Copy
View this email in your browser

Nieuwsbrief voor ondernemers, organisaties en initiatieven in de sector recreatie, toerisme en horeca in de regio Noardwest-Fryslân. Gemeenten Harlingen, Leeuwarden en Waadhoeke en leden van ondernemersverenigingen Uytland, Greidhoeke, Toeristisch Wergea en Zonnig Grou.

NIEUWSBRIEF AUGUSTUS

foto Janice Meijer
Friesland koploper met kwart miljoen meer vakanties

We merken het dit jaar weer: Fryslân – en ook Noardwest – is in trek bij bezoekers uit Nederland. Cijfers van het CBS (uit het vakantieonderzoek CVO) bevestigen onze ervaring: Friesland zag het afgelopen jaar het aantal Nederlandse vakantiegangers toenemen met bijna 250.000 ten opzichte van 2019.  Maar dat niet alleen: het CBS-onderzoek heeft ook uitgewezen dat het toerisme in Friesland het sterkst groeide in vergelijking met alle andere provincies in Nederland.  De accommodaties voor deze vakanties werden vaker dan in 2019 al van tevoren geboekt en daarnaast ook vaker kort voor vertrek.
‘Ook dit jaar hebben veel Nederlanders gekozen voor een vakantie in Fryslân. Positief is ook dat de redenen waarvoor men juist Fryslân bezocht goed aansluiten bij de uitgangspunten voor waardevol toerisme. Blijkbaar zien bezoekers dat het leven in Fryslân goed is; de rust, ruimte en het goede leven in onze provincie spreekt mensen aan’, aldus Martin Cnossen, directeur Merk Fryslân.
Het aantal zomervakanties in Nederland steeg in 2020 ruim 6 procent ten opzichte van 2019, van 9,9 naar 10,5 miljoen. Het aantal vakanties in Friesland steeg met 35% naar 928.000. Meer cijfertjes  zijn te vinden via deze link.
 
Wat weten we van onze bezoekers?
Juichende cijfers over het toenemende aantal – jaarlijkse - bezoekers aan Fryslân, maar wat weten wij van ze? Waar komen ze vandaan, hoe verkrijgen ze informatie over Fryslân, wat voor accommodaties boeken ze, wat bezoeken ze tijdens hun bezoek, en wat vinden ze leuk aan Friesland? De data vind je hier

SAVE THE DATE: NAJAARSBIJEENKOMST
MA 25 OKTOBER

Op maandag 25 oktober houdt Bestemming Noardwest een informatieve netwerkbijeenkomst voor ondernemers in Theater de Koornbeurs in Franeker. 
Het definitieve/exacte programma zal worden gemaakt maar hieronder alvast een tipje van de sluier.

Wat kun je verwachten tijdens deze bijeenkomst?
De organisatie van Leeuwarden-Fryslân 2018 (de Culturele Hoofdstad van Europa in 2018) brengt in 2022 de eerste editie van de triënnale Arcadia uit. Dit vervolg op LF2018 bestaat uit een 100 dagen durend cultureel programma, met de organisatie aandacht vraagt ​​voor de toekomst van mienskip (maatschappij), landschap en erfgoed. Arcadia 2022 duurt van 7 mei tot en met 7 augustus 2022.
Merk Fryslan en Arcadia lichten het 100 dagen tellende programma toe.

Voor de derde maal is Harlingen een gasthaven voor de Tall Ship races. In 2018 kwamen hier maar liefst 335.000 bezoekers op af. Daarnaast wist Harlingen een wereldrecord neer te zetten door 337 trainees af te vaardigheden. In 2022 zullen tachtig tot honderd Tall Ships deelnemen aan dit maritieme evenement, met duizenden trainees uit meer dan dertig landen. Wat kan dit betekenen voor u?
Directeur Lieuwe Krol vertelt u graag meer.

Na al deze inspiratie is er natuurlijk ook tijd om te netwerken onder het genot van een lekkere versnapering.
We hebben plek voor maximaal 100 personen. Alvast aanmelden?Dat kan met maximaal 2 personen per bedrijf, onder vermelding van de naam van je bedrijf, naam van de personen die willen komen (max 2) en een telefoonnummer. Aanmelden via  de mail  
LET OP de Koornbeurs werkt met testen voor toegang. Informatie over vind je hier

STANDHOUDERS GEZOCHT LOKALE PRODUCTEN

Trots op je product en wil je dat graag laten zien of, beter nog, laten proeven?
Tijdens de najaar bijeenkomst maandag 25 oktober in Theater de Koornbeurs biedt Bestemming Noardwest een gratis standplaats aan, aan max 5 standhouders die hun lokale producten onder de aandacht willen brengen bij de R&T ondernemers van Noardwest Fryslân.
Meer informatie of direct aanmelden? Dat kan via de Mail

 

NOG 1 DISTRIBUTIERONDE BNW

Het zomerseizoen heeft veel gevuld geleverd en in die maanden is er elke 14 dagen door Henk en Margriet Wienbelt een distributieronde gereden om de TIP's en VVV's in onze regio te voorzien van regiomagazines, inspiratiekaarten, fiets- en wandelknooppuntenkaarten, folders van ondernemers etc.
Eind augustus , begin september de laatste ronde van dit jaar zal plaatsvinden. De TIP's en VVV's ontvangens aan de ronde een mail met bestellijst. Benut deze kansen om je voorraad te kunnen ophalen – op peil te brengen.

