Copy
Niet goed leesbaar? Bekijk deze mail in je browser
Welkom bij de nieuwsbrief van Barnum&Internaat Noord
Nieuwsbrief
december 2016 - januari 2017
Inhoudstafel

Pastorale in Barnum

Het eerste trimester van dit schooljaar sluiten we traditioneel af met een adventsbezinning. We spannen letterlijk en figuurlijk draden naar elkaar. Vanuit verschillende hoeken hebben we de betekenis van advent en Kerstmis naar voren gebracht om zo een web tot stand te brengen. Een web dat ons oproept, inspireert en uitdaagt om een stukje te zijn zoals Jezus, ontvankelijk voor het kleine.
Die verbondenheid hebben we in het eerste trimester ook gesymboliseerd op de dag van Franciscus waar onze kerst- en nieuwjaarskaarten een mooie herinnering aan zijn. Bedankt in naam van Bednet en Sora Senegal om deze kaarten aan te kopen.
Wat de rest van het schooljaar ons nog zal brengen op pastoraal vlak komen jullie later nog te weten, maar op het einde van 2016-2017 proberen we alvast het jaarthema ‘akkoord daar zit muziek in’ letterlijk in de praktijk om te zetten…
De advent is ruim halfweg. Het is nu echt bijna Kerstmis.
Als afsluitende gedachte, de tekst van Jean-Paul Vermassen, lees je hier.

Start van de kerstexamens

In onze kalender (op het einde van deze nieuwsbrief) kunt u nu nagaan wanneer de kerstexamens starten en eindigen.
We wensen al onze Barnummers alvast veel motivatie, doorzettingsvermogen en uiteindelijk een goed resultaat.
Onder deze link leest u nuttige informatie rond de examenperiode.

Sora: Barnum goes Senegal!

Barnum gaat een inspirerend partnership aan met de organisatie SORA. Afrika lonkt… Wat dit project, in samenwerking met oud-leerling Gudrun Beernaert, precies behelst lees je via deze link.

Kunstminnend en op zoek naar een kerstcadeau?

Tijdens de mondiale dag van het schooljaar 2015-2016 maakten onze Barnummers verscheidene schilderijen die door veel bezoekers van ‘Barnum Bruist’ terecht naar waarde werden geschat. Tijd dus om kunstliefhebbers blij te maken!
Bekijk de kunstwerken via deze link en bereid je bod voor.

Leren autorijden: het is hét moment!

Dit schooljaar kunnen de leerlingen van het zesde jaar opnieuw theorielessen volgen voor hun autorijbewijs. Dit project wordt mogelijk gemaakt dankzij de Vlaamse minister van Mobiliteit en Openbare Werken. De leerlingen krijgen 8 uur (4 x 2 uur) theorieles na schooltijd door een lesgever van een officiële rijschool. Nadien kunnen ze hun theoretisch
rij-examen categorie B tijdens de lesuren afleggen.

De lessen worden ondersteund door het handboek 'Hit the road' en een didactische website waar de leerlingen zich ook kunnen voorbereiden op het examen van donderdag 16 februari 2017. Wie niet slaagt, krijgt onmiddellijk een tweede kans in het examencentrum. Dit alles voor de prijs van 20 euro.

Onze lessen en examen gaan door net voor de grote wijzigingen die vanaf 1 juli 2017 in voege gaan. Concreet: voor het theoretisch examen zullen ernstige fouten zwaarder doorwegen dan kleine fouten. Ook voor het praktijkexamen zullen meer (6 in totaal) manoeuvres moeten gekend worden en een loting zal bepalen welke 2 je moet demonstreren. Er komt ook een extra computertest om na te gaan of je het gevaar van bepaalde situaties kunt inschatten. Ten slotte wordt ook gepeild of je zelf in het verkeer goede beslissingen kunt nemen en een gps bedienen.

Maar we hopen uiteraard dat alle (ingeschreven) leerlingen het examen binnen de huidige methode meteen succesvol afleggen!

Bedrijfsbezoeken voor de derde graad

Beste ouders: kennen jullie een bedrijf dat onze leerlingen van de derde graad met open armen zal ontvangen voor een bezoek? Alle leerlingen kregen een brief mee met deze (participatieve) oproep naar onze Barnum-ouders toe. Lees er alles over via deze link.
Intussen kregen we al zeer mooie voorstellen binnen van onze ouders-bedrijfsleiders of van ouders die een bedrijf goed kennen of er zelf werken: Belfius Roeselare, AZ Delta, Vlaams Parlement en Bleijko.
Wie nog een tip of een aanbod in petto heeft: contacteer daphne.vercruysse@sint-michiel.be

Ondernemers voor de klas

De laatste week van januari staat volledig in het teken van de studiekeuze van onze laatstejaars. Alle informatie lees je hier.

