Nachtegaalnieuws december 2021
Nieuwsbrief nr. 4
Een prachtige herfstdag. Foto Harrie Muhren.
In deze nieuwsbrief de volgende punten:
  • Inleiding
  • Bouwhistorisch onderzoek
  • RABO ClubSupport
  • Scholenbezoek en leskist
  • Er wordt wat afgeklust in de molen
  • Welkom in onze molen: 360 graden beelden
  • Help ons de molen te onderhouden
Inleiding
Ondanks de beperkingen van dit moment draait de molen rustig door en is er weer veel gebeurd in het afgelopen kwartaal.
De molen is nu ook weer op woensdagmiddag open. De openingstijden zijn:
woensdag 13.00-16.00 uur en zaterdag 10.00-16.00 uur.
De verkoop is bij de deur en net als in andere winkels met mondkapje. Omdat de ruimte in de molen beperkt is, zijn molenbezoeken en rondleidingen momenteel helaas niet mogelijk. Ook daar hebben we iets op bedacht, zoals u in deze nieuwsbrief kunt lezen. Het onderhoud van onze historische molen is een voortdurend punt van aandacht. Daarom is er weer flink geklust. En voor de Kerst zijn weer heel wat extra pakjes pannenkoekmix en andere mixen aangemaakt op aanvraag van onder andere 'Bij Moeders’, waarmee we een prettige samenwerking hebben. We konden al onze molenvrijwilligers een mooi kerstpakket aanbieden, samengesteld door Odion en ‘Bij Moeders’.
Bouwhistorisch onderzoek: Nog veel onbeantwoorde vragen
In de voorbereiding op de verplaatsing en restauratie van 'De Nachtegaal' is in 2010 een bouwhistorische verkenning uitgevoerd. Het doel van deze verkenning was om een waardebepaling op te stellen van de onderdelen van de houtconstructie van de molen. De uitkomst van deze verkenning heeft aangegeven dat heel veel onderdelen van grote waarde zijn. Hierdoor is sindsdien gekozen voor een maximaal behoud in plaats van het lukraak vervangen van aangetaste houten onderdelen.

Wat niet verrassend was, is dat deze verkenning ook weer veel vragen heeft opgeroepen. 'De Nachtegaal' is bijvoorbeeld gebouwd met veel hout dat in de molen een tweede toekomst heeft gekregen. Om op deze vragen een antwoord te vinden is een diepgravend bouwhistorisch onderzoek nodig. 

We hopen te weten te komen wanneer 'De Nachtegaal' nu precies is gebouwd. We nemen 1669 aan, maar zekerheid daaromtrent hebben we niet. Interessant is ook het onderzoek naar gebruikte onderdelen van de Beemster Hoge Kilmolen. Dit is de enige niet vervijzelde poldermolen geweest van het Beemster molencomplex. Het zou toch heel bijzonder zijn om iets van de windbemaling van de Beemster in onze molen te koesteren. 

Dan is er nog de vraag waarom in 'De Nachtegaal' geen onderdelen zijn verwerkt van de in 1660 omgewaaide standerdmolen, die in Middenbeemster stond. Is deze standerdmolen toch nog elders herbouwd? Is dat mogelijk de verklaring dat 'De Nachtegaal' pas omstreeks 1669 aan de Hobrederweg is opgericht?

De bijdrage van de donateurs en windbriefhouders worden aan dit onderzoek besteed.
RABO ClubSupport
Ook dit jaar hebben we weer deelgenomen aan deze actie. Een prachtig initiatief van de Rabobank, waarmee deze bank vele lokale clubs en culturele instellingen ondersteunt. Leden van de Rabobank Waterland en Omstreken konden hun stem uitbrengen. Maandag 8 november vond in De Purmaryn de finalebijeenkomst plaats. Wij mochten een cheque ter waarde van € 340,- in ontvangst nemen.

Rabobank en de mensen die op ons gestemd hebben: hartelijk dank.
Scholenbezoek en leskist
Voor kinderen vertelt de molen een bijzonder verhaal. Om die reden is ons doel voor de Rabo ClubSupport als volgt omschreven:

"Molenaartjes in spe
Leerlingen van de basisscholen in de omgeving kennis laten maken met onze molen en het proces van graan naar brood. Daarvoor willen we leskisten en een lesprogramma samenstellen, die in de klas gebruikt kunnen worden. Een bezoek aan de molen is dan een mooie afsluiting. Met de donatie van de Beemster Erfgoed Marathon en het geld van de Rabobank is een mooi lesproject op te zetten". 

Inmiddels zijn er al boeken en andere informatiematerialen aangeschaft. Het begin is er. Helaas moesten we twee geplande scholenbezoeken afzeggen door de toen nieuw afgekondigde coronamaatregelen. In de toekomst zijn scholenbezoeken zeker weer mogelijk. Voor nu: de site www.molens.nl heeft een informatieve kinderpagina met filmpjes, suggesties voor werkstukken enz.
Er wordt wat afgeklust in de molen
Zeer recent is in eigen beheer herstelwerk verricht aan ons 'zuidkoppel' waarbij de omkisting (de kuip) van de betreffende maalstenen en de zogenaamde meelpijp door Ad Koopman (foto) onder handen zijn genomen.
Ook werd de vang (de 'trommelrem' in de kap van de molen) door enkele van onze molenaars kritisch beoordeeld en beter afgesteld.
Welkom in onze molen: 360 graden beelden
Hoewel molenbezoek en rondleidingen momenteel niet mogelijk zijn, kunt u sinds kort vanuit uw luie stoel toch een kijkje nemen in de molen. Er zijn door fotograaf René van der Meer zeer gedetailleerde 360 gradenfoto's gemaakt waardoor u als het ware door de molen kunt lopen. Een extra reden om (weer) eens op onze website te kijken: www.nachtegaalbeemster.nl 
Een extra uitgelichte molen tijdens de feestdagen. Foto: Paul Buurmans.
Help ons de molen te onderhouden!
Kunt u ook zo genieten van de aanblik van de enige molen in het Beemsterland en van onze (h)eerlijke producten die verkocht worden vanuit de molenwinkel? Laat ons dat dan weten door ons financieel te steunen. Een molen restaureren kost veel geld, maar een molen onderhouden ook. Wij danken u hartelijk voor uw bijdrage voor 2021. De windbriefhouders hebben van de penningmeester een brief ontvangen, omtrent hun donatie. Bent u nog geen donateur dan kunt u zich aanmelden op onze website www.nachtegaalbeemster.nl of mailen naar info@nachtegaalbeemster.nl. Wilt u alsnog een bijdrage voor 2021 overmaken dan kan dat op rekeningnummer NL 54 RABO 0126333823 t.n.v. Stichting tot behoud van De Nachtegaal. 

Mogen we in 2022 ook weer op u rekenen? 

Alvast onze hartelijke dank.
Wij wensen alle vrienden van De Nachtegaal fijne feestdagen en alle goeds voor 2022. Warme groet namens het hele team van Korenmolen De Nachtegaal.
Facebook
Website
Copyright © 2021 Molen De Nachtegaal.


In het verleden heeft u dit e-mailadres aan ons doorgegeven. U kunt hier voorkeuren aanpassen of als u zich wilt uitschrijven van de nieuwsbrief. U kunt ookcontact met ons opnemen via onze website: www.nachtegaalbeemster.nl/contact

Email Marketing Powered by Mailchimp