Copy
View this email in your browser

Nieuwsbrief -

Jaargang 1 - nr 05
mei 2016

Uitnodiging

zondag 19 juni, 14.00 uur
Openbare Bibliotheek Amsterdam,
vergadercentrum 6e verdieping
Lezing van Raya Lichansky -

Op zoek naar mijn onbekende vader

Aansluitend een paternoster-pitch van drie NKvJG-leden

Over de lezing

Op zoek naar
mijn onbekende vader

Op Vaderdag 19 juni 2016 spreekt Raya Lichansky over haar zoektocht die nog maar kort geleden begon maar al veel opleverde.

Ik ben geboren in Amsterdam in 1947. Mijn vader was de grote afwezige. Ik kende alleen zijn naam: Maxime Lichansky. Mijn moeder was buitengewoon onmededeelzaam, en het weinige dat ze over hem kwijt wilde, maakte hem niet tot iemand die ik graag zou willen leren kennen.
Dat veranderde op slag in juni 2015, toen ik het Belgische vreemdelingendossier van mijn vader in handen kreeg. Wat mijn moeder me had vertelt bleek een echo van de waarheid. En zo ging ik op zoek naar de echte Maxime, die als Morduch in Vitebsk geboren werd.

Op de foto
Vader & moeder Lichansky in Brussel, april 1946

Over de spreker

Raya Lichansky (1947)

In maart 2011 nam Raya Lichansky de Crescas-nieuwsbrief onder haar hoede en werd de inhoud geleidelijk verbreed. Boekennieuws, met aandacht voor nieuwe en verwachte Nederlandstalige of vertaalde 'Joodse' boeken, kwam erbij en is inmiddels niet meer weg te denken. In april van dat jaar kwam de rubriek Televisie en Radio erbij, en in mei werden de Wekelijkse Webtip , de voorloper van de huidige Website van de Week en Kort nieuws van heinde en ver, tegenwoordig Nieuws van heinde en verre aan de kolommen toegevoegd. Ondertussen groeide het aantal items gestaag tot boven de tien, en meldde de eerste nieuwsbrief van 2014 een nieuw vast item: In the picture.
Meer over Raya Lichansky...

Foto: Leo Vromen, uiterst links, bij de herinwijding van de gerestaureerde weenhuizen, de twee gebouwen op de Joodse begraafplaats aan het Toepad in Rotterdam. De Rotterdamse burgemeester Aboutaleb (rechts) eerde bestuurder en restauratiecoördinator Leo Vromen met een koninklijke onderscheiding. Tweede van links Jack Cohen, derde van links rabbijn Evers.

Mede-oprichter NKvJG

In Memoriam Leo Vromen

Op zondag 13 maart 2016 is Leo Vromen in zijn woonplaats Baarn op 85-jarige leeftijd overleden. Leo behoort tot de oprichters van de Nederlandse Kring voor Joodse Genealogie. Samen met Sal van Son, de ons te vroeg ontvallen Dave Verdooner, Lo van Leeuwen en Rob Teunissen beraadslaagde hij in 1987 in een werkkamertje in het Amsterdamse Gemeentearchief hoe een vereniging voor geïnteresseerden in joodse genealogie vormgegeven kon worden. Al snel bleek dat initiatiefnemer Van Son een paar mensen bijeen gebracht had met elk hun eigen competenties. Competenties die elkaar goed aanvulden.
Lees verder...

Tweede deel Joods Gouda gepresenteerd

Voor Brabander Tom Verwaijen was 21 april een afsluiting van bijna 20 jaar speuren en snuffelen in archieven, registers en boeken. In het oude Joodse bejaardenhuis aan de Oosthaven 33 heeft hij zijn boek Joods Gouda 2 officieel overhandigd aan burgemeester Milo Schoenmaker (foto). Sindsdien is het rijkgeïllustreerde 375 pagina's tellende boek voor 24,90 euro verkrijgbaar in de boekenwinkels. In 2012 verscheen het eerste deel van zijn studie over de periode van 1737 tot 1850.
Lees meer...
Foto Goudse Post

Project Drentse Sjoa van start

Het project 'Sjoa Drenthe' is op 25 april 2016 van start gegaan in een geanimeerde en goed bezochte bijeenkomst bij Boekhandel Iwema in Assen met het aanbieden van het boek 'De Drentse Sjoa, Joodse oorlogsslachtoffers in de provincie Drenthe' (foto) aan de Drentse Commissaris van de Koning Jacques Tichelaar. Dat bevat het in de voorbereidingsfase verzamelde totaaloverzicht van de Drentse Joodse bevolkingsgroep aan het begin van de Tweede Wereldoorlog.
Dat materiaal is ook onderdeel van de centrale personen database op de website Sjoa Drenthe, die in die bijeenkomst haar publieke start beleefde en in de komende jaren wordt aangevuld met door vrijwilligers en geïnteresseerden aangeleverd materiaal.
Ga naar website Sjoa Drenthe...

