Copy
Deze week info over onthaasten, niet alleen tijdens de vakantie, maar juist als we weer opgeruimd terug aan het werk gaan! En een belangrijke stap in het onderzoek naar het chronisch vermoeidheidssyndroom.
View this email in your browser

Vakantietijd….komkommertijd?

Komkommertijd, of toch niet? Juist het afstand nemen van onze dagelijkse beslommeringen kan veel teweeg brengen. Nieuwe ideeën over wat we zouden willen (of juist zouden willen laten!). Op een afstandje zien we de zaken vaak heel helder. De kunst is juist om dit vast te houden als we weer in onze dagelijkse beslommeringen zitten....in deze nieuwsbrief een mooi hulpmiddeltje om dichter bij jezelf te blijven.

Daarnaast is er belangrijk onderzoek beschikbaar gekomen over CVS, het chronisch vermoeidheidssyndroom. Onlangs is een studie gepubliceerd waarin specifieke CVS-markers werden gevonden in het darmmilieu en in het bloed. Het ziet ernaar uit dat dit een belangrijke stap vooruit is in de behandeling van deze aandoening! Verder in de nieuwsbrief vind je er meer over.

'Me'-tijd
Even stil staan bij jezelf. In de vakantie is dat vaak niet moeilijk. Maar juist als we weer thuis zijn, dan wordt het uitdagend! Juist in de drukte van alledag is het broodnodig om jezelf te trainen om even stil te staan. En nou zullen er beslist veel mensen zijn die zeggen 'daar heb ik allemaal geen tijd voor hoor'. Dat snap ik, echt! Maar het goede nieuws is dat een momentje om even te landen eigenlijk nauwelijks tijd kost! Je hebt er geen matjes, bijzondere muziek of stretchbroeken voor nodig. 'Even landen' kun je doen waar je maar bent, zelfs op kantoor als het druk is....

De 3 minuten meditatie
Dit is een ultrakorte ademhalingsoefening, waardoor je weer even bij jezelf stilstaat.

1. Ga rechtop zitten op een stoel, stel je maar voor dat er een touwtje aan je kruin zit. Leg je handen losjes in je schoot en richt je aandacht naar binnen.

2. Voel hoe je daar zit: de vloer onder je voeten, je zitvlak, je rug tegen de leuning.

3. Voel je lichaam, voel waar de spanning zit en laat los. Ontspan, van je voetzolen tot je voorhoofd.

4. Richt nu de aandacht op je onderbuik. Adem rustig in en uit en voel je buik op en neer gaan. Adem 5 tellen in, houd de adem 3 tellen vast, adem 5 tellen uit en wacht daarna 3 tellen tot de volgende ademhaling.

5. Als er gedachten voorbij komen, laat ze dan rustig passeren. Als wolkjes aan de horizon. Je hoeft er nu niets mee. Richt elke keer je aandacht weer op je ademhaling.

Geniet van je momentje quality time!
 


 
Belangrijk nieuws over CVS (chronisch vermoeidheidssyndroom).

Voor mensen met CVS is er onlangs belangrijk nieuws beschikbaar gekomen: Onderzoekers hebben voor de eerste keer biologische markers van het chronisch vermoeidheidssyndroom gesignaleerd in de darmbacteriën, meldt een studie in Microbiome.

Het blijkt dat het darmmilieu van CVS-patiënten onvoldoende ontsteking werende darmbacteriën bevat. Ook zijn er specifieke ontstekingsmarkers in het bloed gevonden. Dit maakt CVS beter aantoonbaar, beter te diagnosticeren en haalt het idee dat de symptomen ‘psychisch’ zijn onderuit.

Mensen met CVS hebben last van slopende vermoeidheid die al na een kleine inspanning kan opspelen en weken lang kan aanhouden. Rust verbetert dit niet. Andere symptomen zijn onder meer vermoeidheid zelfs na slaap, spier- en gewrichtspijn, migraine en gastro-intestinale problemen.

Diagnose is geen makkelijke klus.Deze bevindingen zijn daarom een stap vooruit en kunnen artsen helpen om deze mysterieuze aandoening beter te begrijpen. Het wordt wel steeds duidelijker dat onze gezondheid voor een groot gedeelte in onze darmen huist!

Vond je de info in deze nieuwsbrief interessant? Kijk dan ook eens op www.natuurwerkt.nl. In de blogs vind je nog veel meer wetenswaardigheden!

 
Copyright © 2016 Natuur Werkt!, All rights reserved.


Want to change how you receive these emails?
You can update your preferences or unsubscribe from this list

Email Marketing Powered by MailChimp