 

11FOUNTAINS LANCEERT 'STADSGEZICHT' VAN FRANEKER 

Historicus Josse Pietersma is het stadsgezicht van Franeker in de speciale campagne van 11Fountains. Hij vertelt in een inspirerende video over de hoogtepunten van zijn stad. 
Op zaterdag 4 september lanceert Merk Fryslân deze derde video in een nieuwe serie van elf. Een persoonlijk gezicht van drie jaar bezoekers aan Friesland en inwoners van Friesland kennis met elf jaar lang hun stad worden. Het van de 11fonteinen en andere hoogtepunten in de elf steden staat centraal. Dokkum trapte af in mei, IJlst volgde in juli en Franeker sluit in september het jaar af. In 2022 en 2023 verschijnen de andere acht Stadsgezichten.
Voor het Stadsgezicht van Franeker is samen met Stichting Bestemming Noardwest een keuze gemaakt voor de historicus Josse Pietersma.
De video is vanaf 4 september te zien op de online kanalen van Visit Friesland en 11fountains en natuurlijk op de website
oudezee.nl.
Daarnaast staan ​​de steden en 11 fonteinen te bezoeken. En op een authentieke manier te beleven door de verhalen van de stadsgezichten.  

 

AANKLIKFONDS

Goede ideeën voor een kans. Heb je een initiatiefplan, maar zoek je nog financiële middelen om je plan te realiseren? Dan biedt het aanklikfonds van Bestemming Noardwest misschien de oplossing.

Wil je meer informatie of een aanvraag doen? Lees dan verder op
www.bestemmingnoardwest.nl  

DOE MEE EN ZET DE ‘SMAAK VAN HET WAD’ OP DE CULINAIRE KAART VAN NEDERLAND

De 'Smaak van het Wad' op de culinaire kaart van Nederland? Werk mee aan de ontwikkeling van een unieke Waddenvoedsel traditie! Een project voor streekondernemers, consumenten en toeristen met minimale ecologische voetafdruk. Waddenvoedsel, het project 'Waddengastronomie versterkt Werelderfgoedbeleving', is eerder dit jaar gestart en loopt tot en met 2026. Het is een initiatief van Stichting Waddengroep, NHL Stenden Hogeschool en Visit Wadden. Boeren, vissers, tuinders, chef-koks, lokale horeca, toeristische experts, scholen en marketeers kunnen deelnemen. Gezamenlijk doel is een nieuwe 'culinaire traditie' opbouw met voedsel uit de Waddenschijf van Vijf. Dit houdt van: gezonde voeding en hoogwaardige gastronomie van streekproducten uit de Waddenzee, de eilanden en het kustgebied. Waddengastronomie is ook begonnen voor ontdekkingstochten naar natuur en landschap van het Wad als rijke voedselbron. De 'Smaak van het Wad' culinair en recreatief beleven - van teelt tot keukentafel – wordt zo de nieuwe trekker om bezoekers te verleiden naar het Nederlandse Waddengebied, Unesco Werelderfgoed sinds 2009, te komen! 
Meer weten en kijken hoe je kunt haken? Kijk
hier

WEBINAR GREEN KEY & BLAUWE VLAG 

Op dinsdag 14 september organiseert het Toerisme Collectief Friesland van 11.00 tot 12.00 uur een webinar over het onderwerp Green Key en Blauwe Vlag.
Green Key/Blauwe Vlag zijn de duurzaamheid labels in de gastvrijheidssector. Een keurmerk is slim voor meerdere doeleinden maar vooral ook een mooi instrument om een kwaliteitsslag te maken.
Dit webinar gaat in op wat het keurmerk is, wat een keurmerk kan betekenen voor je bedrijf en wat je moet doen om een keurmerk te verkrijgen. Dit aan de hand van introducties van onder andere Hanneke Schmeink van Circulair Friesland, Elena Cavagnaro van NHL Stenden en Erik van Dijk van Stichting Keurmerk Milieu, Veiligheid en Kwaliteit.
Ook geven vier Friese bedrijven een toelichting op hun bedrijf en het keurmerk. Voor meer informatie en aanmelding neem contact op met het Toerisme Collectief Friesland
(TCF.Sneek@nhlstenden.com).

NIEUWSBRIEF ITEMS?

Heb jij een item voor de volgende nieuwsbrief? Iets wat mogelijk interessant kan zijn en graag met je collega ondernemers wilt delen? Laat het ons weten en wellicht lees je het terug in de nieuwsbrief van oktober! Stuur ons een mail
Website
Facebook
Instagram
Samenwerkende partners van Bestemming Noardwest