Resultaten preventieve fietscontrole in Barnum

Traditiegetrouw kwamen medewerkers van de politiezone RIHO tijdens de donkere novemberdagen langs op school voor een preventieve fietscontrole. Alle resultaten lees je via deze link.

100 dagen

Op vrijdag 20 januari 2017 vieren onze laatstejaars hun 100 dagen. Een traditiedag die voor heel wat leerlingen een goede herinnering blijft. Over de programmatie en de afspraken krijgt u meteen na de kerstvakantie de nodige informatie.

Vormingsdagen voor de Sint-Michiel-leerlingenraden

In de vorige nieuwsbrief kon u lezen dat de leerlingenraad van Barnum ongeduldig uitkeek naar de vormingsdag. Barnum als gastschool ontving op 9  november de 11 leerlingenraden van Sint-Michiel. Dat de workshops nuttig en interessant waren, bleek uit de evaluatie achteraf.
Waarom alles heel erg de moeite loonde leest u via deze link.     
De Leerlingenraad barnum

Hoofdredacteur 'Het Nieuwsblad' Liesbeth Van Impe keerde terug naar Barnum!

Het interview, geschreven door Kelsey Lecluyse, vind je hier.             

Milieuzorg: kleine daden, grote gevolgen

De leerlingen en leerkrachten van de MOS-werkgroep waren de laatste tijd weer hard in de weer om van onze school een milieuvriendelijke leeromgeving te blijven maken.
Op maandag 21 november verzamelden ze in het schoolrestaurant alle overbodige wegwerpverpakkingen die rond boterhammen en broodjes zaten. De berg afval die na de middag achterbleef, moet iedereen in Barnum sensibiliseren om het voortaan beter te doen en bijvoorbeeld een brooddoos te gebruiken.
Er wordt uitgekeken naar een volgende ‘brooddoosdag’ om te zien hoeveel impact zoveel enthousiasme heeft.

Oud-leerlingen: uit het oog, niet uit het hart!

Op 4 december vond onze oud-leerlingendag plaats van 14.30 uur tot 17.30 uur in het restaurant van Barnum.
We nodigden alle oud-leerlingen uit van uitgangsjaren 1951-1956-1961-1966-1971-1976-1981-1986-1991-1996-2001-2006-2011 voor een gezellig samenzijn bij een uitgebreid dessertbuffet.
Oud-leerlingen Barnum

Onze zesdejaars bereiden zich voor...

Langzaam maar zeker ontwaren onze laatstejaars aan de einder het slot van hun Barnum-tijd. Vooraleer ze definitief kunnen afzwaaien, moet er niet alleen nog hard gewerkt worden maar moeten ze zich ook terdege inlichten over een nieuwe (en definitieve) studiekeuze.
Om hen daarbij te helpen organiseert Barnum een hele batterij activiteiten. U las er meer over in de vorige nieuwsbrief.
Eén van de volgende evenementen vindt plaats op maandagavond 23 januari 2017 om 19.30 uur. Dan verwelkomen we de heer Johan Delanghe, departementshoofd van hogeschool VIVES, om onze leerlingen en ouders wegwijs te maken in het kluwen van het  hoger onderwijs. U  hoort de nodige tips om een goede keuze te maken en succesrijk te slagen en wordt tevens gewaarschuwd voor de talrijke valkuilen.
De heer Delanghe is een schitterend spreker die zijn publiek makkelijk anderhalf uur kan boeien.
De betrokken leerlingen en ouders ontvangen een uitnodiging meteen na de kerstvakantie.

In de kijker: MVD-Barnum en meisjesinternaat Noord

Ons MVD-personeel is een belangrijke schakel in onze school. Lees hier waarom...

Maandkalender

De maandkalender 'december-januari' vindt u hier.
 
vzw Scholengroep Sint-Michiel Barnum - contacteer ons
Site: www.barnum.be
Wil je aanpassen hoe je deze nieuwsbrief ontvangt?
pas je voorkeuren aan of schrijf je uit voor deze nieuwsbrief

Copyright © 2016 VZW Scholengroep Sint-Michiel Barnum
Email Marketing Powered by Mailchimp