. De NVDE is teleurgesteld dat deze belangrijke beslissing wordt uitgesteld en pleit ervoor kolencentrales te houden aan een CO2-uitstoot die gelijk is aan die van een gemiddelde gascentrale. Hierdoor ontstaat een gelijk speelveld en bepaalt de markt welke centrale moet sluiten.
Lees verder

Kamer stemt over ratificatie Klimaatverdrag Parijs

 

De Tweede Kamer gaat dinsdag 31 januari stemmen over ratificatie van het Klimaatverdrag van Parijs. De Kamer lijkt er nagenoeg unaniem over, alleen de PVV stemt hoogstwaarschijnlijk tegen.

Volgens staatssecretaris Dijksma zijn er volop kansen voor Nederland: “op het gebied van transport, duurzame verwarming in de gebouwde omgeving, het toepassen van CCS in de zware industrie, windparken op zee en smart grids”.

Lees verder

Zie hier voor het officiële verslag van het plenaire debat over de klimaatwet.
Zie hier de planning van de vergadering van 31 januari en bijbehorende stukken.

NVDE op bezoek bij Tesla


Dat duurzaamheid heel cool kan zijn weten wij bij de NVDE natuurlijk al heel lang. Toch zijn er voorlopers op het gebied van duurzame energie en mobiliteit die dat net wat meer zijn dan anderen. Zoals Tesla, het bedrijf dat het elektrisch rijden sexy heeft gemaakt. Op donderdag 26 januari bezocht een delegatie van de NVDE de Tesla-fabriek in Tilburg.
Lees meer

CO2-sturing te smal voor succesvolle energietransitie


De energietransitie komt er, de vraag is welke weg moet worden bewandeld. Steeds meer stemmen gaan op om alleen te sturen op CO2-uitstoot. Maar dat is niet voldoende, betoogt de directeur van de Nederlandse Vereniging voor Duurzame Energie (NVDE) Opiniestuk van Olof van der Gaag voor Energeia.
Lees verder

BNR Verkiezingsdebatten


Heeft u de NVDE spot al gehoord op BNR Radio? Op maandag 6 en maandag 13 februari organiseert BNR nieuwsradio samen met de NVDE twee verkiezingsdebatten met aanstaande Kamerleden van verschillende partijen over het thema ‘Energietransitie’. Het eerste debat op 6 februari vindt bij Solliance in Eindhoven. Het tweede debat zal plaatsvinden bij windmolenfabrikant EWT in Amersfoort. U bent van harte welkom om de debatten bij te wonen. 
Lees meer en luister naar de radiospot

Wind is grote winnaar in groeiende vraag naar duurzame energie


De totale vraag naar groene elektriciteit blijft groeien. Grote winnaar in die groei is windenergie, zo concludeert CertiQ uit haar jaarstatistieken over 2016. De vraag naar windenergie is enorm gegroeid met 9 TWh: een toename van ruim 70 procent ten opzichte van 2015.
Lees meer


NRC Live debatserie 'Energietransitie'


De Energieagenda, Nederlandse financials die de schouders onder duurzaamheid zetten en natuurlijk het klimaatakkoord; het lijkt alsof we de goede kant op gaan met de energietransitie. Maar is dat zo? Tonen overheden en bedrijven genoeg ambitie? Is een toekomst zonder olie en gas realistisch? En vooral: gaat het wel snel genoeg?

NVDE is partner in de NRC Live serie van vijf avonden en brengt de energiewereld bij elkaar om het debat over de energietransitie aan te jagen en te stimuleren. Grote energiebedrijven, politiek, wetenschappers, investeerders en hele nieuwe spelers in de energiemarkt praten over de belangrijke keuzes, belemmeringen en kansen op alle fronten van de energietransitie.
Lees verder

Nieuwe krant over isolatie en energiebesparen


Deze maand verschijnt de eerste Isolatiekrant. Deze samenwerking tussen maatschappelijke organisaties en onafhankelijke partijen wordt uitgegeven door Pluimers BV, een van de leden van de NVDE. De eerste editie kent een voorwoord van minister Blok, minister voor Wonen en Rijksdienst.
Lees verder

Windenergie calculators


De wind levert Nederland een flinke hoeveelheid stroom. Hoeveel schone elektriciteit wekken windmolens nou eigenlijk op? NWEA heeft twee calculators gemaakt waarmee iedereen kan uitrekenen wat de kracht van windenergie is.

Met de ‘Calculator van vermogen naar stroomverbruik’ kun je bij benadering uitrekenen voor hoeveel Nederlanders een windmolen(park) schone stroom levert. Het gaat om nieuwe windmolens op land of op zee (windmolens die de komende tijd in Nederland worden geplaatst) en om alle elektriciteit die wij gebruiken (dus het stroomverbruik thuis, op het werk, op school enzovoorts.)