NKvJG-Facebookgroep

Levendige markt van genealogische ervaringen

De besloten Facebookgroep van onze Kring heeft zich snel ontwikkeld tot een levendige markt voor informatie, vragen, antwoorden en meningen. Posts (berichten) worden goed gelezen en leiden regelmatig tot onderlinge discussies. NKvJG-leden die zich nog niet hebben aangemeld missen echt iets. Het is de moeite waard eventuele weerstand tegen Facebook te overwinnen. De beheerder van de besloten groep, secretaris John Löwenhardt, is graag bereid u naar de ingang van de groep te coachen.  Maar direct een bezoek afleggen kan natuurlijk ook...

Inhoud Misjpoge Jaargang 29
| 2016 -2

41    Redactioneel
42    Nagelaten berichten uit het Kamp - Peter Manasse
49     Een tijdsbeeld verbeeld: Benno Premsela en Max Heijmans - Maria Francès-Kircz en Rob van het Groenewoud
52     Joods Monument Utrecht - Daniel Metz
54     Joodse huwelijken in Amsterdam (1) - Harmen Snel
63    Louis Contran (1875-1940) - Martin Maas
70     De familie Flesseman - Bert Schijf
72    De Jacob Coppenhagen Collectie in Oxford, UK - Chaim Caran
73    Bestuur
76     Gelezen
Ga naar...

Vraag, aanbod, tip

 • Tip - Jack Ambriola beschrijft in De Joodse begraafplaats in Huisduinen (Den Helder) niet alleen de gechiedenis van de begraafplaats, die in 1827 is aangelegd, maar ook de lotgevallen van de Joodse bevolking.
  Lees meer...
   
 • Vraag - In Beuningen wordt op 22 mei de film IDA vertoond. Aan de vooravond van haar intreden in een nonnenklooster wordt een Poolse vrouw geconfronteerd met haar joodse afkomst. Ine Kemna, vrijwilligster bij Filmhuis+, Theater de Molen in Beuningen (Gld.) zoekt iemand die voorafgaand aan de vertoning een korte inleiding wil geven.
  Meer infomatie...
   
 • Verzoek - Wim Abas (61 jaar oud, woonachtig in Israël) is op zoek naar richtingen / aanwijzingen / documenten over de familie ABAS / ABAZ die uit Portugal, via Antwerpen naar Amsterdam en Glueckstatt uitgeweken zijn in de jaren 1500. De informatie kan naar wim@hanita.co.il
   
 • Vraag - Harold Zvi Rabbie wil graag in contact komen met NKvJG-leden die overwegen naar het Internationaal Congres over Joodse Genealogie te gaan, dat in augustus in Seatle wordt gehouden. Rabbie zal daar een presentatie verzorgen over de Westerse (Portugese) Sephardim.
  E-mail Harold Zvi Rabbie ..

Activiteitenkalender

 • do. 2 juni 2016 11-19u. Famillement - Utrecht
 • zo. 19 juni 2016 Lezing door Raya Lichansky
 • zo.18 september 2016 Bezoek aan Joods Zutphen
 • za 8 oktober 11-16u. HCC genealogiedag 2016, Stadsarchief Amsterdam
Copyright © 2016 Nederlandse Kring voor Joodse Genealogie, All rights reserved.


Wilt u wijzigingen doorgeven?
U kunt  update uw voorkeuren of u uitschrijven van deze lijst.


This email was sent to deleeuw.johan@gmail.com
why did I get this?    unsubscribe from this list    update subscription preferences
Nederlandse Kring voor Joodse Genealogie · Meesterjoostenlaan 14 · Haarlem, Nh 2012CL · Netherlands

Email Marketing Powered by MailChimp