Nachtegaalnieuws oktober 2022
Nieuwsbrief nr. 3
In deze Nieuwsbrief de volgende punten:
 • Inleiding
 • Fluisterende molens challenge
 • Radio-uitzending RTV Purmerend vanuit de molen.
 • Onderhoud
 • Activiteiten komende periode
 • Help ons de molen te onderhouden!
Inleiding

Ook in de vakantieperiode konden we de molen open houden op woensdag en zaterdag. Onze molenaars en vrijwilligers gingen gelukkig niet allemaal gelijktijdig op vakantie. Het was een periode met veel bezoekers uit alle windstreken, zowel tijdens als buiten openingstijden op afspraak. Geïnteresseerden weten onze molen steeds beter te vinden. En ook de gasten in de molenschuur komen vaak even kijken of vragen om een rondleiding. Een rondleiding in vloeiend Engels, Frans of Spaans. Het kan allemaal. Twee voorbeelden: Een Deens gezin hield de hele week in de gaten wanneer we open gingen. Hun zoontje had een boek over de Beemster gelezen en wilde de molen bezoeken. Een meneer uit Nieuw Zeeland die familie kwam bezoeken, ging regelrecht uit het vliegtuig eerst naar de molen, want die dag waren we open. Maar ook ouders uit de buurt die hun kinderen de molen willen laten zien ontvangen we graag. Ook zaterdag 10 september, Monumentendag waren wij weer van de partij.
De koude periode komt er weer aan. Veel energie hoeven we niet te gebruiken in deze moeilijke periode. De molen draait louter en alleen op wind en is niet verwarmd, behoudens een klein elektrisch kacheltje in de molenhut. 
Fotograaf: Fred Peerdeman
Fluisterende Molens challenge 

“De Nachtegaal” is een van de 22 molens in Noord-Holland die samen een Genootschap van Fluisterende Molens vormen. Je kunt deze molens bezoeken en deelnemen aan een interactieve leerzame quiz, georganiseerd door Ode aan het Landschap Noord-Holland. Tijdens een winactie werd de bezoekers ook gevraagd naar de top 3 van mooiste molens. De uitslag:
 1. Molen De Hoop ’t Zand
 2. Molen De Koker Wormer
 3. Molen De Nachtegaal Middenbeemster
Radio-uitzending RTV Purmerend vanuit de molen

Begin juli kregen wij een verzoek van Lars van der Manden, programmamaker van RTV Purmerend om tijdens hun zomertour op 20 augustus uit te zenden vanuit “De Nachtegaal”. Van 9.00-12.00 uur werden tussen de muziekblokken onze medewerkers geïnterviewd over de molen. Ad vertelde over de bouwkundige aspecten, Sharon over haar passie molens en molenaar worden, Harrie over de historie van de molen, Ko over de producten in de molenwinkel en brood bakken, Theo leidde de programmamakers rond in de molen en René Konijn vertelde hoe het was om op te groeien bij een molen. Het weer werkte mee en het werd een prachtige ochtend. De “Nachtegaal” stond letterlijk en figuurlijk in het zonnetje.
23 augustus: Onderzoek roeden en alle lasnaden zijn goed bevonden.
Onderhoud

Net als bij een auto ondergaat “De Nachtegaal” een tweejaarlijkse “APK”-keuring. Deze keuring wordt door Monumentenwacht Noord-Holland uitgevoerd. Begin dit jaar is “De Nachtegaal” glansrijk door de keuring gekomen. Speciale aandacht ging uit naar de roeden (wieken). Die van “De Nachtegaal” zijn 51 jaar oud en dan kan er met gemak metaalmoeheid optreden. Bij maar liefst ca. 500 molens in Nederland is die vermoeiing inmiddels geconstateerd. De kans op een roedebreuk bij deze molens is groot en daarom is er bij velen een draai- en maalverbod opgelegd!

Door middel van een zogenaamde ultrasonoor meting is de plaatdikte van onze wieken gecontroleerd. Ook ultrasonoor zijn de lasnaden op scheurtjes gecontroleerd. En onze roeden blijken nog in een goede conditie te verkeren. Wij kunnen voorlopig nog veilig met “De Nachtegaal” draaien en malen. Wel blijven wij voortdurend onze roeden zowel visueel als ultrasonoor controleren. Dit voor de veiligheid van onze molenaars en bezoekers. Onze trouwe broodbakkers hoeven zich op korte termijn dus geen zorgen te maken dat wij in de molenwinkel geen ambachtelijk gemalen meel meer hebben. 
Activiteiten komende periode
 • 15 oktober: Deelname aan de Beemster foodtour.
 • 29 oktober: Zaterdagavond wordt de molen omgetoverd in een "Griezelmolen". Kinderen worden uitgenodigd om te komen griezelen in onze Griezelmolen, waar van alles te beleven valt.
 • 4 november: Vrijwilligersbijeenkomst. Een gezellige avond voor al onze vrijwilligers.
Deze molentekening is gemaakt door Paul Schouten.
Help ons de molen te onderhouden!

Kunt u ook zo genieten van de aanblik van de enige molen in het Beemsterland en van onze (h)eerlijke producten die verkocht worden vanuit de molenwinkel? Laat ons dat dan weten door ons financieel te steunen. Een molen restaureren kost veel geld, maar een molen onderhouden ook. Wij danken u hartelijk voor uw bijdrage in 2021. Bent u nog geen donateur dan kunt u zich aanmelden op onze website www.nachtegaalbeemster.nl of mailen naar info@nachtegaalbeemster.nl. Wilt u een bedrag overmaken dan kan dat op rekeningnummer NL 54 RABO 0126333823 t.n.v. Stichting tot behoud van De Nachtegaal (ook voor informatie over onze ANBI status kunt u contact met ons opnemen).

Mogen we in 2022 ook weer op u rekenen?
Warme groet namens het hele team van Korenmolen De Nachtegaal.
Facebook
Website
Copyright © 2022 Molen De Nachtegaal.


In het verleden heeft u dit e-mailadres aan ons doorgegeven. U kunt hier voorkeuren aanpassen of als u zich wilt uitschrijven van de nieuwsbrief. U kunt ookcontact met ons opnemen via onze website: www.nachtegaalbeemster.nl/contact

Email Marketing Powered by Mailchimp