Met de tweede calculator, de ‘Calculator stroomverbruik’, kun je een hoeveelheid energie die je bijvoorbeeld thuis hebt verbruikt omrekenen naar andere grootheden, bijvoorbeeld naar joules. 
Lees verder

Nationaal Solar Trendrapport 2017

 

Tijdens de jaarlijkse Solar Business Day op 25 januari is het Nationaal Solar Trendrapport 2017 gepresenteerd. Tijdens de bijeenkomst in Driebergen, met presentaties van vertegenwoordigers uit de sector werd het eerste exemplaar uitgereikt door Ed Nijpels, voorzitter van de Commissie Borging Energieakkoord.  Het Nationaal Solar Trendrapport 2017 is een concept van Solar Solutions Int. en uitgevoerd in co-productie met Solar Magazine.

http://www.solarsolutions.nl/download-solar-trendrapport-2017/

Agenda

 

Evenementen van leden van de NVDE en andere organisaties met als onderwerp de transitie naar duurzame energie. Heeft u zelf een evenement voor in deze nieuwsbrief of onze website? Mail naar communicatie@nvde.nl. Bekijk het actuele overzicht op www.nvde.nl/evenementen.


BNR Verkiezingsdebat
‘De impact van een doorbraak in de toepassing van zonne-energie voor Nederland’

6 februari, Solliance Eindhoven, 13.00 uur

Voorafgaand aan het debat organiseren we een levendige discussie onder vertegenwoordigers van belangrijke spelers in de energietransitie, met in het bijzonder aandacht voor de rol die zonne-energie in de transitie naar een duurzaam energiesysteem heeft en in de toekomst kan hebben. Het thema van deze discussie, ‘De impact van een doorbraak in de toepassing van zonne-energie voor Nederland’, zal benaderd worden vanuit verschillende perspectieven, zoals vanuit de eindgebruiker, de energieleverancier, het bouwbedrijf, de politiek, de startup en de onderzoeker.

Wij nodigen u uit om deze middag bij te wonen en u kunt zich aanmelden via de volgende link https://solliance.typeform.com/to/mYCe4O. Het aantal plaatsen is beperkt, we zullen daarom aanmeldingen accepteren op basis van ‘wie ’t eerst komt, die ’t eerst maalt’.
Meer informatie en programma


BNR Verkiezingsdebat
13 februari, Emergya Wind Technologies (EWT) in Amersfoort

Voor het BNR verkiezingsdebat met een aantal aanstaande Tweede Kamerleden opent EWT in Amersfoort ’s middags haar deuren. Het live debat zal plaatsvinden om 15.30 uur in de assemblagefabriek naast het hoofdkantoor van EWT.
Meer informatie en programma
We nodigen u van harte uit om het live debat van BNR Nieuwsradio en het voorprogramma van EWT bij te wonen. U kunt zich aanmelden voor het debat door een email te sturen naar c.vankatwijk@ewtdirectwind.com


Drijvers van nieuwe businessmodellen
Dinsdag 21 februari 2017 19.30 uur
Debatreeks Energietransitie | Avond 1: Nieuwe Businessmodellen

Met de focus op een CO2-neutraal Nederland verliezen traditionele businessmodellen in sneltreinvaart hun waarde. Hoe blijf je relevant en vermijd je als energiesector het Kodakmoment? We tellen af naar de eerste avond van NRC Live's debatreeks over de energietransitie. Op 21 februari gaan topsprekers in op de succesfactoren, mogelijkheden en struikelblokken van nieuwe businessmodellen. 
Praat mee en krijg antwoord op vragen als:
  • Wat is de visie van generatie Y op de duurzame missie?
  • Op naar de Uber van de energiewereld: wat staat ons te wachten?
  • Welke nieuwe businessmodellen ontstaan en wat is de gedeelde succesfactor?
  • Samenwerking corporates en startups: win-win of slechts damage control?
  • Radicale innovatie versus innoveren via spinouts: wanneer kies je welke koers?
De ticketprijs voor deze avond is €49,- (inclusief 2 drankjes en borrelhapjes).
Laatste passe-partout tickets! Het gaat hard met de kaartverkoop. Veel bedrijven, startups en beleidsmakers hebben zich al aangemeld. Bovendien zijn de meeste deelnemers er alle 5 avonden bij. Een geweldige kans dus om je netwerk te vergroten en verstevigen.
Bekijk het programma
Meld je aan
Copyright © 2017 Nederlandse Vereniging Duurzame Energie, All rights reserved.

NVDE
Nederlandse Vereniging Duurzame Energie
Arthur van Schendelstraat 550
Utrecht, 3511MH
Netherlands

Add us to your address book


U ontvangt deze mail omdat u eerder contact heeft gehad met NVDE of de DE Koepel.
U kunt  uw gegevens bijwerken of u uitschrijven

Email Marketing Powered by Mailchimp